Skocz do zawartości
IGNORED

paneling scienny - poprawa akustyki pomieszczenia

piecia30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy montaż paneli z płyty (prezentacja poniżej) poprawi choć minimalnie akustykę pomieszczenia? Inną opcję jest pozostawienie ściany bez panelingu, czyli zwykła silka, gładź i farba :)

Panel to zwykła płyta lakierowana.

Niestety, nie jest to w żaden sposób pomieszczenie dedykowane, ale salon otwarty na część jadalną i aneks kuchenny (rzut salonu zamieszczony).

Metraż salonu z jadalnią 37m2, po lewej stronie szafki TV przepierzenie z drewna, podłoga deska drewniana klejona, zasłony w oknach etc. Podstawowe elementy niestety.

Proszę nie zwracać uwagi na rozmieszczenie głośników, wielkość szafki TV - nad tym popracujemy.

Czy w takim metrażu i układzie optymalniej byłoby budować system w oparciu o monitory czy raczej podłogówki? Zależy mi na ładnej stolarce :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24563-0-20169500-1427971311_thumb.jpg

post-24563-0-05359300-1427971322_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam chęć zastąpienia aktualnego systemu ( typowo budzetowy, w profilu mozna podejrzeć) czymś z czego będę czerpał większą radość słuchając muzyki. Założyłem budżet w granicach 60-70 tys, gdyby udalo się mniej również będę szczęśliwy ;-) Rozważam zarówno sprzęt nowy, jak i używany, zalezy mi na estetycznej stolarce.

Preferencje muzyczne : rock, progresywny rock, jazz, wokale.... , klasyki mniej aktualnie.

ok, już coś się klaruje, kwota jest już całkiem spora, tym bardziej warto dłużej się zastanowić, a pokój na pewno wymaga przystosowania do reprodukcji dźwięku, zapewnienia choćby podstawowej symetrii, nie będzie to trywialna sprawa, czy jakieś przestawianie mebli wchodzi w grę?

estetyczna stolarka ok, a jaka stylistyka? vintage a la Tannoy Prestige itp. czy raczej coś nowoczesnego?

zestaw ma być z naciskiem na stereo czy KD również? optymalizowany pod jedno miejsce odsłuchowe czy pod więcej? jaki dźwięk Kolega lubi (co jest najważniejsze, a co relatywnie mniej ważne spośród takich cech jak przestrzenność, szczegółowość, dynamika, bas itd.?)

czy jakieś przestawianie mebli wchodzi w grę?

jeśli mowa o "wypoczynku" , niestety nie... jest to jedyne miejsce w którym da się upchać narożnik

tak jak na wstępie wspominałem, muszę wypracować daleko idący kompromis bowiem nie posiadam na tym etapie pokoju dedykowanego

estetyczna stolarka ok, a jaka stylistyka? vintage a la Tannoy Prestige itp. czy raczej coś nowoczesnego?

zdecydowanie coś nowocześniejszego.. od zawsze podobała mi się "włoska robota" typu Sonus Faber, Chario itp , abstrahując oczywiscie od tego czy to dobry kierunek biorąc pod uwagę rodzaj preferowanej muzyki

niesamowicie trafia do mnie kształt i stolarka Bowersów serii 800 (np. 802D) :)

zestaw ma być z naciskiem na stereo czy KD również? optymalizowany pod jedno miejsce odsłuchowe czy pod więcej? jaki dźwięk Kolega lubi (co jest najważniejsze, a co relatywnie mniej ważne spośród takich cech jak przestrzenność, szczegółowość, dynamika, bas itd.?)

Tylko i wyłącznie stereo (KD zupełnie odpada) ,optymalizowane pod jedno miejsce.

Zalezy mi przede wszystkim na dynamice, basie.... Gdyby udało się wykreować trochę"przestrzeni" byłoby optymalnie :)

Dzięki za odzew.

rozumiem, przy swoich preferencjach i trudnych warunkach akustycznych, jeśli niemożliwa jest demolka wystroju wnętrza, zdecydowanie potrzebuje Kolega kolumn z tubą lub przynajmniej dużym falowodem oraz z dużym wooferem, takim od 10 cali w górę, wśród takich szukać

Tannoy Prestige byłyby bardzo dobre (duży woofer w koaksjalu działa jak falowód)

natomiast SF czy Chario itp. niestety zdecydowanie odpadają

z włoskiej stolarki i stylistyki np. coś z oferty Zingali mogłoby się nadać

do tego wzmacniacz z korekcją wpływu akustyki np. Lyngdorf, który ma taką dodatkową zaletę, że można do niego podłączyć dowolne źródło cyfrowe, a z dodatkową opcją nawet źródło USB

ps.

ja bym się zainteresował tymi:

Ukryta Zawartość

ponegocjowałbym (facet wystawia je w różnych miejscach od pewnego już czasu)

to kolumny z mojego awatara, no ale ja jestem maniakiem vintage, a to są prawdziwe "pomniki HiFi", a także i designu

Ukryta Zawartość

ps.ja bym się zainteresował tymi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ponegocjowałbym (facet wystawia je w różnych miejscach od pewnego już czasu)to kolumny z mojego awatara, no ale ja jestem maniakiem vintage, a to są prawdziwe "pomniki HiFi", a także i designu
Vintage odpada, nie to wnętrze.
z włoskiej stolarki i stylistyki np. coś z oferty Zingali mogłoby się nadać
Masz na myśli serię Home Monitor, rozumiem? Model 2.10?Słuchałeś ich może?Stylistyka może się podobać :) ciekawy jestem charakteru brzmienia, co oczywiście zależało będzie od całości toru.
do tego wzmacniacz z korekcją wpływu akustyki np. Lyngdorf, który ma taką dodatkową zaletę, że można do niego podłączyć dowolne źródło cyfrowe, a z dodatkową opcją nawet źródło USB
Lyngdorf z opcją Room Perfect mógłby być ciekawą opcją. Powinienem iść w kierunku integry czy może stronę pre i końcówki?Aktualnie gram z CD, jak i plików więc opcja źródła USB byłaby dodatkową zaletą.Postaram się zorganizować odsłuch.Dzięki za odzew!

Ukryta Zawartość

Vintage odpada, nie to wnętrze.

Nie żebym się czepiał, ale te kolumny z wyglądu są dużo mniej "vintage" niż duża część słupków w sklepach. Gdzie ich wygląd ciągnie się od kilkudziesięciu lat...

No ale to Tobie ma się podobać.

Lyngdorf z opcją Room Perfect mógłby być ciekawą opcją. Powinienem iść w kierunku integry czy może stronę pre i końcówki?Aktualnie gram z CD, jak i plików więc opcja źródła USB byłaby dodatkową zaletą.Postaram się zorganizować odsłuch.Dzięki za odzew!

Ciekawą opcją jest kit ze strony miniDSP, tam znajdziesz wszystko czego potrzebujesz. Choć musiał byś wychodzić z transportów s/pdif, więc max 24/192.

No ale ceny stosunkowo niskie, więc może Ci to nie odpowiadać jeśli lubisz metki.

Kupujesz mikrofon za 300 zł i korekcje robisz na kilka wariantów. Softu do generowania filtrów trochę jest.

Ale bądźmy szczerzy, jeśli bas buczy (a robi to zawsze, mniej lub bardziej) to cyfrowa korekcja tego nie poprawi.

Chyba, że chcesz iść w kilka subów, jak będziesz chciał to graaf pewnie wrzuci Ci linki. Generalnie pole akustyczne w pomieszczeniu jest wtedy dużo bardziej jednorodne.

Przy mocno kierunkowych kolumnach mógłbyś zminimalizować ilość ustrojów akustycznych.

Więc pytanie jak Ty to widzisz.

Ale bądźmy szczerzy, jeśli bas buczy (a robi to zawsze, mniej lub bardziej) to cyfrowa korekcja tego nie poprawi.

Chyba, że chcesz iść w kilka subów, jak będziesz chciał to graaf pewnie wrzuci Ci linki. Generalnie pole akustyczne w pomieszczeniu jest wtedy dużo bardziej jednorodne.

Przy mocno kierunkowych kolumnach mógłbyś zminimalizować ilość ustrojów akustycznych.

Więc pytanie jak Ty to widzisz.

Wolałbym pozostać jednak przy stereo , niemniej dzięki za trop.

Wg twojej opinii nie warto zupełnie iść w kierunku tego co zaproponował Graaf? (cyfrowa korekcja akustyki)

Masz jakieś typy odnośnie elektroniki, alternatywnie dla Lyngdorfa?

Podobno Zingali ciekawie gra ze wzmakami w klasie A... , a być moze to tylko papka branżowa :)

Masz klasyczne stereo, to buczącego basu się nie pozbędziesz cyfrową korekcją koniec kropka.

Wtedy zostają Ci ustroje akustyczne i 3 panele z wełny itp rozwiązania tego nie zmienią.

Cyfrowa korekcja jest ok, ale to kropka nad i. Próba zrobienia wszystkiego cyfrową korekcją nigdy nie da Ci 100% satysfakcji.

Co do wyboru sprzętu to osobna para kaloszy. Osobiście uważam, że warto w budowaniu systemu, warto uwzględnić możliwość cyfrowej obróbki dźwięku.

Choć w komercyjnych rozwiązaniach nie znajdziesz za wiele i będą to gotowe produkty.

Przy spdif można myśleć o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , choć ja wolę to samo robić na pc za free.

Ukryta Zawartość

ale popatrz na to pomieszczenie arczi - nieregularne i duże, stereo rozmieszczone niesymetrycznie względem ścian, wielkich problemów z buczeniem nie spodziewałbym się

@piecia

sub w polu bliskim jest alternatywą dla rozbudowanych pułapek basowych - jak najbardziej w stereo, dodatkowy tor od źródła z własnym wzmacniaczem, linią opóźniającą i korekcją parametryczną, bez filtrowania kolumn głównych

a kolumny główne, Zingali czy inne, wysokokierunkowe, z własnym wzmacniaczem

ale nie martwiłbym się na zapas, Lyngdorf jest b. praktyczny, korekcja MOŻE się przydać, gra z cyfry, nie potrzeba DAC, ale to tylko jedna z opcji

Dzięki wielkie za wszelkie sugestie :)

@Graaf

Wspomniane Zingali..... Do mojego pomieszczenia rekomendujesz z min 10 calowym wooferem (Home Monitor 2.10) ? Nie powinienem skonfrontować z HM 2.8 (8 - calowy)? Zapewno trudnosci pojawią sie z wypozyczeniem ustrojstwa do domu... Z dostępnością obydwu modeli. Na które powinienem sie zaczaić i rozpoczać odsłuch? Podpowiedź coś.

jeśli nie ma problemu finansowego, to radziłbym nie oszczędzać i zdecydowanie brać 2.10

jeśli chodzi o dostępność, wieczny problem w naszym małym ubogim kraju :-(

a jeśli byłby problem z wypożyczeniem, kupić wysyłkowo - jest wtedy 10 dni na zwrot

alternatywnie - Tannoy Definition DC10 - powinno być lepiej z dostępnością

• 3 tygodnie później...

Są cztery problemy z akustyką:

1. Kolumny nie powinny stac blisko żadnej ściany, a zwłaszcza tylnej. W ogóle w pomieszczeniach dedykowanych do audio stawia się je w około jednej trzeciej pomieszczenia. Jeśli Ci więc zależy, to zostaw sobie miejsce.

2. Pogłos: w nowoczesnych pomieszczeniach jest zawsze za duży. Trzeba go wytłumić absorberami szerokopasmowymi, czyli nie żadne gąbki, jeśli nie mają to być ustroje przygotowane profesjonalnie, to panele z wełny, mogą być gdzieś ukryte

3. Wczesne odbicia: odsuń się maksymalnie od okna, tak, żeby przy okazji za plecami głownego miejsca odsłuchowego nie było ściany, ściankę działową po lewej stronie zrób baaardzo ażurową i nieregularną.

4. Mody własne pomieszczenia: trzeba zmierzyć i usunąć robionym na zamówienie rezonatorem, a właściwie kilkoma rezonatorami. Stawia się je głównie w rogach, a jak jest możliwość często zabudowuje się w rogach.

Co do monitorów, to większość nie ma basu, niektórzy taki dźwięk lubią bo: daje to większą słyszalność i czystość wysokich tonów, zwłaszcza w pomieszczeniu o złej akustyce. Ja bym monitorów w ogóle nie rozważał.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Kolumny nie powinny stac blisko żadnej ściany, a zwłaszcza tylnej

generalizacja, niekoniecznie wcale musi tak być, wszystko zależy od charakterystyk kierunkowych kolumn oraz od geometrii pokoju i trójkąta stereo

Wczesne odbicia: odsuń się maksymalnie od okna, tak, żeby przy okazji za plecami głownego miejsca odsłuchowego nie było ściany

albo można właśnie za fotelem/sofą dać szerokopasmowy absorber, może być mobilny, ustawiany tylko do słuchania muzyki

ściankę działową po lewej stronie zrób baaardzo ażurową i nieregularną.

a z drugiej strony? najważniejsza jest symetria, w tym pokoju symetria pierwszych odbić bocznych jest właściwie nierealna, dlatego warto użyć kolumn wysokokierunkowych

Mody własne pomieszczenia: trzeba zmierzyć i usunąć robionym na zamówienie rezonatorem, a właściwie kilkoma rezonatorami. Stawia się je głównie w rogach, a jak jest możliwość często zabudowuje się w rogach.

w tym pokoju może nie być problemów poza pionowym modem osiowym

z basem można sobie radzić na bardzo wiele sposobów - strojone pułapki to tylko jedna z opcji

faktycznie stawia się je w rogach - i teraz pytanie za 100 punktów - gdzie właściwie w tym pokoju są rogi?? ;-))

dwa można powiedzieć, że w części dziennej, ale trzeci w aneksie kuchennym a czwarty w łazience?? :-D

Napisano dziś, 09:04

Wyświetl postUżytkownik dd6 dnia 30.04.2015 - 16:02 napisał

Kolumny nie powinny stac blisko żadnej ściany, a zwłaszcza tylnej

generalizacja, niekoniecznie wcale musi tak być, wszystko zależy od charakterystyk kierunkowych kolumn oraz od geometrii pokoju i trójkąta stereo

Odsunięcie kolumn od tylnej ściany to nie tylko kwestia rozmycia dźwięku poprzez odbicia i podbicia basu. Móżg na podstawie odbić ocenia rozmiar pomieszczenia i buduje sobie jego mapę. Jeżeli mózg wie, że zaraz za kolumnami pomieszczenie się kończy, to trudniej jest uzyskać głęboką scenę muzyczną. Poza tym wszelkie ustroje akustyczne nie działają idealnie i w praktyce w pierwszej kolejności powinno się dążyć do optymalnego ustawienia, a dopiero w drugiej kolejności naprawiać resztę problemów ustrojami.

Kolumny kierunkowe: mają wady i zalety. W szczególności jeśli się nie znajdzie takich, których dźwiek nam się zwyczajnie podoba, to nie ma co na siłę się przy tej koncepcji upierać.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

powinno się dążyć do optymalnego ustawienia

no ale jak to zrobić w tym konkretnym pomieszczeniu? trzeba nam niestety pracować z tym co mamy jak w starym porzekadle - tak krawiec kraje jak mu materyi staje ;-)

nie ma co na siłę się przy tej koncepcji upierać.

powiem więcej - w ogóle nie ma się co upierać na siłę przy żadnej koncepcji

• 5 miesięcy później...

Witam ,

Projekt ukończony w 99 proc i chciałbym się zabrać za stereo.

Realne fotki pomieszczenia zamieszczone. Budżet redukuję, chciałbym zamknąć się w 50-60 tys za system, niekoniecznie nowe klocki.

Kolumny widzę w kolorze czarnym, np. piano black. Rewiduję poprzednie pomysły odnośnie stolarki, niekoniecznie zależy mi na "włoskiej robocie".

Muzyka tak jak wspominałem: rock, hard rock, rock progresywny, wokale, jazz, trochę elektroniki.

Chciałbym żeby było dynamicznie, by trochę powietrzem poruszyć w pomieszczeniu, bez natarczywości i żeby sprawdzały się podczas nocnych odsłuchów spokojnego materiału.

Do Grafa:

Lyngdorfa trudno jest "dorwać" do testów

Zingali na rynku wtórnym właściwie nie występują, z dostępem do przetestowania również kiepsko. Informacyjnie - jestem z Gdańska.

Najłatwiej byłoby zacząć od kolumn bo nimi się najtrudniej żongluje.

Jakieś pomysły? Podpowiedzcie.....od czegoś muszę zacząć :)

Ukryta Zawartość

post-24563-0-58274300-1446122893_thumb.jpg

post-24563-0-38111800-1446122913_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej,

Ładne mieszkanko :)

Dobrze że masz zasłony na ścianach zniwelują trochę pogłos .

Ja mam podobnie urządzone mieszkanie , niestety trochę więcej płaskich powierzchni .

Testowałem u siebie KEF IQ7 , Castle Howard S3 a teraz mam PMC 24 czarne, lakier fortepianowy .

Przy PMC w końcu pojawił mi się bas , fajny nie buczący - to za sprawą linii transmisyjnej i potrafi zejść naprawdę nisko do tego średnica jest naprawdę fajna .

Skoro jesteś z Gdańska w Premiusound możesz posłuchać kolumn Amphion np Argon 7L , lub 3L słuchałem ich w słabo zaadoptowanym pomieszczeniu i grało to fajnie .

Kolega z forum Piano miał jakiś czas temu do sprzedania zacne kolumny Audio Physic w dobrej cenie - a że mieszka w Gdyni to nie miałbyś daleko żeby ich posłuchać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.