Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Paweł Wieczorek napisał:

Panowie jak sądzicie czy ta nakładka wymaga osobnego zasilana czy tez skoro leci przez I2C do maliny to pobiera je niej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przeczytaj opinie, pomijam już fakt że cudów bym się nie spodziewał... masz tam jeden najtańszy zegar jaki się tylko da na 44 i 48...

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

przeczytaj opinie, pomijam już fakt że cudów bym się nie spodziewał... masz tam jeden najtańszy zegar jaki się tylko da na 44 i 48...

w opiniach jest tylko info że ludzie dostawali zwykłe wersje zamiast premium

10 minut temu, Paweł Wieczorek napisał:

w opiniach jest tylko info że ludzie dostawali zwykłe wersje zamiast premium

tak, do tego dodaj to co wspomniałem

16 godzin temu, marcinmarcin napisał:

tak, do tego dodaj to co wspomniałem

a co mają do tego zegary? przecież to tylko transport a cały proces dekodowania i obróbki odbywa się na poziomie DAC. Od razu w tym momencie mam w głowie temat przeróbki zegarów w switchu.

Edytowane przez Paweł Wieczorek
1 godzinę temu, Paweł Wieczorek napisał:

a co mają do tego zegary? przecież to tylko transport a cały proces dekodowania i obróbki odbywa się na poziomie DAC. Od razu w tym momencie mam w głowie temat przeróbki zegarów w switchu.

czy aby na pewno tak to działa... 😉 

doczytaj sobie co (dac, a może jednak transport) odpowiada za taktowanie w przypadku coax/spdif...

tu masz chyba najgorszą możliwą opcję w tej nakładce - nie dość że kiepski zegar, to jeszcze jeden na 2 sygnały 44,1 i 48, a to za cholerę niepodzielne...

Edytowane przez marcinmarcin

40 minut temu, marcinmarcin napisał:

czy aby na pewno tak to działa... 😉 

doczytaj sobie co (dac, a może jednak transport) odpowiada za taktowanie w przypadku coax/spdif...

tu masz chyba najgorszą możliwą opcję w tej nakładce - nie dość że kiepski zegar, to jeszcze jeden na 2 sygnały 44,1 i 48, a to za cholerę niepodzielne...

taktowanie ogarnia każdy zegar tutaj nie ma rocket science w przypadku przesyłu cyfrowego, jakby nie ograniał to by nie było przesyłu.

38 minut temu, Paweł Wieczorek napisał:

taktowanie ogarnia każdy zegar tutaj nie ma rocket science w przypadku przesyłu cyfrowego, jakby nie ograniał to by nie było przesyłu.

nawet nie masz pojęcia jak bardzo jesteś w błędzie 😉 

Jakość zegara ma tym bardziej znaczenie przy I2S, gdzie DAC przyjmuje sygnał taktowany w urządzeniu poprzedzającym.
Dlatego zegar w transporcie przy transmisji I2S powinien być jak najlepszy, a najlepiej dwa, dla np 45 i 49MHz :)

Sent from hell using Tapatalk

2 godziny temu, nurni napisał:

Jakość zegara ma tym bardziej znaczenie przy I2S, gdzie DAC przyjmuje sygnał taktowany w urządzeniu poprzedzającym.
Dlatego zegar w transporcie przy transmisji I2S powinien być jak najlepszy, a najlepiej dwa, dla np 45 i 49MHz 🙂

panowie może zakończmy rozmowę na tym etapie, nie ma sensu brnąć dalej w termat przesyłu cyfrowego i pogrążać się coraz bardziej.

panowie może zakończmy rozmowę na tym etapie, nie ma sensu brnąć dalej w termat przesyłu cyfrowego i pogrążać się coraz bardziej.
dokładnie

Godzinę temu, Paweł Wieczorek napisał:

Ogarniasz jakiekolwiek podstawy, poza tym że gdzieś przeczytałeś o 0 i 1? 

Rano jeszcze twierdziłeś że zegar daca jest uzywany przy spdif/coax...

Wiec jak faktycznie chcesz się przestać pogrążać możemy zakończyć..

6 godzin temu, nurni napisał:

Dlatego zegar w transporcie przy transmisji I2S powinien być jak najlepszy, a najlepiej dwa, dla np 45 i 49MHz 🙂

No.

Układ WM8804 może pracować w dwóch trybach. Hardware i software.  Tylko w trybie software możliwa jest obsługa dwóch zegarów.  Przy dwóch zegarach można (i tak się robi) , by to te zegary razem z WM8804 działały jak ukad master w stosunku do tworzenia sygnałów I2S w transporcie (malinka) Tak jest np, w nakładce hifiberry digi + pro.

W ten sposób moduł tworzący I2S tworzy sygnał (I2S) nakładając  dane na otrzymywane zegary z nakładki (bezpośrednio z układu WM8804).  Malinka działa wtedy w trybie slave w stosunku do nakładki, synchronicznie.

Na bazie z tak utworzonego I2S w nakładce też tworzony jest sygnał SPDiF przez ten sam układ WM8804.

Edytowane przez jar1
No.
Układ WM8804 może pracować w dwóch trybach. Hardware i software.  Tylko w trybie software możliwa jest obsługa dwóch zegarów.  Przy dwóch zegarach można (i tak się robi) , by to te zegary razem z WM8804 działały jak ukad master w stosunku do tworzenia sygnałów I2S w transporcie (malinka) Tak jest np, w nakładce hifiberry digi + pro.
W ten sposób moduł tworzący I2S tworzy sygnał (I2S) nakładając  dane na otrzymywane zegary z nakładki (bezpośrednio z układu WM8804).  Malinka działa wtedy w trybie slave w stosunku do nakładki, synchronicznie.
Na bazie z tak utworzonego I2S w nakładce też tworzony jest sygnał SPDiF przez ten sam układ WM8804.

To nie mój scenariusz, nie korzystam z WM8804. Moja malina jest "goła", pracuje jako Roon Bridge bez nakładek, podając sygnał przez USB do Amanero768. Stąd leci na reclocker FifoPi z zegarami od Ian Canada i dalej już przez interfejs I2S/DSD do DACa.

1 godzinę temu, nurni napisał:

To nie mój scenariusz,

Z tym, że nakładka,  o której tu było pisane ostatnio - ma WM8804 i jeden zegar. 

Gdyby ktoś chciał znacząco poprawić dzwięk z maliny to mam do sprzedania świetny i niedrogi DDC 

Ukryta Zawartość

Na ali ponad 500zł ja sprzedam za 430 z wysyłką, sprzedaję bo kupiłem 2x droższy IanCanada, upszedzam pytanie który lepszy, nie wiem bo Ian  jeszcze nie dotarł po drugie nie mam obecnie żadnego DAC. Testy mogę zrobic za około 3-4tyg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RCD

Cześć, długo używam malinki 3+ z nakładka digione 1.2 sytem Volumio czasem Moode. Może ktoś napisać jaki może być przyrost procentowy ( wiem że to ciężko jednoznacznie określić) zmieniając HAT na Ian Canada? A może szukać Digione Signature? Zasilacz linowy już posiadam do tego co mam. 

16 minut temu, marteo1981 napisał:

może szukać Digione Signature?

Polecę Ci ian canada tranport pi digi 2. Mam 1 ale z zegarami z 2. Najlepsza z nakładek które miałem, ale gram po I2s, a digione czy digione signature grały u mnie po coaxie. Do starszej dyskusji w temacie - porównywałem Iana na malinie 3 i 4. Wydaje mi się że na 4 gra lepiej i tak zostawilem. Do tego zasilanie PD Creative. Pi 3 wykorzystałem do serwera LMS i gram z picoreplayer aktualnie.

Edytowane przez marcinmarcin

Dzięki za odpowiedź. U mnie chciałbym pozostać przy połączeniu coax ale nie mówię "nie" dla I2S. DACa mam Gustard A26. I2S to dla mnie egzotyka, chodzi mi o piny w tym wejściu. Temat do dalszej rozkminy😉 poczytam więcej informacji na temat tego Ian Canada 

Czesc,

od lat uzywam Allo Digione postanowilem cos ulepszyc i kupilem uzywane Allo Digione Signature z rp3b  i sie zaczelo:

swieza instalka Volumio, gram Tidal Connect, pierwsze tony ... miodzio jest roznica podobaja mi sie wokale, sa jeszcze lepiej odseparowane, no generalnie poprawa.

Niestety po jakims czasie DAC Gustard 20xpro traci synchronizacje na gestych streamch 96-192khz, mruganie wyswietlaczem daca i tyle w temacie, brak dzwieku, losowo wraca przy zmienie utworu  i znowu traci na bnc i coaxial podobne choc nie tak samo.

Rozkrecilem obejrzalem plytke z DigiOne Signature, jest to wersja HW rev 1.1

Moze ktos kiedys mial cos podobnego i doradzi w temacie.

Zasilanie Tomanek ktorego uzywalem od lat przy Digione i do Rp3b standardowy narazie.

pozdro

Luk

Edytowane przez wrona
13 minut temu, wrona napisał:

Nigdy mi sie nie zdarzyło, a miałem digione signature dość długo. U mnie chyba 1,3 była wersja...

Dzięki za odpowiedź. U mnie chciałbym pozostać przy połączeniu coax ale nie mówię "nie" dla I2S. DACa mam Gustard A26. I2S to dla mnie egzotyka, chodzi mi o piny w tym wejściu. Temat do dalszej rozkminy poczytam więcej informacji na temat tego Ian Canada 
No to idealnie się składa, coaxem wyjdziesz z transportu iana i wyjdziesz na Gustarda. Ja przez transport iana coaxem poddaję sygnał do Khadas Tone Board i jest bardzo dobrze.
36 minut temu, wrona napisał:

Czesc,

od lat uzywam Allo Digione postanowilem cos ulepszyc i kupilem uzywane Allo Digione Signature z rp3b  i sie zaczelo:

swieza instalka Volumio, gram Tidal Connect, pierwsze tony ... miodzio jest roznica podobaja mi sie wokale, sa jeszcze lepiej odseparowane, no generalnie poprawa.

Niestety po jakims czasie DAC Gustard 20xpro traci synchronizacje na gestych streamch 96-192khz, mruganie wyswietlaczem daca i tyle w temacie, brak dzwieku, losowo wraca przy zmienie utworu  i znowu traci na bnc i coaxial podobne choc nie tak samo.

Rozkrecilem obejrzalem plytke z DigiOne Signature, jest to wersja HW rev 1.1

Zasilanie Tomanek ktorego uzywalem od lat przy Digione i do Rp3b standardowy narazie.

pozdro

Luk

Czy to dotyczy tylko Tidal czy gęste pliki odtwarzane np. z pena też tak tnie?

A mi dzisiaj Volumio nie chce łączyć się po Tidal Connect. Ani z PC ani telefonu. Ktoś ma takie problemy? MConnect połączył się, więc to nic sprzętowego w sensie że awaria. Zrobiłem aktualizację Volumio przed chwilą, ale też to samo. Tidal ma ostatnio problemy, że zacina się , ale tego jeszcze nie grali, nie łączy się w ogóle.

W dniu 28.01.2025 o 08:22, RCD napisał:

Gdyby ktoś chciał znacząco poprawić dzwięk z maliny to mam do sprzedania świetny i niedrogi DDC 

Ukryta Zawartość

Na ali ponad 500zł ja sprzedam za 430 z wysyłką, sprzedaję bo kupiłem 2x droższy IanCanada, upszedzam pytanie który lepszy, nie wiem bo Ian  jeszcze nie dotarł po drugie nie mam obecnie żadnego DAC. Testy mogę zrobic za około 3-4tyg

Witam, możesz podesłać link gdzie kupić ten iancanada,gram z gołej rpi4 po usb i po zmianie daca mam mikro trzaski przy odtwarzaniu z volumio, miałem kiedyś allodigione, teraz chyba wrócę do coaxial, pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Iana kupisz w C4i. Można też pożyczyć za drobna odpłatą. Jest też na audiophonics.

5 minut temu, zibi69 napisał:

Witam, możesz podesłać link gdzie kupić ten iancanada,gram z gołej rpi4 po usb i po zmianie daca mam mikro trzaski przy odtwarzaniu z volumio, miałem kiedyś allodigione, teraz chyba wrócę do coaxial, pozdrawiam 

Kupiłem w Kanadzie, na dodatek VAT mi doliczyli, drogo to wychodzi 920zł

Mam do sprzedania Amanero z zegarami właśnie z tego linku który zacytowałeś, za 400zł. Super opinie co potwierdzam, ale skoro wpakowałem się w IanCanada to coś muszę sprzedać 

Link do IanCanada 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Iana kupisz w C4i. Można też pożyczyć za drobna odpłatą. Jest też na audiophonics.

W C4i na zamówienie, cena około 1400zł z zegarami takimi jak Amanero z linku do Ali, moje zegary w IanCanada są znacznie większe od tych Accusilicon, nie wiem co to za zegary ale wyglądają okazale

Porównanie 

Ukryta Zawartość

IMG-20250202-WA0005.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi