Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do zestawu Marantz 8005?

ardan

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kolumn do zestawu Marantz SA 8005, Marantz PM 8005. Kolumny podłogowe do pokoju 25m2. Kolumny nowe. Max. kwota do wydania to 12000zł (wliczając w to uzyskany rabat, co oznacza, że kolumny mogą być "warte" nieco więcej). Zestaw Marantza mam od początku 2015r., i do tej pory słuchałem muzyki na słuchawkach AKG K 550. Obecnie jestem na etapie poszukiwań kolumn. Aha, słucham głównie muzyki klasycznej(80proc.), jazzu(10proc.) i rocka(10proc. czasu poświęconego na słuchanie muzyki), czasami trochę popu. Które z kolumn polecacie odsłuchać?

https://www.audiostereo.pl/topic/119735-kolumny-do-zestawu-marantz-8005/

A

Moim skromnym zdaniem Marantz z muzyka klasyczna i jazzem brzmi bardzo dobrze z Bowers & wilkins, do 25m polecalbym szczegolnie CM10S2.

Dzięki za radę. A ciekawi mnie, jak współgrają Bowers & Wilkins CM 6 S2 z Twoim zestawem Marantza? :)

Witaj,

Jeśli Sonus faber, to zdecydowanie najnowsza seria Chameleon lub oczywiście Olympica (ale to już znacznie ponad budżet). Moim zdaniem Venere w połączeniu z Marantz nie zapewni Ci odpowiedniego brzmienia, chociaż oczywiscie możesz sam zdecydować, zapraszam na odsłuch.

Niestety trochę ponad budżet nawet z rabatem klubowym masz świetne, włoskie kolumny Zingali Home Monitor 2.6. To jedna z lepszych moim zdaniem konstrukcji do muzyki klasycznej. Warto także posłuchać kolumn Kudos X3. Nie będzie to zestaw o wybitnej dynamice, Basię, natomiast neutralność, dokładność powinny Cię w pełni usatysfakcjonować podczas odsłuchu.

Warto jeszcze posłuchać zestawu Martin Logan Motion 40, wyposażone w świetne wstęgowy przetwornik.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Przy tej klasie sprzętu jest także możliwość zorganizowania odsłuchu w Twoim domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Zależy jeszcze od pojęcia "ciekawe", dla każdego to coś innego, ale popatrz na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o zaletach pierścieniowca nawet nie chce mi się pisać w spotkaniach z sonatami skrzypcowymi,

czy np. barwą wiolonczeli Cocset'a czy Wispelway'a; Grappelly'ego nie wspomnę..;-)

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zależy jeszcze od pojęcia "ciekawe", dla każdego to coś innego, ale popatrz na coś takiego:

Ukryta Zawartość

o zaletach pierścieniowca nawet nie chce mi się pisać w spotkaniach z sonatami skrzypcowymi,

czy np. barwą wiolonczeli Cocset'a czy Wispelway'a; Grappelly'ego nie wspomnę..;-)

Czyli rozumiem, że np. w porównaniu do polecanych do Marantza kolumn Tannoy, B&W w podobnej cenie, w/w Sonusy będą strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o muzykę klasyczną i współpracę z Marantzem? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są 2 aukcje na allegro gdzie koledzy sprzedają je za 4000 zł. nie widze snesu płacić 2 razy tyle.

Owszem kolumny godne polecenia

Czyli rozumiem, że np. w porównaniu do polecanych do Marantza kolumn Tannoy, B&W w podobnej cenie, w/w Sonusy będą strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o muzykę klasyczną i współpracę z Marantzem? :)

No chyba że sprowadzisz sobie Precisiony od Tannoya z UK.

Ukryta Zawartość

Powiem tak: dla mnie pierścieniowiec to strzał w "10", ale DLA MNIE.

Zależy, czego się szuka w dźwięku i jakie ma oczekiwania barwowe.

Porównaj sobie zresztą mam nadzieję rzetelne pomiary obu konkurentów

robione przez tego samego recenzenta i sam się zastanów, co byłoby lepsze:

więcej dopompowanego basu czy lepsze zrównoważenie; bez "uśmiechu" ;-)

Dodam linki dla popatrzenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena jest oczywiście zawsze do negocjacji i trzeba szukać najlepszej oferty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.