Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

To będzie się działo... ;-) czeka Cię ponownie odświeżenie swojej kolekcji na nowym subie.. ;-)

Ja u siebie już się do wielkości przyzwyczaiłem i juz mógłbym mieć również z 10" wie ej.. :-)

• 3 miesiące później...

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na tegoroczne Audio Video Show 5-6.11. Jesteśmy w hotelu Sobieski pok. 123

Byliśmy, widzieliśmy. Bardzo fajne produkty robicie. Na nas zrobiło wrażenie nawet przy zastosowaniu tańszego projektora. Na pewno będzie oferować te rozwiązania :)

Wczoraj miałem okazję odwiedzić pokój Magicscreen. Obraz rzeczywiście rewelacja, w zasadzie kupił bym od razu. Jedyne co mnie powstrzymuje to fakt że jestem wielkim miłośnikiem ekranów transparentnych akustycznie i głośnik centralny umieszczony pod ekranem to dla mnie profanacja. Myślę jednak że dla Magicscreen był bym w stanie całkowicie zrezygnować z centralki :)

Panowie gratuluję wam rewelacyjnego produktu i trzymam kciuki za dalszy rozwój. Myślę że wkrótce zgłoszę się po jeden egzemplarz..

Edytowane przez nookie736
  • 3 tygodnie później...

Witam,

Planuję zakup projektora Epson 9300 + MS i miałbym do Was kilka pytań:

1. Czy wspominany Epson i MS to dobre połączenie do salonu, który ma duże okna z lewej strony? Za i przed projektorem jasno szare ściany. Jasna podłoga. W ciągu dnia nie będę raczej oglądał filmów. A może JVC lub Sony lepiej się nadaje do takich warunków?

2. Czy 100'' to odpowiednia wielkość przy oglądaniu z 4 m (kanapa) i 3 m (fotel)? Żona będzie oglądać sporo telewizji w ciągu dnia, więc nie chciałbym przesadzić z wielkością, ale z drugiej strony nie chcę mieć za małego ekranu przy formacie 1:2.35.

Może lepiej wziąć MS właśnie w formacie kinowym. Wtedy byłby duży obraz przy filmach, a mniejszy 16:9 przy telewizji. Epson ma lens memory, więc przełączanie byłoby wygodne.

Będę wdzięczny za pomoc.

Wg mnie skoro chcesz inwestować tyle kasy w proja to tylko technologia LCoS czyli JVC lub Sony... co do wielkości ekranu i odległości oglądania to z 4m wchodziłbym w 120" 16:9 skoro ma być to zestaw do oglądania TV i filmów....

Do takich warunków 110-120 i jasny projektor (2200-2600 lm ) . Ani JVC , ani Sony nie pokaże pazura nawet z MS . Jak pod TV , to za tą kasę duży tv bez wodotrysków typu smart , 4K , HDR i innych pierdół.

Ja mam identyczne warunki i jaśniejsze ściany i mój Sony lata na trybie low lampy... i pazury pokazuje... inna sprawa że katalogowe lm jednych producentów nie mają nic wspólnego z prawdą...Poza tym znajomy ma jvcx55 i dość dobrze zaadaptowany pokój a ile razy mnie odwiedza to nie może się nadziwić tego co u mnie widzi bo wygląda to dużo lepiej jak u niego (jego słowa)... niestety on nie może powiesić ramowego. ...

Edytowane przez Yodas

Dzięki za podpowiedź, że przydałby się nieco większy ekran :) Rzucę obraz na ścianę i dopiero wtedy wybiorę rozmiar MS.

No ale co jest nie tak z tym Epsonem TW9300/5040UB? Zbiera świetne recenzje. Nad Sony ma tę przewagę, że oferuje 4K (tak wiem, że pseudo, ale moje oko nie wychwyci różnicy między pseudo 4K a prawdziwym 4K, a z recenzji wynika, że to pseudo 4K wypada dużo lepiej niż FHD), HDR , więcej lumenów, podobno głębsza czerń (mimo że to 3LCD).

Od JVC z pseudo 4K niby ciut gorszy (choć według wielu recenzji porównywalny), ale za to aż o 5,5 tys. zł tańszy, i ponoć lepiej nadaje się do sportu niż JVC, a to jest dla mnie dość istotne.

Z tą jasnością salonu może ciut przesadziłem, bo okna są spore, ale po pierwsze salon jest od północnego-zachodu, a po drugie mam rolety zewnętrzne.

Słuchaj jeśli nie będziesz miał odciętych w 100% promieni słonecznych tylko półmrok to nie ważne który projektor wybierzesz obraz będziesz miał do bani dla większości z nas nie do zaakceptowania ze względu na brak czerni i wyprawę kolory. Po zmroku, w całkowitej ciemni dopiero w tedy taki ekran MS pokaże klase. W tedy będzie warto zainwestować w projektor który oferuje na dzień dzisiejszy już HDR. Z projektorów które wymieniłeś powyżej Epson jest nr1 w swojej klasie. Widziałem obraz z niego, u siebie mam sonego 55 po kalibracji i jak bym miał kupować na dzień dzisiejszy brałbym tego epson z uwagi na szerszą paletę barw. To już nie o 4K chodzi a o HDR który epson jako jedyny w swoim przedziale cenowym oferuje.

Czy stwierdzenie "po zmroku, w całkowitej ciemni" odnosi się do salonu z jasnymi ścianami i sufitem jak u mnie, czy też do świetnie zaciemnionego pomieszczenia, czyli takiego, którego nigdy nie uzyskam? Chcę mieć pewność, czy projektor takiej klasy ma sens w moich warunkach :)

Przy promieniach słonecznych będę oglądał raczej pierdoły, więc wystarczy średnia jakość. Filmy tylko po zmroku, przy wyłączonym świetle (ew. LEDy dołączone do MS) i wtedy już chciałbym mieć dobrą czerń i szeroką paletę barw.

Edytowane przez michalc
Będą odbicia od jasnej podłogi i szyb , bo o ile są zasłoniętne od zewnątrz , nic nie wspominasz o zasłonach wewnątrz.

....nie wiem czy pamiętasz ale ten ekran lekceważy jasne otoczenie (kolory wnętrza) i gdyby powiesić go w całkowicie czarnym pomieszczeniu zysk jakości obrazu byłby znikomy...

....nie wiem czy pamiętasz ale ten ekran lekceważy jasne otoczenie (kolory wnętrza) i gdyby powiesić go w całkowicie czarnym pomieszczeniu zysk jakości obrazu byłby znikomy...

Dokładnie to co Yodas napisał MS ma tą zaletę w stosunku do normalnych ekranów iż wpływ jasnego salonu na obraz z proja jest dużo mniejszy niż na normalny ekran. Przy tym ekranie wystarczy aby w pomieszczeniu bylo ciemno a obraz nabierze intensywności w barwach bez dodatkowego zaciemnienia na czarno ścian i białych powierzchni. Minusem jest tylko jego wielkość która ogranicza się do 120" większych nie robią. Ja mam 131" a ogladam z 3.7m, chcąc iść w MŚ musiałbym się skusić na 120" ale dla mnie już 130" jest optymalne.. ;-) może kiedyś zaczną robić większe. .. ;-)

Ja mam 131" a ogladam z 3.7m, chcąc iść w MŚ musiałbym się skusić na 120" ale dla mnie już 130" jest optymalne.. ;-) może kiedyś zaczną robić większe. .. ;-)

131" woooo i nie ganiasz oczami ?

ja mam z takiej odleglosci 113" tak sprawdzalem to max zmiescilbym komfortowo 120" ,ale to wlasnie taki ms bez ramek.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Albo mam zepsuty ekran , albo zepsute oczy , bo dla mnie jakość obrazu w dzień , czy zapalonym świetle jest do pi..... . A pokój jako tako mam zaciemninny ( do okoła ekranu czarno ) Ten ekran "pochłania" wszystkie odbicia ?

Jest , to dobry ekran , no ale bez jaj , że może być biało jak na Antarktydzie.

Jasny projektor z mnóstwem lumenów do takich warunków. Moje zdanie; )

Albo mam zepsuty ekran , albo zepsute oczy , bo dla mnie jakość obrazu w dzień , czy zapalonym świetle jest do pi..... .

Yodas nie napisał przecież że MS ekran daje rade w dzień, czy zapalonym świetle. Jeśli ktoś myśli że MS może zastąpić TV to się może trochę zdziwić. Oczywiście masz rację że przy zapalonym świetle, czy odsłoniętym oknie obraz jest zły i trzeba się liczyć że decydując się na projektor oglądamy zawsze po ciemku ale ja np. mam wszystkie ściany białe (Antarktyda) i zasłonięcie okna roletami powoduje że obraz na MS jest bardzo dobry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aż , z ciekawosci pomaluję salon na świeta w jasny kolor ( żona się ucieszy ) .

Jak ten zabieg wpłynie na jakość w porownaniu do obecnej projekcji ?

Czarny sufit nad ekranem też pomalować na biało ?:)

Który z Was płaci za przemalowanie na ciemniejsze kolory jak wyjdzie dupa ?:))))

Powiedzcie jeszcze , że dobrze zrobię jak pomaluję jasną SATYNĄ :)

Jadę za chwilę do Leroy Marlin po farbę.

Edytowane przez max720

Yodas, czy mógłbyś w wolnej chwili zrobić jakieś zdjęcie ekranu (oczywiście z włączonym projektorem) przy niezasłoniętym świetle zewnętrznym? Jeśli w miarę widać, co jest na ekranie, będzie ok, bo w ciągu dnia to jedynie żona będzie oglądać programy pokroju Dzień Dobry TVN czy jakieś seriale :)

Jeśli natomiast praktycznie nic nie widać, będę musiał jeszcze przemyśleć, czy MS da radę zastąpić TV.

Jeśli kupisz MS to jak najbardziej ma. I teraz gdybym miał kupować projektor też bym wybrał Epsona TW9300.

Dzięki, przekonałeś mnie :)

Albo mam zepsuty ekran , albo zepsute oczy , bo dla mnie jakość obrazu w dzień , czy zapalonym świetle jest do pi....

Czy "Do pi...." oznacza, że jest tragiczny biorąc pod uwagę Twoje wysokie wymagania względem jakości obrazu, czy też do pi.... nawet dla przeciętnego odbiorcy ze średnimi wymaganiami? I tu nie mam na myśli siebie, bo jestem posiadaczem plazmy Panasonica i kocham tę jakość obrazu :), ale bardziej żonę czy teściów oglądających "bzdety" w ciągu dnia ;)

Edytowane przez michalc

@michałc... w dzień można spokojnie ogladać MS i jest ok, tylko trzeba zasłonić np.żaluzje... ja nawet jak miałem plazme która wisiała w tym samym miejscu co teraz MS to takze w dzień zasłaniałem żaluzje wew.

Zdjęcia już kiedyś zamieszczałem ( jeszcze ze 100 calowym MS-em) ... przejrzyj tutaj od postu nr #3303...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodas

@Yodas, w swoim mieszkaniu (okna na południe) nie zasłaniam żaluzji jak oglądam plazmę w ciągu dnia (zasłaniam tylko gdy słońce świeci bezpośrednio w okno) i jest ok. W nowym domu będę miał okna od północnego-zachodu, więc słońce nigdy nie będzie "wpadać" do środka, ale okna będą sporo większe. Stąd właśnie pytam, czy zasłonięcie żaluzji będzie absolutnie konieczne, by coś zobaczyć na ekranie.

Edytowane przez michalc

@Yodas, w swoim mieszkaniu (okna na południe) nie zasłaniam żaluzji jak oglądam plazmę w ciągu dnia (zasłaniam tylko gdy słońce świeci bezpośrednio w okno) i jest ok. W nowym domu będę miał okna od północnego-zachodu, więc słońce nigdy nie będzie "wpadać" do środka, ale okna będą sporo większe. Stąd właśnie pytam, czy zasłonięcie żaluzji będzie absolutnie konieczne, by coś zobaczyć na ekranie.

...kliknij powyższy link tam dość szczegółowo udokumentowałem działaniae MS....

Wg mnie w nowym Twoim mieszkaniu zasłonięcie żaluzji nie będzie konieczne bo będzie wszystko widać, ale opuszczenie żaluzji mega podniesie jakość obrazu... jak znajde dzisiaj chwilę to wrzucę fotki o które prosiłeś przy odsłoniętych żaluzjach.. u mnie okna są od wschodu, południa i północy, ekran wisi na ścianie wschodniej... ale u mnie nie mam okien na przeciwko ekranu , a to też jest ważne...

Co do tego epsona tw-9300 , to nigdy go nie widziałem jak świeci... ale czytając test M.Kopra to miałbym do niego (tzn.Epsona) 2 poważne zarzuty , a mianowicie: o połowę gorszy kontrast on:off od sony ( o jvc nie wspomnę) i gorszą obróbkę obrazu w ruchu ( dla mnie bardzo ważną) ... ale to wywnioskowałem na podstawie testu Maćka, oczywiście epson 9300 jest świetną konstrukcją i ma wiele zalet których nie ma np.sony HW... na pewno najważniejsze jest osobiste porównanie na żywo... i przed zakupem należy to zrobić...

Edytowane przez Yodas

Wg mnie w nowym Twoim mieszkaniu zasłonięcie żaluzji nie będzie konieczne bo będzie wszystko widać, ale opuszczenie żaluzji mega podniesie jakość obrazu... jak znajde dzisiaj chwilę to wrzucę fotki o które prosiłeś przy odsłoniętych żaluzjach.. u mnie okna są od wschodu, południa i północy, ekran wisi na ścianie wschodniej...

Wielkie dzięki :)

Co do tego epsona tw-9300 , to nigdy go nie widziałem jak świeci... ale czytając test M.Kopra to miałbym do niego (tzn.Epsona) 2 poważne zarzuty , a mianowicie: o połowę gorszy kontrast on:off od sony ( o jvc nie wspomnę) i gorszą obróbkę obrazu w ruchu ( dla mnie bardzo ważną)... ale to wywnioskowałem na podstawie testu... na pewno najważniejsze jest osobiste porównanie na żywo... i przed zakupem należy to zrobić...

Na porównanie raczej nie mam co liczyć. Do tej pory na żywo widziałem tylko Sony HW55 w porównaniu z Optomą :) W Poznaniu jest chyba tylko jeden salon, w którym mają salę z możliwością przetestowania projektorów. Nie jestem aż tak wybredny, więc pewnie każdy z tych trzech projektorów (JVC, Sony i Epson) powaliłby mnie na kolana :) Zdam się więc chyba na opinie i recenzje.

Większy problem będę miał pewnie z wyborem wielkości MS. Oczywiście przetestuję różne wielkości na białej ścianie przed zakupem, ale to nie to samo co użytkowanie przez dłuższy czas. Skłaniam się ku 100'' przy odległości 4 m, żeby codzienne oglądanie np. z NC+ lub Netflixa (16:9) nie było męczarnią przez zbyt duży ekran, ale wiele osób tutaj pisze, że mają 110-120'' przy podobnej odległości. Widzę to tak: jak jest za duży ekran to już nic się nie poradzi, a jak jest za mały zawsze można przybliżyć nieco kanapę lub fotel :)

Z 4m to sie nawet nie zastanawiaj wez min. 110" Ja mialem wczesniej 100" z 3,7m i byl stanowczo za maly. Teraz mam 113" jest ok. choc czuje 120" wcale nie bylby za duzy. Druga sprawa to mialem tani ekran to nie bylo problemu odsprzedac a Ty bedziesz chcial sprzedac MS to, albo duzo stracisz, albo dlugo bedziesz sie z nim bujac....

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

@ michalc....

Moja odległość oglądania to 3,5m...miałem MS-a 100" i po jakimś czasie przesiadłem się na 110".... i teraz jest super, ale każdy ma swoje preferencje.... Ja na Twoim miejscu brał bym 120" w formacie 16:9...

Tutaj masz fotki robione na szybko, tryb lampy "HIGH", wszystkie okna odsłonięte, czas robienia zdjęć to godz.13, a więc dość widno chociaż troszkę pochmurno....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-53640-0-13676100-1480249181_thumb.jpgpost-53640-0-41283300-1480249201_thumb.jpgpost-53640-0-02900700-1480249217_thumb.jpgpost-53640-0-29520600-1480249240_thumb.jpgpost-53640-0-03832700-1480249258_thumb.jpgpost-53640-0-84313200-1480249274_thumb.jpgpost-53640-0-03912200-1480249290_thumb.jpgpost-53640-0-02649800-1480249306_thumb.jpgpost-53640-0-84671100-1480249320_thumb.jpg

Sam widzisz ,że coś tam widać... do kotleta jakieś wiadomości można oglądać... ale na seans filmowy trzeba użyć żaluzji... :)

Baw się dobrze...bo duży calarz to dużo zabawy... :)))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodas
  • Pokaż nowe odpowiedzi