Skocz do zawartości
IGNORED

Film o Janie Karskim.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ wątek o polskim antysemityzmie został zamknięty i nie zdążyłem o tym napisać zakładam osobny wątek.

Za kilka dni w 26 kinach w Polsce będzie można obejrzeć film o niesamowitym Polaku Janie Karskim.To amerykańsko-polska produkcja Sławomira Grunberga pt."Karski i władcy świata".To dokument z elementami animacji w którym m.in. wypowiada się sam Karski i wielu innych znanych świadków historii.Głównym wątkiem są relacje bohatera ze spotkań z przywódcami aliantów czyli ówczesnymi władcami świata.

Myślę,że to powinna być pozycja obowiązkowa dla szefa FBI ale również dla putinowskich Wilków i niektórych forumowiczów.

Jednocześnie zaznaczam,że nie jest to wątek o antysemityzmie mający wywołać kolejną pyskówkę.Zachęcam do obejrzenia filmu i do ewentualnej dyskusji po obejrzeniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/119706-film-o-janie-karskim/

Pamiętam jakieś filmy dokumentalne o Karskim które oglądałem ładnych parę lat temu.

Nie pamiętam, czo o Karskim dowiedziałem się właśnie z nich, czy z jakiegoś innego źródła, ale pamiętam, że byłem wstrząśnięty.

Był to wstrząs totalny, jeżeli tak można powiedzieć - wielowymiarowy. Z jednej strony cała historia zbierania faktów i dowodów w Polsce, to początkowe niedowierzanie a póżniej przerażenie okrucieństwem i masową skalą zbrodni. Póżniej te zabiegi, żeby zdobyte informacje przekazać jak najszybciej i jak najwyżej. No i zderzenie tej niewyobrażalnej tragedii z politycznymi grami, chłodnymi kalkulacjami, kunktatorstwem, całym tym mechanizmem wielkiej polityki.

Niesamowita historia, niesamowity człowiek.

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.