Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w budowie wysokoefektywnej kolumny open baffle

JeRaman

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznijmy od pasma... Zakładając -3 dB, to mamy 90 Hz dla ob, i ok 52Hz dla B-R...

Dalej, najwiekszy wzrost impedancji w B-R, tyczy zakresu NIEURZYTECZNEGO, bo poniżej 20 Hz, ( ok 17 Hz), a kolumna gra skutecznie od ok 35 Hz....Zatem nie ma to zadnego znaczenia, na co jako "dowód" kolega sie powołuje. Jak widac w wyższym rezonansie, impedancja jest praktycznie połowa wartosci tej z ob... Nie zaznacza kolaga odległosci pomiaru, ani warunków, anie nmioe podaje aparatury, na której, to podobno jest to "realny" pomiar. Dla mnie jest to typowy "komputerkowy" teoretyczny "wyliczanek".. Skoro zatem kolaga wyliczył sobie, a jak sie wylicza, mozna tak podrasować dane, aby udowodnic "swoje", to może poda kolega także dla tego głosnika max moc ze względu na X max, w obudowie OB. W przypadku dobrej kontroli odobowy nad głosnikiem, Xmax głosnika jest mniejsze, niz w tych słabszych obudowach, i program zmniejsza moc która mozna podac na głosnik, ze względu na przekroczenie X max, i bezpieczeństwo głosnika.

jk

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Zakładając -3 dB, to mamy 90 Hz dla ob

Dlaczego nie przeczytałeś, co napisałem o realności takiej aplikacji? Dlaczego nadal ignorujesz fakt, że OB wymaga korekcji?

NIEURZYTECZNEGO

Słownik ortograficzny, kolego...

najwiekszy wzrost impedancji w B-R, tyczy zakresu NIEURZYTECZNEGO, bo poniżej 20 Hz

No i co z tego? A jak ci powiem, że u mnie zakres "urzyteczny" rozciąga się do 12 Hz? Chcesz pomiar z REWa? Pisałem już dwa razy, napiszę trzeci: to jest przykład. Pokazanie, co się dzieje. Ty nadal ignorujesz to, na co zwracam uwagę i piszesz od rzeczy. Nie da się z tobą dyskutować, bo odbywa się to na zasadzie "ksiądz swoje, organista swoje".

Dla mnie jest to typowy "komputerkowy" teoretyczny "wyliczanek"

To się nazywa symulacja. W dodatku niezwykle wiernie oddająca stan faktyczny. Po to się je robi.

Pisałeś o pikach modułu impedancji - jest pokazane.

Pisałeś o impulsie - jest pokazane.

Nagle ni z gruchy ni z pietruchy - zmiana tematu, bo poprzednie "argumenty" już obalone.

Na pytania nie odpowiadasz.

To jest poważna dyskusja, według ciebie?

@@@ Brak pokory przy równoczesnym braku rzetelnej wiedzy o przedmiocie tematu świadczy o autorze jeszcze gorzej.

Załączone miniatury@@@

Jak ten brak wiedzy ma sie do tego, że kolaga na moje twierdzenie, że w B_R, zamiast jednego piku rezonansowego, sa dwa, okreslił jak BZDURA""" Czyzby ta odpowiedź nie była BZDYRĄ. Zatem prosze sie nie wywyzszac, i ustawiac jako jedynego i nieomylnego "fru", bo jak widac jest kolaga omylny, i zadufany w sobie....

Zakres "urzeteczny" to kolego według normy AES sięga _10dB... Czyzby mistrz o tym nie wiedział??? Według pojmowania przez kolage tego wspólczynnika, ja moge jak chinole podawac że kolumna gra od 1 Hz, i ma moc 10000W.

A ortografia, cóz, to nie jest forum ortograficzne, a ja mam słabiośc do ortografiii. I co według kolegi, dyskwalifikuje to mnie automatycznie z wiedzy o konstrukcjach??

Czyli duzy nos, swiadczy że brzydal...

zadnego argumentu nie obaliłes, bo podpieranie sie przykładami, i to wykombinowanymi, aby udowodnic "swoje> to zaden dowód, na dodatek wysymuloewane za pomoca komputerka.

Jak pisałem, TYLKO posłuchanie porównawcze, i to SLEPE, daje pogląd jak co gada. A kolaga jak widze, woli na forum, wpisami udowadniac, że jest najlepszy na swiecie.

Ja pisałem o ODPOWIEDZI IMPULSOWEJ, a kolaga zamiast to po swojemu wyjasnic, wskazuje linki do wikipedii, czyzby to przekraczało percepcje, ja k w pojecie wyrazu "aposkrymacja??"

Ponawiam propozycje. Konstrukcja przeciwko konstrukcji....

jk

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

kolaga na moje twierdzenie, że w B_R, zamiast jednego piku rezonansowego, sa dwa, okreslił jak BZDURA

Nie, kolego. Ja napisałem, że bzdurą jest twierdzenie, że "zamiana" pojedynczego piku modułu impedancji na dwa wnosi poprawę. Napisałeś, że z jednego bardzo dużego garba robią się dwa zdecydowanie mniejsze, co jest bzdurą. W dodatku pokazałem ci to. Tak bardzo pragnąłeś "dowodów" - masz. Tylko czemu na nie nie patrzysz?

Zacznij w końcu czytać ze zrozumieniem. Nie dość, że nie jestem w tej sprawie omylny, to ty nie rozumiesz, co się do ciebie pisze.

Zakres "urzeteczny" to kolego według normy AES sięga _10dB... Czyzby mistrz o tym nie wiedział??? Według pojmowania przez kolage tego wspólczynnika, ja moge jak chinole podawac że kolumna gra od 1 Hz, i ma moc 10000W.

Ile razy mam pisać to samo? Sprawdźmy, czy wystarczy napisać po raz kolejny:

Pisałem już dwa razy, napiszę trzeci: to jest przykład. Pokazanie, co się dzieje. Ty nadal ignorujesz to, na co zwracam uwagę i piszesz od rzeczy

Rozumiesz już?

zadnego argumentu nie obaliłes, bo podpieranie sie przykładami, i to wykombinowanymi, aby udowodnic "swoje> to zaden dowód, na dodatek wysymuloewane za pomoca komputerka.

Jeśli nie potrafisz korzystać z symulacji, to masz problem, próba obśmiania potężnych narzędzi jest dość żałosna z twojej strony.

A kolaga jak widze, woli na forum, wpisami udowadniac, że jest najlepszy na swiecie.

Ty, kolego, nie wiesz nawet, z kim rozmawiasz. Napiszę kolejny raz: sprawdź najpierw, z kim masz do czynienia, bo robisz z siebie pośmiewisko.

Ja pisałem o ODPOWIEDZI IMPULSOWEJ

Ty pisałeś o odpowiedzi impulsowej? Ty, który nawet nie wie, co to jest odpowiedź na pobudzenie?

a kolaga zamiast to po swojemu wyjasnic

A co, "normalnego" języka akademickiego, nawet w tak uproszczonej formie, jaka jest w Wikipedii, nie pojmujesz, prawda?

Ponawiam propozycje. Konstrukcja przeciwko konstrukcji..

Jestem dorosły, nie biję przedszkolaków.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

nie wiem, nie interesuje mnie to..

Duży błąd.

Wiem tylko, że uważasz się za mistrza nad mistrzami

Bzdura. Ja akurat na wykresie Krugera-Dunninga jestem w punkcie Sokratesa. Ty jesteś zdecydowanie za bardzo na lewo...

Czyzby obawa ...kompromitacji... Zapewne, bo zna te forum, i sa tu koledzy co zeruja na niwewiedzy pozostałych wcskając najpierw siebie, jako mistrzów, a potem swoje "wypusty", najpeksze na... gdzie, bazarze rózyckiego???

Nie pokazałeś absolutnie nic. Jesteś zerem. W dodatku mnie obrażasz swoimi insynuacjami i jesteś chamski. Czego ja się mam niby obawiać? Konstrukcje są na tym poziomie, na jakim jest konstruktor.

Rz jeszcze rzucam REKAWICĘ

Ok, pakuj się w auto. Napisz na PW, podam ci te kilkadziesiąt adresów. Będziesz sobie jeździł po Polsce.

Teraz ja zagram twoją piłkę. Czemu jeszcze nic swojego nie pokazałeś? Żadnego zdjęcia, żadnego pomiaru, niczego? Wiesz, że nie masz co pokazać, prawda? Czyżbyś panikował na myśl o zrobieniu z siebie pośmiewiska? Przypuszczam, że nie zbudowałeś w życiu nawet jednej kolumny, nie mylę się, prawda? Pewnie właśnie kombinujesz, jak się chyłkiem wycofać.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Taaa... Czekam na Darka z jego obiecanymi bananami...

Oczywiście nawet przez moment nie spodziewam się, że silver_sound zbierze tyłek, żeby cokolwiek usłyszeć. Następne, co napisze, to będzie coś w stylu: "ale to TY musisz mi UDOWODNIĆ, a nie ja tobie, więc przyjedź do mnie z kolumnami", zobaczysz. Wtedy to już będzie beka na całego.

Masz zdrowie Piotrze, naprawde podziwiam :)

Tak sobie pomyślałem...

Skoro Papierwoleju ma rację,to dlaczego ciągnie i udowadnia dalej coś co już jednoznacznie udowodnił?

Byłbym zapomniał,przecież on się bawi tu na forum jak sam to zkwitował.

P.s.Bez aluzji.

Do autora tematu...

Nie wiem, czy koledze zalezy na wysokoenergetycznej konstrukcji, czy koniecznie bas w odgrodzie... Ale ma dla kolegi pomysł alternatywny, mały o doskonałym brzmieniu, i bardzo wysokoenergetyczny. Prosz przeanalizowac i zastanowic sie na takim rozwiazaniem: 2 x 8 BG 51 B&C

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , układ d" appolito ( sorki za ewentualny bład, ale wiadomo o co idzie...0 Horm H 100 Rcf,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz driver B&C de 250

Ukryta Zawartość

. Efektywnoć realna ok 95 dB, pasmo "dołu" (-3dB--- B-R) nawet od 45 Hz) albo buda zamknieta...

Daje gwarancje, ze "wymiata. Małe, efektywne, i...

Wiem że sa firmy z niszy Hi-End, które stosuja te głosniki, i ... sami nie wiecie, że płacicie kosmiczny kesz, za wypusty na tym 8 calowcu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Albo robimy klony (czyli wierne kopie), albo nie wiemy, jaki głośnik jest w kolumnie... Popadasz ze skrajności w skrajność, musisz się zdecydować.

Wskazany B&C to ogólnie niezły głośnik. Ma stosunkowo niedużo naciągnięte T/S. Jego główne wady to kiepska kombinacja fs i Qts (ani to BR, ani CL) i brzydki kosz.

Albo robimy klony (czyli wierne kopie), albo nie wiemy, jaki głośnik jest w kolumnie... Popadasz ze skrajności w skrajność, musisz się zdecydować.

Wskazany B&C to ogólnie niezły głośnik. Ma stosunkowo niedużo naciągnięte T/S. Jego główne wady to kiepska kombinacja fs i Qts (ani to BR, ani CL) i brzydki kosz.

Ukłąd D' A ppolito, to standardowe rozwiązanie, zatem robiąc je, nikogo nie klonujemy, to raz. Dwa nie podałem zadnych rysunków, a zaproponowałem jedynie przetworniki, z hornem. Tego kolego w zaden sposób nie mozna uznac za klonowanie. Zapomniałes tez że przyfrunałem tu z innej niszy, i moje projekty, nawet gdybym je przedstawił z rysunkami, sa o całkowicie innej koncepcji , niz sprzęt z niszy "home". Zatem przypisywanie mi "klonowania", nie żadnych podstaw, bo nie znasz tej konstrukcji....Oczywiście, jesli autor tematu pogada ze mną na PW, przedstawie mu wiecej szczegułów, i byc może nawet zaprojektuje dla niego "bude"....

A faktycznie... brzydki kosz go dyskwalifikuje....i ten malutki błyszcący magnesik... beee.

jk

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Ukłąd D' A ppolito, to standardowe rozwiązanie, zatem robiąc je, nikogo nie klonujemy, to raz.

Nic nie zrozumiałeś :-) Kilka stron temu twierdziłeś, że na tym forum są klonerzy-złodzieje, co robią klony. Teraz Twierdzisz, że forumowicze nie wiedzą, jakie głośniki są w kolumnach i dają się"dymać" producentom.

A faktycznie... brzydki kosz go dyskwalifikuje

Niestety, w niektórych zastosowaniach tak.

Ale gorsze są słabo dobrane parametry T/S.

Ale gorsze są słabo dobrane parametry T/S.

Mysle, że kolega powinien skontaktowac się z partaczami z B&C, i pouczyc ich, jakie powinny byc parametry, i wyjasnic, że brzydki kosz, dyskwalifikuje ich wyrób....

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

I znowu piszesz głupoty... Co to moja wina, że zrobili głośnik, który ma za wysoki fs do CL i za wysoki Qts do BR? Takiś znawca, a nie wiesz, jakie parametry są optymalne? Jak dla mnie, to przeszłaby może CL, pod warunkiem zestawienia z SETem bez sprzężenia.

No i wbrew temu, co piszesz, "efektywność realna" nie wynosi 95 dB, tylko ok. 91.

Zastosuj na bas Magnat Agresor 6000... będziesz miał efektywność :) i prawie sam się odgrodzi :P

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

O co chodzi z tym klonowaniem?

W zakresie elektroniki lub mechaniki, własność intelektualna dotyczy tylko schematów, zdjęć i wszelkiej pisemnej dokumentacji, zasady jej udostępniania ustala autor. Patenty urządzeń po 18 miesiącach od złożenia wniosku są upubliczniane. W okresie ochrony patentowej jest niedozwolony komercyjny użytek.

Układy scalone wpisane do rejestru topografii układów są też wyłączone z komercyjnego użytku.

Jeśli wykazuję ingnorancję, proszę mnie sprostować. Trochę więcej szczegółów zamieszcza portal

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O co chodzi z tym klonowaniem?

W zakresie elektroniki lub mechaniki, własność intelektualna dotyczy tylko schematów, zdjęć i wszelkiej pisemnej dokumentacji, zasady jej udostępniania ustala autor. Patenty urządzeń po 18 miesiącach od złożenia wniosku są upubliczniane. W okresie ochrony patentowej jest niedozwolony komercyjny użytek.

Układy scalone wpisane do rejestru topografii układów są też wyłączone z komercyjnego użytku.

Jeśli wykazuję ingnorancję, proszę mnie sprostować. Trochę więcej szczegółów zamieszcza portal

Ukryta Zawartość

Witam

Nie mam zamiaru nikomu sugerowac ignorancji, a tylko , byc może uscislic to co kolega napisał.

Wszysto jest wartościa intelektualną, tylko że w rózne sposoby strzezona, może to byc patent, wzór uzytkowy, lub jak schemat, muzyka, ksiązka strzezone w inny sposób.Masz racje, jesli ktos klonuje do swojego Uzytku, według Polskiego prawa nie popełnia przestepstwa, ale wiesz przeciez, że wielu z tego zyje, proponujac do kupienia" klony".. I obaj wiemy, że na takich forach sa tacy ludzie.. To że został upubliczniony schemat, nie oznacza, że mozna na jego podstawie opracowac np:"swoja płytke drukowaną", i albo ja sprzedawac, albo na jej podstwie robic cos i to sprzedawac.Wielu sądzi też, że jak zmieni wartośc jakiegos elementu, albo zmieni nieco wymiary, to juz unika ochrony...Nie znaja się na tym, i sa zwyczajnie nieswiadomi, że patentów, czy wzorów użytkowych nigdy nie zastrzega sie "na sztywno", a raczej, jesli oczywiście jest to mozliwe, np wzór uzytkowy kolumny (obudowa), ze dany wymiar może byc od- do, jakiś kąt może byc od- do, jakas odległośc może byc od - do..itd. Zatem zmiana poza okreslone w zastrzeżeniu dopiero jest pominieciem zastrzeżenia. Lecz doswiadczony konstruktor, zastrzeże to rak, że taka zmiana będzie juz czym ś innym, niz jego pomysł, zatem nie może miec o to pretensji...A czy to zagada, jak jego pomysł, to juz inna kwestia..

jk

Ukryta Zawartość

Pomiar artykulacji basu falkami wykazuje wyższość odgród nad obudową zamkniętą, w średniej wielkości pomieszczeniu. Aczkolwiek nie jest to różnica powalająca, i jest jeszcze kwestia jej słyszalności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nadaje się do dwudrożnego OB?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.