Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor audio RS1 vs RX2

zagrob

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Chwilkę temu kupiłem monitory audio RS1, podłączyłem to do jakiegoś starego Rotela i cd Kenwooda.

Pomieszczenie 18m2, kolumny ustawione dość blisko tylnej ściany i 1 metr od bocznych ścian, około 3,5 metra od siebie (pod skosem w stronę słuchacza). Jedna kolumna na komodzie, druga na podstawce.

I grało sobie to dość ładnie.

Ale wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia i upolowałem RX2 a do tego audiolaba 8000s.

Postawiłem w tym samym miejscu co RS1 i troszkę się kiepsko zrobiło. RX2 totalnie obniżyły całe pasmo dźwięku, mnóstwo niskich tonów, bez blasku i smaczków jakie miały mniejsze RS1.

Czyżby RX2 były po prostu za duże do 18m2?

A może połączenie RX2 z audiolabem się nie sprawdza?

Najgorsze jest to że nie mam kiedy ich poprzestawiać i posprawdzać różne konfiguracje, a żona ciśnie żebym się jednych pozbył bo salon zagracony.

Czy ktoś może ma jakiś szybki pomysł żeby RX2 uzyskały więcej "jasności" i światła, bo jest bardzo ciemno.

Dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/119503-monitor-audio-rs1-vs-rx2/

Czyżby RX2 były po prostu za duże do 18m2?

Moim zdaniem nie. Zagrają i na 15m2. 18m2 jest dla nich optymalne IMO.

A może połączenie RX2 z audiolabem się nie sprawdza?

Faktura dźwięku Audiolaba powinna zgrywać się z RX2 co najmniej nieźle. I mimo, że 8000s do "siłaczy" nie należy, to RX2 też nie są bardzo trudne do napędzenia, chociaż ich 20 cm głośnik potrafi wessać trochę prądu.

Najgorsze jest to że nie mam kiedy ich poprzestawiać i posprawdzać różne konfiguracje, a żona ciśnie żebym się jednych pozbył bo salon zagracony.

W akustyce i ustawieniu upatrywałbym problemu, więc jednak powinieneś spróbować innych ustawień i zrób coś z żoną;) Ściągnij tą jedną kolumnę z komody i spróbuj postawić obie kolumny na podstawkach. RX2 to już konkretne paczki i nie są stworzone do "stania" na komodzie.

Czy ktoś może ma jakiś szybki pomysł żeby RX2 uzyskały więcej "jasności" i światła, bo jest bardzo ciemno.

Generalnie są to dość jasne kolumny, nigdy nie słyszałem, żeby ktoś napisał o RX2 "bardzo ciemne". Podaj może dokładną konfigurację systemu włącznie z kablami.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W akustyce i ustawieniu upatrywałbym problemu, więc jednak powinieneś spróbować innych ustawień i zrób coś z żoną;) Ściągnij tą jedną kolumnę z komody i spróbuj postawić obie kolumny na podstawkach. RX2 to już konkretne paczki i nie są stworzone do "stania" na komodzie.

W pełni zgadzam się z kolegą, sam jestem użytkownikiem RX 2 i są to bardzo fajne głośniczki i moim zdaniem dzięki właśnie 20cm średnio-niskotonowemu głośnikowi są lepszymi paczkami od RS1 choć też słyszałem jak kiepsko grają gdy akustyka pokoju im nie podchodziła, proponuje spróbować poprawić akustykę pokoju trochę z nimi pochodzić po pokoju i jeszcze bardziej odsunąć o ścian a jak nic nie pomorze to nie ma się co męczyć i zostać przy RS 1.

Cześć

Uzupełniam dane konfiguracji.

- Audiolab 8000S

- Rotel RA-930BX

- CD Kenwood DP-5060

- Kable głośnikowe główne Ultralink USA Audiophile Reference Series 12 Gauge 518 Strands Speaker Cable

- Drugie kable testowe Cambridge Audio Symphony 300 (taki płaski do instalacji pod dywan)

Przewód między CD a Audiolabem to Cambridge Audio Arctic, drugi to jakaś tanizna.

Grało połączenie CD + audiolab + RX2 z kablami Ultralink i Cambridge Audio, a drugi zestaw to cd + Rotel + RS1 z kablami Symphony 300 i tanim do CD

A może problemem jest niewygrzanie RX2, wiem tylko że mają 7 miesięcy ale ile z tego grały to już nie wiem.

Niestety Audiolab nie ma żadnej możliwości regulacji barwy dźwięku.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Raczej stawiałbym na to że osłuchałeś się dobrze z RS1.

RX2 - wcale nie są takie jasne jak się pisze, chwilami krzykliwe na gorze pasma, ale wokal właśnie zaciąga bardziej niskimi.

Jeżeli mogę coś doradzić to pozbądź się RX2, a zakup Usher S-520 na próbę i porównaj z RS1.

• 1 miesiąc później...

Odgrzewam temat. Trochę poprzestawiałem klocki i wniosek jest dość dziwny. RX2 znacznie lepiej (dla mnie) brzmią z Rotelem 930bx niż z audiolabem 8000s (a tyle na niego polowałem). Nawet RS1 z Audiolabem grają jakoś inaczej, bardziej jednostajnie, płasko. Niezależnie od kabli, po prostu dźwięk z audiolaba jakoś do mnie nie trafia.

Teraz pytanie. Z jakimi wzmacniaczami (amplitunerami) słuchaliście RX2. Chciałbym jednak zostać z RX2 ze względu na lepszy bas (nie planuję subwoofera). Chętnie wybrałbym coś już z tunerem, może CA Topaz. Proszę o wskazanie kierunku w którym się mam udać.

Dzięki i pozdrawiam

RX2 napewno ma lepszy bas jak RX1, ale posluchaj GX100 i dowiesz sie jak bardzo RX2 ma rozflapciany basik z budzetowki cudow nie wydobedziesz. Chcesz wiecej jasnosci to ,tylko zmiana na serie wyzej lub cos innego. Kiedys przerabialem te glosniczki i to jest moja opinia.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gralem prawie 2 lata na RX2 i uwazam ze za ta cene to super glosniki.U mnie graly w okolo 24mk2 i dawaly rade z caspianem.

Najbardziej sie dziwie ze nie mialy blasku.

Byc moze lubisz jasniejsze brzmienie.

Sa rozne opinie o tych kolumnach ale moim zdanie nie sa zle.

Niestety niew znam Rs1

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.