Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw, który zagra lepiej niż budżetowy Marantz?

overmen

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie odziedziczyłem prawie za darmo kolumny podłogowe Tannoy REVOLUTION DC6 T. Brat podjął decyzję o wymianie kolumn i tak wpadły w moje ręce kolumny. Słuchałem tych kolumn u brata wraz z budżetowym Marantzem - Marantz sa 7003 i Marantz pm 7004. Połączenie Marantza z tymi kolumnami jest dobre, ale jednak czegoś mi brakowało. Dla mnie ten zestaw grał za czysto. Czułem się jakbym siedział w holu szpitala, w którym są pomalowane na biało ściany. Też mieliście takie odczucie? Słucham muzyki klasycznej i powiem szczerze, że obecnie zaczynam tworzyć listę odtwarzaczy cd i wzmacniaczy do odsłuchania. Pieniądze jakie jestem w stanie wydać to 8000-10000zł. Sprzęt nowy, najlepiej z wyprzedaży itp. Nie znam się na sprzęcie stereo, nie kojarzę firm itp. Liczę na Wasze doświadczenie, z jakim zestawem Tannoy zagra dobrze muzykę klasyczną? Pytam, bo na razie kolumny stoją w kącie pokoju i wyczekują...

Ew. połączenie dobrego wzmacniacza z gramofonem? Co sądzicie?

Pisanie że model Marantz pm 7004 jest budżetowy, podczas gdy są dużo tańsze i gorsze modele tej firmy jest nieco dziwne. Zwłaszcza w kontekście do niego też niezbyt drogich i wybitnych w tej cenie, choć oczywiście nie najtańszych monitorów Tannoy za 2800zł para.

Piszesz że kolumny stoją w kącie pokoju, może zbyt dużego na te kolumny? Może warto kupić inne kolumny, a nie szukać wzmacniacza za 10 tys. do małych monitorów za 2800zł ?

Gość numik

(Konto usunięte)

ale Marantz tak trochę gra niestety, może jakiś Audio Analog cd i wzmacniacz Roksana? Choć akurat Marantz SA 7003 jest ok, ale rzeczywiście wymieniłbym wzmacniacz Marantza, za chudy i ostry. Pomyśl nad wzmacniaczem Myryada też, jakiegoś Creeka może, wybór duży, nie słucham klasycznej więc nie znam hitowych pieców tutaj zbyt wielu. Pewnie jest jakiś wątek wzmaki do muzyki klasycznej :)

Te kolumny nie mają basu. Wymagają uzupełnienia go subwooferem.

Co do wzmacniacza to można by pomyśleć o NAD M3. Może trafiła by się wyprzedaż.

Nie inwestował bym takiego budżetu do tych kolumn. Wystarczył by NAD 356 BEE i delikatne wsparcie przez suba Velodyne lub REL. To jesli brakuje Ci niższych rejestrów.

Nie wiem co masz na myśl mówiąc sterylne, One właśnie takie nie są. Nie grają górą i nie są suche. Moja propozycja do NAD 356 + SUB

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pisanie że model Marantz pm 7004 jest budżetowy, podczas gdy są dużo tańsze i gorsze modele tej firmy jest nieco dziwne.

To jest seria budżetowa. Wyżej jest seria Premium. To że są dużo tańsze nie ma znaczenia.

Te kolumny nie mają basu. Wymagają uzupełnienia go subwooferem.

Stanowczo autor wątku powinien iść w Twoje ślady i oprócz subwoofera wzbogacić swój zestaw o korektor graficzny. Nie można zapominać o potencjometrach skręconych do oporu w prawo.

;-)

Gość

(Konto usunięte)

Stanowczo autor wątku powinien iść w Twoje ślady i oprócz subwoofera wzbogacić swój zestaw o korektor graficzny. Nie można zapominać o potencjometrach skręconych do oporu w prawo.

A jeszcze lepiej tubę z samochodu dołożyć...do klasyki jak znalazł...;-)

...idealne rozwiązanie w celu wyeksponowania kotłów...bo przecież musi być rozmach...

Dołożyłbym 3000zł i wziął nowy system Musicala

http://sklep.rms.pl/s?q=musical+m3&cat=

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość

(Konto usunięte)

Dołożyłbym 3000zł i wziął nowy system Musicala

http://sklep.rms.pl/s?q=musical+m3&cat=

A ten nowy m3 nie gra jak poprzedni...z "zaokrąglaniem" dolnego pasma...i to na Proacach Studio 100...to co by było na głośnikach ze sporą dawką dołu...ciepłe kluchy...

No ale kazdy ma swój gust...dla mnie za ciepłe, misiowate granie...nie lubię poprawiania natury... ;-)

Z dużą barwnością, przeciwieństwo Marantza

Gość

(Konto usunięte)

Co do tej barwności...myślę, że ostatnio nadużywane określenie...audio się cofa w rozwoju...przez ostatnie lata byla nagonka na naturalne brzmienie...ostro to ostro, łagodnie to łagodnie, i kropka...teraz nastała moda na "przyjemne, niemęczące" granie...co kolwiek to znaczy...

A prawda jest taka, że jak gramy na systemie, który wszystko delikatnie dociepla i uśrednia to zagra nam wszystko przyjemnie, niemęcząco...ale czy prawdziwie? ...chodzi o realizacje, nie o brzmienie w naturze, tego żaden sprzet nie potrafi...

Pozdrawiam...

Mam odmienne zdanie. To tak jak każde auto projektowano by do jazdy po torze wyścigowym. Są auta wyścigowe, są auta do jazdy terenowej, i są auta do wygodnego cruisingu po autostradzie. Każdy ma inne potrzeby, niekoniecznie tak bezkompromisowe.

Pisanie że model Marantz pm 7004 jest budżetowy, podczas gdy są dużo tańsze i gorsze modele tej firmy jest nieco dziwne. Zwłaszcza w kontekście do niego też niezbyt drogich i wybitnych w tej cenie, choć oczywiście nie najtańszych monitorów Tannoy za 2800zł para.

Piszesz że kolumny stoją w kącie pokoju, może zbyt dużego na te kolumny? Może warto kupić inne kolumny, a nie szukać wzmacniacza za 10 tys. do małych monitorów za 2800zł ?

Kolego DC6 T to sa kolumny podlogowe.

Mysle ze 10k na wzmacniacz do tych kolumn to stanowczo za duzo.

Ta kwota spokojnie wystarczy na wzmacniacz i kolumny duzo lepsze od DC6T.

Te kolumny to zadna rewelacja, brzmienie kompletnie bez polotu i finezji.

I moim zdaniem zaden wzmacniacz tego nie zmieni, nawet za 20k.

Nie rozumiem tez dlaczego te kolumny byly takie drogie, tyle ile kosztuja teraz tez nie sa warte tych pieniedzy. Jak lubie i szanuje ta marke i jej produkty, tak te kolumny to jakas totalna porazka.

Ale to tylko moje zdanie.

Byli i tacy, co traktowali nawet Paradigmy jako wzorzec.

Dobrze, że czasem kończyło się to przejrzeniem na oczy...

Posłuchaj tego zestawu na np. kolumnach z dobrą tekstylną kopułką.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolego DC6 T to sa kolumny podlogowe.

Zwracam honor, autor wątku wpisał Tannoy REVOLUTION DC6, natomiast literkę T jako jedyna przeniósł do następnej linijki, nie zauważyłem.

Nie zmienia to jednak faktu, że seria, gra podobnym stylem. Rynek zweryfikował ich cenę, bardzo mocno.

Właśnie jestem po odsłuchach Marantz serii 8005 z moimi obecnymi kolumnami. W porównaniu do serii 7004/7003 w wersji Marantz 8005 jest więcej barwy, więcej dynamiki, jakby nieco więcej przestrzeni. Czy ktoś porównywał te modele i ma podobne/inne odczucia?

Zwracam honor, autor wątku wpisał Tannoy REVOLUTION DC6, natomiast literkę T jako jedyna przeniósł do następnej linijki, nie zauważyłem.

Nie zmienia to jednak faktu, że seria, gra podobnym stylem. Rynek zweryfikował ich cenę, bardzo mocno.

Dokladnie.

Ludzie, ktorzy wylozyli grube pieniadze na poczatku ich sprzedazy pewnie teraz pluja sobie w brode, bo ich wartosc w chwili obecnej jest adekwatna do tego co soba prezentuja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.