Skocz do zawartości
IGNORED

Szamani i wrózbici...

silver_sound

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet pod spodem jest napisane. Dipole trzeba mieć tylko w odpowiedniej ilości.

I to by było chyba na tyle z szamanami i wróżbitami. Pamiętam jak mój dziadek świętej pamięci, nie chciał uwierzyć w to że ludzie byli na księżycu. No cóż wynikało to jedynie z niewiedzy. Myślę że u kolegi występuje podobny przypadek skrzywienia rzeczywistości.

Dipole trzeba mieć tylko w odpowiedniej ilości.

I mieć gdzie je wstawić .

Nikt nie słucha takich kolubryn w 16m.

Czy deski z 15 czy 18 calowym basem z 3m .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Zastosowana w tych vistonach to wariant tej obudowy tylko symetryczny tak zwany układ "W" .

Nie znam języka angielskiego, zatem aby połapac sie w materiale, do którego linki podał kolega, musiałem posiłkowac sie tłumaczem gogle, i z powodu jego ułomności, nieco dłużej analizowac ten materiał. Jest tam badrzo duzo materiału teoretycznego, założeń teoretycznych, a teoria jest czasami bardzo trudna na przełożenie finalnego efektu "fizycznego",

Jak z silnikiem Wankla, teoretycznie opracowano zasadę działania na poczatku 20 wieku, ale jak do tej pory tylko jedna firma go wyprodukowała, i nie wiem czy nadal produkuje, bo mimo zdecydowanie lepszych osiagów od klasycznych silników spalinowych, ma wyjatkowo wygórowane wymagania co do realizacji praktycznej. Wymieniane w tych materiałach typy konstrukcji, okreslaja jej realizację mechanicznie, ale maja wspólny mianownik, "odgroda", ze wszystkimi obwarowaniami tejże.

Konstuując zakładam, że porzadany efekt mam osiagnąc konstrukcja mechaniczna obudowy, a jesli elektronika jest potrzebna w w minimalnym stopniu. Z tego materiału, w zaden sposób nie wynika, że w takich małych gabarytowo konstrukcjach mozna osiagac tak niskie pasmo, jak w danych wyrobów finalnych , co do pasma np: w przypadku tego Visatonu. Analiza za równo przykładowych projektów, jak tez teorii, wskazuje jednoznacznie, że zakładając, że spl ostateczny konstrukcji, oscyluje w poblizu spl katalogowego, to dolne pasmo, nawet przy założeniu sumowania ćwierć falowego, wynosi od 40 do ok 50 Hz. Z materiałów które kolega mi podał jako dowód, na przykładzie głosnika Seas W22EX001...

Jak ja to pojmuje, to aby osignąc cisnienie 90 dB, przez ten głosnik, w obudowie zamknietej co w tym przykładzie jest okreslone jako "monopole", membrana musiałby miec amplitude 27,3 mm, a w "dipolu", az 318mm, tak 31,8 cm!!!! co dałoby przy tej amplitudzie energie kinetyczną kilkanaście razy wieksza, od tej w obudowie typu "monople"...Tylko że im wieksza energia kinetyczna, tym wiecej energi potrzeba na jej zatrzymanie, albo inaczej, porównując to z autem, wiekszej drogi hamowania...Xmax mozna zmniejszyć, ilościa tych głosników, bo wiadomym jest, że kazde podwojenie ich ilości zmniejsza 4 krotnie aplitude, zatem aby uzyskac liniowe Xmax tego głosnika, trzeba by ich było zastosowac... minimum 6, i zaplikowac aż 6 x razy wieksza moc wzmacniacza. Ok w tej niszy ilośc głosników, nie ma znaczenia, moc wymagana także... Ale 6 x wiecej głosników, to 6 x mieksza łaczna masa układu drgajacego, co zwikęsza energie kinetyczna..." , oraz koniecznośc połączę szregowo równoległych, nie wpływa pozytywnie na konstrukcje, stąd dożenie do 1, albo 2 jaknajwiekszych przetworników... Innym rozwiazaniem jest zastosowanie 4 mniejszych z impedancja 8 omów, bo im lżejsza membrana, tym lepiej, oraz zastosowanie wzmacniacza z mozliwościa obciązenia 2 omowego.

Tak czy inaczej materiał ten uzmysłowił mi, moje "podejrzenie", że pasmo dolne pozyskiwane jest poprzez pasmowe zanizanie efektywności, aby uzyskac zamierzony efekt. Jest o tym mowa w tych materiałach, ba nawet sa podane sposoby wyliczanie tego, i dowody w postaci zdjęć rozbudowanej elektroniki.

Ot zwyczajnie, tem "prostokacik", zamiast fltru górnozaporowego to nic ninnego jak filtr pasmowozaporowy, aby zbyt wysoka efektywnośc, gdy obudowa zacznie pracowac z sumowanie sie energii obu stron membrany.

Zatem panowie, dla mnie to zaden dowód, bo ja cały czas mam na uwadze konstrukcje, bez "wspomagania" elektronicznego, bo to taka sama wartośc dowodu, ja wynik jakiegoś biegu zawodnika na silnych "dopalaczach".

Byc może odpowiedź impulsowa jest lepsza, niz obudowa zamknieta, ale moim zdaniem wieksza wada jest "dualizm" docierajacego do słuchacza opuźnionego dźwieku z tylnej części membrany, i aby temu zapobiec, trzeba zastosowac jak najniższy podział, poniżej obszaru najlepszej percepcji słuchu. Zatem opuźnienia na poziomie kilku milisekund, nie maja znaczenia dla częstotliwości poniżej ok 50-80Hz, ale powyżej juz daja efekt "flanger", popularnego efektu gitarowego...

Zatem , moim zdaniem, nie ma sensu "siłowe" sprowadzanie efektywności, aby pozyskac zakładane pasmo, a wykonac konstrukcję, 4 drozna, zresztą eozwazana w tych materiałach, jako optymalna, pozostawić najnizszy zakres na swoim poziomie, i zastosowac niski podział, a wyzszy zakres "uzupłenić, 2 lub 3 drozna w zalezności od upodobań konstrukcja albo z podziałem pasywnym, albo w bi-amplingu.

Zapominaja koedzy także, że kazde filtry, niezaleznieczy to elektroniczne, nawet wskazywanego, tu przez kolage autora jednej z jego wersji, wprowadzaja zawirowania fazowe, tak samo konstrukcje filtrów pasywnych...

Konkludując zadam kilka pytań, na które oczekuje odpowiedzi od kolegi

1. czy mozna osiagnąc w rozmiarach mozliwych do zaakceptowania w warunkach domowych róne pasmo od 25Hz. Proste, Tak, Lub NIE.

2. Czy aby uzyskkac wyrównana charakterystyke, konieczne jest stosowanie odpowiednich filtór, obniżający efektywnośc wyższych czestotliwośc, niz zakałdana czestotliwośc dolna. Prost; Tak, czy Nie.

3. Czy, aby pozyskac pożadane ciśnienie akystyczne z takiej konstrukcji wymagane jest zastosowanie stosunkowo duzych mocy wzmacniaczy, Prosto, Tak, czy Nie.

4. Czy prawdą jest, że takie konstrukcje sa w swoim ostatecznym brzmieniu, i pasmie bardzo silnie uzaleznione, od ich lokalizacj w pomieszczeniu, i jego parametrów.. Także prosto, Tak, czy Nie.

Jednak dziekuję za te materiały, bo dośc ułomnie, z powodu nieznajomości tego jezyka, ale mogłem zapoznac sie z teoria, i przykładowymi konstrukcjami, co pzowoliło mi zrozumiec pewne inne konstrukcje, gdzie obliczenia z przyjęciem "rezonatorów" nie do końca mi sie zgadzały.

Zatem wąsiki, nadal sobie pod nosem pozostaną, bo fakt, że sa te konstrukcje, i maja pasmo bardzo niskie, ale sposób tego pozyskania, jest syntetyczny, pozyskany elektronika, kosztem zaniżenia efektywności pasma wyzszych czestotliwosci, żeby nie napisac, że tak "skonstruować"

to kazdy potrafi....

To samo mozna pozyskac w zdecydowanie mniejszej obudowie zamknietej. A wady i zalety obu rozwiazań, według mnie sie zrównoważa, bo tam gdzie lepiej wypada jedna konstrucja, zaraz gdzie indziej przegrywa z druga. Doświadczony konstruktor potrafi zmniejszyć i to zdecydowanie podstawowe wady obudowy zamknietej, poprzez jej solidne usztywnienie, konstrucje wnetrza, orza sposób i materiały zastosowane do tłumienia, itd.

jk

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

1. czy mozna osiagnąc w rozmiarach mozliwych do zaakceptowania w warunkach domowych róne pasmo od 25Hz. Proste, Tak, Lub NIE.

2. Czy aby uzyskkac wyrównana charakterystyke, konieczne jest stosowanie odpowiednich filtór, obniżający efektywnośc wyższych czestotliwośc, niz zakałdana czestotliwośc dolna. Prost; Tak, czy Nie.

3. Czy, aby pozyskac pożadane ciśnienie akystyczne z takiej konstrukcji wymagane jest zastosowanie stosunkowo duzych mocy wzmacniaczy, Prosto, Tak, czy Nie.

4. Czy prawdą jest, że takie konstrukcje sa w swoim ostatecznym brzmieniu, i pasmie bardzo silnie uzaleznione, od ich lokalizacj w pomieszczeniu, i jego parametrów.. Także prosto, Tak, czy Nie.

1. Oczywiście, ze tak.

2. To jest konieczne w absolutnie każdych kolumnach, więc "argument" jest bez sensu.

3. Oczywiście, że nie.

4. Oczywiście, że nie.

Oczywiście, ze tak.

Jęsliby stosując się do teorii zawartch w materiałach z linków, chciec zrobic taka konstrukcje typu ODGRODA, niezaleznie w jakiem mutacji, to nawet dla sumowania dla ćwierć fali, czy gdy fala ma przesunięcie, ta emitowane przez tył membrany, w stosunku do przodu, ok 90 st, to taka "decha' powinna mieć srednice 86/ 25= 3,44. Zatem jesliby nawet była to taka mutacja odgrody, jak w przywoływanej tu konstrukcji Visaton, to powinna miec taka wysokośc....

Zatem owszem wykonalna jak to kolega napisał, ale ciut duuuuza, jak dla przecietnego mieszkania, i nie do ustawienia wnim, bo wysokośc przecietnego mieszkania nie ma tyle... Czyli kłamstwo, i to swiadome, bo skoro zna zasady konstrukcji, to to wie, Czyli kryptomarketing...

O ka zdej konstrukcji mozna napisac ze gra od 5Hz.... Oczywiście nie dodając z jakim efektem. Tak samo mozna napisac o kązdej obudowie zamknietej, bo ma najbardziej łagodne zejscie w dół pasma. Bez problemu znajdę przykłądy takiej konstrukcji, gdzie przy 25 Hz, efektywnośc bedzie wynosiła ok 80dB, z jednym głosnikiem, w miare rozsadnej gabarytami obudowie. Tak samo jak w preferowanych obudowach typu odgroda, elektronicznie zmienie charakterystryke tak, że od tych 25 Hz bedzie to płaska charakterystyka, z efektywnościa srednia tych że 80dB.... Z jednego głosnika...

Zatem kolega ma racje, że tak, ale nie konstrukcja mechaniczna obudowy, a manipulacja elektroniczna. Zatem ta niska efektywnośc nie wynika tejże manipulacji, która to mozna zastosowac do innych rozwiązań obudów.... Znowu zatem swiadomy kryptomarketing...

Proszę sobie przekalkulowac głosnik 15BG 10B&C, w obudowie 150 litrów, w obudowie zamknietej...

Zaraz zapewne oponenci napisza, że obudowa ma wady, owszem ma, tak samo ja odgroda, i jak pisali wczesniej, kazda obudowa to jakies kompromisy.

2. To jest konieczne w absolutnie każdych kolumnach, więc "argument" jest bez sensu.

Może i tak, ale nie 12-18 dB...

3. Oczywiście, że nie.

Skoro efektywnośc takiej konstrukcji ma ok 80 dB, i to w odległosci 1 metr, a czasami pomiar dokomywany jest z odległosci 0,5 metra, i nie ma o tym wpisu, albo bardzo drobnym druczkiem..., to słuchacz w odległości 4 metrów, ma juz tylko... 68dB!!!! Czemu"" ano konstrukcja taka to źródło punktowe, i wraz z podwojeniem odległosci, "ubywa" 6 dB z cisnienia, zatem 80 - 12, bo sa dwa "podwojenia", == 68dB...A wiecie jaki jest przecietny hałas w ciagu dnia na ulicy MAŁEGO miasteczka""", ano między 60, a nawet 70 dB...

Zatem kolumna taka wystawiona na podwórku, bedzie zagłuszona przez tło srodowiska...

Zatem aby do słuchacza dotarło, i wytworzyło sie srednio cisnienie które potrzebne jest do słuchania, czyli ok 90-95 dB, to dla samego basu z takim spl poczatkowym, potrzeba prawie 200W mocy wzmacniacza, a jak ktos lubi muzyke z duża dynamiką, to minimum 400W mocy...

4. Oczywiście, że nie

Skoro nie ma problemów z ustawianiem takiej konstrukcji w pomiesczeniu, to prosze sobie wyobrazić, co bedzie jak konstrukcje bardzo mocno zbilzycie do sciany, co bedzie jak zmienicie odległośc między kolumnami... W jednopunktowych źródłach negatywne oddziaływanie, wynika tylko z dwóch fazowo zgodnych źródeł. W 2 punktowych żródłach, mamy ten problem, że w zalezności od odległosci miedzy nimi, sa rózne korelacje, bo mamy az 4 źródła, w tym dwa w przeciwfazie...

Sami oceńcie w swojej wiedzy, co to oznacza, że kazdy temat w którym poruszna jest kwestia tej obudowy, to pojawiają się ci sami ludzie....i usłuzni moderatorzy starajacy sie zastraszyc, kogokolwiek kto smie cokolwiek napisac przeciko tym panom, nawet rozdając bany, za to co napisze się na pw...

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

to taka "decha' powinna mieć srednice 86/ 25= 3,44

A Jamo R909 nie ma i działa :-)

Może i tak, ale nie 12-18 dB...

W obudowach "pudełkowych" zdarza się także 12 dB :-)

Skoro efektywnośc takiej konstrukcji ma ok 80 dB

A Jamo R909 ma więcej i działa :-)

co bedzie jak konstrukcje bardzo mocno zbilzycie do sciany

Nic, bo taka sytuacja nie wystąpi. W instrukcji obsługi jest napisane, jak się ustawia kolumny, więc wystarczy przeczytać i po problemie.

za to co napisze się na pw...

A masz dość odwagi, żeby mi pozwolić upublicznić to, co napisałeś na PW? No? Masz jaja?

A Jamo R909 ma więcej i działa :-)

DANE TECHNICZNE:

- System: 3-drożny, dipolowy

- Głośnik niskotonowy: 2 x 380 mm

- Głośnik średniotonowy: 140 mm

- Głośnik wysokotonowy: 25 mm

- Moc szczytowa: 800 W, a podobno nie potrzeba wielki8ch mocy....

- Moc ciągła: 550 W

- Impedancja: 4 Ohm

- ,Pasmo przenoszenia: 35 - 30.000 Hz , podane bez obostrzeń, spadku efektywności, zatem typowo, - 20 dB???Mysle, że gdyby VISATON podał paramtry dla swojej paczki, czyli 35 Hz, a takim spadkiem, tez miałby tą efektywnośc, zakładając stromośc typowa dla takich kostrukcji, opadania "zbocza" 12 dB/ oct.

- Częstotoliwość odcięcia: 250 i 2.000 Hz

- Skuteczność: 89 dB

- Wymiary (wysokość x szerokość x głębokość): 1276 x 488 x 541 mm

- Waga: 63,1 kg

- Kubatura: 25,9 l

... Takie parametry co do pasma, ale 35 Hz ze spadkiem -3Db, (korekcja +3 dB / 35 Hz), z spl ok 95 dB....ma moje bsr 212, na 2 sztuki 12 cali.

A masz dość odwagi, żeby mi pozwolić upublicznić to, co napisałeś na PW? No? Masz jaja?

Pw to jest Pw... PRYWATNA wiadomośc, korespondencja, nie do upubliczniania...

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

- Moc szczytowa: 800 W, a podobno nie potrzeba wielki8ch mocy....

No jeśli uważasz, że szczytowa moc elektryczna pary 15-calowych wooferów jest równoznaczna z koniecznością dostarczenia takich mocy, to ja ci gratuluję głębokiej "wiedzy" :-)

- ,Pasmo przenoszenia: 35 - 30.000 Hz , podane bez obostrzeń, spadku efektywności, zatem typowo, - 20 dB???

Widziałeś link od testu "Audio" od ravena? Umiesz czytać? To przeczytaj i zobacz wykresy.

Pw to jest Pw... PRYWATNA wiadomośc, korespondencja, nie do upubliczniania...

TCHÓRZ!

Widziałeś link od testu "Audio" od ravena? Umiesz czytać? To przeczytaj i zobacz wykresy.

nie widziałęm, ale dotarłem do wykresów oryginalnych. Spadek 10dB....

Zatem moja konstrukcja ma w tym miejscu lepszy parametr, i ja podałem publicznie zakres korekcji, i 5-6 dB wyższa efektywnośc...Oraz kierunkowośc.

Masz ochote sprawdzic i posłuchac, stoi w Taurus Audio w łodzi... ( to jest kolumna basowa, z mozliwoscia podziału do max 200Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) logo NAW, bo korzystaja na zasadach licencji z tego projektu...

Co zaś mocy, pisałem o tym, że moc nie musi byc w całości "konsumowana", ma zapewnic DYNAMIKE, I gdyby nie było jej az tyle potrzeba, producent nie wsadzał by takiego napedu. To zas przeczy twoim twierdzeniom, że nie ma takiej konieczności...

I nie jestem tchórzem, a piekna tchórzofredka....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

A moja ma jeszcze lepszy parametr, bo schodzi do 12 Hz @ -3 dB. Masz ochotę sprawdzić i posłuchać? Stoi u mnie w domu.

Taurus Audio w łodzi

Jak wpisuję w google, to wyskakuje kapela na wesele, o nią chodzi.

I gdyby nie było jej az tyle potrzeba, producent nie wsadzał by takiego napedu

No cóż mogę napisać, poza tym, że się mylisz. No nic więcej :-) Wiesz, napisałeś coś w stylu: "no gdyby Lambo nie było tak potwornie ciężkie, to przecież nie montowaliby w nim silnika mocniejszego, niż w TIRach, nie?" :-)

A tak na serio: wiesz, że OB będzie mieć lepsze brzmienie basu od twojej skrzynki, prawda? Tylko się tak zgrywasz, pisząc, że masz "lepszy parametr", prawda? Proszę, napisz, że to prawda. Że jesteś tylko trollem i ten twój wątek to tylko taki nieudany, smutny żart...

I nie jestem tchórzem

Jesteś zwykłym tchórzem, który chlapie gównem na PW, ale ma zbyt małe jajeczka, żeby się do tego przyznać :-)

Jesteś zwykłym tchórzem, który chlapie gównem na PW, ale ma zbyt małe jajeczka, żeby się do tego przyznać :-)

GRATULACJE DLA MODERATORÓW!!!!!!

A tak na serio: wiesz, że OB będzie mieć lepsze brzmienie basu od twojej skrzynki, prawda? Tylko się tak zgrywasz, pisząc, że masz "lepszy parametr", prawda? Proszę, napisz, że to prawda. Że jesteś tylko trollem i ten twój wątek to tylko taki nieudany, smutny żart...

Nic nie wiem, wiem zas co mówia własciciele tych paczek. zadzwoń sobie 696449287, i posłuchaj...

A moja ma jeszcze lepszy parametr, bo schodzi do 12 Hz @ -3 dB. Masz ochotę sprawdzić i posłuchać? Stoi u mnie w domu.

Masz zastrzezenia do moich parametrów, a nie podałes, jaką spl ma te konstrukcja, i jakie jest tłumienie, aby pozyskac takie pasmo...

15 BG 100 B&C w budzie zamknietj 150 litrów, przy 12 Hz, ma efektywnośc 73,5 dB, czyli prawie tyle co Visaton, na 25 Hz....

To już dla wszystkich jasne :-D

To tylko oznacza, że nie twierdze, że ma lepsze. Poddaje je twojej ocenie, choc po tych wpisachmam całkowita pewnośc, że mie ma co liczyć na obiektywnośc z twojej strony, a raczej na totalną stronniczość.

Dlatego, napisąłem wczesniej rozmysliłem sie z jakichkolwiek porównań, z toba i twoim srodowiskiem, bo po tym, jak wykorzystałes swoje znajomości z moderatorem, aby mi dokopac, i teraz moderacja toleruje twoje, raczej mało kulturalne wpisy, nie ma sensu taka impreza, bo wynik z góry jest przesadzony, co zreszta w poprzednim wpisie zaznaczyłes... Nic nie może byc lepsze od twojego... Gratulacje, tak trzymac...

SPL wynosi 86 dB @ 1W, nie ma żadnego tłumienia.

Kto to może potwierdzic....to znaczy słyszał.....
Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

po tym, jak wykorzystałes swoje znajomości z moderatorem, aby mi dokopac

Masz mentalność dresa JP. Zgłaszanie wyzwisk i wulgaryzmów, które wypisujesz, nie jest znajomością z moderatorem, do tego jest po prostu przycisk "zgłoś" pod każdym postem. Powinieneś to wiedzieć, więc twój zarzut jest śmieszny :-)

nie ma sensu taka impreza, bo wynik z góry jest przesadzony

Tu trafiłeś w sedno. Wiesz bardzo dobrze, że twoje charczki nie mają nawet znikomych szans z prawdziwymi kolumnami, dlatego ogarnęła cię panika i wycofałeś się ze swojego własnego pomysłu rakiem. Stchórzyłeś jak baba.

Masz mentalność dresa JP. Zgłaszanie wyzwisk i wulgaryzmów, które wypisujesz, nie jest znajomością z moderatorem, do tego jest po prostu przycisk "zgłoś" pod każdym postem. Powinieneś to wiedzieć, więc twój zarzut jest śmieszny :-)

Nie zauwazyłem, aby na pw, mozna było zgłaszac cokolwiek, po to jest pw.

Tu trafiłeś w sedno. Wiesz bardzo dobrze, że twoje charczki nie mają nawet znikomych szans z prawdziwymi kolumnami, dlatego ogarnęła cię panika i wycofałeś się ze swojego własnego pomysłu rakiem. Stchórzyłeś jak baba.

Trzeba byc idiotą, aby stawać na jakiekolwiek porównania z toba... I niech ci bedzie, że stchórzyłem jak "baba", ale MĄDRA baba...

I dratuluję skromności, i pewności siebie w samouwielbieniu, i swojej doskonałości...

I prosze pisac merytorycznie, i nie zaśmiecac tematu inwektywami osobistymi. Pisz na pw...

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Nie zauwazyłem, aby na pw, mozna było zgłaszac cokolwiek

Zalecam okulary.

I dratuluję skromności, i pewności siebie w samouwielbieniu

Dziękuję, ale nie schlebiaj mi tak, bo porównywanie się do ciebie to żadna sztuka :-)

nie zaśmiecac tematu inwektywami osobistymi

To może byś tak zaczął od siebie? Świecił przykładem, co?

Pisz na pw

Próbowałem. Mogę zacytować, co mi odpisałeś? Czy nadal się boisz przyznać?

prosze pisac merytorycznie

Sam pisz merytorycznie, to tez będę, proste.

Kto to może potwierdzic

Ty możesz! Zapraszam cię ze sprzętem pomiarowym do siebie!

35 Hz ze spadkiem -3Db, (korekcja +3 dB / 35 Hz)

Słabiutki rezultat. I to jeszcze z korekcją. A poza tym - kto to może potwierdzić?

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

To ja najpierw poproszę o to samo do twojej, bo pochwaliłeś się pierwszy. Więc skoro zacząłeś, to dokończ, jak facet. A potem, ponieważ absolutnie nikt w Polsce ani na świecie nie będzie bardziej wiarygodny od ciebie, zapraszam cię do siebie na pomiary i odsłuchy. Zapraszam publicznie, przy ludziach, nie rzucam słów na wiatr. Będziesz mieć na to odwagę?

Jeśli się boisz, to przyślij jakiegoś silnego kolegę ze sprzętem pomiarowym.

Jeśli się boisz, to przyślij jakiegoś silnego kolegę ze sprzętem pomiarowym.

Ja nie aspiruje do miana superkonstruktora, lepszego niz wszyscy mistrzowie, z linków jakie mi zapodał RAVEN... Nie aspiruje także do grona tzw" złotouchych. Zatem nie mnie oceniac, czy podane przez ciebie dane sa faktami, czy tylko wymysłem, Od tego sa w kazej niszy ludzie, niezalezni, nie pisujacy na forach, co do których opinii, jest jakas pewnośc, że nie jest wynikiem kolesiostwa. Jak mozna doczytac sie z twoich wpisów, jestes w jakiejś zawiłej komitywie z gronem ludzi, silnie broniacych tego typu konstrukcji. Dlatego ich opinie nie sa dla mnie w zaden sposób wiarygodne, i po tym co tu ty wypisujesz, polecłabym wszystkim innym, wyjatkowa ostroznośc, w przyjmowaniu, jako prawde, tego co piszesz, i takze twoich "popleczników".

Z kolega RAVEN prowadzilismy, może trudna, ale spokoijna dyskusje.Wraz z pojawieniem sie tutaj twioich wpisów, które okazały sie, jesli juz merytoryczne, nieprawda, co udowodniłem, to wszystkie inne sa obraźliwe, i tylko kolesiostwem z moldami, mozna wytłumaczyc, ze to ja obrywam bany, za twoje obrazanie mnie...

Podałem numer telefonu, gadaj z gosciem, i jedx posłuchac. Nie twierdze, że brzmieniow to rewelacja, ale miałbys pogląd na to co potrafie. Jednak ciebie to nie interesuje. Ciebie boli, że pojawił sie gośc, co ma na tyle wiedzy, ze racjonalnie jest w stanie obalic mity, które tu wypisujesz.

Nie ja zapodałem dane 12 Hz, -3dB z spl srednim 86 dB. Więc ja sam sobie nie musz tego udowadniac. To TY MASZ TERAZ OBOWIAZEK to udowodnic, nie swoimi pomiarami, bo nikt powazny po tym co tu wypisujesz, nie da temu wiary, a musza to potwierdzic ludzie NIEZALEZNI.

Kolega Raven, jesli chce byc w branzy powazanym, powienien od tego sie odciąc. Inacaej "utonie" razem z toba w odmetach surrealisycznych parametrów, których nie odwazyli się podac, najlepsi od tych konstrukcji, zarówno teoretycy, jak tez praktycy, z których tekstami, mogłem zapoznac sie z literatury, z linków za[podanych przez RAVEN-a.

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Ja nie aspiruje do miana superkonstruktora, lepszego niz wszyscy mistrzowie, z linków jakie mi zapodał RAVEN

Tak? To dlaczego nikogo nie słuchasz, nie przyjmujesz nic do wiadomości i zachowujesz się jak typowy, przerośnięty narcyz?

Nie aspiruje także do grona tzw" złotouchych. Zatem nie mnie oceniac, czy podane przez ciebie dane sa faktami

Czyli przyznajesz, że nie potrafisz się posłużyć sprzętem pomiarowym, skoro nie chcesz przyjąć zaproszenia. Ok, to wiele wyjaśnia.

Od tego sa w kazej niszy ludzie, niezalezni

Któż może być bardziej niezależny i wiarygodny od ciebie?

jestes w jakiejś zawiłej komitywie z gronem ludzi

Widzę, że "spiski" to dla ciebie codzienność. Jesteś członkiem PiSu?

silnie broniacych tego typu konstrukcji

Widzisz, popełniasz dwa poważne błędy logiczne. Po pierwsze, nasze konstrukcje bronią się same. Po drugie, nie ma żadnych "tego typu konstrukcji", bo nie stanowi dla nas problemu skonstruowanie kolumny "pudełkowej" BR, CL czy otwartej odgrody.

Dlatego ich opinie nie sa dla mnie w zaden sposób wiarygodne

No jasne, ale ty chyba jesteś dla siebie wiarygodny?

Wraz z pojawieniem sie tutaj twioich wpisów, które okazały sie, jesli juz merytoryczne, nieprawda, co udowodniłem

Wraz z pojawieniem się twojej osoby na tym forum, pojawił się stek bzdur, przekręceń, przeinaczeń i rzeczy wynikających z twego niezrozumienia tematu i braku wiedzy, co udowodniły wszem i wobec co najmniej trzy osoby. Tyle w temacie twojego udowadniania czegokolwiek.

to wszystkie inne sa obraźliwe

Piszesz do mnie, że jestem k.u.t.a.s.e.m i masz czelność pisać, że moje wpisy są obraźliwe? No dajże już spokój.

tylko kolesiostwem z moldami, mozna wytłumaczyc, ze to ja obrywam bany, za twoje obrazanie mnie...

Już ci to wyjaśniałem: guzik "zgłoś". Moderacja rozstrzyga, czy wpis jest obraźliwy i wulgarny, czy też nie. Najwyraźniej twoje były.

Podałem numer telefonu, gadaj z gosciem, i jedx posłuchac

Jakiś koleś, do którego podałeś jakiś telefon, nie jest żadnym ekspertem i nie jest w najmniejszym stopniu dla mnie wiarygodny :-) W dodatku znając ciebie, to prawdopodobnie jest to oszustwo, polegające na przekierowaniu połączenia przez Madagaskar i Australię, z opłatą 150 zł za minutę. Albo twój własny telefon. Natomiast jeśli podałeś na publicznym forum prawdziwy telefon prawdziwego człowieka, to czy miałeś do tego jego zgodę?

Nie twierdze, że brzmieniow to rewelacja

Teraz nagle nie twierdzisz? Kolejna zmiana frontu? Do tej pory byłeś uberkonstruktorem, co się nagle zmieniło?

miałbys pogląd na to co potrafie

Miałbym też, jak piszesz, pogląd, gdybyś wrzucił zdjęcia i pomiary na forum, o co prosił cię WIELOKROTNIE Lech. Nie zrobiłeś tego, czyli nie masz nic do pokazania.

Ciebie boli, że pojawił sie gośc, co ma na tyle wiedzy, ze racjonalnie jest w stanie obalic mity, które tu wypisujesz.

Gdzie jest taki człowiek? Proszę wskaż mi go.

To TY MASZ TERAZ OBOWIAZEK to udowodnic

Tylko paranoik może uważać, że mam jakikolwiek obowiązek cokolwiek komukolwiek udowadniać, w dodatku w wirtualnym miejscu. To już ociera się o śmieszność :-)

musza to potwierdzic ludzie NIEZALEZNI

No to przyjedź, tyle razy zapraszałem. Przecież jesteś niezależny, prawda?

surrealisycznych parametrów

To, że czegoś nie potrafisz, nie znaczy, że nie można tego zrobić. To, ze czegoś nie widziałeś, nie znaczy, że tego nie ma. Przykro mi, że nie rozumiesz możliwości uzyskania takich wyników, ale nie jest to moją winą.

Papierwoleju

Kiedy ty masz czas na projekty i budowę?Na okrągło się kłócisz,przkomarzasz jak dzieciak.

Tutaj się bawisz rozrzucaniem gówna,a tam robisz cudne paczki dla kolesi...

Jak powiedział jeden człowiek z Diyaudio-jesteś zdrowo szurnięty.

Bez aluzji drobny trollu.

Pozwalam ci wrzucić też moją rozmowę z tobą na PW.

Skoro twiedziłeś,że ja byłem w tej rozmowie chamski,to teraz to udowodnij naocznie.

Mam nadzieję,że nie stchórzysz.

Ja nie aspiruje do miana superkonstruktora, lepszego niz wszyscy mistrzowie, z linków jakie mi zapodał RAVEN... Nie aspiruje także do grona tzw" złotouchych. Zatem nie mnie oceniac, czy podane przez ciebie dane sa faktami, czy tylko wymysłem, Od tego sa w kazej niszy ludzie, niezalezni, nie pisujacy na forach, co do których opinii, jest jakas pewnośc, że nie jest wynikiem kolesiostwa. Jak mozna doczytac sie z twoich wpisów, jestes w jakiejś zawiłej komitywie z gronem ludzi, silnie broniacych tego typu konstrukcji. Dlatego ich opinie nie sa dla mnie w zaden sposób wiarygodne, i po tym co tu ty wypisujesz, polecłabym wszystkim innym, wyjatkowa ostroznośc, w przyjmowaniu, jako prawde, tego co piszesz, i takze twoich "popleczników".

Z kolega RAVEN prowadzilismy, może trudna, ale spokoijna dyskusje.Wraz z pojawieniem sie tutaj twioich wpisów, które okazały sie, jesli juz merytoryczne, nieprawda, co udowodniłem, to wszystkie inne sa obraźliwe, i tylko kolesiostwem z moldami, mozna wytłumaczyc, ze to ja obrywam bany, za twoje obrazanie mnie...

Podałem numer telefonu, gadaj z gosciem, i jedx posłuchac. Nie twierdze, że brzmieniow to rewelacja, ale miałbys pogląd na to co potrafie. Jednak ciebie to nie interesuje. Ciebie boli, że pojawił sie gośc, co ma na tyle wiedzy, ze racjonalnie jest w stanie obalic mity, które tu wypisujesz.

Nie ja zapodałem dane 12 Hz, -3dB z spl srednim 86 dB. Więc ja sam sobie nie musz tego udowadniac. To TY MASZ TERAZ OBOWIAZEK to udowodnic, nie swoimi pomiarami, bo nikt powazny po tym co tu wypisujesz, nie da temu wiary, a musza to potwierdzic ludzie NIEZALEZNI.

Kolega Raven, jesli chce byc w branzy powazanym, powienien od tego sie odciąc. Inacaej "utonie" razem z toba w odmetach surrealisycznych parametrów, których nie odwazyli się podac, najlepsi od tych konstrukcji, zarówno teoretycy, jak tez praktycy, z których tekstami, mogłem zapoznac sie z literatury, z linków za[podanych przez RAVEN-a.

Silver,on już siedzi przy klawiaturze i okręca po kolei zdania aby się wywinąć...

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Na okrągło się kłócisz

Gdzie?

przkomarzasz jak dzieciak

Muszę się dopasować do poziomu dzieci, z którymi mam do czynienia.

Tutaj się bawisz rozrzucaniem gówna

A czym ty się zajmujesz? Mam ci przypomnieć, jak moderatorzy sprzątali gnój po tobie?

Jak powiedział jeden człowiek z Diyaudio-jesteś zdrowo szurnięty.

Jak powiedział do mnie jeden człowiek z audiostereo - "czemu kłócisz się z gnojstwem?". Tak, chodziło o ciebie.

Skoro twiedziłeś,że ja byłem w tej rozmowie chamski,to teraz to udowodnij naocznie.

Nie trzymam spamu sprzed pół roku w skrzynce.

Oj ludzie. Że też wam się chce.

Ty też próbowałeś.

wywinąć

Nie bądź śmieszny :-)

Jakiś koleś, do którego podałeś jakiś telefon, nie jest żadnym ekspertem i nie jest w najmniejszym stopniu dla mnie wiarygodny :-) W dodatku znając ciebie, to prawdopodobnie jest to oszustwo, polegające na przekierowaniu połączenia przez Madagaskar i Australię, z opłatą 150 zł za minutę. Albo twój własny telefon. Natomiast jeśli podałeś na publicznym forum prawdziwy telefon prawdziwego człowieka, to czy miałeś do tego jego zgodę?

Przecież CIEBIE tam chce wysłąc, jedynego, najwiekszego "aŁutoryteta".... Co sam sobie nie wierzysz???

Jak powiedział do mnie jeden człowiek z audiostereo - "czemu kłócisz się z gnojstwem?". Tak, chodziło o ciebie.

A czym ty się zajmujesz? Mam ci przypomnieć, jak moderatorzy sprzątali gnój po tobie?

Człowieku, gdyby moderacja była powazna, i nie było kolesiostwa na forum, to dawno pinni posprzatac, jak kiedyś, kiedy cie wywalili z forum. Jestes i obrażasz wszystkich, bo moderacja na to pozwala...

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Przecież CIEBIE tam chce wysłąc, jedynego, najwiekszego "aŁutoryteta".... Co sam sobie nie wierzysz???

Nie stać cię na nic poza odbiciem piłeczki i powtarzaniem moich słów? Nędznie.

Człowieku, gdyby moderacja była powazna, i nie było kolesiostwa na forum, to dawno pinni posprzatac, jak kiedyś, kiedy cie wywalili z forum.

Człowieku, gdyby moderacja była poważna, to powinieneś stąd wyjechać na kopach po pierwszym chamskim i wulgarnym poście. Może ustosunkujesz się do tego, że nazwałeś mnie k.u.t.a.s.e.m? Nie, przecież ty jeszcze się ani razu nie ustosunkowałeś do niczego, za każdym razem zwiewasz z podkuloną kitą :-)

Pragnę też zauważyć, że piszesz całkowicie niemerytorycznie i nie na temat. Chciałeś tego - świeć przykładem. Powiem więcej - chcesz czegokolwiek - świeć przykładem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.