Skocz do zawartości
IGNORED

DVD-S510 - moża naprawić ?

magazynier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem pod presją chwili odtwarzacz DVD S510 Yamaha, oczywiście okazał się uszkodzony. Gwarancji na to żadnej, gość ze stoiska wypioł się oczywiście, nie wiem co z tym zrobić. Serwis pewnie powiecie, ale to zabule jak diabli. Ale do rzeczy, problem jest następujący, po włożeniu płyty, po ok.5 - 10 min. wyskakuje "disc error" i pytanie, czy ktoś z Szanownych Forumowiczy robił może juz jakieś naprawy we własnym zakresie, może spotkaliście się z podaobną sytuacją ? Proszę o pomoc.

PS. Za odtwarzacz zapłaciłem 300 zyli, myślałem, że to okazyjna cena, ale jak widać chyba nie :(

https://www.audiostereo.pl/topic/12016-dvd-s510-mo%C5%BCa-naprawi%C4%87/
  • 7 miesięcy później...

>magazynier, 23 Paź 2004, 12:52

Masz pecha moja 510 chodziła jak przeciąg od kilku lat... dopóki sam jej nie popsułem :( i od jakiegoś czasu stoi w odstawce.

Czy Masz jakiś schemat do niej albo Philipsa, chodzi mi o zasilanie?

Witam

Sam jestem w posiadaniu S-510.Oczywiscie byla uszkodzona po ok godz. robila sie stop klatka i nic wiecej nie moznabylo zrobic:((.Ale obecnie dziala bez problemowo:)))Udalo mi sie 4 szt. naprawic i wiem ze dzialaja dotej pory 2 szt.(pozostale 2 byly sprzedane dalej).Te DVD YAMAHA I PHILIPS byly produkowane na wegrzech(podobno tandetna fabryka rodem MADE IN CHINA z przed 10 lat) i dlatego prawie wszystkie egzemplarze mialy te sama wade nie dopracowania:((.Na poczatek nalezaloby zmienic radiator w zasilaczu(fabrycznie to kawalek blaszki,a tranzystor sie okropnie grzeje)potem poprawic luty wokol 3 ukladow TZA 1033,i SAA.... . W dwoch egzemplarzach musialem zamontowac dodatkowy wiatrak chlodacy,ale zdal egzamin:))Jesli nie pomoze to servo jest do wymiany:((Gdzies mialem schemat do S-510.Jak ktos chce to moge poszukac.

Pozdrawiam i powodzenia

Do dziś najnowsze modele dvd są produkowane na Węgrzech. Idź do mediamarkt lub czegoś podobnego i sprawdź sobie nalepkę z tyłu na dvd s550, s557 "Made in Hungary".

Tak po za tym większość europejskiej produkcji Sony, Philipsa (Yamaha), Samsung, Panasonic jest produkowana w Europie na Węgrzech lub w Słowacji.

Chlubnym wyjątkiem jest tu tylko DENON wciąz MADE IN CHINA :)))))

>manyzg

Chodzi mi o parametry małego trafa, króre jest (przed zasilaniem głównym) filtrem albo przetwornicą albo jeszcze czym innym, bo sam nie wiem dokładnie. Jeśli na schemacie byłby opis tego układu, to mógłbyś mi go zapodać.

Z góry dziękuję.

Też miałem 510 - do dzisiaj. Poradziłem sobie z nią w ten, że zmieniłem ją na model S557. Jeszcze mało się z nim zabawiałem, ale już bez pudła mogę stwierdzić, że jakość dźwięku przewyższa w/w wspomniany model. W kinie domowym duzo lepiej obsuguje surrondy. Daj sobie spokój z naprawą (250 - 300 zł).

>aswes

Naprawa 250-300 zł? Chyba przesadziłeś.

Najpierw naprawić, a potem zobaczę czy sprzedam lub zamienię, albo oddam za fryko rodzinie.

Pomyśleć, że kupiłem to za ok 1500zł :( i na jakość dźwięku w kinie raczej nie narzekałem.

250 czytnik + 50 naprawa - tak mi powiedziano w autoryzowanym serwisie Phillipsa w Warszawie ( w końcu to on tam siedzi). Ja za swoją dałem 1700, ale jakość dźwięku była na tamte czasy rewelacyjna. Ale już trochę skatowałem 557 ( Star Wars, Gladiator, Szeregowiec Ryan). Naprawdę słychać różnicę w kinie. Na Allegro dałem za nią z przesyłką i napiwkiem 608 zł. Jeśli jest ktoś zainteresowany mogę dać namiary na sprzedawcę. "Niech Yamaha będzie z wami".

Nie lepiej kupic uszkodzone DVD dla dobrego zasilacza i kilku czesci zapasowych za ok 70 zl? Wlasnie sprzedaje takie na czesci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak wspomniałem, u mnie padł czytnik. Objawy to rwanie filmów, jakieś zgrzyty w trakcie włącznia zasilania i grzanie takie, że można jajecznicę smażyć na obudowie. Z tego, co czytałem na innych forach nie jest to przypadek odosobniony. Jakaś felerna seria. Kupił ją ode mnie koleżka (oczywiście wie o usterkach) za 5 dych i teraz sam z nią kombinuje. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.