Skocz do zawartości
IGNORED

Parametr Fc - Częstotliwość rezonansowa głośnika w obudowie - PYTANIE

Nordock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o kilka wyjaśnień na temat parametru Fc. Głośnik ma Fs = 39Hz, po wyliczeniach wychodzi mi dla Qtc = 0.7 pojemność 17L i Fc = 68Hz - dla obudowy zamkniętej. Nie mogłem znaleźć więcej informacji na temat tego parametru Fc, natomiast wiem, że czym mniejsza częstotliwość rezonansowa dla głośnika (parametr Fs) tym niższy próg częstotliwości. Czyli co? Dalej nie jest w stanie przetwarzać, kiedy pasmo tego głośnika zaczyna się od 30Hz? Nie bardzo potrafię to zrozumieć, może przetworzy ale z bardzo dużym spadkiem dB?

W skrócie: Jeśli głośnik bez włożenia do obudowy posiada Fs = 39Hz i jego pasmo zaczyna się od 30Hz, a po włożeniu Fc = 68Hz, to znaczy, że głośnik będzie tłumił niższe częstotliwości? Proszę o pomoc, chcę bardzo dobrze poznać te parametry aby zrobić dobre kolumny, ze względu na to iż jestem jeszcze osobą niepracującą i mój budżet jest na prawdę bardzo mały, muszę się mylić jak najmniej i wszystko wyliczyć.

Pasmo podawane w kartach katalogowych jest często od czapy. Może ono dotyczyć np. wielkiego bassreflexu zupełnie ignorującego choćby mozliwości wychyleniowe głośnika.

Jeżeli głośnik ma Fc = 68Hz dla OZ o Qtc = 0.7, znaczy to tyle że w obudowie zamkniętej nie należy spodziewać się wiele lepszego zejścia, chociaż10dB spadek dla takiej obudowy będzie około 40Hz, więc w małym pomieszczeniu może room gain jakoś pomoże usłyszeć bas poniżej tych 68Hz.

Rozumiem, że po prostu należy dążyć do jak najniższego Fc, tak? Jakie wartości byłyby zadowalające? Chciałbym aby kolumna przy spadku -3dB osiągała od 35Hz do 40Hz. Muszę zastosować jakiś dobry głośnik z dużą średnicą albo mocą?

Wzorami z tej strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystkie parametry muszą być wprowadzone czy wystarczą Qts, Vas, Xmax i Fs ?

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że po prostu należy dążyć do jak najniższego Fc, tak?

Nie. OZ ma najniższe F3 właśnie dla Qtc = 0.71. Zwiększając objętość obudowy powyżej takiej sytuacji, dostajemy podwyższanie F3 (mimo obniżającego się Fc), i na dodatek pogorszenie mocy limitowanej wychyleniem.

To w jaki sposób uzyskać nawet te 40Hz? Niektóre monitory mają zejście ponoć do 35Hz przy niewielkim spadku, ale z bass-reflexem. Może już nie opłaca się robić kolumn z OZ?

Papier przyjmie wszystko. Sam widziałem niewielkie kolumny Technicsa, które miały pasmo od 22 Hz do 30 kHz; tylko, że to było coś 16 dB nierównomierności, do której nie wszyscy się na metryce przyznają.

Wypowiem się, ale zaznaczę, że tylko praktycznie.

Robiłem kiedyś BR na najpopularniejszym chyba kiedyś GDN 25/40/3.

Objętość podobna do Altusa 75 - to ten najmniejszy.

BR kolumny 70mm strojony równo na Fs głośnika czyli 37 Hz.

Słuchając testu Philipsa z wobulowanym 20 Hz - 20 kHz o głośności większej od "normalnej"

odsłuchowej z "godziny 9.00" na 10.30 bas był słyszalny w 15 m2 od granicy 28 - 30 Hz.

Trzeba też pamiętać, że deklarowane Fs głośnika ma się czasem nijak do rzeczywistości

bo głośnik nowy, bo parametry +- 20% albo i więcej.

Dziś można taki bas spokojnie uzyskać z 20 i z 18 cm, ale w BR, nie w OZ.

W OZ trzeba użyć sporo większych membran, a to wymaga skrzyń, ale to chyba ogólnie wiadomo.

Poza tym bas ma inny charakter; jeden lubi taki, kto inny nie

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Chciałbym zrobić kolumny pod kino domowe, frontowe, z przednim bass-reflexem, na razie nauczyłem się o obudowie zamkniętej stąd ten pomysł, ale jutro zabieram się za naukę o obudowie otwartej i może z tą obudową osiągnę dużo lepsze wyniki. Kolumna byłaby dwudrożna. Głośnik niskotonowy i wysokotonowy, o ile taka kombinacja dałaby radę.

Dziś spoko da radę, pokryje to całe pasmo, ale pod warunkiem, że nie będzie tam kopułki firmy Tonsil.

Chyba, że idzie o kolumienki na małym głośniku niskotonowym, rzędu 11 - 15 cm.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Myślę o monitorach takich jak np. Monitor Audio BX2. Głośnik niskotonowy rzędu 16-18cm i do tego jakiś wysokotonowiec. Pytanie tylko jeszcze jedno, na allegro nie ma wielu firm oferujących głośniki, napotkałem tylko sony, i może jakieś ze 2 inne + stx na ich oficjalnej stronie. Jeśli znacie jakieś firmy produkujące głośniki, które łatwo kupić w Polsce to poproszę o nazwy albo linki.

Fronty na 18cm głośnikach w BR, bez odciążenia od niskiego basu (przez sensownie przeprowadzony podział z subem w procesorze) - to w KD praktycznie recepta na wyplucie membran jak się jakieś trzęsienie ziemi przy 25Hz pojawi.

To że głośnik w BR przestaje generować użyteczny dźwięk jak dostanie sygnał o częstotliwości poniżej strojenia bassreflex'u, nie znaczy że nie ulegnie zniszczeniu przez nadmierne wychylenia jezeli ten sygnał będzie miał dużą amplitudę.

OZ jest w tym względzie bezpieczniejsza.

Czyli do bass-reflexu wystarczy dobra "szesnastka" wraz z odpowiednią obudową i strojeniem? Jestem jeszcze troszkę zielony i nie wszystko łapię. O obudowie otwartej przeczytałem tylko raz więc nie wszystko jeszcze wiem. Powiem tak, mam mały pokój 8m^2 i chciałbym mieć jak najbardziej efektywne kino. Moje fronty to są jakieś grundigi do stereo w obudowie zamkniętej, teoretycznie jego pasmo zaczyna się od 40hz ale jak włączam sinusoidę 35Hz to spokojnie łapie. Tylko pytanie na ile dB powinienem ustawić głośność w ampli aby sprawdzić głośniki, poziom referencyjny (82dB)? Czy tak jak oglądam zawsze?

Wracając do kolumn, to moim celem jest zrobienie niedużej konstrukcji z przednim bass-reflexem aby nie stosować dużych głośników. Wypadałoby aby częstotliwość zazynała się od 35HZ przy spadku -3dB. Dałoby radę?

To w jaki sposób uzyskać nawet te 40Hz?

Sens większy przy aktywnej kolumnie.

Bierzesz głośnik np. SEAS H1224-08 L18RNX/P (7"), obudowę bassreflex 12L , strojoną na 36Hz , ładujesz filtry:

1) Parametric EQ (fc=39 Hz , Q=1,3, Gain=5,7dB)

2) Highpass (Butterworth, n=1, fc=23 Hz)

3) Lowpass (linkwitz-Riley, n=4, fc=2750Hz)

... i głośnik gra od 40Hz do 2200Hz -3 dB bez podbić. Group Delay jest poniżej 2/3 cykla, a przy SPL 95dB@1m wychylenie w paśmie słyszalnym jest gdzieś w okolicach 50% max liniowego. Prędkość powietrza w bassreflex poniżej 12 m/s .

Wypadałoby aby częstotliwość zazynała się od 35HZ przy spadku -3dB. Dałoby radę?

To już jest problematyczne (nawet dla aktywnej kolumny z bassreflex), choć istnieją monitory z takim zejściem ... Nubert nuPro A300 . Jednak wg. mnie 40 Hz @-3dB to już jest super.

Tylko pytanie na ile dB powinienem ustawić głośność w ampli aby sprawdzić głośniki, poziom referencyjny (82dB)?

Pytanie, czy zmierzyłeś te 82 dB SPL? ... to w Twoim pomieszczeniu, czy komorze bezechowej? ... dystans między mikrofonem pomiarowym 1m? ... ogólnie to przy sinusie, czy jakimś szumie?

Fronty na 18cm głośnikach w BR, bez odciążenia od niskiego basu (przez sensownie przeprowadzony podział z subem w procesorze) - to w KD praktycznie recepta na wyplucie membran jak się jakieś trzęsienie ziemi przy 25Hz pojawi.

Przy kolumnie aktywnej z filtrem subsonicznym + profilaktycznie limiterem można być spokojnym.

OZ jest w tym względzie bezpieczniejsza.

Aczkolwiek zauważyłem, że przy ekstremalnie niskich subbasach (kilka HZ - może się coś takiego pojawić jak przy realizacji ktoś, gdzieś nie wyciął tego co poniżej 16-20Hz) wychylenie też drastycznie rośnie.

mój budżet jest na prawdę bardzo mały

No więc tak. Określ konkretnie ten budżet, to będzie można coś ci doradzić. Poza tym jakiej wielkkości pomieszczenie bo się nie doczytałem?

Będę trochę wujek dobra rada, sorry.

Jeśli masz mały budżet, to idź w stronę gotowych, sprawdzonych projektów. Nauka projektowania nie chce być tania.

1. potrzebujesz złożyć sprzęt pomiarowy

2. potrzebujesz zestawu elementów testowych

3. potrzebujesz kasy na zmiany, poprawki błędów itp.

4. potrzebujesz mnóstwa czasu żeby się nauczyć.

A poza tym:

1. Robienie samemu niskobudżetowych projektów: taniej wychodzi kupno fajnych używek. Głupia sprawa, ale Im droższy projekt tym się bardziej opłaca. Jeśli kupujesz do projektu głośniki za 2kzł, to za fabryczne tej jakości zazwyczaj trzeba dać dobrze powyżej 10k. Jeśli kupujesz za 300-400zł, do tego zwrotka, buda, wykończenie to wychodzi min. 600-800zł pod warunkiem, że masz narzędzia. A w kwocie 800zł już da się coś fajnego z drugiej ręki kupić.

2.Jeśli chodzi o radę budowy aktywnych monitorów z korekcją to dobra rada tyle, że to ambitny i stosunkowo złożony projekt, tani nie będzie. Oprócz kolumn to jeszcze elektronika, czyli cztery końcówki mocy, zasilacz, trafo, filtry wejściowe itp. Pewnie też trzeba by wydać ok. 1kzł na samą elektronikę pod warunkiem że lutownica i miernik są ci dobrze znane.

3. Z niewielkiego i niedrogiego 2waya nie dostaniesz sensownego basu na poziomie 35Hz. No, możne jeśli zrobisz jakieś projekt w TL (obudowa typu transmission line) np taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-TL-rózne-wysokotonówki-projekt-by-dabyl Tylko to trzeba zrobić dość dokładnie z oryginałem, wszystko ma znaczenie.

Ja na twoim miejscu zrobiłbym tak: złożyłbym sobie jakiś projekt i miałbym gotowe słuchanie. A później dłubałbym sobie sprzęt pomiarowy, mierzył, próbował symulować i tak się czegoś nowego uczył i niespiesznie składałbym kasę na swój osobisty pierwszy projekt.

Ukryta Zawartość

Aczkolwiek zauważyłem, że przy ekstremalnie niskich subbasach (kilka HZ - może się coś takiego pojawić jak przy realizacji ktoś, gdzieś nie wyciął tego co poniżej 16-20Hz) wychylenie też drastycznie rośnie.

Możliwe przy nieszczelnościach obudowy albo głośniku z korektorem fazy.

Dziękuję wszystkim za pomoc, budżetu w takim razie nie mam na to żeby samemu coś robić i jeszcze bardzo dużo nie wiem na te tematy więc muszę się poduczyć. Za miesiąc idę do pracy także pomyślę wtedy już o praktyce a nie tylko teorii, na razie tylko będę się uczył teoretycznie. Dzięki temu, że mnie naprowadziliście mogę teraz spokojnie wszystko szukać w internecie i robić notatki i się uczyć, a to jest mi niezbędne do stworzenia kolumny. Ja po prostu lubię coś tworzyć stąd ten pomysł, że zrobię coś sam, ale jak pisałem wyżej jeszcze dużo nie wiem i nie mam pieniędzy na sprzęt pomiarowy - od tego zacznę a później zabiorę się za projekty.

PS. Pokój jest mały 8m^2, dlatego chciałbym z przednim BR, ale z drugiej strony tak się teraz zastanowiłem, że do kina nie potrzebne mi kolumny frontowe z niskim zejściem, wystarczy 40Hz, dalej przejmuje pałeczkę już Jamo SUB210.

Do 8m2 proponuję złóż sobie fronty np projekt na fountek fw146+wavecor (blabla) 10. Ostatnio złożyłem i całkiem fajne słuchanie w niedużej przestrzeni. Wyszło mi w surowych skrzynkach ok. 600zł. Bardzo fajna średnica i niemęczące wysokie z bardzo dobrym stereo, to taki wstęp do jakościowego grania. Oczywiście niskiego zejścia nie ma. One grają gdzieś bodaj do 45-50Hz. Ale jak dołozysz suba to będziesz miał i wybuchy :)

, ale z drugiej strony tak się teraz zastanowiłem, że do kina nie potrzebne mi kolumny frontowe z niskim zejściem, wystarczy 40Hz, dalej przejmuje pałeczkę już Jamo SUB210.

Ten sub wg. instrukcji gra OD 38 Hz (!!! - to kiepski wynik jak na sub) ... zakładam, że przy spadku -3dB. Natomiast może grać aż do 200 Hz, więc na dobrą sprawę, jak chcesz go używać, to wystarczy że kolumny zejdą do ~70Hz @-3dB, bo resztą i tak zajmie się sub (jak nie będzie filtrowania satelit, to nawet lepiej by kończyły na -3dB przy 80 Hz i ustawić odcięcie na subie na 80 Hz)

Kolego Nordock; mając "Jamo sub 210" chcesz go obciążyć pasmem od 38 do 40 Hz ???

To po co Ci sub. Przyjmuję dowolny zakład, że tych 2 Hz różnicy nie zauważysz ;-)

A na poważnie, to potrzebne Ci kolumny o paśmie nie niższym, niż typowe fronty kina przy używaniu subwoofera mającego pasmo od 38 do 200 Hz. Czyli 60 czy nawet 80 Hz wystarczy, skoro resztę przejmuje sub.

Szersze pasmo jest potrzebne, jeśli mamy zestaw 5.0.

Ps. Co zresztą wyjaśnił Ci Kyle w poście napisanym w trakcie mojego...

Faktycznie ten sub to nie sub...Jeśli panel z niego jest cokolwiek sensowny, to może zrobić na jego bazie drugiego suba? Chociaż jak patrzę na ceny tego jamo, to mam wątpliwości czy ten panel będzie OK.

Ten sub wg. instrukcji gra OD 38 Hz (!!! - to kiepski wynik jak na sub) ... zakładam, że przy spadku -3dB. Natomiast może grać aż do 200 Hz, więc na dobrą sprawę, jak chcesz go używać, to wystarczy że kolumny zejdą do ~70Hz @-3dB, bo resztą i tak zajmie się sub (jak nie będzie filtrowania satelit, to nawet lepiej by kończyły na -3dB przy 80 Hz i ustawić odcięcie na subie na 80 Hz)

Dokładnie tak, nie zawracałbym sobie głowy BR-em, OZ o objętości kilkunastu litrów dla 18cm woofera powinna wystarczyć z górką. Cały problem w tym, jak dobrze połączyć suba z satelitami.

Może po prostu na dzień dobry wrzucić filtr górnoprzepustowy w pre lub wzmacniaczu? Jak za pewne wiesz w studiach nagraniowych włączają czy trzeba czy nie trzeba filtry górnoprzepustowe 30Hz (prywatnie nienawidzę tego lenistwa!)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam ponownie, nie było mnie ponieważ.. jak wiecie święta były :)

Powracając do tematu. Robienie kolumn na razie zostawiłem na bok ze względu na brak pieniędzy. Wyżej zresztą jest napisane, że czym wyższy budżet tym lepsze kolumny, itp.

Żeby nie zakładać już nowego tematu napiszę tutaj, a pytania są odnośnie subwoofera. Najpierw zacznę od podstaw: pokój około 8m^2, jest to troszkę prostokąt, na dłuższej ścianie mam kanapę i naprzeciw "fronty" z monitorem 22" - tak wiem, mały ale cóż poradzić, lepsze to niż z laptopa :)

Subwoofer to jak wyżej napisałem Jamo SUB 210. No zakupiłem go w zeszłym roku jakoś w wakacje, wtedy byłem nowicjuszem i prawdziwe zejście słyszałem tylko w kinie, myślałem, że subwoofer schodzi nisko bo gdzieś w internecie wygrzebałem informację o dolnej częstotliwości granicznej 20hz.. Nic bardziej mylnego jak się okazało... Wtedy jeszcze znałem się gorzej niż teraz i nawet nie wiedziałem o takiej podstawowej rzeczy jak "spadek -3dB" itp.

Teraz pytanie, z racji tego iż tak jak powyżej napisałem nie mam kasy na nowy sprzęt a postanowiłem jednak zająć się niskimi częstotliwościami pomyślałem, że sprzedam Jamo, dołożę "parę zł" i kupię jakiś inny który schodzi troszkę niżej. No i znalazłem Magnat Monitor Supreme 201/202/301/302A SUB. Z tego co podaje producent to schodzi dość nisko, tylko pytanie z jakim spadkiem db... tego nie znalazłem nigdzie.

PS. Nie podałem ampli... Onkyo TX-SR608

Zatem zmiana na tego magnata może wyjść na lepsze jeśli rzeczywiście tak jak podaje producent niska częstotliwość sięga 20 czy 16Hz, zapewne z dużym spadkiem ale myślę, że więcej zejdzie ze spadkiem -3db niż obecny jamo.

PS. Sprawdziłem na stronie producenta jamo i rzeczywiście 38hz ze spadkiem -3db. Nie jest to wyczyn. W planach przyszłościowych mam kupno Jamo SUB 660, zadziwiają mnie jego recenzje i opinie oraz same parametry.. Ponoć 20HZ ze spadkiem -6db.

Sprzedaj tego jamo, zarób/ukradnij żeby dołożyć kasę, zrób sobie najpierw kolumny. Tu odczujesz największą zmianę. Naprawdę, bas potraktuj jako uzupełnienie całości na później jeśli ci będzie brakowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.