Skocz do zawartości
IGNORED

Technologia X

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Czy temat o bezpiecznikach topikowych powinien znajdować się w zakładce o sprzęcie audio klasy Luxusowe HI-Fi? Przecierz to tylko element obwodu układu elektrycznego a nie cały element toru!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

A dla czego w Hi Fi, przecież w Hi Fi bezpieczników nie słychać?

zakladka hi-fi bardziej sprzyja rozsądnej polemice -juz od wielu miesięcy

produkt jest polski -mam nadzieje ze na to zasługuje

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gdzie maja cennik tych swoich cudowności

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Technologia X to element elektroniczny a nie wyrób będący samodzielnym urządzeniem. Temat powinien się znaleźć w dziale DIY.

Taki sam element elektroniczny jak ferryt za osiem złotych do założenia na kabel. Bez przesady. Dopiero jak to ktoś rozbierze okaże się czy tam elektronika czy tylko elektryka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie myje słuchu

Ja go też nie myję, bo nie wiem jak;-)

Już 20-25 lat temu byli tacy co w ogóle wywalali bezpieczniki i zamiast tego wlutowywali kawałek drutu w odtwarzaczach CD i wzmacniaczach - podobno z bardzo dobrymi efektami. Najlepszy bezpiecznik (dźwiękowo) to brak bezpiecznika tylko sprzętu szkoda.

Zabawne... miałem Wadię z taką modyfikacją (drut srebrny) jak o tym napisałem, to się nasłuchałem;-(

A tak ze zdwojoną dokładnością pomierzą, który muzykant lepiej zagrał i o ile procent do 7-go miejsca po przecinku... :-)))

Proszę nie używać takich określeń w stosunku do bardzo zdolnych i pracowitych osób.

Jurorzy nie mierzą dźwięku a oceniają jakość interpretacji.

Można by to rozwinąć, ale muszę się z przedmówcą zgodzić, a to nie zdarza się często;-)

• 1 miesiąc później...
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pozwalam sobie odświeżyć trochę zapomniany temat załączonymi zdjęciami. X-Blocki są bardzo czułe na ustawienie zarówno w sensie kierunku jak i rozmieszczenia. Najlepiej położyć je dokładnie nad transformatorami zasilającymi. W przypadku urządzeń ARC tak jak na zdjęciu, dłuższą osią w kierunku słuchacza.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomkly i co one robią ?

Też jestem ciekawy, bo płytki Holfi też mam i nie wiem jak ale działają;-)

Analizując zagadnienie od strony technicznej to jest pasywny filtr zakłóceń EMI/RFI. Bliższa zasada działania jest mi nieznana;-) Na pewno filtruje brudy i zamienia je na energię cieplną, działa poprzez pole elektromagnetyczne. Czy w środku jest jedynie kwarcyt itp czy też jakiś autotransformator tego nie wiem. Od strony dźwiękowej poprawia w zasadzie wszystkie aspekty. Przede wszystkim daje niesamowite zejście na dole pasma i zdecydowanie lepiej oddaje impulsy na basie. Generalnie całość transjentów jest znacznie lepiej akcentowana. W aspekcie barwy poprawia jej różnicowanie, całość jest bardziej kolorowa a mniej szara. Opisywałem je szerzej na www.audiolife.pl Dla mnie to jest odkrycie roku, po 15 minutach odsłuchu nie było już powrotu do wcześniejszego stanu. Na początku myślałem, że ich wpływ słychać głównie na CD, tam poprawiała się głównie rozdzielczość i holografia. Jednakże dołożenie kolejnych dwóch spowodowało niesamowity wzrost dynamiki i właśnie to nasycenie i różnicowanie barwy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Piszę o X-Blockach nie z powodu kryptoreklamowych, tylko autentycznie jest to dla mnie odkrycie. Przed odsłuchem wiedziałem, że tego typu rzeczy działają, vide płytki Holfi. Przy czym wpływ zielonych płytek jest raczej subtelny, a w tym przypadku pojawia się coś co odbierasz jako niesamowity zastrzyk czystej energii. Tak jakbyś zmienił zasilanie na dwukrotnie bardziej wydajne...

• 1 miesiąc później...
  • 8 miesięcy później...

No cóż, właśnie trafiła do moich rąk parka XFuse i porównam je do używanych do tej pory HFT Supreme.

Minęło już 4 dni. Jak pierwsze wrażenia? Bardzo jestem ciekawy, gdyż przede mną takie same porównanie. Obecnie mam wpięty HFT Supreme (do końcówki mocy), a planuję sprawdzić x fuse.

Minęło już 4 dni. Jak pierwsze wrażenia? Bardzo jestem ciekawy, gdyż przede mną takie same porównanie. Obecnie mam wpięty HFT Supreme (do końcówki mocy), a planuję sprawdzić x fuse.

No prawie, dokładnie rok i cztery dni ;). XFuse wróciły do producenta, dla mnie grały zbyt euphonicznie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Co rozumiesz przez euphonicznie?

Piter miał na myśli to, że mają dużo własnej farby. Istotnie docieplają dźwięk, łagodzą krawędzie i atak. Miał też uwagi do za dużego zaokrąglenia i wypolerowania góry, pisał o tym kiedyś w innym wątku, ale szkoda czasu na poszukiwania.

Piter miał na myśli to, że mają dużo własnej farby. Istotnie docieplają dźwięk, łagodzą krawędzie i atak. Miał też uwagi do za dużego zaokrąglenia i wypolerowania góry, pisał o tym kiedyś w innym wątku, ale szkoda czasu na poszukiwania.

Nie pasuje mi ani XFuse ani Supreme srebrny, który idzie z kolei za daleko w przeciwną stronę. Być może optymalny będzie Supreme ze złoconymi końcówkami ale jeszcze go nie miałem. Na razie wróciłem do zwykłych, dopóki nie dobiorę toru zasilania ( wtyczki i gniazda ) - one u mnie dużo bardziej wpływają niż bezpieczniki.

O.K. Dzięki.

Nie pasuje mi ani XFuse ani Supreme srebrny, który idzie z kolei za daleko w przeciwną stronę. Być może optymalny będzie Supreme ze złoconymi końcówkami ale jeszcze go nie miałem.

Myślę, że u ciebie dobrym wyjściem byłoby np. Supreme do wzmacniacza i X Fuse do DACa albo odwrotnie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.