Skocz do zawartości
IGNORED

Modern Houses

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, jak dajecie zdjęcia, to dajcie też linki. Ja wiem, że ja wstawiam to z jakimś tam opisem-psełdo, od Was nie wymagam, ale goły link mile widziany :)

Prawie jak na naszym forum , tutaj już za 5 zeta ma się hajend pełną gębą ;)

Co do wykonawców to masz całkowitą rację.

Pracuję w tej branży od ponad 20 lat i solidnego , posiadającego doświadczenie i wiedzę wykonawcę trudno znaleźć.

Zdecydowana większość to partacze i oszuści opowiadjący bajki w stylu : " ... panie , nie takie rzeczy wykonywał ja z chopakami, ostatnio to bazę NASA na Marsie budowalich my ...".

Inny problem to świadomość i gust naszego narodu.

Domy takie jak na zdjęciach prezentowanych powyżej bardzo trudno sprzedać na rynku wtórnym.

pozdr.

Przeważnie niechlujstwo wychodzi nie tylko podczas wykonywania prac, ale i podczas prowadzenia wszelkich dokumentacji/ksiąg budowy itd... Mój ojciec, kiedy dostaje jakiś budynek do kontroli, to 50% jego uwag to przeważnie źle wykonanie na starcie... Niekiedy, wybieram się z nim na budowę/wykończony budynek - po takiej kontroli niekiedy mówi, choć, bo to się jeszcze zawali. Ja się z tego trochę śmieje, ale ojciec mówi, że to poważna sprawa, gdzie oni chodzili do szkoły :) No ma rację :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szczecin.

Ukryta Zawartość

Modrzew, Ty nie musisz się stosować, widzę, że święta udane :) Ale dziękuję :)

Patented Innovative Window System Slides Around Corners

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Innovative-Turnable-Corner-Window-System-by-Vitrocsa-3.jpg

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wchodzę na budowe i widzę fuszerkę,wołam szefa murarzy i pytam go czy w ekipie jest murarz a on,że wszyscy.Myślałem,że padnę.Murowali ścianę o dł.23mb z trzema otwrami na drzwi, na łatę 2m dł. a nie na sznurek.Wołam z kolei tego co muruje i pytam kim jest z zawodu a on odpowiada,że rolnikiem ale murować to on umie.Całą ekipę wygoniłem z budowy.

Inwestor dostał kota.Krzyczał,że najtańszych znalazł a ja mu wypędziłem.

No i właśnie tak to jest :) Ojciec powtarza, że nawet kołek trza umieć wbić :) Murowanie to już wyższa szkoła jazdy :)

Gość

(Konto usunięte)

Zdecydowana większość to partacze i oszuści opowiadjący bajki w stylu : " ... panie , nie takie rzeczy wykonywał ja z chopakami, ostatnio to bazę NASA na Marsie budowalich my ...".

Do partactwa i zadufkostwa dochodzi jeszcze słaba znajomość niestandardowych nowoczesnych rozwiązań technicznych. Np. tak prymitywna rzecz jak estetyczne grzejniki schowane w podłodze pod oknem. Nawet jeżeli sam znajdziesz i sprowadzisz coś to spepszą to podczas montażu. Albo nie będzie prawidłowo działać jeżeli instalacja przypadkiem się uda.

No i właśnie tak to jest :) Ojciec powtarza, że nawet kołek trza umieć wbić :) Murowanie to już wyższa szkoła jazdy :)

to nie wyzsza szkola tyle ze większosc z tych tanich to de...ile umyslowe i tu jest problem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ciekawy to taki który cię zainteresuje przez pięć minut oglądania w internecie albo żurnalu, a dobry to taki który zrealizowany stoi 100 lat albo dłużej i sprawdza się na wielu poziomach funkcjonowania (np. pasuje do otoczenia, a nawet je wzbogaca). Najgorszy okres dla architektury to był moim zdaniem postmodernizm. W ogóle, moim zdaniem, b.ciężko jest zrobić dobry projekt.

Przykład ciekawego projektu :) Zaręczam wam że kiedy to projektowano/realizowano to jego "ciekawości" nikt nie kwestionował:

betonowe-244.jpg

Przykład dobrego projektu, trochę za ascetyczny, ale ogólny koncept sprawdził się i do dziś się "trzyma" (Seagram Building 1954-1958 według projektu Ludwiga Miesa van der Rohe'a):

seagram_building1336060339278.jpg

tumblr_m9wksaq9vC1r5xgtg.jpg

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

>>cir

No dla nich to wyższa szkoła jazdy :)

Z tych co wrzucacie to ten mi się najbardziej podoba:

Concrete and Steel “House H” in Lima Built Around a Sunken Garden

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

architecture-modern-residence2.jpg

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Noo tak! Lokalizacja: Nowy Meksyk. U nas- jak to ogrzać?

Ostatnio szukam mini domków.Do 35 mkw. Proszę o propozycje.

Ukryta Zawartość

lub

andrew-berman-library-house-2.jpg

Ukryta Zawartość

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

To chyba u pigmejów byś musiał albo u działkowiczów....szukać.Tam prawo dopuszcza budowanie o takich rozmiarach bez zezwoleń.

kontener-przyczepa

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ukryta Zawartość

Ciekawy projekt, choć niespecjalnie lubię modernistyczne domy.

Ukryta Zawartość

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

>>piramidon

Wstawiasz fotkę jakiegoś domu, to podaj odnośnik do domu, który prezentujesz, a nie do jakiegoś innego, ok? Dziękuję.

>>Keef

Wstawiasz coś, to staraj się może link nie do zdjęcia tylko do strony z tym domkiem? Choć widzę, że to też jedno zdjęcie tylko - portalowi partacze :) Dzięki anyway :)

Contemporary 8A House in Mexico Unveiling Private Gardens and Patios

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

architecture-modern-residence9.jpg

Luxurious Ski Retreat Offering Mesmerizing Views: Chalet Mont Blanc

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

architecture-modern-chalet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dom ten należy do Nobuhiko Obayashi'ego znajduje się w Tokyo. Widziałam go w TV, więc dałam link do zdjęcia, na którym widnieje.

Te srebrne bryły są z ceramiki pokrytej platyną.

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Spoko Keef, dzięki :)

Contemporary Family Home Integrating a Vintage Car Train: Platform House in Japan

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

architecture-platform-house1.jpg

Modern Gumno House in Croatia Displaying a Striking Angular Geometry

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

architecture-modern-residence9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta prosta jest lepsza :)

I ten niżej mi się faktycznie podoba, nawet w tej bieli :)

Elliptical-Shaped Residence in Spain with a Futuristic Character: Balint House

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

design-modern-residence1.jpg

Ukryta Zawartość

Te wszystkie domy z Hiszpanii lub Włoch tudzież z innych krajów o cieplejszej aurze do nas się nie nadają....niestety.Poza tym Plany Zagospodarowania i Studia Urbanistyczne nie widzą u nas domów z płaskimi dachami.Można uzyskać takie warunki zabudowy,gdy kupi się dom do rozbudowy a wcześniej był już z płaskim dachem lub w pobliżu nie ma żadnej zabudowy,która mogła by wpływać na działki sąsiednie.

To właśnie problem....duży.Ci co chcą modernistyczny dom muszą uciekać się do różnych sztuczek.A takie istnieją.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

I ten niżej mi się faktycznie podoba, nawet w tej bieli :)

Super projekt.

Jakbym mieszkał na południu Europy to chętnie bym w takim domu zamieszkał ;)

U nas bez fotowoltaniki i pompy ciepła zbankrutujesz na kosztach utrzymania takiej chałupy.

Wracając do branży budowlanej to moim zdaniem to chyba najgorsza branża na naszej planecie.

Ilość imbecyli , złodziei , oszustów czy zwykłych cwaniaków jest chyba największa z wszystkich znanych mi branż.

Takie mamy niestety prawo i sądownictwo w naszym pięknym kraju , które zachęca do dymania na kasę innych obywateli.

>>Modrzew

Dlatego nie ma wyjścia, trza kupić działkę gdzieś pod lasem z dala od cywilizacji :)

>>jarek&ania

Samemu bym lepiej zrobił :)

Gość

(Konto usunięte)

Coś z Korei. Południowej. :) Chyba w naszym klimacie dałoby się w tym żyć. Chałupa jakiegoś gitarzysty basowego z Rock It Suda (???). Sześc pokoi, każdy to osobny budynek.

http://www.moonhoon.com/sub/project/rockitsuda/rock.htm

rock%20it%20suda-13.jpg

Ten byczek Fernando jest debeściak.Żeby nie leżący śnieg, to klimaty raczej Hiszpańskie.

U nas bez fotowoltaniki i pompy ciepła zbankrutujesz na kosztach utrzymania takiej chałupy.

Ech,mieszkam w takim domu i jakoś nie bankrutuje.Mam gaz i kominek jakby mocno ścisnął mróz ale izolacje termiczne grrrrrube som a i okna szklone dwukomorowe u-0,5.

Więcej mnie kosztuje mój hujend niż ogrzewanie.Klasa A swoje bierze.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ech,mieszkam w takim domu

Wszystko zależy oczywiście od metrażu i jakości wykonania takiego projektu.

Wklej może jakąś fotkę swego lokum.

Chętnie zobaczę bo to rzadkość w naszym kraju.

>>Jug

Ale wariat z tego właściciela :)

Wklej może jakąś fotkę swego lokum.

Dołączam się, może być na PW, jak nie chcesz zbytniej publiki :)

Uzyskaj u nas w Polsce zgodę na płaski dach....graniczy z cudem.

I bardzo dobrze! Bo to nie jest polska architektura!

Panowie, o gustach się nie dyskutuje, ale jak oglądam te domy, których zdjęcia tu prezentujecie, ten beton, szkło, stal, te kuchnie wyglądające równie przytulnie co prosektorium, to... wybaczcie, ale nie wzbudza to we mnie żadnego uczucia poza odrazą.

Nie chciałbym mieszkać w białych czy betonowych ścianach, te proste linie od linijki śmierdzą mi architekturą komunistycznej Polski lat 70-tych. Też mieli wówczas fazę na modernizm.

Straszne zachwyty nad firmą Tamizo słyszę... moja kuzynka tam pracowała na początku istnienia owej firmy. Co ja się z nią nakłóciłem... te szlifowane betony, którymi ona się zachwycała, do mnie nie przemawiają wcale a wcale. Nie marzy mi się mieszkanie w bunkrze przeciwatomowym.

A kuchnię wolę taką jak na obrazku poniżej niż te prosektoryjne klimaty...

W kuchni spędzamy minimum 40% czasu w domu - to nie może być białe laboratorium, czy prosektorium... kuchnia musi być duszą domu, jego najcieplejszym miejscem.

Miejscem gdzie przyjemnie jest posiedzieć i pogadać. A nawet zawrzeć bliższą znajomość z kieliszeczkiem naleweczki.

Mi jedzenie w prosektorium by nie smakowało.

art-509-cucina-componibile.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ok, wyraziłeś swoje zdanie, ale, z całym szacunkiem, nie jesteś sam na tym forum, jak i sam na świecie, więc daj już sobie spokój z nawracaniem innych. Temat Ci nie leży? To nie zaglądaj... Dziękuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.