Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka pomieszczenia, czy warto/da się samemu?

Irek_N

Rekomendowane odpowiedzi

Doszedłem do "ściany" ze swoim audio i najwyraźniej dalej już tylko z pomocą.

Mam pomieszczenie o wymiarach 5.70 x 3,77 x 2,67, po dłuższym boku duże okno z drzwiami balkonowymi. Na dodatek podłoga jest bardzo... podatna? W każdym razie puste ściany i kiepska podłoga dają w efekcie dudnienie i straszny pogłos.

Pytanie, czy są firmy zajmujące się tego typu problemami zawodowo? O jakich kwotach powinienem myśleć, zlecając analizę problemu? Pytam, gdyż w planach (nie tak dalekich) jest zmiana miejsca zamieszkania i zwyczajnie nie wiem czy warto inwestować.

A może jest łatwy sposób na opanowanie, przynajmniej w podstawowym zakresie, akustyki amatorsko? Co powinienem zrobić (zmierzyć), aby sensownie uzyskać pomoc?

Irek.N.

na początek proszę o schemat pomieszczenia wraz z wymiarami (także wymiarami okna), określeniem rodzaju ścian i stropów (budowa) i informacje o funkcjach pokoju, koniecznym wyposażeniu i meblach, zakresie swobody aranżacji, a także o rodzaju kolumn

na początek proszę o schemat pomieszczenia wraz z wymiarami (także wymiarami okna), określeniem rodzaju ścian i stropów (budowa)

Zgodnie z rysunkiem - jest w skali. Ściany z pustaka (beton komórkowy), strop górny lany - mocny i głuchy, podłoga delikatna - chyba na cegłach ackermana o ile dobrze pamiętam, w każdym razie dudni każdy krok o ile ktoś chodzi na piętach.

i informacje o funkcjach pokoju, koniecznym wyposażeniu i meblach, zakresie swobody aranżacji, a także o rodzaju kolumn

Pokój dzienny, raczej rekreacyjny niż użytkowy. Musi zostać zasłona, sądzę, że resztę mogę dowolnie zmieniać, byle zachować użyteczność pokoju (kobieta widzi że się męczę ze sprzętem i jest nad wyraz wyrozumiała). Jest jeszcze trochę drobiazgów w stylu rowerek, stolik czy słupek dla zwierzaka, ale to nic stałego. Regałów, szaf czy czegoś tego typu brak - praktycznie gołe ściany. Jedynie monitor, szafka na sprzęt i kolumny.

Co do tych ostatnich - wcześniej były podstawkowe BR, teraz są wolnostojące zamknięte, w przyszłości planowałem przerobić je na OB, ale jak na razie głośniki bardzo mi się nie podobają i chyba odstąpię od tego projektu.

Co jeszcze powinieneś wiedzieć?

Dodano: na podłodze wykładzina dywanowa z podłożem filcowym od kanapy po szafkę sprzętową szerokości 250cm - symetrycznie.

Miłego.

Irek.N.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zgodnie z rysunkiem - jest w skali.

spory, to dobrze, jednak z basem mogą być problemy, którym przede wszystkim może zaradzić dobrze zastosowany subwoofer - nie chodzi wcale o dodanie basu, ale o zmianę układu fal stojących - a potem ewentualnie pochłaniacze niskich częstotliwości - na przód lub na tył, duże panelowe na środku ściany, ewentualnie w rogi, w drugiej kolejności ewentualnie na boki

podłoga delikatna - chyba na cegłach ackermana o ile dobrze pamiętam, w każdym razie dudni każdy krok o ile ktoś chodzi na piętach.

w takiej sytuacji kolumny należałoby postawić na podestach izolujących tzw. perkusyjnych, można je wykonać samemu

Musi zostać zasłona, sądzę, że resztę mogę dowolnie zmieniać, byle zachować użyteczność pokoju

ale ten ogromny wypoczynek musi zostać gdzie jest?

praktycznie gołe ściany

pogłos będzie być problemem, no i symetria, z uwagi na okno z zasłonami z jednej strony

warunek minimum to identyczna akustycznie do tej po lewej od słuchacza zasłona także po prawej, tj. na drugiej bocznej ścianie, może być na co dzień zsunięta w rogach pokoju a rozsuwana tylko do słuchania/ oglądania filmów

do tego (może ktoś powiedzieć, że paradoksalnie, ale wcale tak nie jest) dałbym ekrany odbijające dźwięk w miejscach pierwszych odbić bocznych przyległych - trójkąt stereo jest bardzo wydłużony, odbiega od optimum do stereo, ekrany poszerzą scenę i dodadzą powietrza

można je kupić lub wykonać samemu

dywan jeszcze dodatkowo dałbym na wykładzinę na obszar pierwszych odbić od podłogi

spory, to dobrze, jednak z basem mogą być problemy,

Są i to spore. Dudni aż miło :( Lubię bas, ale to co się dzieje w dolnych partiach mi nie odpowiada - nigdy nie odpowiadało, ale jakoś z tym żyłem.

Obecnie problemem już nawet nie jest bas - po prostu nie mogę słuchać jak to brzmi, dosłownie rani uszy :(

Wczoraj pokazałem koledze (przypadkowo przyszedł, zagrał Preisner - Preisner's Music), że porządne głośniki Logitecha - na biurku+subek - są przyjemniejsze w odsłuchu - to już są przecież jaj...a! :(

którym przede wszystkim może zaradzić dobrze zastosowany subwoofer - nie chodzi wcale o dodanie basu, ale o zmianę układu fal stojących - a potem ewentualnie pochłaniacze niskich częstotliwości - na przód lub na tył, duże panelowe na środku ściany, ewentualnie w rogi, w drugiej kolejności ewentualnie na boki

Ok. tego nie ogarniam. Jak sub może mi pomóc w uporządkowaniu basu? Mam dużego suba, zrobiłem nie wiedzieć po co (duży peerles z dwoma membranami biernymi, 400W wzmacniacz - słuchać się tego w moim pokoju nie da, leży niepodłączony - ch-ka z pomiarów w załączeniu, nada się?)

w takiej sytuacji kolumny należałoby postawić na podestach izolujących tzw. perkusyjnych, można je wykonać samemu

Żaden problem odizolować. Sprawdzę czy to coś zmienia jutro (kolumny dosyć ciężkie, boję się, że niewiele się zmieni).

ale ten ogromny wypoczynek musi zostać gdzie jest?

W zasadzie nie, ale jak inaczej ustawić go w pokoju? Zastanawialiśmy się czy nie obrócić wszystkiego o 180 stopnii. Zestaw w takiej formie jaka jest bardzo nam odpowiada - spełnia to na czym nam zależy w 100% i wolał bym aby nie było go mniej.

Za to nie ma żadnego powodu, abym siedział na nim słuchając muzyki (film mnie nie interesuje zbytnio, przeważnie i tak leżymy oglądając :) ). Obecnie słuchając wysuwam jeden element (górny skrajny na rysunku) i na nim wygodnie siadam w prawie środku pokoju.

pogłos będzie być problemem, no i symetria, z uwagi na okno z zasłonami z jednej strony

warunek minimum to identyczna akustycznie do tej po lewej od słuchacza zasłona także po prawej, tj. na drugiej bocznej ścianie, może być na co dzień zsunięta w rogach pokoju a rozsuwana tylko do słuchania/ oglądania filmów

To by się dało zrobić, a może jakieś ustroje naprzeciw - na stałe na ścianie - symulujące zasłonę? Ta tkanina to delikatna jest, nic masywnego i sądzę, że wiele nie zmienia w akustyce (sądzę, nie wiem). W każdym razie trochę świat przez nią widać.

do tego (może ktoś powiedzieć, że paradoksalnie, ale wcale tak nie jest) dałbym ekrany odbijające dźwięk w miejscach pierwszych odbić bocznych przyległych - trójkąt stereo jest bardzo wydłużony, odbiega od optimum do stereo, ekrany poszerzą scenę i dodadzą powietrza

Nie musi, mogę kolumny wysunąć do środka pokoju, aż za drzwi wejściowe. Tylko w taki ustawieniu basu praktycznie nie ma.

Generalnie miejsce odsłuchowe dowolne - zrobi się miejsce gdzie trzeba. Dywan będzie problemem, ale mogę podłożyć grubszy filc pod wykładzinę - ale na całej powierzchni oczywiście.

Jak dobrze się ułoży, to zrobię pomiar niekalibrowanym co prawda mikrofonem (porównałem go do kalibrowanego, bardzo podobny przebieg ch-ki, pojedyncze dB myślę że możemy sobie darować), ale zawsze może to coś pomóc. Niestety w weekend dopiero :(

Jakieś zalecenia do pomiarów?

THX za pomoc.

Irek.N.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dywan będzie problemem

ok, nie jest aż tak ważny

Obecnie słuchając wysuwam jeden element (górny skrajny na rysunku) i na nim wygodnie siadam w prawie środku pokoju.

...

Generalnie miejsce odsłuchowe dowolne - zrobi się miejsce gdzie trzeba.

to bardzo korzystna okoliczność

To by się dało zrobić, a może jakieś ustroje naprzeciw - na stałe na ścianie - symulujące zasłonę? Ta tkanina to delikatna jest, nic masywnego i sądzę, że wiele nie zmienia w akustyce (sądzę, nie wiem). W każdym razie trochę świat przez nią widać.

chodzi nie tyle o absorpcję samą w sobie co o symetrię

ale jak z pogłosem w tym pokoju? dość duży, puste ściany, test klaskania jak wypada? jest wykładzina i duży wypoczynek (skóra czy tkanina), ale czy to nie za mało?

Żaden problem odizolować. Sprawdzę czy to coś zmienia jutro (kolumny dosyć ciężkie, boję się, że niewiele się zmieni).

efekt niekoniecznie będzie z gatunku "niebo a ziemia", ale zgodnie ze sztuką należałoby tak zrobić - jeśli kolumny nie można mechanicznie "uziemić" do stabilnej masy to trzeba je odizolować

porządne głośniki Logitecha - na biurku+subek - są przyjemniejsze w odsłuchu - to już są przecież jaj...a! :(

to jest bardzo oświecające doświadczenie

pokazuje na przykładzie, że w zakresie basu podstawowe znaczenie mają nie same kolumny, ale geometria pokoju i trójkąta stereo, bo to co mamy w pokoju to wypadkowa określonego układu fal stojących

to dlatego właśnie:

kolumny wysunąć do środka pokoju, aż za drzwi wejściowe. Tylko w taki ustawieniu basu praktycznie nie ma.

nie ma, bo tak się fale układają

dlatego jeśli ma się względną swobodę aranżacji pokoju, warto sporo poeksperymentować i pojeździć z kolumnami i fotelem po pokoju, wychodząc od symulacji a kończąc na pomiarach

Ok. tego nie ogarniam. Jak sub może mi pomóc w uporządkowaniu basu? Mam dużego suba, zrobiłem nie wiedzieć po co (duży peerles z dwoma membranami biernymi, 400W wzmacniacz - słuchać się tego w moim pokoju nie da, leży niepodłączony - ch-ka z pomiarów w załączeniu, nada się?)

widzę, że Kolega ma Room EQ Wizard, warto skorzystać z menu symulacji pokoju odsłuchowego, z mojego doświadczenia wynika, że daje on bliskie pomiarowej rzeczywistości wyniki

generalnie warto się tym pobawić - wtedy staje się jasne, że jeśli chodzi o subwoofery, to można uzyskać skrajne rezultaty, od absurdalnych podbić po paradoksalne wyssanie basu na pozycji odsłuchowej

wszystko zależy od geometrii i usytuowania subwoofera, odcięcia jego pasma od dołu, punktu podziału pasma z głośnikami głównymi, poziomu, kąta fazy i opóźnienia względem głośników głównych

czy ten konkretny sub się nada zależy od wszystkich tych czynników, może się zdarzyć, że tym czego trzeba będzie np. subwoofer, który umieszczony centralnie między głośnikami głównymi gra pasmo 100-200 Hz (częstotliwości odcięcia) - tylko wówczas jaki to subwoofer? ;-) nie każdy ma nawet taki zakres regulacji

bo nazwa subwoofer jest myląca ;-) tym, czego potrzeba praktycznie w każdym pokoju odsłuchowym jest dodatkowy kanał niskich częstotliwości dobrany w sposób zindywidualizowany przy użyciu symulacji i pomiarów, tak należy traktować "subwoofer" - jako regulowany dodatkowy kanał niskich częstotliwości

naprawdę mało kto ma takie szczęście, że bas jest równy z parą głośników stereo, większość ludzi się łudzi

i to tyle jeśli chodzi o jakieś zalecenia - symulacje, ustawienie wg symulacji wyglądającej na optymalną, test odsłuchowy i pomiary

ale jak z pogłosem w tym pokoju? dość duży, puste ściany, test klaskania jak wypada? jest wykładzina i duży wypoczynek (skóra czy tkanina), ale czy to nie za mało?

Pogłos ogromny.

Kolega określił go "kłapoczący" po tym, jak odkrył że potrafi sam siebie modulować :(

Wypoczynek tkaninowy na szczęście - dużo gąbki/miękkich materiałów.

efekt niekoniecznie będzie z gatunku "niebo a ziemia", ale zgodnie ze sztuką należałoby tak zrobić - jeśli kolumny nie można mechanicznie "uziemić" do stabilnej masy to trzeba je odizolować

Różnicy nie wyczułem, zostawiłem na miękko, lepiej się z nimi po pokoju gania :)

dlatego jeśli ma się względną swobodę aranżacji pokoju, warto sporo poeksperymentować i pojeździć z kolumnami i fotelem po pokoju, wychodząc od symulacji a kończąc na pomiarach

Ganiałem, wielokrotnie. Czas na naukowe podejście jak sądzę.

Na tapetę idzie symulator pokoju, na ten moment jestem przerażony wynikami. Walczy się o równą ch-kę kolumn, a później akustyka robi z tego sieczkę, załamka :(

Suba nie ruszam, nie ten etap dla mnie.

Pomysł jest taki, żeby w rogi nad wypoczynkiem oraz za kolumnami - ale wysoko, wrzucić pułapki basowe, na ścianę i naprzeciw niej (a więc przed okno, ale za zasłonę) panel ze sklejki/gąbki (o ile zdołam określić co potrzebuję i policzyć to oczywiście). Panele tak, aby pierwsze obicie (z zapasem) złapać.

Szczerze powiem, straszna amatorka z tego na razie. Muszę trochę poczytać, zrozumieć, zanim zacznę cokolwiek robić.

Miłego.

Irek.N.

Na tapetę idzie symulator pokoju, na ten moment jestem przerażony wynikami. Walczy się o równą ch-kę kolumn, a później akustyka robi z tego sieczkę, załamka :(

Suba nie ruszam, nie ten etap dla mnie.

niech Kolega zobaczy na symulacji jakie efekty może dać dodanie suba i odpowiednie jego ustawienie

Pomysł jest taki, żeby w rogi nad wypoczynkiem oraz za kolumnami - ale wysoko, wrzucić pułapki basowe, na ścianę i naprzeciw niej (a więc przed okno, ale za zasłonę) panel ze sklejki/gąbki (o ile zdołam określić co potrzebuję i policzyć to oczywiście).

pułapki zwiększają absorpcję niskich częstotliwości - można ten parametr ustawić w REWie - i zobaczyć jaki efekt - jednym zdaniem: pułapki nie zawsze dają dobre rezultaty, wygładzają pasmo, ale dziur nie wypełnią a dziury to podstawowy problem w większości pokojów

niech Kolega zobaczy na symulacji jakie efekty może dać dodanie suba i odpowiednie jego ustawienie

THX. Potrzebuję trochę czasu na ogarnięcie tematu, mogę działać jedynie weekendami.

Miłego.

Irek.N.

• 4 tygodnie później...

Ja bym proponował zacząć od zagospodarowania podłogi i ścian.

Nie wiem, czy masz dywan, ale jeśli pogłos jest duży to dywan lub wykładzina na pianomacie na pewno dużo by dała.

Dalej ściany - jeśli masz obrazy lub zdjęcia w antyramach podklejenie ich pianomatem, wełną i zrobienie z nich ustrojów powinno pozytywnie wpłynąć.

Dalej zagospodarowanie rogów pomieszczenia - dla basu to często kluczowe zagadnienie.

Popróbowałbym także, po tym wszystkim z odsunięciem/zmianą miejsca odsłuchu.

Dopiero po zaadaptowaniu tymi sposobami rozglądałbym się za subem, bo imho problem nie leży w źródle, ale w pomieszczeniu.

Powrót po dłuższej przerwie...

• 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Wg tego schematu z postu #11 z 07.06.2015 - 00:45 powinna nastąpić r e w o l u c y j n a zmiana in plus, jeśli takie ustawienie nie zakłóca wygody.

Rozstaw kolumn sugerowany 1,5- 4,5 raczej zwęziłbym do 1,5 do 3m.

Po co tak blisko rogów?

Obudowa też promieniuje, nie tylko membrany.

Przyczepności życzę i rozwikłania problemu, co rezonuje i moduluje.

Wg tego schematu z postu #11 z 07.06.2015 - 00:45 powinna nastąpić r e w o l u c y j n a zmiana in plus, jeśli takie ustawienie nie zakłóca wygody.

Rozstaw kolumn sugerowany 1,5- 4,5 raczej zwęziłbym do 1,5 do 3m.

Po co tak blisko rogów?

Obudowa też promieniuje, nie tylko membrany.

Przyczepności życzę i rozwikłania problemu, co rezonuje i moduluje.

PS.

[Trafiłem na graficzny wątek a w nim post #84 napisany 28.04.2013 - 23.21 ]

<

<title>Zobaczyć akustykę, czyli trochę teorii - strona 3 - Akustyka - Audiostereo.pl - strona 3</title>

Wyraźnie widać bałagan jaki wprowadzają ściany i odbicia od nich w kształt jednorodności pola akustycznego.

...

Pole akustyczne tworzone z dwóch źródeł (kolumn) w pomieszczeniu ograniczonym ścianami:

...

[i dalej]

...

...

Wyraźnie widać bałagan jaki wprowadzają ściany i odbicia od nich w kształt jednorodności pola akustycznego.

...

[grafik nie klonowałem, warto je obejrzeć, ciekawie wymodelowane i obrazkowo pokazane na ekranie]

Link do tej strony to:

Ukryta Zawartość

PPS.

Tobie zapewne potrzeba praktycznej porady ale te kolorowe modele teoretyczne jakże pięknie chwytają za serce :)

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Kąt ustawienia kolumn też ważny.

Zmiana gradientu

Bo to pole w e k t o r o w e

Wskazuję na to bo praktycznie najłatwiej i najlżej :) zmienić wtedy proporcje dźwięków odbitych i bezpośrednich.

W wikipedii ta teoria jest nie zrozumiale opisana.

Odnośnie gradientu:

Ucho* wychwytuje (poszukuje) miejsca pochodzenia najszybszego przyrostu energii.

Coś tak jak maksimum drugiej pochodnej. Gradient jest wektorem poprowadzonym prostopadle do stycznej itd.**

prościej:

zgodny jest z kierunkiem rozchodzenia się czoła fali ( np. bezpośredniej)

*przynajmniej tak jest u mojego ciekawskiego obu-ucha.

** jeśli błędnie to opisałem niech jakiś analityk to opisze poprawnie, pliz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.