Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już na chwilę zatrzymaliśmy się przy zasilaniu, wkleję pomiary szumów wykonane przez Pawła z PD Creative różnych zasilaczy. Myślę, że może to być interesujące i inspirujące dla wielu. Impulsowy "rządzi" jak widać.

AC RMS podany dla pasma od 1Hz do 100kHz.

Fabryczny zasilacz Node2i - 1800uV AC RMS
Silent Angel (2 x 5V) - 300uV AC RMS
Zasilacz impulsowy Meanwell GSM40B05-P1J - 270uV AC RMS
LPSU25, STRUDER900 z napięciem 5V i inne chińskie konstrukcje oparte o wzmacniacz operacyjny TL072 - średnio około 130 do 150uV AC RMS
Tomanek ULPS mini 5V - 130uV AC RMS
Nostromo 5V - około 115 do 125uV AC RMS
Tomanek ULPS KD502 5V -  70uV AC RMS
AMB Sigma11 5V (standardowy klon chińczyk) - 34uV AC RMS
AMB Sigma11 5V (wykonana jako DIY na dobrym poziomie) - AC RMS 27uV

Należy też zaznaczyć że we wszystkich zasilaczach szumy wzrastały wraz z obciążeniem, jedynie Sigmy11 i KD502 sobie lepiej poradziły i wzrost szumów nie był wprost proporcjonalny do obciążenia. Dla porównania - w zasilaczu który opracowałem szumy wynoszą 8uV i są stałe do 2,5A obciążenia.

Pisałem wcześniej, że wysłałem Pawłowi swój niskoszumowy zasilacz na LT3042 na testy, tak na marginesie ten zasilacz to chińczyk. Używałem go w dwóch wariantach. Tradycyjnie transformator podłączony do mostka diodowego i w drugim wariancie akumulatorki 2x3,7V podłączone do mostka diodowego (zamiast trafo). W drugim wariancie chodziło w zasadzie tylko o to, by sensownie i nieszkodliwie obniżyć z 7,5V do 5V, a że ten zasilacz ma niski overdropping to spokojnie dało radę. No i byłem ciekaw takiego eksperymentu. Jako ciekawostkę wrzucam wyniki tego mojego chinczyka LT3042 (te najlepsze). I jak kogoś interesuje 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na zasilaniu z akumulatora na wejściu zasilacza najniższe osiągnięte parametry to:
AC RMS: 2.3uV
Peak-Peak: około 22uV
Na zasilaniu z transformatora AC najniższe osiągnięte parametry to:
AC RMS: 4uV
Peak-Peak: około 40uV

I jak już Paweł wspominał (koniec tekstu kursywą), ten mój chińczyk też niestety pływał już z szumami wraz ze wzrostem obciążenia. I mimo tak zaebistych parametrów nie lubię tego zasilacza, w sensie nie robi wow w graniu. Nie wiem o co kaman. Mam ochotę na tę Sigmę 11, ale ich wydajność prądowa nie jest zbyt wysoka i wymagają dobrych radiatorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wito76
13 minut temu, Wito76 napisał:

AMB Sigma11 5V (standardowy klon chińczyk) - 34uV AC RMS

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

A nie lepiej zasilacz od PD?

A ile kosztuje PD Creative a ile chińska Sigma 🙂 ? Zresztą ja nie potrzebuję zasilacza w oddzielnej budzie tylko jako płytka. Całość, tzn trafo, zasilanie i RPi są w jednej dużej obudowie 43cm. Po gospodarsku kombinuję, jak tu rozsądnie ogarnąć temat i żeby jeszcze na waciki starczyło.

Edytowane przez Wito76
2 minuty temu, Wito76 napisał:

Całość, tzn trafo, zasilanie i RPi są w jednej dużej obudowie 43cm.

pogadaj z Pawłem żeby Ci bez obudowy sprzedał 😛 przynajmniej PD gra dobrze i nie strach że się skopci albo wybuchnie. Biorąc pod uwagę całokształt to rozsądny stosunek ceny do jakości.

Opcja z obudową ma ten plus że można zasilać również inne rzeczy wygodnie i w miarę bezpiecznie dla otoczenia - 5V używałem do malin, daców, switcha itp.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

że można zasilać również inne rzeczy wygodnie

Wyprowadziłem sobie na tył obudowy gniazda DC 5,5/2,1 i jak potrzebuję skorzystać to mam możliwość. Napisałem w liczbie mnogiej, bo zrobiłem sobie gniazda DC IN i DC OUT. Do gniazda wejściowego wpinam się z tymi moimi akumulatorkami dla Signature. A do wyjściowego wg potrzeb.

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

pogadaj z Pawłem żeby Ci bez obudowy sprzedał

To było 2 lata temu, ale kojarzę, że chyba pytałem i NIE. 

Edytowane przez Wito76
24 minuty temu, Paweł Wieczorek napisał:

DAC Topping D90MQA

Miałem przez chwile D90 bez mqa... to był dla mnie dla mnie najbardziej ewidentny przykład jak coś może dobrze się mierzyć i jednocześnie słabo grać...

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Miałem przez chwile D90 bez mqa... to był dla mnie dla mnie najbardziej ewidentny przykład jak coś może dobrze się mierzyć i jednocześnie słabo grać...

testowałem kilka różnych modeli w tym Gustarda R2R jeśłi chodzi o chińszczyznę i ten mi najbardziej przypadł do gustu, ale co ja tam wiem o brzmieniu skoro nie słysze różnicy międzu kablami cyfrowymi i nawet jittera nie słysze 🙂 poprostu głuchy

Edytowane przez Paweł Wieczorek
22 hours ago, Wito76 said:

A ile kosztuje PD Creative a ile chińska Sigma 🙂 ? Zresztą ja nie potrzebuję zasilacza w oddzielnej budzie tylko jako płytka. Całość, tzn trafo, zasilanie i RPi są w jednej dużej obudowie 43cm. Po gospodarsku kombinuję, jak tu rozsądnie ogarnąć temat i żeby jeszcze na waciki starczyło.

Ile sekcji zasilania masz ?

Ja osluchwalem dać zasilany sigmą i studerem i uważam że oba zasilacze grają przyzwoicie.Niestety sigma nie uciągnie Pi5.

Studer (podwójny )wychodzi bardziej ekonomicznie.

3 godziny temu, Paweł Wieczorek napisał:

ten mi najbardziej przypadł do gustu, ale co ja tam wiem o brzmieniu skoro nie słysze różnicy międzu kablami cyfrowymi i nawet jittera nie słysze 🙂 poprostu głuchy

W moim przypadku to była sugestia pomiarami z ASR. Skoro mierzy się tak dobrze to musi grać super. Co prawda nie było lepiej niż poprzedni E30, ale tamten też się dobrze mierzył w końcu. Czar prysł jak zawiozłem E30 i D90 do dużo wtedy lepszego systemu kolegi gdzie porównałem je do Pontusa.

Ale skoro gra Ci dobrze po USB z malinki nic tylko się cieszyć. Dla mnie po USB trochę lepiej zagrały Sotm-y, Volumio Primo i laptok Della, ale nie jest powiedziane że w twoje gusta trafią.

Mam GentooPlayer na RPI5 ,może ktoś pomóc z diretta i konfiguracja?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, BNK napisał:

Niestety sigma nie uciągnie Pi5.

Sigma na luzie uciągnie pi5 obsługuje jeśli dobrze pamiętam 36V i 8A.

Więc to jeden z nielicznych zasialczy tranzystorowych który uciągnie pi5 ona wymaga tylko 5A

Polecam sigma złożyć samemu na zachodnich elementach. Wtedy pokaże co potrafi a potrafi bardzo dużo. 

Edytowane przez Mariusz03
3 godziny temu, venom200 napisał:

Mam GentooPlayer na RPI5 ,może ktoś pomóc z diretta i konfiguracja?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś gentoo ale bez diretty i nic nie urywało. W picoreplayer rozdzielenie na 2 maliny dało super efekt, więc może to dobry kierunek. 

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, BNK napisał:

Ile sekcji zasilania masz ?

Ja osluchwalem dać zasilany sigmą i studerem i uważam że oba zasilacze grają przyzwoicie.Niestety sigma nie uciągnie Pi5.

Studer (podwójny )wychodzi bardziej ekonomicznie.

Tak naprawdę to powinienem zrobić sobie oddzielny klocek na swojej "wieży" a w nim ze 4 zasilacze i byłyby wszystkie potrzeby zaspokojone.

Przede wszystkim chciałbym zasilić stronę czystą Clean Power w Digione Signature. Nakładka ciągnie skromne 70mA więc wydajność prądową zapewni każdy zasilacz. Tylko tutaj już będę wybrzydzał, bo chciałbym aby zagrało to tak jak na bateriach, w takiej jakości, bez wyszczuplenia czy co gorsza zmulenia. W sumie podwójny Studer załatwiłby temat, bo za jednym zamachem zasiliłbym też stronę brudną. Musiałbym tylko zmienić trafo na takie z podwójnymi odczepami wtórnymi. Choć teoretycznie z pojedynczego trafa też przecież będą działać dwa zasilacze, tylko nie wiem jak z wzajemnymi zakłóceniami wtedy. Nie jest to najbardziej fortunny sposób. Aaa, no i studer na papierze wypada ciut gorzej od Sigma.

13 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Sigma na luzie uciągnie pi5 obsługuje jeśli dobrze pamiętam 36V i 8A.

No właśnie nie jestem taki pewien. Te klony z Ali ,choć nie tylko, asekurują się opisem, że do 0,5A przy tym "fabrycznym" chłodzeniu. Więcej można wycisnąć dając dodatkowy/zewnętrzny radiator. Ja mam Pi 3B+ więc 1A to max przy rozruchu i bootowaniu, bo nominalnie to chyba 0,5A bierze tylko bez zewnętrznych urządzeń typu dysk, pendrive itd

A tak rozwijając temat potrzeb zasilaczowych, to mam jeszcze np Wiim Minii do radyjek w streamingu. Mam Daca Toppinga na 5V. Wymienione zabawki to postacie drugoplanowe, rezerwowe jakby. Mini nie używam do streamingu a do radyjek,  a Toppinga do telewizora mam. Tak więc nie mam tu napinki by je częstować ultraniskoszumowym zasilaniem, choć oczywiście zyskałyby na tym.

16 godzin temu, BNK napisał:

oba zasilacze grają przyzwoicie

Ze wskazaniem na któryś?

Edytowane przez Wito76

Wczoraj pożyczyłem od kolegi kabel coaxial qed, mówi że kosztował 700zł. Po podłączeniu sytuacja bez zmian. Po przełączeniu na usb kolega również stwierdził że dl aniego też lepiej to brzmi. Jego dodatkowe spostrzeżenie o którym zapomniałem dopisać to że na coaxial straciła się większość holografi.  Dla porządku rzeczy dzisiaj zmienię zasilanie na akumulatorowe. Jeśłi to nic nie da to znaczy że jestem głuchy albo moje wzmacniacze są poprostu beznadziejne.

Edytowane przez Paweł Wieczorek
31 minut temu, Wito76 napisał:

W sumie podwójny Studer załatwiłby temat, bo za jednym zamachem zasiliłbym też stronę brudną.

Struder nadaje się tylko na stronę czystą z niego wyciągniesz tylko 1A max. Mam go i jest bardzo dobry zwłasza jak wstawisz ad797. 

33 minuty temu, Wito76 napisał:

No właśnie nie jestem taki pewien.

Ale ja jestem, z aliexp... kupuje się tylko czystą płytkę PCB bo jest tania i identyczna jak orginal. Poza kształtem. Jak wstawisz duże radiatory to nie będzie problemu nawet jak podłączysz dwie maliny jednocześnie. 

Najlepiej jak poczytasz sobie wcześniej do czego jest zaprojektowany, aby potem nie opowiadać takich ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są chyba dwa najlepsze zasilacze tranzystorowe dostępne dla szaraków. Dodam że są bardzo wrażliwe na elementy pasywne. Dużo potrafią. 

Osobiście nie znam lepszych do audio. Nie chodzi o cyferki w pomiarach.  Bo wyrosłem z tego. 

7 minut temu, Paweł Wieczorek napisał:

albo moje wzmacniacze są poprostu beznadziejne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Mariusz03 napisał:

Struder nadaje się tylko na stronę czystą z niego wyciągniesz tylko 1A max. Mam go i jest bardzo dobry zwłasza jak wstawisz ad797. 

Piszą że 2A to spokojnie. Też wpadł mi w oko ten Tl 072 jako coś do szybkiej wymiany, szybkiego upgrade na coś niskoszumowego. Ludzie testowali różne opa, ale tutaj to moim zdaniem trzeba ostrożnie, trzeba doczytać co i jak. Różne wzmocnienia, różne prędkości narastania napięć itd.

13 minut temu, Wito76 napisał:

Piszą że 2A to spokojnie. Też wpadł mi w oko ten Tl 072 jako coś do szybkiej wymian

Może wersja chinska ale orginal nie , zresztą co można zrobić nawet z 2A oprócz czystej strony.  Nawet malinka pi4 potrzebuję do normalnej pracy z podłączonym dyskiem 3A a pi5 5A.

Nowe zabawki są bardziej paliwożerne wiec lepiej na przyszłość zainteresować w coś bardzej przyszłościowego niż tkwić.... jak dobrze zrobisz sigme to wszystko do niej podłączysz.  Wymieniając tylko trafo, ewentualne jedna diodę. Inne zasilacze nie mają aż takiego potencjału. 

Inne zasilacze jak już wcześniej pisałem nie nadaja się do audio. 

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Może wersja chinska ale orginal nie , zresztą co można zrobić nawet z 2A oprócz czystej strony.  Nawet malinka pi4 potrzebuję do normalnej pracy z podłączonym dyskiem 3A a pi5 5A.

No... umiem czytać, może nie po chińsku, ale to co w aukcjach jest napisane jest dla mnie jasne. Studer do 2,5A a Sigma11 zależy która aukcja około 0,3A z pokładowymi radiatorami, chyba że dasz offboard radiator pewnie jakiś jak od wzmacniacza to 2A wyciśniesz. A 2A to dla mnie wypas. Nie mam urządzeń co chcą więcej. Nie chcę Pi5 ani nawet Pi4, nie podłączam zewnętrznych dysków. W przyszłości jak zajdzie potrzeba to będę się martwił o mocniejszy zasilacz.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Studer do 2,5A a Sigma11 zależy która aukcja około 0,3A z pokładowymi radiatorami,

Pokaż mi tego studera 2.5A, pisałem wcześniej orginalny prawdziwy studer jest do 1A. I tylko takie rozwiązanie jest godne uwagi. Sigma orginalna jest do 8A i tak samo jest godna uwagi. Inne zabawki zasilacznie o podobnych nazwach ale innych projektach lub elementach są jakby powiedzieć nieudanymi klonami. Tym bardziej na aliexp. 

Nie mam urządzeń co chcą więcej.

Jest bardzo duzo. Może Ty nie korzystasz.  Ale proszę nie wprowadzaj w bład innych forumowiczów mówiąc że sigma czy struder nadaje się lub nie do malinki. Chciałem tylko sprostować Twoją wypowiedź. Bo najwyraźniej nie doczytałeś do czego były zaprojektowane orginalne studer i sigma. 

Widziałem wiele klonów sigmy i studera zazwyczaj nieudanych.  Te klony nie mają nic wspólnego z oryginalnymi rozwiązaniami I zalecanymi przez autorów elemetami pasywanymi. A że 90% uzytkownikow chce mieć tanio i byle co aby w nazwie byla sigma czy struder to mają później takie a nie inne opinie na temat zasilaczy. Działa .... dziala ma w nazwie liniowy ma i git. 

W przyszłości jak zajdzie potrzeba to będę się martwił o mocniejszy zasilacz.

Silnych dobrych zasilaczy jest bardzo mało i są zazwyczaj są bardzo drogie. Oczywiście bez regulatorów. 

Moja malinka (pi 4) w trakcie grania zużywa poniżej  niż 1A (z pendrivem) .  Z tym, że nie jest podłączony żaden dysk zewnętrzny ani wyświetlacz. 

56 minut temu, Mariusz03 napisał:

Pokaż mi tego studera 2.5A,

Paczpan. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wito76

To chinskie zabawki klony w obydwóch opisach chińczyka chyba poniosło. No cóż Chińczycy nie grzeszą prawdomównością,  tylko aby sprzedać. 

Składałem taka sigme11 chińską koledze,  dałem dobre radiatory i trafo na 3.5A bez problemu śmiga z dwoma dyskami jak złoto pod pi4. Nawet ten Twój chinski klon "struder" nie dałby rady.

Co do struder tego chińskiego chciałbym zobaczyć jak on chodzi z trafem na 2.5A

29 minut temu, Mariusz03 napisał:

To chinskie zabawki klony w obydwóch opisach chińczyka chyba poniosło. No cóż Chińczycy nie grzeszą prawdomównością,  tylko aby sprzedać. 

Ale to każdy wie, że naginają rzeczywistość i nie można naiwnie "kupować" tego co piszą. Zastanawiam się tylko o co chodzi, że taki nędzny prąd potrafi z siebie wydać ta chińska Sigma. Zobacz gościa na OLX, ostatnie zdjęcie (widok wewnątrz) . 

Ukryta Zawartość

I teraz chińczyka: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Wygląda że to podobna PCB, jeśli nie ta sama. Oczywiście facet z Wrocławia widać co wkłada, że zachodnią technologię, Mundorf chyba M-Lytic na środku, a nie elementy z pierwszego lepszego wiaderka. Krótko, nie chciałbym wydać 9 stów na zasilacz, kombinuję po gospodarsku jak tu ograć temat , ale też nie na zasadzie że chytry dwa razy traci. Dziadowskie oszczędności mszczą się i to każdy wie, ale czasem jest jakiś złoty środek, fajny kompromis i tego szukam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Dziadowskie oszczędności mszczą się i to każdy wie, ale czasem jest jakiś złoty środek, fajny kompromis i tego szukam.

Nie ma złotego środka, Złoty Środek to kupienie samego pcb i złożenie po bożemu. A i tak najdroższa będzie obudowa, dobre trafo, gniazda oraz kondestory.

Ta sigma z olx to szkoda kasy cała zlozona na chińskich elementach,  czyli czały krzem oraz rezystory jedynie co jest normalne i nie koniecznie dobrze dobrane to kondensator obudowa i trafo pod warunkiem ze to BREVE i powyzej 3A

Nic nie wyczarujesz za grosze. Koszt samych części jak policzysz to już wyjdzie kilka stówek. 

Godzinę temu, RCD napisał:

Dobre zasilacze robi TeraDak i LHY

Chiński krzem i trafo nie od Breve.

Godzinę temu, RCD napisał:

Sigma 11 to w większości podróbki 

Przecież to projekt open source, więc w zasadzie każdy egzemplarz może być inny. Wykonany na porządnych lub jak u chinczyka przeciętnych lub słabych elementach. Doczytałem, że wąskim gardłem są diody prostownicze i radiatory, z tego tytułu te na aukcji są tak cienkie prądowo. 

P.S

Mariusz, czy to w dziale DIY czy tutaj zawsze najdroższe i najbardziej wyebane w kosmos elementy ludziom proponujesz. Zejdź trochę na ziemię. Nie wiem czy to z życzliwości i chęci dania najlepszej rady czy po prostu popisywanie się.

Edytowane przez Wito76
24 minuty temu, Wito76 napisał:

Chiński krzem i trafo nie od Breve.

Ten chiński krzem miażdży amerykański krzem od Allo Shanti 

Ten chiński krzem miażdży amerykański krzem od Allo Shanti 
To weź i Mariuszowi to powiedz . Breve to firma z Łodzi a bliźniacze trafa robi Indel, fabryczka 30km od Łodzi spod Koluszek. Ja akurat mam Indel toroid 6,5A i jakoś nie czuję że to luksus.
A od LHY od dawna mam w koszyku tą ich hybrydę - baterie i regulator na LT3042. Układ ładujący baterie i regulator ustawiający np 5V w jednej obudowie. Wziąłbym to, ale zraziłem się trochę bo mam przecież zasilacz na LT3042, który "nie gra". Dlatego szukam innej koncepcji.
  • Pokaż nowe odpowiedzi