Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uzyskać najlepszą jakość sygnału cyfrowego z kompa do starego DAC?

_grzesiek_

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam stary dac Theta Ds Pro Basic IIIa (wejścia coax i spdif). Za transport służy mi CD Sony 779ES.

Coraz więcej muzyki mam w plikach na przenośnym playerku i chciałbym przesiąść na odtwarzanie plików na domowym sprzęcie nie zmieniając daca który uważam jest mimo swojego wieku bardzo przyzwoity.

Zrobiłem konfrontację i najlepiej gra gdy CD robi jako transport po wyjściu coax, niewiele gorzej kiedy podłączam daca po wyjściu spdif z laptopa (zainstalowałem foobar i skonfigurowałem kompa wg. porad z netu). Chciałbym żeby w opcji z kompa zagrało lepiej bo ponoć te sony nie miały jakiegoś super hi-endowego wyjścia coax, czy to możliwe?

Wyjście Spdif Toslink z laptopa też nie hiend.

Czekają Cię najprawdopodobniej odsłuchy konwerterów usb spdif. Tego elementu brakuje w twoim systemie grania z plików z laptopa.

Wyjście Spdif Toslink z laptopa też nie hiend.

Czekają Cię najprawdopodobniej odsłuchy konwerterów usb spdif. Tego elementu brakuje w twoim systemie grania z plików z laptopa.

Uważasz że będzie znacząca różnica spdif z laptopa vs konwerter usb->spdif ? Jaki konwerter powinienem spróbować?

To zależy od twojego osłuchania, repertuaru jakiego słuchasz, jak i od reszty sprzętu.

Ja o wyjściach toslink mam złe zdanie, ale jest też cześć forumowiczów którzy go używają i są zadowoleni.

Testowałem kilka programów PC Audio również Foobar + Asio. W mojej opinii na razie najlepszym rozwiązaniem jest dedykowany komputerek z Daphile + konwerter USB/Spdif . Osobiście używam M2Tech Hiface2. Uważam, że ten konwerter daje lepsze brzmienie jak fabryczny konwerter USB w moim CD - DAC-u MusicalFidelity M6sCD ,a to klocek wart 14 kzł, tak więc zdecydowanie warto spróbować, a koszt to tylko ok 600 PLN. Przy wcześniejszym zastosowaniu z tańszym DAC różnica w brzmieniu była jeszcze bardziej na korzyść konwertera.

To zależy od twojego osłuchania, repertuaru jakiego słuchasz, jak i od reszty sprzętu.

Ja o wyjściach toslink mam złe zdanie, ale jest też cześć forumowiczów którzy go używają i są zadowoleni.

Repertuar raczej spokojny, damskie wokale, małe składy jazzowe, czasem rock, coś cięższego.

Sprzętu trochę było, u znajomych słyszałem kilka dobrych systemów. Obecnie od paru lat nic nie zmieniam to znaczy że osiągnąłem swój pułap zainteresowania jakościowo/cenowy, tylko odkąd zacząłem korzystać z przenośnego playerka to pliki chodzą po głowie. CD/transport i dac mam jak w temacie, preamp krell krc-3 i kolumny aktywne revox agora b. Kabelki xlr mit terminator, sieciowe shunyata venom, coax straight wire silver link II.

Ok czyli M2Tech Hiface2 wart przetestowania. Czytałem że ponoć nie z wszystkimi odtwarzaczami daje dobre efekty? Czy macie jeszcze jakieś propozycje?

Gustard U12

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

przewertowałem internet w poszukiwaniu info o Gustard U12. Chinczycy co chwilę coś nowego wypuszczają, teraz na topie jest Melodious MX-U8 który ponoć jeszcze lepszy za wciąż rozsądne pieniądze. Dostawa ze 2 tygodnie, chyba po powrocie z urlopu się pokuszę. Ktoś może testował?

Gustard tańszy a robi dokładnie to samo.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio/Rambo czy waszym zdaniem z tym konwerterem Gustard U12 lub podobnej klasy muzyka z kompa przez dac zagra lepiej z CD jako transport? Zastanawiam się jak dużej poprawy mogę się spodziewać po zastosowaniu takiego konwerterka.

Nie wiem jak Pio, ja nie testowałem tej chińskie nowinki.

Najwiecej pozytywów na forum jest o M2Tech Hiface2 w takim budżecie

Nie wiem jak Pio, ja nie testowałem tej chińskie nowinki.

Najwiecej pozytywów na forum jest o M2Tech Hiface2 w takim budżecie

Czego w twojej opinii się mogę spodziewać po M2Tech? Jeżeli teraz z CD jako transport przez coax jest ciut lepiej niż z kompa po optyku do dac, to czy po zastosowaniu tego konwertera i przesiadce na USB będę miał poprawę na granicy percepcji czy to będzie wyraźna poprawa o klasę brzmienia?

Kolega Maciej pisał wyżej w superlatywach ale porównywał 2 konwertery USB.

Ja ze swojego doświadczenia uważam że sygnał Spdif coax i toslink z PC czy laptopa to najgorszy sygnał spdif jaki może być.

Z dobrym konwerterem dzieli je przepaść

Ja ze swojego doświadczenia uważam że sygnał Spdif coax i toslink z PC czy laptopa to najgorszy sygnał spdif jaki może być.

Z dobrym konwerterem dzieli je przepaść

I to jest odpowiedź !

By poprawić brzmienie nie bawiąc się w cuda wianki, hajendowe konwertery czy kable z mysich c*pek - wymieniamy kolumny i wzmak. DAC jest jaki jest i lepiej nie zagra. Stosując audiofilskie wynalazki wydasz wielokrotnosć ceny dobrego nowego DACa i co najwyżej zmniejszysz zakłócenia, których i tak nie słyszysz przy komfortowym poziomie głośności.

By poprawić brzmienie nie bawiąc się w cuda wianki, hajendowe konwertery czy kable z mysich c*pek - wymieniamy kolumny i wzmak. DAC jest jaki jest i lepiej nie zagra. Stosując audiofilskie wynalazki wydasz wielokrotnosć ceny dobrego nowego DACa i co najwyżej zmniejszysz zakłócenia, których i tak nie słyszysz przy komfortowym poziomie głośności.

Mój DAC gra bardzo dobrze, ale w zależności od transportu dźwięk jest inny i założyłem ten wątek żeby poradzić się o uzyskanie możliwie dobrego sygnału z PC do DAC, to tytułem wyjaśnienia żeby wątek nie zszedł na tor poboczny. ps. Dziękuję za perły mądrości.

Mój DAC gra bardzo dobrze, ale w zależności od transportu dźwięk jest inny

Wygląda na to, że jest podatny na jitter. Lepsze DAC sobie z tym radzą (retaktowanie, patenty jak u TC Electronic JETPLL , itp.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.