Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz lampowy SE dla focal chorus 836 - czy to możliwe?

clonex

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

proszę o konstruktywną opinię i pomoc w następującej sprawie:

1. zamówiłem wersję testową wzmacniacza lampowego SE na 2A3, moc około 4W (świadomie nie podam producenta bo to z pewnością dobry wzmacniacz, a ktoś mógłby przez ten wpis go krytykować) i po podłączeniu do moich focali 836 zagrało "bez życia", czysto ale płasko. Focale mają niby wysoką skuteczność (93) ale jak czytałem w necie mają opinię trudnych.

2. nadal chciałbym kupić wzmacniacz, najlepiej używany lub DIY, który zagra z focalami. Trudno testować nawet kilka, a co dopiero więcej. Dlatego moje pytanie do specjalistów: który wzmacniacz lampowy (najlepiej SE) na pewno zagra dobrze z tymi kolumnami. Pomijam całkowicie subiektywną ocenę jakości odsłuchu, to mój problem ja już będę wiedział w czym wybierać:)

3. nie jestem expertem od elektroniki.

4. biorę pod uwagę zmianę kolumn, ale to pójście na skróty:)

5. na priv mogę podać dokładnie co to za wzmacniacz

Pozdrawiam

Tomek

Witaj.

Koniecznie podłącz te kolumny pod odczep dla 4 omów, minimum impedancji jest przy 100 Hz i wynosi 2.9 oma! Wynika z tego, że skutecznośc to około 90 dB/m. Poniżej link do testu i pomiarów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam obecnie użytkuję wzmacniacz SET na lampach 2A3 z kolumnami o podobnej skuteczności i gra to bardzo dobrze, jedynym ograniczeniem jest mała moc dla takiej skuteczności, co uniemożliwia dość głośne słuchanie. Nie ma u mnie mowy o płaskości i braku dynamiki, wręcz odwrotnie, wzmacniacz ma fenomenalną wręcz mikrodynamikę, rozdzielcość, przekaz jest niesamowicie muzykalny, rozdzielczy i jednoczesnie gładki. Dynamika przy odsłuchu ze średnimi poziomami jest bardzo dobra. Do głosniejszego słuchania mam Amplifona WT30II, do cieższych klimatów i głośnego słuchania tranzystor Atoll IN 100 SE. Jakie masz lampy sterujące i mocy, u mnie na ruskich sterujących 6HAC było tak sobie, po zmianie na Tung Sol 6SN7GTB z 1944 roku, wzmacniacz dostał skrzydeł. Kolejne pytanie dotyczy topologii układu i zastosowanych transformatorów?

Ukryta Zawartość

Witaj.

Koniecznie podłącz te kolumny pod odczep dla 4 omów, minimum impedancji jest przy 100 Hz i wynosi 2.9 oma! Wynika z tego, że skutecznośc to około 90 dB/m. Poniżej link do testu i pomiarów.

Ukryta Zawartość

Sam obecnie użytkuję wzmacniacz SET na lampach 2A3 z kolumnami o podobnej skuteczności i gra to bardzo dobrze, jedynym ograniczeniem jest mała moc dla takiej skuteczności, co uniemożliwia dość głośne słuchanie. Nie ma u mnie mowy o płaskości i braku dynamiki, wręcz odwrotnie, wzmacniacz ma fenomenalną wręcz mikrodynamikę, rozdzielcość, przekaz jest niesamowicie muzykalny, rozdzielczy i jednoczesnie gładki. Dynamika przy odsłuchu ze średnimi poziomami jest bardzo dobra. Do głosniejszego słuchania mam Amplifona WT30II, do cieższych klimatów i głośnego słuchania tranzystor Atoll IN 100 SE. Jakie masz lampy sterujące i mocy, u mnie na ruskich sterujących 6HAC było tak sobie, po zmianie na Tung Sol 6SN7GTB z 1944 roku, wzmacniacz dostał skrzydeł. Kolejne pytanie dotyczy topologii układu i zastosowanych transformatorów?

Witam,

Podłączyłem przez gniazda 4ohm i jest lepiej, znaczy średnica i wysokie grają lepiej, czysto, ale nadal brak basu, praktycznie wcale, a gdy zrobię naprawdę głośno to zaczyna się buczenie. Ewidentnie problem z basem. Szerokość sceny także pozostawia dużo do życzenia. W porównaniu do obecnych monobloków rotela to lepiej nie mówić, choć tam za dużo wysokich co mnie własnie denerwuje i jest powodem zmiany wzmacniacza. Bas jest za to rewelacyjny.

Jakoś temat nie wywołał dużego odzewu, więc pewnie wiele się nie dowiem:)

Ukryta Zawartość

Nie tedy droga, ten wzmacniacz nie napędza tych kolumn. Za dużo wysokich, to nie wina monoblokow, tylko kolumn. Możesz ograniczyć ilość wysokich tonów przez wlotowanie rezystory tłumaczyć w sekcji głośników wysokościowych. Moim zdaniem to najlepsze i najtańsze rozwiązanie. Jeśli koniecznie chcesz wzmacniacz lampiony, to wypożyczalnia Ming na KT88/90 lub El 34.

Pisałem z telefonu, za to na temat, w przeciwieństwie do kolegi.

Napiszę jeszcze raz, poprzedni post rzeczywiście jest nieczytelny.

Nie tędy droga, ten wzmacniacz nie napędzi tych kolumn. Za dużo wysokich, to nie wina monobloków, tylko kolumn. Możesz ograniczyć ilość wysokich tonów przez wlutowanie rezystorów tłumiących w sekcji głośników wysokotonowych. Moim zdaniem to najlepsze i najtańsze rozwiązanie. Jeśli koniecznie chcesz wzmacniacz lampowyy, to wypożycz do odłuchu Ming Da na lampach KT88/90 lub EL 34.

Krótka gadka krótka piłka. Wzmacniaczem 4W nie napędzisz tych kolumn. Dwa wyjścia:

Szukaj mocnego wzmacniacza aby poprawnie je napędzić.

Szukaj innych głośników.

Nie zawsze papier pokrywa się z teorią albo prawdą.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Tak jak pisze przedmówca,

Ja tych głośników słuchałem z kilkunastoma watami z lampy i nie było dobrze.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Tak jak pisze przedmówca,

Ja tych głośników słuchałem z kilkunastoma watami z lampy i nie było dobrze.

A słuchał ktoś z Was na focalach wzmacniacza lampowego PP o mocy 30W? Czy to już wystarczy czy stale zbyt mało?

A słuchał ktoś z Was na focalach wzmacniacza lampowego PP o mocy 30W? Czy to już wystarczy czy stale zbyt mało?

O jaki dokładnie wzmacniacz chodzi? Czy masz podwójne gniazda w kolumnach?

O jaki dokładnie wzmacniacz chodzi? Czy masz podwójne gniazda w kolumnach?

Już odpowiadam:

zastanawiam się poważnie na JJ 828 (2x 70W) lub Linear Audio Research IA-30 mk2 (2x 30W).

w kolumnach nie ma podwójnych gniazd.

Już odpowiadam:

zastanawiam się poważnie na JJ 828 (2x 70W) lub Linear Audio Research IA-30 mk2 (2x 30W).

w kolumnach nie ma podwójnych gniazd.

Zastanawiasz się nad kupnem wzmacniacza za dwunastaka do tych kolumn, jaja sobie z nas robisz? Wybierz ty się kolego do kilku salonów i posłuchaj co najmniej kilku zestawów. Na końcu ze dwa najlepsze zestawy posłuchaj w domu i świadomie dokonaj wyboru. Ja mogę ze swojej strony jeszcze coś podpowiedzieć - zwrotnica aktywna, tran na basie, reszta na lampie.

Zastanawiasz się nad kupnem wzmacniacza za dwunastaka do tych kolumn, jaja sobie z nas robisz? Wybierz ty się kolego do kilku salonów i posłuchaj co najmniej kilku zestawów. Na końcu ze dwa najlepsze zestawy posłuchaj w domu i świadomie dokonaj wyboru. Ja mogę ze swojej strony jeszcze coś podpowiedzieć - zwrotnica aktywna, tran na basie, reszta na lampie.

A dlaczego nie za dwunastaka w przyszłości będzie jak znalazł.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

A dlaczego nie za dwunastaka w przyszłości będzie jak znalazł.

A jaki jest sens kupowania drogiego wzmacniacza do nieodpowiednich kolumn? Moim skromnym lepiej sprzedać / zostawić w rozliczeniu obecne Facale, to samo zrobić monoblokami Rotela i mamy co najmniej 20 tysięcy na nowy zestaw, który zostanie świadomie wybrany po odsłuchach. Alternatywą jest prucie sekcji wysokotonowej w kolumnach i zabawy rezystorami oraz kondensatorami. To czywiście mój subiektywny punkt widzenia.

Ja gram na monoblokach lampowych PP i to z trudniejszymi do napędzenia od Chorusów Electrami. Gram w 25m2. Nigdy nie rozkręciłem za połowę bo nie da się wytrzymać i bas jest bardzo dobry, nisko schodzi, kontrolowany i wielowarstwowy.

Czy masz podwójne gniazda w kolumnach?

A co to za różnica?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Ja gram na monoblokach lampowych PP i to z trudniejszymi do napędzenia od Chorusów Electrami. Gram w 25m2. Nigdy nie rozkręciłem za połowę bo nie da się wytrzymać i bas jest bardzo dobry, nisko schodzi, kontrolowany i wielowarstwowy.

A co to za różnica?

Którymi konkrtnie?

A co to za różnica?

Bardzo duża, można sobie zamiast zworek wstawić reystory ograniczajace efektywnoścć sekcji wysokotonowej, na której zbyt dużą efektywność autor wątku się skarżył.

Bardzo duża, można sobie zamiast zworek wstawić reystory ograniczajace efektywnoścć sekcji wysokotonowej, na której zbyt dużą efektywność autor wątku się skarżył.

To jest chodzenie na skróty dopiero.

Którymi konkrtnie?

915.1

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

To jest chodzenie na skróty dopiero.

Proszę o rozwinięcie!

915.1

Będą znacznie lepiej współpracować z lampą, ze względu na dużo lepszą zwrotnicę z linearyzacją impedancji, jednak jest sporo duzo lepszych kolumn do wzmacniaczy lampowych.

Proszę o rozwinięcie!

Nie sztuką jest wstawienie rezystora przed układem zwrotnicy części wysokotonowej a tak dobrać elementy samej zwrotnicy aby to miało ręce i nogi. Sugerowałbym raczej przeróbkę zwrotnicy.

Będą znacznie lepiej współpracować z lampą, ze względu na dużo lepszą zwrotnicę z linearyzacją impedancji, jednak jest sporo duzo lepszych kolumn do wzmacniaczy lampowych.

Wydaje mi się, że właśnie Electry schodzą niżej z impedancją od Chorusów.

jednak jest sporo duzo lepszych kolumn do wzmacniaczy lampowych.

Nie napisałem przecież, że to najlepsze kolumny :) Ja nie zamierzam póki co ich zmieniać. Mam zamiar pogrzebać trochę w zwrotnicach i poeksperymentować z wytłumieniem. Gram na nich rok czasu i na razie jestem zadowolony.

Panowie dzięki za rady. Nie chodzi mi o dostosowanie "na siłę" kolumn bo się na tym nie znam. Szybciej zmienię kolumny.

Zamówiłem od jednego z forumowiczów LARa i30 mk2. To prawdopodobnie bardzo dobry wzmacniacz w tej cenie. Będę miał z kilka dni i zobaczymy jak się dogada z focalami.

Chętnie napisze jeśli będą zainteresowani.

Jeśli się nie dogada, zmienię kolumny juz pod ten wzmacniacz.

Pozdrawiam

Zapewne dogada się.

Pozdrawiam, Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.