Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy wzmacnaczy-jak ?

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

np. w poznaniu można ciąć laserkiem - niestety koszt jest niemały. za każdy z elementów, które możesz sobie obejrzeć gdzieś w tym wątku i chyba GAINCLONE także, musiałbym zapłacić ok 100 zł. co prawda udało mi się to zrobić za "dobre piwo", no może 2 ;-) wspólnie zresztą "obalone" z człowiekiem od maszyny. gięcie to już kolejne pieniążki, te już nie za wielkie. można dodatkowo grawerować ale w aluminium to i tak nie wychodzi.

[obrazekLUKASZ-291499_1.jpg] [obrazekLUKASZ-291499_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4633-100008620 1170266585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzeba było tylko wklepać to do autocada i przekonwertować na plik zrozumiały dla maszyny. jak widać trochę tej grawerki wyszło, ale do ideału sporo brakuje. jakby kto chciał to mogę każdemu coś takiego spróbować załatwić.

[obrazekLUKASZ-291507_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam panel z aluminium proszkowanego na czarno. Po wycięciu otworów niezbyt łądnie to wygląda... i gdzieniegdzie lekka rysa. czy można by to jeszcze raz pomalować na czarno?? I gdzie można w Wawie to dostać?

Jak już pisałem mam panel z anodowanego na czarno aluminium. Myślę, że teraz można by go pociągnąć ze 3 razy hammeritem... potem może termotranfserem napisy... a na koniec lakierem motip. Dobry to pomysł? Myślałem albo o Hammerite-cie albo o Spray Montana. Jeżeli Hammerite, to który użyć? młotkowy? matowy? Ciekaw jestem właśnie czy ten lakier przetrwa 150 stopni przy transferze.... I czy napisy się ładnie przeniosą...

Zobaczcie tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i potem w cenniku

Ukryta Zawartość

spoko - jest odmiana sitodruku o nazwie bodajże tampodruk czy jakoś tak. pozwala ona na drukowanie na np. takich elementach jak kubki :-).

a co do farby - to przy tym rozwiązaniu nie ma niebezpieczeństwa przegrzania. możesz zrobić nadruk biały na anodowanej na czarno powierzchni.

• 2 tygodnie później...

tomant >

Byłem w pratkikerze w markach, ale tam nic nie było!!! Nawet o zwykłe cynkowane śrubki było ciężko... No mieli coś tam, ale wybór żaden.

Nadal szukam śrubek M3 dł. ok 15 i 20mm czernionych, albo jakichś innych, ładnych... np. mosiężne. I podkładek. Najlepiej na wagę. Czy jest jakieś sklep gdzie na 100% to dostanę???

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Ktoś wspominał Armel.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś potrzebuje takich nóżek? Mocuje się przeciągając przez otw. 4 mmw spodzie obudowy lub nóżki toczonej, mają bardzo dobre właściwości przeciwpoślizgowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Przeglądając różne pisma znalazłem taki artykuł.

Badając aparaturę Hi-Fi najwyższej klasy firma Kenwood doszła do wniosku, że wpływ materiałów ferromagnetycznych , rozmieszczonych w pobliżu układów, nie może być pomijalny. Dokładne pomiary przeprowadzono na układzie doświadczalnym, składającym się ze ścieżki przewodzącej w kształcie litery U i płytki stalowej umieszczanej w zmiennej odległości od ścieżki przewodzącej. A oto kilka danych z otrzymanych wyników.

1) Obciążenie zastępcze (zamiast głośników) 8 ohm, częstotliwość 10 mkHz, odległość płytki stalowej –znikomo mała. Wpływ obecności płytki jest zauważalny od mocy 2 W, a przy mocy 20 W wnoszone zniekształcenia nieliniowe wynoszą 0,005%. 2) Układ jak poprzednio z tym, że natężenie prądu jest stałe2,5 A a zmienia się częstotliwość. Obecność płytki stalowej jest wykrywalna od 1 kHz, a przy częstotliwościach większych (8....10 kHz)współczynnik zawartości harmonicznych zwiększa się o 0,004....0,01%. 3) Przepuszczano prąd o natężeniu 2,5 A i częstotliwości 10kHz. Badano (analizatorem) zniekształcenia przy zwiększaniu odległości płytki stalowej od ścieżki przewodzącej. Rejestrowano stopniowy spadek zniekształceń.

W wyniku tych eksperymentów Kenwood wprowadził nowe konstrukcje nośne i obudowy. Zastosowano wypraski z tworzyw sztucznych (żywice, utwardzony nylon), sklejkę drzewną itd. Zastosowano przełączniki i inne elementy nie zawierające materiałów magnetycznych. Zasilacz stanowi oddzielny człon oddalony od wzmacniacza a przynajmniej od najwrażliwszych elementów aktywnych.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

Japońce w eksperymentach czy badaniach sa dobrzy... ale za cholere nieprzekłada to sie na jakośc brzmienia ich klocków,po za skompymi przypadkami.

Kenwood wie..ale ich wzmaki graja jak nocniki... i cholera wie o co im chodzi.

• 3 miesiące później...

Witam. Czy ktoś z formuowiczów używał tego spoiwa?

Ukryta Zawartość

Mam kilka pytań. Czy można używać tego na anodowanym alu? Czy płyta alu o gr. 5mm po nagrzaniu odbarwia się bądź zmienia kształt? Czy metr spoiwa starczy na metr łączenia czy może na więcej/mniej?

To chyba wszystko :)

Ukryta Zawartość

Okreslenie aluminium jest w sumie niepelne...

Musimy znac twardosc czy to jest PA6 czy PA8..9...11..?

Im twardzsze tym trudniejsze w obrobce powierzchniowej..a im miekrze tym bardziej podatne na chemie...

Aluminium bardzo szybko ulega powierzchniowemu utlenianiu.

W momecnie gdy masz aluminium poddane anodowaniu [tez sa roznego typu !] to by skleic np. dwu skladnikowa zywica epoksydowa [praktycznie najpewniejsze laczenie..lecz nieprzewodzace] musisz powierzchnie takiego detalu zeszlifowac do zywego i wytrawic..tak by pory niezostaly zamkniete..inaczej pupa.

Nawet ambitne zabiegi w obrobce aluminium potrafia nie dac zadowalajacych efektow..trzeba sie pomeczyc.

Właśnie nie wiem jakie mam PA. Sama blacha jest nie anodowana. Anodowany jest kątownik który będzie mi robił za szkielet. Być może będę go musiał zetrzeć go gołego alu. Boję się że go zdeformuje.

Najgorsze jest to że w tym moim zakichanym mieście nic nie można kupić (np. nie mamy sklepu z częściami elektronicznymi). Szukałem nie anodowanych kątowników ale nigdzie nie było, jedynie te anodowane w Obi.

Potezne formy wtryskowe sa klejone na zywice epoksydowa [2 skl] z mieszanka dlugowiazaca.

Samo szorowanie aluminium nic nieda ..bo cholerstwo momentalnie ulega utlenieniu powierzchni...

musisz zrobic goraca kapiel w krecie i szuru,buru.. uwazaj na drogi oddechowe i oczy..ale niezle podzera...

Uki

Spróbuj JB Welda,znajomy używa tego kleju do napraw kolektorów aluminiowych i bloków silnikowych.

Ukryta Zawartość

Dostępny jest powszechnie w sklepach motoryzacyjnych.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam!

Robię włąśnie kompa. który będzie umieszczony w racku 19''. Ze względów konstrukcyjnych użyłem kątowników i prętów aluminiowych dostępnych w OBI. .

Po bokach umieszczone są "kwadratowe" rurki, do których przymocowana jest płyta czołowa, jednocześnie ułatwiają one przenoszenie. Płytę czołową odsunąłem od obudowy przykrecając aluminiowy kątownik.

Zastosowanie z konieczności aluminiowych elementów dało ciekawy efekt wizualny.

Załączam zdjęcie, może ktoś z tego skorzysta.

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Jar polecał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zgdazam się ale trzeba pamiętać że błogosławieni cierpliwi;-)

Obudowa do GC w monoblokach - 60zł/szt

post-1007-100000661 1170294145_thumb.JPG

post-1007-100000662 1170294144_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.