Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 5000 zł

hasudrone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkim, jestem zainteresowany kupnem całego zestawu, tj. wzmacniacz, odtwarzacz strumieniowy (najlepiej z tunerem) i kolumny lub monitory. Jestem laikiem, przeglądałem internety, czytałem różne tematy tego typu na wszystkich możliwych forach i dowiedziałem się tylko, że cały czas trzeba "trochę dozbierać" i kupować używany sprzęt. Wolałbym tego jednak uniknąć, chciałbym, żeby sprzęt grał w miarę sensownie i najlepiej żeby wszystko do siebie pasowało, bo ma to też być trochę jak mebel. Tak więc po poszukiwaniach (przypominam, że jestem laikiem) znalazłem tylko jeden odtwarzacz strumieniowy z FM - Denon DNP-720AE, jeżeli nie będzie tunera to może jakoś to przeżyję. No i do tego najlepiej PMA 720AE. No i do tego jakieś kolumny lub monitory. Pokój ma 18m^2. Muzyka jakiej słucham - trance, rock, rap, metal. Nie zależy mi na jakiejś idealnej neutralności, wolałbym żeby dźwięk był nastawiony bardziej na fun, nie wiem jak to dokładniej opisać. Wzmacniacz i odtwarzacz, które podałem to tylko przykłady, jestem otwarty na różne propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/119891-zestaw-do-5000-z%C5%82/
Gość numik

(Konto usunięte)

Witam wszystkim, jestem zainteresowany kupnem całego zestawu, tj. wzmacniacz, odtwarzacz strumieniowy (najlepiej z tunerem) i kolumny lub monitory. Jestem laikiem, przeglądałem internety, czytałem różne tematy tego typu na wszystkich możliwych forach i dowiedziałem się tylko, że cały czas trzeba "trochę dozbierać" i kupować używany sprzęt. Wolałbym tego jednak uniknąć, chciałbym, żeby sprzęt grał w miarę sensownie i najlepiej żeby wszystko do siebie pasowało, bo ma to też być trochę jak mebel. Tak więc po poszukiwaniach (przypominam, że jestem laikiem) znalazłem tylko jeden odtwarzacz strumieniowy z FM - Denon DNP-720AE, jeżeli nie będzie tunera to może jakoś to przeżyję. No i do tego najlepiej PMA 720AE. No i do tego jakieś kolumny lub monitory. Pokój ma 18m^2. Muzyka jakiej słucham - trance, rock, rap, metal. Nie zależy mi na jakiejś idealnej neutralności, wolałbym żeby dźwięk był nastawiony bardziej na fun, nie wiem jak to dokładniej opisać. Wzmacniacz i odtwarzacz, które podałem to tylko przykłady, jestem otwarty na różne propozycje.

czyli chcesz nowy? To wzmak NAD, strumień CA Stream Magic, są koło 2 na allegro i kolumny Pylon. Inna opcja to Pioneer n-50A, Pionner A-30 i też Pylony, po negocjacjach się zmieścisz. Denon (zestaw) dałbym na 3 miejscu

Cześć. Nie jestem jakoś mocno osłuchany w sprzętach audio, na forum jest wiele osób, które mają duuużo większe doświadczenie jednak mogę Ci coś z własnego doświadczenia podpowiedzieć, żebyś nie musiał potem żałować tak jak ja. Miałem denona pma 720 ae i gorszego "nowego szitu" w tej cenie nie znajdziesz (cena to oczywiście max 1.000 zł bo jak za nowy sklep zawoła od Ciebie więcej to nie dość, że kupisz badziewie to jeszcze przepłacisz). Teraz mam NAD-a 356 i jestem bardzo szczęśliwy, że udało mi się tego denka sprzedać z niewielką stratą i nie katować więcej swoich uszów i nerwów, próbując na nim słuchać muzyki. Nie sugeruj się naszymi krajowymi recenzjami tego denona (ja tak zrobiłem), które są zamieszczone w internecie. Ten wzmacniacz gra źle, jest zamulony na średnicy, która do tego jest wycofana, góra to jednostajne si, si, si i do tego dochodzi jakiś dziwny efekt jak w "plastikowych i kolorowych jak choinka" mini wieżach sony sprzed 15 lat po włączeniu funkcji surround. A i absolutnie nie jest to jak piszą recenzenci wzmacniacz grający "potężnym basem", a to dobitnie uświadomił mi dopiero mój obecny wzmak NAD-a. I nie daj sobie wmówić w sklepie, że w cenie do 2.000 zł (za nowy) każdy inny wzmacniacz zagra na tym samym poziomie jak ten denon, tylko inaczej, bo jest to kłamstwo. Tak jak kolega wyżej polecam Ci sprawdzenie wzmaków NAD-a z serii 3. A jeżeli chodzi o kolumny to po sprawdzeniu u siebie w domu Paradigm Monitor 7 v 7, Dali Zensor 3 (absolutnie nie łącz tych kolumn z tym nieszczęsnym denonem pma 720 ae bo usłyszysz co to maksymalnie zamulony dźwięk), Dynaudio dm 2/6 i Castle Knight 2 wybrałem bez najmniejszego zawahania te ostatnie i je też bardzo Ci polecam. To tyle i powodzenia w szukaniu swojego zestawu audio.

Cześć. Nie jestem jakoś mocno osłuchany w sprzętach audio, na forum jest wiele osób, które mają duuużo większe doświadczenie jednak mogę Ci coś z własnego doświadczenia podpowiedzieć, żebyś nie musiał potem żałować tak jak ja. Miałem denona pma 720 ae i gorszego "nowego szitu" w tej cenie nie znajdziesz (cena to oczywiście max 1.000 zł bo jak za nowy sklep zawoła od Ciebie więcej to nie dość, że kupisz badziewie to jeszcze przepłacisz). Teraz mam NAD-a 356 i jestem bardzo szczęśliwy, że udało mi się tego denka sprzedać z niewielką stratą i nie katować więcej swoich uszów i nerwów, próbując na nim słuchać muzyki. Nie sugeruj się naszymi krajowymi recenzjami tego denona (ja tak zrobiłem), które są zamieszczone w internecie. Ten wzmacniacz gra źle, jest zamulony na średnicy, która do tego jest wycofana, góra to jednostajne si, si, si i do tego dochodzi jakiś dziwny efekt jak w "plastikowych i kolorowych jak choinka" mini wieżach sony sprzed 15 lat po włączeniu funkcji surround. A i absolutnie nie jest to jak piszą recenzenci wzmacniacz grający "potężnym basem", a to dobitnie uświadomił mi dopiero mój obecny wzmak NAD-a. I nie daj sobie wmówić w sklepie, że w cenie do 2.000 zł (za nowy) każdy inny wzmacniacz zagra na tym samym poziomie jak ten denon, tylko inaczej, bo jest to kłamstwo. Tak jak kolega wyżej polecam Ci sprawdzenie wzmaków NAD-a z serii 3. A jeżeli chodzi o kolumny to po sprawdzeniu u siebie w domu Paradigm Monitor 7 v 7, Dali Zensor 3 (absolutnie nie łącz tych kolumn z tym nieszczęsnym denonem pma 720 ae bo usłyszysz co to maksymalnie zamulony dźwięk), Dynaudio dm 2/6 i Castle Knight 2 wybrałem bez najmniejszego zawahania te ostatnie i je też bardzo Ci polecam. To tyle i powodzenia w szukaniu swojego zestawu audio.

Oj nie przeczytałem jakiej muzyki słuchasz, do tej muzy Castle Knight 2 raczej nie bardzo ale NAD-y jak najbardziej.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedzi, czym się różni Pioneer n-50a od n-50? Bo w cenie różnica jest spora.

chyba niczym strasznie istotnym w sumie, porównaj sobie foty tyłów, może jakieś inne wejścia? Jak widzisz wszyscy Denona raczej odradzają, NAD naj w tej cenie. Marantz ma też ok zestawy, lepsze niż Denon, ale strumień Marantza jest mniej funkcjonalny od Pioneera.

Do rozrywki w cenie 5 tysięcy, NAD +CA Stream Magic + podstawki Paradigm!! To są kolumny jakich szukasz, jeśli nie musisz mieć podłogówek.

Rozważ jedną opcję, nowy NAD i Paradigmy (nawet podłogowe) w 1 salonie, np. Q21 (wtedy większy rabat), a Pioneer N-50....w euro na raty - dasz radę i masz super granie.

Na IC polecam Qed Reference, takie czerwone na przykład

Kup używaną końcówkę mocy za około 1000zł, do tego preampa lampowego np. espressivo za 1000zł, jakieś monitory używane za 1000zł i jakiś tam odtwarzacz i będzie git. W tej cenie nie ma co wydawać kase na nowy sprzęt bo zagra tak sobie, lepiej kupić używany z wyższej półki. I nie mam na myśli 40 letnich pudeł tylko sprzęcik max 10 letni.

Witaj,

Z elektroniki opartej na stream'erze dobrze wypada Pioneer n30 Yamaha CDN 500 oraz Marantz NA 6005. Wybierając je z nowych produktów niewiele zostaje na wzmacniacz kolumny.

Dobrą opcją może okazać się kombajn Yamaha RN500. Zapewni Ci funkcje których szukasz a i przy tym jest dobry brzmieniowo.

Do tego dobór kolumn z nowej linii Klipsch Reference Premiere i jesteś w domu.

W razie pytań zapraszam.

Marantz zawsze mi się podobał (z wyglądu :P). Ta Yamaha wydaje się być fajną opcją z uwagi na to, że ma posiada napęd CD a dodatkowo może czytać z dysku HDD no i ma vTuner. Jaki wzmacniacz do tego byłby najciekawszy? Oczywiście najlepiej gdyby to była też Yamaha. A co do kombajnów... może to głupie, może akurat w tej dziedzinie to się nie sprawdza ale wychodzę z założenia, że jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Byłem już praktycznie zdecydowany na A-S501 i CD N500 ale z tego co widzę pobór mocy tego A-S501 wynosi 500W, przecież to strasznie dużo, podczas kiedy pobór mocy Marantz PM6004 jest ponad 3-krotnie mniejszy - 150W. Sam już nie wiem co robić, zaczyna mnie to wszystko przerastać.

Panowie jeszcze jedno, zapomniałem chyba o najważniejszym. Chciałbym żeby kolumny nadawały się też do cichego odsłuchu. Pamiętam jak kilka lat temu byłem u znajomego pokój miał praktycznie identyczny rozmiarowo, czyli 4x4 i u niego mimo, że muzyka była puszczona cicho, tak klimatycznie jako tło była bardzo dobrze słyszalna, wyraźna, ładnie się rozchodziła po całym pomieszczeniu, od czego to zależy? Obecnie mam takie komputerowe pierdziawki Edifier R2600 i jeżeli je przyciszę o dźwięk jest bardzo przytłumiony.

Typowe wzmacniacze w klasie AB pobierają moc zależnie od głośności dźwięku. W praktyce to będzie 10-30W przy cichym słuchaniu i może jakieś 50-100W przy maksymalnej głośności.

A-S501 ma deklarowaną moc zasilacza 240W i notkę, że maksymalnie bierze 510W przy sygnale pomiarowym, co jest dużo większym obciążeniem niż muzyka. Pewnie się przegrzeje, jeżeli pomiar będzie trwać zbyt długo.

Muzyka odtwarzana przy niskiej głośności wymaga korekty barwy dźwięku, to wynika z właściwości słuchu. Teoretycznie taką korektę powinien dać układ loudness we wzmacniaczu, ale zwykle to jest zbyt prymitywna realizacja funkcji, żeby ją sensownie używać. Skuteczną i dobrze brzmiącą korektę loudness oferują lepsze amplitunery KD, gdzie to jest realizowane przy pomocy DSP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.