Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Tannoy do Marantz pm 8005?

blackwhite

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie stoją u mnie Tannoy REVOLUTION DC6 T. Mam pytanie, które z wyższych modeli Tannoy zagrają dużo lepiej muzykę klasyczną? no i z którymi modelami poradzi sobie Marantz PM 8005? Tak by ten Marantz zgrał się "idealnie" z Tannoyami, Jakie modele polecacie odsłuchać?

https://www.audiostereo.pl/topic/119341-kolumny-tannoy-do-marantz-pm-8005/
Gość aqs

(Konto usunięte)

Witaj,

posłuchaj koniecznie serię Precision, spokojnie Twój wzmacniacz poradzi sobie z nimi. Ewentualnie proponuję odsłuch kolumn Harbeth, które także są bardzo dobrym rozwiązaniem do muzyki klasycznej oraz spróbowałbym kolumn Kudos.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tez polecam serie precision, ale z marantzem moze byc troche zbyt analitycznie. Zalezy jaki dzwiek lubisz. Nie wiem jak pradowo wypada Twoj marantz, jesli ma czym kopnac to 6.4 sa na pewno lepszymi glosnikami niz 6.2. Wyzszych modeli nie ma co zestawiac z Twoim wzmacniaczem, bo jest za slaby. Jakich kabli uzywasz I cd?

Wieza STEREO Technics :)

Tannoy precision 6.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak masz kogoś w UK to są w super cenie

Ukryta Zawartość

Cena rewelacyjna; u nas ponad 2x drożej....tylko brać

Słuchałem 6.2 i 6.4 na H100 i jak dla mnie rewelacja. Teraz zastanawiam sie na odsłuchem wyższej serii DC 8 lub 10 T lub Ti i jak zgrają sie Heglem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

Cena rewelacyjna; u nas ponad 2x drożej....tylko brać

Słuchałem 6.2 i 6.4 na H100 i jak dla mnie rewelacja. Teraz zastanawiam sie na odsłuchem wyższej serii DC 8 lub 10 T lub Ti i jak zgrają sie Heglem...

Z Heglem wszystkie Tannoye dobrze się zgrywają im droższe tym jest lepiej niektórzy twierdzą że Tannoy dużo lepiej zgrywa się z Heglem niż z Dynaudio

Potrzebuje zmiany w pomieszczeniu do KD i odsłucham serie DC:) Jeszcze mam inna opcje 'przerzucenia' b&w 804d z drugiego pomieszczenia i systemu, ale tam nie za bardzo chce mieszać....

Pozdrawiam

Jaka jest różnica w brzmieniu między Tannoy precision 6.2 a Tannoy REVOLUTION DC6 T? W sensie budowy sceny, barwy, dynamiki itp? No i wg Was, czy są warte swojej ceny? Oczywiście jeśli jest się osobą, która słucha muzyki klasycznej :) Bo nie ukrywam, że jeśli chodzi o REVOLUTION DC6 T na tych płaszczyznach jest bardzo dobrze w połączeniu z Marantzem.

Z Tannoy słuchałem tylko 6.2 i 6.4 wiec nie pomogę.

W obu przypadkach szeroka baza i głębia- właściwie cała szerokość pomieszczenia z pełnym 3D- te dwie rzeczy wysuwają sie na pierwszy plan od razu. Świetna detalicznosc, pozycje instrumentów, tez dobra spójność, nie zauważyłem 'metalicznosci' wysokich i ich wychodzenia do przodu, o której mowi sie od czasu do czasu.

6.2 daja wrażenie 'glebszego' basu z BR, ale jednak 6.4 ,jako zamknięta konstrukcja, daje sie poznać jako bardziej punktowy, dokładny i dynamiczny. W moim pomieszczeniu do KD 6.4 daja rowniez lepszy poczucie integracji z pomieszczeniem i sa mniej czule na bliskość ścian, fakt mam zrobiona pełna akustykę. W scenach filmowych potęga i realizm.

Grany różnorodny materiał- najbardziej utkwił mi jazzowy cover Stinga 'Englishman in NY' gitara basowa i jej pozycja była tak realistyczna, ze widziałem struny tejże na mojej scenie:)

• 5 tygodni później...

Potwierdzam ze 6.2 to swietne kolumny - mam je od tygodnia i graja z Marantzem PM6005. Nie sa tak bardzo analityczne jakby sie wydawalo ale na pewno nastepnym krokiem bedzie zmiana wzmacniacza na wyzszej klasy co nieznaczy ze z Marantzem brzmia zle - wrecz przeciwnie :). Muzyka jest zrownowazona, dynamiczna i scena muzyczna szeroka. Glosniki "rozjezdzaja" sie po pokoju :) - uwielbiam to odczucie...

Dodam tylko ze jakosc wykonania jest rewelacyjna - moze nie jest to audiofilska uwaga ale patrzy sie na nie z wielka przyjemnoscia :) - podoba mi sie koncept umieszczenia glosnika wysokotonowego wewnatrz sredniotonowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.