Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Wtedy waga ekranu się znacznie zwiększy

Jak wyliczyłem pobieżnie waga 110 calowej tafli szkła o grubości 6 mm to ............50 kg. Oryginalne mocowania na pewno nie są do takiej wagi przystosowane. Jedyne co mi przychodzi na myśl to cieńka pleksa dostawiana do ekranu "na co dzień" tak do wysokości 120-130 cm od podłogi. Na czas projekcji odstawiamy pleksę a po projekcji znowu zabezpieczamy ekran. Pleksę można jakoś zamocować montując po obu stronach jakieś haczyki czy coś podobnego. Pomysł ten oczywiście nie nadaje się do zastosowania w sytuacji, gdy ekran ma być używany intensywnie (codzienne oglądanie TV, granie w gry). Edytowane przez grisza

Jak prezentują się filmy DVD na 100-110'' MS z 3-4 metrów? Straszna pikseloza czy da się spokojnie oglądać? Mam trochę świetnego kina na DVD, jak choćby Almodovara, Allena czy Kurosawę, i jestem ciekaw, czy będzie się to dało oglądać. Na 50'' plaźmie z niecałych 3 metrów wygląda to bardzo dobrze, ale boję się, że na 4 razy większym ekranie będzie kiepsko. Nie chodzi mi nawet o samą szczegółowość, ale bardziej o komfort oglądania.

Upscalery zrobią swoją robotę

Dodać należy, iż wiele zależy od materiału wejściowego w procesie upscalowania. Z g...a bata nie ukręcisz. Filmy z ziarnistością i zaszumione niestety będą wyglądały kiepsko. Bardzo dobry materiał będzie wyglądał dobrze. W niektórych przypadkach tak dobrze, że można się pomylić. Zaryzykuję tezę, iż bardzo dobry materiał na płycie DVD po upscalowaniu wygląda lepiej niż niektóre pozycje FHD, które tylko udają FHD. Niestety takich na rynku jest sporo. Edytowane przez grisza
  • 2 tygodnie później...

Panowie gdzie najtaniej można wyrwać MS ?

niestety ale ściana to tragedia, nie rozumiem jak lodzie mogą tak oglądać. Nawet żona się dorzuci do ekranu..

Panowie gdzie najtaniej można wyrwać MS ?

niestety ale ściana to tragedia, nie rozumiem jak lodzie mogą tak oglądać. Nawet żona się dorzuci do ekranu..

Wszystko zależy od oczekiwań.... :)

Najwiekszy 120" chodzi zdaje sie po 5,5k

kiedyś planowałem 100'' teraz sam nie wiem... w tym tygodniu powinienem mieć płytę o wymiarach MS 100'', zobaczymy czy starczy.

Wszystko zależy od oczekiwań.... :)

da się oglądać ale wiadomości nie filmy. Próba uzyskania kompromisu między czarnym / białym i detalem to jedna wielka masakra. Choć jak na ścianę w scenach z mniejszą rozpiętością tonalną radzi sobie całkiem dobrze, tu jestem pod wrażeniem.

Myślę że te zdjęcia będą pasować do tej dyskusji. Efekt na rolecie z Ikei z bardzo ciemnym szarym za 120 złotych. Pewnie większość już widziała te zdjęcia w moim temacie o kupowaniu projektora. Przy projektorze który świeci powyżej 2000 lumenów efekt zaskakująco dobry. Jak będę miał czas to nakręcę jakiś filmik na Youtube żeby pokazać jak to wygląda w ruchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-76936500-1481534342_thumb.jpg

post-13669-0-00225000-1481534370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tą roletę. Po wielkości obrazu wnioskuję, że jest to ok 86". Nic dziwnego, że wygląda to w miarę dobrze jeśli świecisz na tak mały obraz z tak jasnego projektora. Weźmy projektor JVC o jasności po kalibracji ok 1050ansi i zaświećmy na taką roletę o wymiarach 120" ekranu czyli 266x150, zobaczymy wtedy jaki będzie efekt...

Obraz moze maly, ale za to prawie jak ms;)

Fetek z ilu metrow ?? ja mam obraz z 3,7m i 113" z takiej lub podobnej odleglosci to 110" minimum. U siebie zmiescilbym 120", ale taki ms bez ramek. Coz moze kiedys...

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Jeśli tak twierdzisz... to IKEA się ucieszy... kup tą roletę i przystaw do własnego ekranu. Będziesz wiedział o czym mówię...

Edytowane przez Markus77

Fetek z ilu metrow ??

wychodzi 3,4-5 (głowa) nie mam jeszcze kanapy

hmm czy 1070w poradzi sobie z czarnym podłożem ? średnio mam kasę na ekran.

Edytowane przez fetek

wychodzi 3,4-5 (głowa) nie mam jeszcze kanapy

hmm czy 1070w poradzi sobie z czarnym podłożem ? średnio mam kasę na ekran.

Spokojnie sobie poradzi na tej rolecie w trybie smart eco.

A tak to wygląda teraz czyli w samo południe w pochmurny dzień przy całkowicie odsłoniętym oknie z wyłączonym normalnym trybem lampy czyli teoretycznie 2200 Ansi lumen na szerokości 2m.

Roleta jest szara a nie czarna bo można również dostać w Ikei czarną ale ta czarna jest za ciemna. Ta szara wygląda jedynie na czarną przy tak ostrym oświetleniu.

Ja nie przeczę że magic srean jest lepszy. Na 100% jest lepszy. Tylko że jak porównamy roletę za 120 złotych a ekran za kilka tysięcy to wszystko się bardzo mocna relatywizuje. Trzeba byłoby się zastanowić co się lepiej opłaca tania roleta i więcej wydać na projektor który mocno świeci czy tańszy projektor ale za to lepszy ekran. Moim zdaniem to wszystko zależy od kondycji portfela. Zauważ jeszcze że ja te zdjęcia robiłem z projektora Epson 5300 który co tu dużo mówić czernią dupy nie urywa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Efekt na rolecie z Ikei z bardzo ciemnym szarym za 120 złotych.

Tak z ciekawości, to ta?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko że jak porównamy roletę za 120 złotych a ekran za kilka tysięcy to wszystko się bardzo mocna relatywizuje.

Ściana wychodzi jeszcze taniej. Przy zastosowaniu takiego samego odcienia farby uzyskam taki sam efekt jak z tej rolety. Zrób pomiary bieli i innych parametrów, to wtedy będzie wszystko jasne...

Pomaluj ścianę na czarno i zaświeć projektorem o jasności 6000ansi... efekt jeszcze lepszy...

No to ta. Faktycznie to jest ciemniejsza niż na tym zdjęciu.

Ściana wychodzi jeszcze taniej. Przy zastosowaniu takiego samego odcienia farby uzyskam taki sam efekt jak z tej rolety. Zrób pomiary bieli i innych parametrów, to wtedy będzie wszystko jasne...

Pomaluj ścianę na czarno i zaświeć projektorem o jasności 6000ansi... efekt jeszcze lepszy...

No nie pozostało mi nic innego jak przyznać ci rację. Myślę że można by się pokusić o jakiś wzór przelicznik jak ciemny może być szary w zależności od mocy projektora i wielkości ekranu. W każdym bądź razie moim skromnym zdaniem ekran nie powinien być biały nawet w przystosowanym do tego pomieszczeniu.

Z tym białym ekranem masz w 100% rację. Tylko jest jedna zależność. Pamiętaj, że im bardziej będziesz rozjaśniał ekran ( kolor na jaśniejszy ), aby uzyskać odpowiednią biel, tym bardziej będziesz tracił na czerni i nasyceniu kolorów... Kolejna sprawa to wielkość, którą trzeba odpowiednio doświetlić aby uzyskać wymaganą jasność.

Na Twoich zdjęciach wygląda to dobrze dlatego, że świecisz z jasnego projektora na mały kawałek ciemnego materiału. Pomijam tu kwestię bieli i odzwierciedlenia gamy kolorów oraz wiele innych składowych.

Mówisz, że MS jest drogi w porównaniu do rolety. Patrząc tylko na cenę to oczywiście. Tylko zwróć uwagę na to, że na ekranie MS masz biel taką jak na ekranie białym a czerń lepszą jak na szarym ekranie, gdzie MS ma G= 1.3, dzięki temu ekran 120" bez problemu doświetlisz projektorem 1000ansi. Dodatkowo jasność 1,3G daje większe możliwości kalibracji projektora. Przez cały żywot żarówki możesz się cieszyć idealnym obrazem. I dla tego jest taka różnica w cenie.

Edytowane przez Markus77

Z tym białym ekranem masz w 100% rację. Tylko jest jedna zależność. Pamiętaj, że im bardziej będziesz rozjaśniał ekran ( kolor na jaśniejszy ), aby uzyskać odpowiednią biel, tym bardziej będziesz tracił na czerni i nasyceniu kolorów... Kolejna sprawa to wielkość, którą trzeba odpowiednio doświetlić aby uzyskać wymaganą jasność.

Na Twoich zdjęciach wygląda to dobrze dlatego, że świecisz z jasnego projektora na mały kawałek ciemnego materiału. Pomijam tu kwestię bieli i odzwierciedlenia gamy kolorów oraz wiele innych składowych.

Mówisz, że MS jest drogi w porównaniu do rolety. Patrząc tylko na cenę to oczywiście. Tylko zwróć uwagę na to, że na ekranie MS masz biel taką jak na ekranie białym a czerń lepszą jak na szarym ekranie, gdzie MS ma G= 1.3, dzięki temu ekran 120" bez problemu doświetlisz projektorem 1000ansi. Dodatkowo jasność 1,3G daje większe możliwości kalibracji projektora. Przez cały żywot żarówki możesz się cieszyć idealnym obrazem. I dla tego jest taka różnica w cenie.

Ależ oczywiście masz całkowitą racją. Tylko że nie każdego na MS stać. Można jeździć Mercedesem a można i Oplem tylko że wtedy trzeba się inną (gorszą) jakością pogodzić a i tak wiele posiadaczy Opla jest zadowolonych.

W zasadzie to trick z ekranami jest bardzo prosty. Żeby uzyskać czerń ekran musi być ciemny ale ciemny ekran zmniejsza jasność białego. Wtedy trzeba albo dołożyć lumenów z projektora, albo zastosować ekran który odbija światło kierunkowo i jest ciemny tak jak MS i do tego nie błyszczy się jak psu jaja na wiosnę. Jak wygram w totolotka to na pewno sobie taki kupię.

Z chęcią wrzuciłbym jakiś filmik na Youtube ale nie wiem jak to jest z prawami autorskimi. Można sfilmować coś kamerką na ekranie i potem to wstawić na Youtube?

Wydaje mi się że rozwiązań idealnych nie mam, plazmy mają wady, OLED ma wady a przekątne kosztują.

To na początek zacznę od szarej / ciemno szarej matowej płyty meblowej. Mam tylko nadzieje że docelowo MS +1070w da naprawdę dobrą jakość obraz, porównywalną co najmniej z średniej klasy TV.

Udało mi się wstawić filmik. Film kręcony koło drugiej. Lampa ustawiona na normalny tryb. Na mój gust za głośno ale na lepszy projektor żal mi pieniędzy.

Wydaje mi się że rozwiązań idealnych nie mam, plazmy mają wady, OLED ma wady a przekątne kosztują.

To na początek zacznę od szarej / ciemno szarej matowej płyty meblowej. Mam tylko nadzieje że docelowo MS +1070w da naprawdę dobrą jakość obraz, porównywalną co najmniej z średniej klasy TV.

... nie pozostaje Ci nic innego jak "wprosić" się ze swoim Benkiem do Kolegi , który ma ekran MS Future... wtedy będziesz miał jasność..... :) Edytowane przez Yodas
...To na początek zacznę od szarej / ciemno szarej matowej płyty meblowej...

Jakiego rodzaju płytę masz na myśli?

HDF (bez dodatkowego malowania) odradzam, miałem taką na początku (wprawdzie białą), były hot spoty i większa ziarnistość obrazu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Markus77 nie wiem jak u innych, ale u mnie na ekranie Kauber szarym poziom czerni byl taki sam jak na probce ms. Testowalem z kilkoma roznymi osobami i za kazdym razem nie potrafili wskazac, ktory czarny jest czarniejszy. Byc moze roznica bylaby widoczna na innym projku.

Reszta czyli bialy a przedewszystkim kolory na plus dla ms.

Niestety w dalszym ciagu ogladanie przy swietle to pomylka dla obu ekranow.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Udało mi się wstawić filmik. Film kręcony koło drugiej. Lampa ustawiona na normalny tryb. Na mój gust za głośno ale na lepszy projektor żal mi pieniędzy.

haha rozwaliłeś system stary :D, szczerze, zanim kupiłem ekran ADEO elektryczny miałem badziewiastego buenoscrina szarego ( bardzo ciemny szary, manual ) i obraz chyba był lepszy na tym buenosrinie hehe, Wydaje mi się że cała tajemnica sukcesu tkwi w jak najciemniejszym ekranie i jak najjaśniejszym projektorze ....

PS1. straszny hałas z tego projka

PS2. ty to w garażu masz ?

Markus77 nie wiem jak u innych, ale u mnie na ekranie Kauber szarym poziom czerni byl taki sam jak na probce ms.

Już wiesz dlaczego nie wysyłamy próbek wielkości kartki papieru. Nie jesteś w stanie ustawić odpowiednio projektora pod taki skrawek ekranu i zobaczyć faktyczną różnicę. Idealnym przykładem jest tu kolega Axion, który wymienił Adeo RG na MS. Przy ustawieniu projektora pod Adeo nie widział dużej różnicy, lecz wystarczyło pozmieniać kilka parametrów wyświetlania obrazu w projektorze i nie wierzył w to co widzi. Każdy ekran potrzebuje innych ustawień projektora aby pokazać pełne możliwości.

Jakiego rodzaju płytę masz na myśli?

płyta meblowa egger'a matowa gładka. Jak się nie sprawdzi spróbuje naciągnąć jakiś materiał. Zdecydowałem się na płytę bo wychodzi najtaniej i mogę z nią biegać, powiesić odpowiednio ekran i pod niego zamontować projektor (co mnie trochę martwi).

Czy są jakieś zalecania jeśli chodzi o kąt padania wiązki na ekran ? w domyśle MS.

Markus77 ile za 100'' z wysyłką ?

Pozwolę sobie na mały off, panowie jakiś tani projektor 3x DLP o jakości nie gorszej od 1070 ?

Edytowane przez fetek

haha rozwaliłeś system stary :D, szczerze, zanim kupiłem ekran ADEO elektryczny miałem badziewiastego buenoscrina szarego ( bardzo ciemny szary, manual ) i obraz chyba był lepszy na tym buenosrinie hehe, Wydaje mi się że cała tajemnica sukcesu tkwi w jak najciemniejszym ekranie i jak najjaśniejszym projektorze ....

PS1. straszny hałas z tego projka

PS2. ty to w garażu masz ?

Powiem szczerze to nie zamierzałem nic rozwalać. Chciałem się jedynie podzielić radosną nowiną. Tak naprawdę to nawet nie chciałem kupować tak ciemnego ekranu ale w Ikei ta roleta przy tych wszystkich świetlówkach wyglądała o wiele jaśniej. Dopiero w domu jak ją rozwinąłem to sobie pomyślałem że jest za ciemna i nic z tego nie będzie.

PS1. I tu jest pies pogrzebany. Fajny obraz jest przy ustawieniu lampy na tryb normalny ale projektor drze ryja. W trybie ECO może i wcale nie jest źle ale jak się raz zobaczyło w trybie normalnym to już nie chce się inaczej.

PS2. To sypialnia. Jak żona zobaczyła że wstawiłem ten film na Yotube to kazała mi go skasować żeby nikt nie widział bałaganu. Trochę mnie to dziwi bo sama sobie ten bałagan zrobiła.

Najwyraźniej według kobiety robienia bałaganu jest O.K. ale jego pokazywanie jest już be.

• Pokaż nowe odpowiedzi