Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do pokoju 19 m2 ??

Stanley

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, chciałbym dowiedzieć się, jakie kolumny kupić do pokoju o powierzchni 19 m2 ?? Posiadany przeze mnie zestaw to CDX 396, AX 496, kable Black Rodium Harmony i AST 200. Dotychczas słuchałem na kolumnach Mission M71, ale sądzę, żę do tego pokoju są one troche za małe, choć spisują się całkiem nieźle. Muzyka jakiej słucham to głównie klasyka, jazz, rzadziej pop, rock. Dobrze by było, gdyby te kolumny posiadały otwór Bass-Reflex z przodu, ponieważ odległość od tylnej ściany to około 40 cm. Pokój jest dość gęsto umeblowany. Będę wdzięczny za każdą poradę... =]

https://www.audiostereo.pl/topic/12052-jakie-kolumny-do-pokoju-19-m2/

Jeżeli to jest 40 cm od tylnej ścianki, to chyba umiejscowienie otworu nie ma już wielkiego znaczenia.

Może jakieś nieduże wolnostojące Castle. Nie napisałeś za ile mają być te kolumny.

Mam jeszcze jedno pytanie. Mieszkam w Tarnowie, gdzie niestety nie ma żadnych sklepów ze sprzętem audio. Najbliższe są w Krakowie lub Rzeszowie. Czy wymienione modele można nabyć w którymś z tych miast ??

Skali - czy słuchałeś tych kolumn ?? Chciałbym wiedzieć coś więcej o ich brzmieniu. Kupno kolumn traktuję jako inwestycję na przyszłość, z możliwością zmiany reszty zestawu, gdyż brzmienie Yamahy nie do końca mi odpowiada. Nie chcę się rozpisywać, ale zanim dokonalem zakupu Yamahy słuchałem wiekowego Sony CDP 450, Diory WS 440 na tych samych kolumnach. Dźwięk był o wiele bardziej muzykalny, bas schodził niżej, jedynie dynamika wyraźnie ustępowała Yamasze.

Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w 19 m2 nie sprawdziłyby się jakieś kolumny podstawkowe ?

Może ma ktoś doświadczenia na tym polu i chciałby się podzielić ze mną ? Oczywiście cały czas myślę o cenie do około 2 tys PLN.

Jakiś czas temu myślałem o Paradigmach vocus v.3, jeśli się nie mylę. Zostały bardzo pozytywnie ocenione w HI-FI i Muzyka , ale nie orientuję się gdzie i czy wogóle w Krakowie lub Rzeszowie można by ich posłuchać ? Gdyby ktoś posiadał lub słuchał tych kolumn, proszę o podzielenie się swoimi opiniami.

W 19 metrach, zwłaszcza jeśli są "ustawne", zagrają i całkiem spore podłogowce i wiele podstawkowych.

Bardzo upraszczając, kolumny podstawkowe w tej samej cenie będą miały mniej rozciągnięty bas i gorsze możliwości dynamiczne, za to lepszą stereofonię i ogólnie lepszą jakość dzwięku dzięki wyższej klasy komponentom. Przykładowo, za cenę podłogowych trójdrożnych ELACów z serii 100 kupujesz monitory z serii 200 z głosnikiem wstęgowym, tracąc kilka Hz na basie i 2 dB na efektywności.

Poza tym w 19 m możliwości rozciągnięcia basu są ograniczane przez samo pomieszczenie a i grać zbyt głośno się nie da długo w sposób niemęczący dla uszu.

Stanley - w Rzeszowie możesz posłuchać interesujących Cię kolumn w trzech miejscach:

1. Nautilus - ul. Krzyżanowskiego 6c - najszerszy asortyment, obsługa trochę buraczana

2. Magellan - ul. Batorego 18 - najstarszy w Rzeszowie, profesjonalna obsługa, niezbyt duży wybór sprzętu

3. nie pamiętam nazwy, ale jest to niedawno otwarty salon na ul. Fircowskiego (mała uliczka łacząca Zygmuntowską i 3-go Maja) - bardzo miła obsługa.

Powodzenia w poszukiwaniach.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Czy Diamondy 9.5 różnią się istotnie od 8.4 , gdyż te drugie miałem możliwość słuchać w moim zestawie ( mój brat jest w posiadaniu takowych ) ?

U brata grają całkiem nieżle ( Denon DCD 755AR , PM 655 , Audioquest 6+), niestety u mnie zagrały nieciekawie;

kompletny brak wysokich tonów , dżwięk ogólnie przyciemniony , być może to wina AST 200.

Różnica jest.

Sam mam zresztą WD 8.4 i na brak wysokich nie narzekam, co prawda może to być kwestia takich rzeczy jak geometria pokoju...

Dźwięk 9.5 jest podobnego typu, acz bardziej wypłaszczony, szlachetniejszy, średnica nie jest aż tak wyeksponowana. Wysokie tony zresztą idą z nowego przetwornika sprawdzonego przedtem w Quadach L.

Sprawdź, może akurat 9.5 spasują, jeśli nie - szukaj dalej. :-)

Acha! Wszystkie konstrukcje S. Hewletta (czyli Wh. Diamondy i Pacifiki oraz Quady L) są *bardzo* wrażliwe na bi-wiring. Tani podwójny kabel brzmi przy nich lepiej niż jeden drogi.

Stanley, w życiu bym Ci nie napisał, że Mission M34 lub 33, gdybym ich nie słuchał. Ja je wprawie kupiłem - w tej cenie nic lepszego nie znalazłem. Dodam, że dla mnie zagrały lepiej od Wafli Pacyfic EVO 30, które pierwotnie zamierzałem kupić , sądzę więc, że Diomond-y też by poległy. Zakończę standardowo : i tak musisz posłuchać sam i sprawdzić, czy Ci odpowiada.

Pozdr.

Już to gdzieś opisywałem, ale nie chce mi się szukać numeru wątku... W skrócie: pojechałem po odsłuchach kupić M34 z gotóweczką w kieszeni, w sklepie jakoś tak się ułożyło, że sprzedawca zaproponował mi dobrą cenę na lekko uszkodzone TANNOY-e SENSYS DC-2. Odsłuchałem, no i cóż....M34 to naprawdę dobre głośniki, ale SENSYS-y były jeszcze lepsze, do tego urok okazji....pobiegłem do bankomatu i mam TANNOY-e. A pro po, gorąco polecam!! W związku z konfliktem dystrybutora z prasą Hi Fi , a tym samym brakiem tesów i reklam, Tannoye można kupić za dobre pieniądze - tak czy siak nie będzie to jednak 2kzł... :-(

• 2 tygodnie później...

Wybaczcie panowie, że odświeżę stary wątek .

Byłem właśnie w Rzeszowie celem rozpoznania co i gdzie mozna posłuchać .

Sporządziłem następującą listę.

Podłogowe :

Mission m33 i 34.

Audio Academy Phoebe.

Acoustic Energy Aegis Evo 3.

Monitor Audio Bronze B4.

Phonar Volume 2.

Dali Concept 6.

Wharfedale Diamond 9.4 i 9.5.

Avanc Omega 503 mk2.

Paradigm Phantom v.3.

Podstawkowe :

Acoustic Energy Aegis Evo 1

Phonar Compact 2.

Monitor Audio Bronze B2.

Wharfedale Diamond 9.3.

JBL E 30.

Paradigm Monitor 3 v 3.

Paradigm Focus v.3.

Zrobiła się całkiem spora lista i co gorsza wymienione kolumny są w trzech różnych miejscach.

Może ktoś z was podobnie jak ja słucha na Yamasze (CDX 396 -modyfikowany ,AX 496 , okablowanie Black Rodium ) i używa którychś z wymienionych kolumn . Jeśli tak , bardzo proszę o odpowiedż.

Tak czy inaczej po niedzieli wybieram się na odsłuchy a nie chciałbym ulec nastrojowi chwili i kupić jakieś efekciarskie głośniki . Dodam , że jestem nie osłuchany i nie doświadczony jeśli chodzi o te sprawy .

Może którychś kolumn wogóle nie warto słuchać , przez co lista by się zawęziła a tak przy okazji czy warto na odsłuchy taszczyć CD i kable?

Dla przypomnienia dodam , że słucham głównie klasyki i jazzu , a kolumny miałyby być inwestycją na przyszłość z ewentualną wymianą pozostałych klocków może kiedyś ?

pokombinuj jeszcze teoretycznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

do listy dodałbym jeszcze Audiowavy 141, alb jeszcze lepiej 141SE. Poszukaj w ogłoszeniach, bo na prawdę warto ich posłuchać. U mnie przez dwa lata grały w 20m^2 i nie narzekałem na ograniczenia.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Słuchałem Phoebe z Yamahami 396 (AX i CDX - bez modyfikacji), baardzo przyjemne brzmienie, nie męczące, lekko ocieplone. Basu sporo (Yamaha się kłania), ciepły i miękki, wysokie perliste ale odzywają się dopiero przy wyższych poziomach głośności (u mnie potencjometr na 8.30 - 9.00). Bardzo sympatyczna przestrzeń - trzy wymiary, i nie wymagało to wielu zabiegów z noszeniem kolumn. Na moich AA Phoebe producent napisał 86 db, teraz na ich www. piszą że 89 dB efektywności. To drugie raczej przwdziwe, bo moje obecne kolumny (86 dB) z Phoebe nie mogą się równać. Gdybym miał coś Phoebem zarzucić to mało zróżnicowana góra - talrze zawsze brzmiały tak samo, niezależnie od rozmiaru (;) ), ale przy tej cenie.... U mnie w 17 m2 z niskim sufitem kolumny trochę się dusiły, ale w normalnej wysokości pomieszczeniu powinno być OK.

Diamondów 9.5 słuchałem przez chwilę przedwczoraj (zestawione z NAD 320BEE i 521i) - Piękna średnica, i tyle.

Nie specjalnie dynamiczne, góra lekko przygaszona, bas miękki. Jak pisałem słuchałem tylko kilka minut i zachwytu nie było (kiedy wybierałem kolumny wiedziałem że to będą Phoebe już po pierwszym utworze).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.