Skocz do zawartości
IGNORED

Modern Houses

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

O czymś takim również - ale to już chyba powojenne - o mocno uproszczonej formie, a mnie bardziej chodziło o coś przedwojennego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobne obiekty znajdzie się w wielu miastach - ale głównie chodzi o te przedwojenne.

To jeszcze była fajna architektura tkwiąca jedną nogą w przeszłości. "Dziedzictwo" Le Corbusiera zakwitło w pełni po wojnie między innymi w postaci socrealizmu późnego Gomółki, a potem Gierka. Myślę że tu dopiero można użyć terminu funkcjonalizm.

To niezłe, trochę za ascetyczne, przez co ma klimat stodoły. Ale to jest właśnie problem współczesnej architektury, albo jest wydziwiana i odrealniona, albo muzealno-ascetyczno-sterylna, nie kreuje "normalnych", powszednich wzorców, ale to moim zdaniem wynika z tego o czym pisałem wcześniej:

country-home-clean-lines-features-hallway-bookshelves-1-site-thumb-630xauto-35451.jpg

Coś od siebie dodam, nie idealne, ale może być:

Ukryta Zawartość

Treehouse-Solling-by-Baumraum_1.jpg

Ukryta Zawartość

divine-casadelmar-divineel-design-exterior-with-small-home-design-used-stone-wall-decor-finished-with-contemporary-farmhouse-design-ideas-as-outstanding-design-idea.jpg

Z tyłu wygląda gorzej.

zoom.png

zoom.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

To niezłe, trochę za ascetyczne, przez co ma klimat stodoły.

Może się podobać, ale żebym miał się zachwycić? :)

Czyli coś z cyklu : " jak mieć pieniądze i nie umieć ich z gustem spożytkować :-) " ?

Dokładnie, choć lepiej by wyglądało jako wejście na basen :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Various Wood Finishes Populate Uniquely Natural Japanese Home

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

various-wood-finishes-populate-uniquely-natural-japanese-home-full-exterior-view-thumb-630x420-17562.jpg

Significantly Small Living In A Fully-Functional Portable Orb <- MEGA :)

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

significantly-small-living-fully-functional-portable-orb-1-main-view-thumb-630x420-16956.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Artur, może rozwiniesz, bo, szczerze powiedziawszy, zaraz wyjdzie, że w zasadzie, nie wiedziałeś co zrobić - a walne sobie pościk w temaciku, o jest jakiś debilowaty...

Temacik nie jest debilowaty. Tylko niektóre projekty nad którymi się zachwycacie są debilowate.

Zacznijmy od domów z USA, w którym nie ma prawa budowlanego w europejskim rozumieniu. Stąd się biorą domy wystawione na palach nad przepaścią, albo zwieszone nad drogami, domy całe ze szkła, domy jak jajka, domy na drzewie i tym podobne bzdury.

Projekty są ładne jako dzieło artystyczne ale zupełnie niesprzedawalne. To są bardzo artystyczne odpowiedniki "pałaców cygańskich" w Polsce.

Ok Artur, przyjąłem do wiadomości.

Jest tylko pewien szkopuł, otóż, jak może zauważyłeś, jako autor, nie założyłem tego tematu, żeby wytykać takie czy inne błędy, bezsens w projektowaniu, nie zadałem też pytania, czy dany projekt można zastosować/dostosować do warunków panujących w Polsce.

Wstawiam, nie tylko zresztą ja raczej fajniejsze projekty, by sobie po prostu popatrzeć. Można też nieco skorzystać, ale główny cel to tylko prezentacja i chęć zobaczenia jak się żyje :)

Temacik nie jest debilowaty. Tylko niektóre projekty nad którymi się zachwycacie są debilowate.

Niektóre może i są nie warte wstawienia ale jeśli ktoś wstawił,to wcale nie oznacza,że resztę można podciągnąć pod nie i zrypać,że tak powiem.

Zacznijmy od domów z USA, w którym nie ma prawa budowlanego w europejskim rozumieniu.

I całe szczęści,bo dzięki temu powstają projekty,które mogą zachwycić....odwrotnie do naszych warunków,które uważasz,że są lepsze(tak wywnioskowałem)a w rzeczywistości przynoszą więcej złego dla architektury niż te z USA.

I całe szczęści,bo dzięki temu powstają projekty,które mogą zachwycić

Albo obrzydzić lub sprowadzić niebezpieczeństwo dla użytkowników. O le znajdzie się chętny do zakupu.

Nasze warunki są inne i wymagają innego podejścia. Tym niemniej i tak dziwi mnie skąd się u nas biura takie "pałace cygańskie" i rożne koszmarki w rodzaju betonowego bloczka z dobudowaną basztą.

Ale to jest tylko wygląd.

To co jest tu na większości zdjęć, to pomysły nienadające się do życia. Żeby przynajmniej miały jakieś uzasadnienie kształtem działki czy sytuowaniem względem innych budynków albo niska ceną - to by było zrozumiale.

Żeby przynajmniej miały jakieś uzasadnienie kształtem działki czy sytuowaniem względem innych budynków albo niska ceną - to by było zrozumiale.

Jesteś architektem lub urbanistą?

Wstawiam, nie tylko zresztą ja raczej fajniejsze projekty, by sobie po prostu popatrzeć. Można też nieco skorzystać, ale główny cel to tylko prezentacja i chęć zobaczenia jak się żyje :)

Jak popatrzeć, to rozumiem.

Ale nie łudź się że w tych domach się żyje. To artystyczne wizje.

Jedyne co do tej pory mi się podobało z artyzmu to kominek obrotowy podwieszony na rurze kominowej.

Jesteś architektem lub urbanistą?

rzeczoznawcą

Artur, z całym szacunkiem, ale pierdzielisz trzy po trzy. Leć może na spacer, bo nie masz żadnych argumentów prócz tego, że jak ktoś mógł na takie gówno wydać tyle kasy - na szczęście wydał swoją...

Może byś nie wypowiadał się tak bardzo autorytatywnie za innych?Dla jednego żyję się dobrze a dla innego źle.

rzeczoznawcą

Krawieckim?

Dokładnie. Jak ktoś poza projektantem mógł na takie gówno wydać tyle kasy?

W sumie nie wiadomo ile. Mogły być całkiem tanie. Jak bardzo to się przekona próbując je sprzedać.

Dobra, Arturowi już podziękowaliśmy za udział.

Cliff House Architecture Inspired by Modern Picasso Art

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

cliff-house-architecture-inspired-by-picasso-1.jpg

Jeszcze tylko napiszę, niech kolega Artur, trochę pojeździ po Europie, proponuję też odwiedzić np Maltę - dowiesz się wtedy, w jakich miejscach ludzie żyją... Masz racje, gówno widziałem... :)

Ukryta Zawartość

Ja jestem fanem projektów spójnych, praktycznych, nie naśladujących niczego, bez żadnych imitacji, naturalnie wyglądających, najlepiej z naturalnych materiałów.

Minimalizm mi się zdecydowanie już nudzi. Coraz bardziej podobają mi się akcenty neo-folklorystyczne, jakieś rękodzieło.

Kiedyś przeglądałem tanie projekty modernistycznych domów, dramat. Rozkład wnętrza tragiczny, niepraktyczny, niereformowalny, jak zaprojektowany przez zupełnego ciapaka. Co to za dom, co będzie udręką dla przyszłych właścicieli albo pokoleń. W dodatku wiele tych wizji ulega szybkiej biodegradacji, ponieważ stosuje niesprawdzone "wizjonerskie" rozwiązania, które często dwóch lat nie wytrzymują w trudnym klimacie.

Chciałem przedstawić ciekawostkę, taki dom blisko mnie. Dom z epoki socjalistycznego modernizmu. Widać że ktoś miał ciekawy pomysł i jest w tym potencjał.

Ukryta Zawartość

post-17391-0-37810900-1428764916_thumb.jpg

post-17391-0-63433300-1428764922_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Frank Lloyd Wright - amerykański architekt modernistyczny, projektant wnętrz, pisarz i edukator. Zaprojektował ponad tysiąc budowli, z których 532 są w całości kompletne. Stylistyka bardzo różna - od super nowoczesnej, mistyczno-funkcjonalnej do modernistyczno-antycznej. Genialny architekt z filozofią nazwaną 'organiczną architekturą'. Całą masę jego projektów można zobaczyć i zwiedzić w historycznym miasteczku Oak Park graniczącym przez ulicę z Chicago. W zabytkowej budowli Unity Temple odbywają się koncerty jazzowe i muzyki klasycznej - akustyka tego miejsca gra nawet bez muzyki. To miejsce brzmi genialnie!

maxresdefault.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Frank Lloyd Wright

Dziwny, trochę przygnębiający, a kolory bardzo dziwaczne...

Ostatnio urzekło mnie to wnętrze. Ale nie jest to taki typowy minimalizm. Jest elegancki, bardzo oryginalny, wizjonerski pomysł, są swojskie, skandynawskie wstawki, elementy dekoracyjne, które niczego nie próbują naśladować, jest oddech i jest na czym zawiesić oko. No i przy tym wygląda relaksująco.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek, ale ten dom to typowy przykład ery socjalizmu, ani ładnie, ani minimalistycznie, ani modernistycznie. Przykładem modernizmu z okresu PRL jest np. Rotunda :)

9273_o.jpg

22775_o.jpg

A mi się ta bryła podoba, sama bryła oczywiście, gdyby trochę nad tym popracować z fajnymi materiałami, to by wyglądał niesamowicie. Trochę wyobraźni trzeba i docenić ten prymitywny, ale "skuteczny" pomysł. Ten dom pomimo kobylastości ma taki fajny oddech i duże okna. Ale to trzeba dostrzec na żywo.

Chciałem przedstawić ciekawostkę, taki dom blisko mnie. Dom z epoki socjalistycznego modernizmu. Widać że ktoś miał ciekawy pomysł i jest w tym potencjał.

To jest jakaś altanka tak zwana na działce leśnej. Prawdopodobnie z czasów kiedy istniały jakieś przepisy ograniczające powierzchnię użytkowa bez uwzględniania piwnic, albo ograniczenia w wysokości zabudowy lub ilości kondygnacji dla tej konkretnej działki. Właściciel cwaniakował i powstało coś takiego. Z socjalizmem nie ma to nic wspólnego prędzej z tym że mogło być robione na tym co z budowy ukradł.

W czasach Gierka ojciec mojej koleżanki postawił dom. Wszyscy stawiali domki 110 metrów kwadratowych powierzchni z podpiwniczeniem. Takie typowe kostki 10x10 metrów powierzchni zabudowy - piętrowe z dwiema loggiami. Kredyty na to budownictwo były wtedy tanie.

Ale przymusu na taki projekt nie było jeśli ktoś miał pieniądze i chęci, i poczucie estetyki. Ojciec koleżanki postawił dom w którym każde pomieszczenie było na innym poziomie.

Dom miar rdzeń o wymiarach około 4x4 metra który był przedpokojem i jednocześnie klatką schodową. Dookoła trzech ścian przedpokoju były biegi schodów wiszących bez podpory wewnętrznej. Z dwóch spoczników na rogach znajdowały się wejścia do pokoi. Na parterze była kuchnia i pokój, na poziomie -0,5 garaż, na poziomie +0,5 częściowo nad garażem kolejny pokój i taras i na poziomie +1 częściowo nad kuchnią i pokojem kolejny pokój i taras. Dom miał nadal przepisaną w tamtych czasach wielkość dla domu w zabudowie miejskiej ale wyglądał bardzo futurystycznie. Także wewnątrz jak i na zewnątrz mimo że zbudowany z normalnych dostępnych materiałów. Dostępnych w sklepie, a nie kradzionych, albo wyrzucanych z rozbiórek.

Z racji tego, że jednak dyskusja idzie w stronę ogólną, czyli Modernizm jako całość, więc dzisiaj dwa budynki z Sopotu, okres PRL :)

Dom Turysty Miramar w Sopocie

Ukryta Zawartość

post-15740-0-68250300-1428939429_thumb.jpg

post-15740-0-98757800-1428939441_thumb.jpg

Dom wypoczynkowy w Sopocie

post-15740-0-86705800-1428939518_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Finnish Lake House

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

hillside-home-lakefront-1.jpg

Lake View House Design in Switzerland

Źródło i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Na zewnątrz przypomina mi to domy w PRL`u - a ten jest ze Szwajcarii :)

barn-style-house-switzerland-vineyard-lake-1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.