Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RSP 975 Nie reaguje na pilot

Thofick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie .Posiadam Rotela Rsp975 +2x RB951 i RB 981 do tego pilot RR939 cały zestaw leżał na i się kurzył jakiś czas (troszkę ponad 3 lata) po uruchomieniu przestał reagować na pilot i jedna z końcówek RB 951 pali bezpieczniki . O ile z końcówką poradzę sobie to Niewinem co z pilotem zrobić. Pilot jest sprawny steruje TV i innymi urządzeniami tylko procesor nie reaguje niego, może ktoś miał już taki przypadek lub wie gdzie szukać rozwiązania. Dodam że pilot prawidłowo zaprogramowany i baterie są świeże proszę o pomoc szanownych kolegów i z góry dziękuje

https://www.audiostereo.pl/topic/120348-rotel-rsp-975-nie-reaguje-na-pilot/

Właśnie tak podejrzewam tylko nie wiem jak sprawdzić czy sam odbiornik czy coś dalej

Jeśli jesteś pewny ponad wszelką wątpliwość że pilot jest sprawny , to trzeba podstawić drugi odbiornik podczerwieni i szkoda czasu na dalsze sprawdzanie. jeśli jest to typowy odbiornik z 3 nogami to kupisz go w każdym dobrym sklepie z częsciami elektronicznymi lub wylutujesz z zepsutego TV , odtwarzacza DVD itp ,wszystkiego co jest na pilota podczerwieni . Czesto też pojawiają się zimne luty na nogach diody odbiorczej -trzeba rozebrać i dostać się do niego tak czy inaczej- rozlutować blaszaną puszkę ekranującą jeśli jest .

Jeśli jesteś pewny ponad wszelką wątpliwość że pilot jest sprawny , to trzeba podstawić drugi odbiornik podczerwieni i szkoda czasu na dalsze sprawdzanie. jeśli jest to typowy odbiornik z 3 nogami to kupisz go w każdym dobrym sklepie z częsciami elektronicznymi lub wylutujesz z zepsutego TV , odtwarzacza DVD itp ,wszystkiego co jest na pilota podczerwieni . Czesto też pojawiają się zimne luty na nogach diody odbiorczej -trzeba rozebrać i dostać się do niego tak czy inaczej- rozlutować blaszaną puszkę ekranującą jeśli jest .

Pilot steruje innymi urządzeniami(TV, Tuner) tylko procesor nie reaguje. Mam taki odbiornik tylko innego producenta i inny typ myślisz że jak go wlutuje w miejsce oryginalnego to zadziała ? Nie chce popsuć czegoś bardziej, też myślałem w wlutowaniu innego tylko nie moge znaleźć zamiennika tego oryginalnego. a te oryginalne to gdzieś w stanach albo w chinach są dostępne

Tego nie wiem bo skąd mam wiedzieć co to za diodę "trzymasz w ręku" , ale w wiekszosci przypadków są zamienne te 3-nogowe diody odbiorcze. Musisz rozebrać i zrobic zdjęcie jak to wygląda ,oraz zaprezentowac zdjecie tego co chcesz wstawić. Sprawdzałeś czy nie ma zimnych lutów ?

Najpierw napraw końcówki, by nie paliły sie bezpieczniki, potem zajmij się pilotem. Skąd masz wiedzieć w takim przypadku czy pilot działa czy nie.

RSP jest oddzielnym urządzeniem. Końcówka jedna pali bezpiecznik używam jej wtedy kiedy RSP pracuje w trybie 5.1, a stereo działa na zupełnie innej końcówce(RB 981) więc awaria końcówki niema nic wspólnego z pilotem do RSP.

Tego nie wiem bo skąd mam wiedzieć co to za diodę "trzymasz w ręku" , ale w wiekszosci przypadków są zamienne te 3-nogowe diody odbiorcze. Musisz rozebrać i zrobic zdjęcie jak to wygląda ,oraz zaprezentowac zdjecie tego co chcesz wstawić. Sprawdzałeś czy nie ma zimnych lutów ?

Sprawdziłem nie ma zimnych lutów. Na płycie wlutowany odbiornik to SONY BX1407 a mam TSOP 1838 fotki postaram się wrzucić wieczorem po pracy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.