Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny/monitory do pomieszczenia 16m2 ( 1,5-2k )

ace99

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam zamiar w niedługim czasie kupić monitory do pomieszczenia 16m2 w którym stoi komp, dwa biurka, łóżko, szafki. Ogólnie przestrzeni nie ma ale spędzam w nim dużo czasu ostatnio pracując na pc dlatego przydało by się coś innego niż słuchawki. Nastawiłem się bardziej na zakup monitorów podstawkowych niż kolumn podłogowych ale tego nie wykluczam. Do tej pory korzystałem ze sprzętu z lat 80' min duże monitory Magnata 8PII, Pioneera Hpm 70 ale podczas odsłuchów nowszych kolumn u znajomych stwierdzam, że nowe kolumny w podobnej klasie cenowej wcale nie grają gorzej. Sprzęt z jakim docelowy zakup może grać kilka wzmacniaczy diy min E-305v, GC oraz coś sklepowego Nakamichi amp1, SR-2E, nad 3020. Szukam monitorów w których góra nie kuje w uszy/ nie jest ostra, mają ładną barwę, relaksujący dźwięk, dobry bas. BR raczej z przodu ze względu na małe pomieszczenie. Używane zestawy też oczywiście biorę pod uwagę. Cena ok 1500 zł do max 2k, od razu zaznaczam, że nie mogę sobie pozwolić na wyjazdy do salonów audio na odsłuchy ponieważ najbliższy mam ok 150 km dlatego proszę Was o propozycję. W przypadku propozycji nowych zestawów może uda mi się wypożyczyć niektóre za kaucją na odsłuch w domu - jeśli tylko jakiś sklep będzie chciał to wysłać.

Komp - dac pcm1704 + preamp + wzmacniacz - tak to będzie wyglądać.

Poszukałem trochę i dość duże wydają się Paradigm Titan v6, na basie nie powinny kuleć ale niektórzy wypowiadają się że góra jest ostra.

Poproszę Was o jakieś konkretne propozycje, poczytam wtedy o nich opinie i spróbuję wypożyczyć na odsłuchy w docelowym pomieszczeniu.

Propozycje które wybrałem:

- MA BX2

- Paradigm V6

- Dali Ikon 2

- usher S520 ( ale wydaje się najmniejszy ze wszystkich wymienionych )

Dynaudio i Usher; podstawowy warunek to jedwabna kopułka spełniony.

Żadnego Para - tego itd

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok, a jak z basem w usher s520? Czytałem że ma bx2 też ma łagodną górę. Paradigm wybrałem ze względu na konkretne gabaryty - basu powinno być sporo co potwierdzały wypowiedzi, ale jeśli "syczą" i "tną" wysokimi to odpadają.

Do komputera kup aktywne monitory ...

Mam sporo sprzętu który chciałbym wykorzystać dlatego nie szukam aktywnych monitorów.

Co sądzicie o Magnat 673, zbierają przyzwoite recenzje. Warto się nimi zainteresować?

Na 16m2 nie bardzo jest sens stawiać podłogówkę tym bardziej, że w zakresie niższego budżetu kupisz dużo lepszą kolumnę na podstawkę. W zasadzie wielkość skrzynki o niczym nie świadczy, bo System Audio zrobiło maleństwo SA Saxo 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a basem gra jak by stał obok mały subwoofer.

Zresztą kolumny te są bardzo fajne, bo budują je na bardzo dobrych, markowych przetwornikach. Kolumny aktywne to wyższa szkoła jazdy zarówno pod względem dźwięku jak i ceny. No chyba że wyślesz budżet na sterydy:) SA zrobił niedawno tanią aktywną podstawkę Saxo 1 Active

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wystrzegaj się kolumn z metalowymi kopułkami, tylko jedwabna wchodzi w grę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to sprzedaj sprzęt zbędny i kup aktywne

masz z głowy temat jakości odsłuchu zwłaszcza z bliska

no to teraz porównaj te maleństwa aktywne z pilotem chińskim ( microlab solo6c) do tego co nabyłem w cenie poniżej 2 tyś czyli Focal alpha 65

tak, aluminiowa kopułka - rozumiem że grzech?

:D

brzdąka bardzo miło

Witaj,

zapraszam do nas w kwestii wypożyczenia, dzięki temu możesz dobrze wybrać, dokonując odsłuchów w Twoim systemie.

Wracając jednak do modeli kolumn, na pewno proponowałbym posłuchać Cambridge Audio Aero 2. To trochę niedoceniane w Polsce monitory o pełnym, bardzo dynamicznym brzmieniu. Bardzo dobrą propozycją będzie także Epos K1 oraz polska konstrukcja Pylon Audio Topaz Monitor.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, zapraszam serdecznie na odsłuchy lub wypożyczenie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja bym polecił Dynaudio Audience 42 i Heco Metas 300, bo mają neutralny balans tonalny (pomierzone, sprawdzone), jedwabną kopułkę więc z gwarancją braku ostrych rezonansów, producenci solidni, znani (szczególnie Dynaudio). Minus taki, że tylny bassreflex, i drugi minus który dopiero teraz zauważyłem taki, że ... chyba już nie do kupienia.

Na 16m2 nie bardzo jest sens stawiać podłogówkę tym bardziej, że w zakresie niższego budżetu kupisz dużo lepszą kolumnę na podstawkę. W zasadzie wielkość skrzynki o niczym nie świadczy, bo System Audio zrobiło maleństwo SA Saxo 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a basem gra jak by stał obok mały subwoofer.

Zresztą kolumny te są bardzo fajne, bo budują je na bardzo dobrych, markowych przetwornikach. Kolumny aktywne to wyższa szkoła jazdy zarówno pod względem dźwięku jak i ceny. No chyba że wyślesz budżet na sterydy:) SA zrobił niedawno tanią aktywną podstawkę Saxo 1 Active

Ukryta Zawartość

Wystrzegaj się kolumn z metalowymi kopułkami, tylko jedwabna wchodzi w grę.

Nie są to za dobre kolumny. Np. model aktywny , ma całą elektronikę w jednej kolumnie, a druga kolumna jest pasywna (!!!). Czyli w praktyce nie są to kolumny aktywne (bo podział pasma jest pasywny) , tylko są to kolumny z wbudowanym wzmacniaczem (aktywne tylko z potocznego języka). Inna fizyczna budowa kolumny lewej wzgl. prawej, może zaowocować innym brzmieniem ... a to wszystko za 3000zł (w tym zakresie są dużo bardziej przemyślane konstrukcje). Natomiast co do modelu pasywnego, to producent napisał że ma pasmo +-3dB od 60 Hz (masz błąd na stronie) ... jeśli mówisz, że gra to jakby był sub, to albo producent bardzo zaniżył parametry (mało prawdopodobne, bo zwykle producenci robią odwrotnie), albo coś kręcisz. ... a biorąc pod uwagę, że woofer może nie mieć nawet 5", to coś kręcisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle dziękuję Ci za uwagę w zakresie parametru pasma przenoszenia, faktycznie zakradł się drobny błąd o 5hz, został już skorygowany, jednak pamiętaj, że specyfikacja techniczna to jedno, a to co usłyszysz to inna para kaloszy. Te maleństwa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zawsze zaskakują przy odsłuchu i chodź nigdy nie zastąpią dużej skrzyni ze sporym wooferem to jak na swoje gabaryty, w małych pomieszczeniach grają bardzo sprawnie. Zresztą zapraszam na odsłuch w indywidualnym kontakcie.

W temacie parametrów warto jeszcze zaznaczyć, że np. kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mają pasmo przenoszenia 32 Hz - 40 kHz a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jedynie 48Hz-22kHz. Naturalnie stwierdzenie "jedynie" jest pewnego rodzaju komizmem, ponieważ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w odsłuchu schodzą nieporównywalnie niżej.

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dopiero czekamy. W kwietniu mają pojawić się pierwszy raz w Polce, więc z wypowiedziami trzeba się wstrzymać do czasu odsłuchu. Zgadzam się z wypowiedzią że nie jest to w pełni aktywne rozwiązanie z uwagi na wzmacniacz w jednej kolumnie, jednak poczekajmy na pierwszy kontakt z kolumną, wtedy powiemy coś więcej.

Wadą dobrych aktywnych rozwiązań (końcówki w obu kolumnach) jest stosunkowo wysoka cena, jednak w odsłuchu zazwyczaj spadają kapcie i wtedy dopiero mamy uzasadnienie w cenie. Drogo to zawsze pojęcie względne, dla tego trzeba słuchać i samemu wyciągać wnioski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczytałem trochę recenzji zarówno tych fachowych jak i osób prywatnych.

Czytałem o SA Saxo 1, ogólnie opinie pozytywne ale każdy zwracał uwagę że nawet jak na monitory są one bardzo małe i nie ma co się spodziewać dobrego zejścia na basie, bardziej "cykanie".

Zarówno Heco Metas 300 jak i Dynaudio 42 nie mogę znaleźć nowych ani używanych.

Z dotychczasowych po wielu recenzjach i opiniach użytkowników wybrałem:

- Indiana Line Diva 255

- Magnat Quantum 673

- Usher S520 ( z całej trójki chyba mają najmniej basu )

Nie wiem na co do końca się zdecydować ale mam jeszcze jedno pytanie czy są jakieś monitory które mają głośnik średnio-niskotonowy o większej średnicy niż wymienione przeze mnie wyżej kolumny. Takie które wymiarem przypominają właśnie Paradigm v6 ale bez ostrej góry.

Były :-( . I to z bardzo dobrymi ocenami, tyle, że już ich nie ma w ofercie.

A są tak dobre, że nawet na znanych portalach rzadko ktoś je sprzedaje.

Koda K - 5500 T. Woofer 203 mm i jedwabna kopułka z przednim BR.

Do tego kosztowały w detalu śmieszne 900 zł/ kpl !

A wyglądały tak:

Ukryta Zawartość

Paradigmy Monitor miałem, ale ostra góra nie była ich jedynym problemem...

Z nudów zajrzałem i proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

czyli i 20 cm, BR i jedwab. Trzeba szukać....

bo w używanych też można coś trafić za rozsądne pieniądze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

O coś takiego mi właśnie chodziło. Jestem przyzwyczajony do dużych monitorów ( gdzie bas to ok 25 cm ) i właśnie dlatego cały czas obawiam się o braki w niższych rejestrach przy głośnikach o średnicy 13-14cm. Miałem kiedyś styczność z kolumnami Arcus AS6 gdzie 2x niskosredniotonowy miał 13 cm, ale kolumna była tak zestrojona że słuchało się tego bardzo przyjemnie, bas też był, nie powalał na kolana zejściem ale był ;)

Będę w takim razie szukał może coś się trafi. Ogólnie są jeszcze jakieś podobne modele typu ta Koda, BMN warte polecenia?

Są monitory z wielkim basowcem, które płytko schodzą, więc tylko na średnicę kosza bym nie patrzył. Są też modele z nie tak wielkim basem, które mają niskie zejście, jak Genelec 8240A, które schodzą realnie do 41 Hz @-3dB a mają głośnik 6,5" (czyli jakieś 16,5 cm) ... i mówię o niezależnych pomiarach, choć te od producenta w sumie by się pokrywały. (na chwilę nie patrzmy na ich cenę, chodziło mi tylko o przykład).

Mam sporo sprzętu który chciałbym wykorzystać dlatego nie szukam aktywnych monitorów.

Co sądzicie o Magnat 673, zbierają przyzwoite recenzje. Warto się nimi zainteresować?

Mam je z pioneer a-30 i pd-30. Świetny, wręcz genialny bas, ale tak jak piszą w recenzjach grają niskimi tonami, góra zaokrąglona wyciszona, wokale lekko z tyłu. Ale prawda jest taka, że dużo zależy od kabli, mój system jest wrażliwy na to i np inny kabel RCA całkiem zmieniał dźwięk. za 1000zł za nowe jak najbardziej warto. Ale pewnie w tej cenie można kupić używkę o klasę wyższą. Generalnie jest tak jak w recenzjach.

Znalazłem jeszcze jedną pozycję z pasywnym głośnikiem niskotonowym. Mistral ADS BOW III. W recenzjach sugerują że bas nie jest taki jak mogło by się wydawać mając na pokładzie 17 cm membranę bierną, ale ogólnie ładnie grają. Ktoś posiada/słuchał tych mistrali?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.