Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy używany tranzystor do 2500/5000 w celu porównania z lampą

Ricambi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam system oparty o WT30 II i Minasy oraz ostatnio kupione Cabasse Iroise 500, przyszedł czas na zmianę wzmacniacza i mam spory dylemat. Zastanawiam się czy dalej brnąć w lampę czy jednak wybrać tranzystor? Biorę także pod uwagę system z aktywną zwrotnicą, gdzie tranzystor zajmie się najnizszymi częstotliwościami, natomiast lampa całą resztą. Amplifon radzi sobie całkiem przyzwoice z Minasami, natomiast niskie częśtotliwośći przy w współpracy z Cabase są dalekie od ideału ze względu na niski współczynik tłumienia i sporą masę membrany głosnika niskotonowego. Chciałem prosić o propozycję nowych wzmacniaczy tranzystorowych do 5000 zł i używanych do 2000-2500 zł, których warto posłuchać.

Bartek to chyba w złym miejscu pytasz o tranzystor :) tu je lampa

Poza tym ładujesz kasę w poprawę 30ki Amplifona gdzie cudów nie uzyskasz z dynamiką chyba że tylko "dżeziku" słuchasz

Ja bym system aktywny lampa/tran odpuścił

Bartek to chyba w złym miejscu pytasz o tranzystor :) tu je lampa

Poza tym ładujesz kasę w poprawę 30ki Amplifona gdzie cudów nie uzyskasz z dynamiką chyba że tylko "dżeziku" słuchasz

Ja bym system aktywny lampa/tran odpuścił

OK, w jakim kierunku byś poszedł? Niestety na Amplifona SET42 nie mam na razie funduszy! Słuchałem Yanka i Mingda na KT 88 i nie bardzo to dla mnie grało. Zastanawiam się czy nie wydać 5000 na w miarę dobry tranzystor i mieć z głowy wydattki na lampy, kondensatory itp? Specjalnie założyłem wątek na "lampie", ponieważ wielu miało tranzystory i potrafi wymienić wszystkie wady i zalety. Zastanawiam sie też nad innym wzmacniaczem lampowym, jednak nie chcę wydać na zakup powyżej 4000-5000 zł i niekoniecznie chciałbym wydawać na nowe lampy mocy kilka tysięcy zł.

Jak chcesz mieć dobre granie z trana to te 5 kzł w używkę zainwestuj, albo dobrą lampę ale to też jest koszt

Na tak postawione pytanie będzie trudno doradzić bo chcesz mieć jakość średnicy i góry z lampy i bas z kontrolą z tranzystora więc w tych pieniądzach się nie da przynajmniej ja tak grającej konfiguracji nie słyszałem w tym budżecie

Najlepiej dozbieraj kasy ,a w międzyczasie potestuj klocki i umawiaj się na odsłuchy ,czasochłonne ale skuteczne podejście

U mnie kolejnosc byla taka po Amplifonie WT30:

Cyrus 8vs

Denon PMA 2010 AE

Unison Research Simply Italy

Chyba juz tak zostanie :)

Pozdr.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Roksan Caspian i Sugden 21a mogą się mierzyć

A z moich, to nie..

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

z moich subiektywnych odsluchów wynika że jedynie Roksan Caspian i Sugden 21a mogą się mierzyć

Biorę jeszcze pod uwagę Atoll`a IN100SE lub PM100SE, może ktoś porównywał z lampą?

na potrzeby testu mozna ich uzyc

Jak założyciel wątku pisał, zależy mu na poprawie jakości basu a oba wymienione przez Ciebie wzmacniacze mają z tym zakresem "lekkie" problemy...

Może warto posłuchać Heed Obelisk SI ?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

to jeden z lepiej brzmiacych tranzystorów na basie

Jeśli plątającą się po kątach bułę ( trochę tu żartuję) bez faktur ( tu już raczej nie) uważasz za dobry bas...

ok być moze brakuje mi osluchania

;)

w tej cenie mają bardziej wzorowy bas

To niezbyt udane zestawienie słowne.

Pisałem już wyżej - lepszy bas wg mnie ma Heed.

To niezbyt udane zestawienie słowne.

Pisałem już wyżej - lepszy bas wg mnie ma Heed.

Heed nie jest demonem na basie. Owszem jest ale tylko poprawny. Zależy z jakim źródłem i z jakimi kolumnami. Ciężko uzyskać z trafa o mocy 120W dobrego basu. Sama moc wzmacniacza nie poraża 35W i w klasie A/B.

Sugden w tej materii jest znacznie lepszy i choć ma 20W ale w klasie A. Całe pasmo tego wzmacniacza jest bardzo dobre i z basem nie ma problemu lecz z estradówkami nie zagrzmi :)

Sugden w tej materii jest znacznie lepszy i choć ma 20W ale w klasie A. Całe pasmo tego wzmacniacza jest bardzo dobre i z basem nie ma problemu

Słuchałem 21a na ProAc Response One SC. Środek i góra poprawna, dół całkowicie odstawał od poziomu pozostałej reszty pasma. Plątał się po całym pokoju.

Ja też go słuchałem. Może nie było za wolno, ale ilość tego basu skreśliłaby na starcie ten wzmacniacz. Dla mnie równowaga tonalna w kierunku efekciarskiego basu.

Nie sądzę aby SUGDEN A21a miał rozlazły i wolny bas. Jest go tyle ile trzeba i wtedy kiedy ma być. Kultura przekazu jest na bardzo wysokim poziomie. Jak każde zacne urządzenie musi mieć towarzystwo w swojej klasie, źródło i kolumny. Ja słyszałem go z USHER'ami i było wyśmienicie. Wzmacniacz nie daje wiele od siebie uważam że jest dość przezroczysty i neutralny.

Źródło to EERA 1.

Grzecho chyba mamy wspólnych znajomych i słuchałeś mojej byłej sztuki u Andrzeja ;).

Zródło przy Sugdenie jest bardzo ważne. Nie mniej jednak Sugdeniwi trzeba zapewnic przyjazne kolumny inaczej bedzie tak jak napisano wcześniej problem z basem.

Jezeli chodzi o jakość średnicy i gory, glebie sceny to za 2,5k moim zdaniem cieżko o ciekawszy tranzystor.

----------------------------------------------------

Grzecho chyba mamy wspólnych znajomych i słuchałeś mojej byłej sztuki u Andrzeja ;).

Zgadza się :)

Słuchałem go kilka razy u Andrzeja i jest wprost wybornie.

accuphase

Fajnie z Minasami zgrywał się E303X , ale nie kupisz w cenie do 2,5 tys. Poza tym , czy to granie byłoby lepsze od sprawdzonych tu na forum połączeń z lampowym cayinem ... ? ...Ważna jest też klasa żródła ...

To teraz Panowie napiszcie z jakimi źródłami sluchaliscie Sugdena A21a ?

A co tam wtedy u Ciebie było?, bo się już pogubiłem...;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.