Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze albo o kobietę. Dla mnie trochę śmieszne się wydało lub raczej zirytowało to pojechanie po tym zasilaczu z olx za 9 stów. Facet pisze, że wkłada od nichicon po Audio Note do uzgodnienia a tu komentarz, że poza jednym kondensatorem (jedynym gdzie widać napis) to chińczyk. No i to breve. 

Szukaj dalej jak coś znajdziesz na poziomie to daj znać 😉, już sam się przekonałeś ze zasilacz nawet na dobrym regulatorze to nie ta droga. Tylko ja nie mam żadnych kompleksów z tego tytułu. 

58 minut temu, RCD napisał:

Shanti

To bardzo przecietny zasicz jak większość tutaj przez Ciebie wymienionych. 

Edytowane przez Mariusz03
7 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Szukaj dalej jak coś znajdziesz na poziomie to daj znać 😉, już sam się przekonałeś ze zasilacz nawet na dobrym regulatorze to nie ta droga. Tylko ja nie mam żadnych kompleksów z tego tytułu. 

To bardzo przecietny zasicz jak większość tutaj przez Ciebie wymienionych. 

Udowodnij mi że miałeś masz TeraDak, LHY

Poza tym gdzie napisałem że Shanti jest dobry?

On 2/13/2025 at 7:20 PM, Mariusz03 said:

Sigma na luzie uciągnie pi5 obsługuje jeśli dobrze pamiętam 36V i 8A.

Więc to jeden z nielicznych zasialczy tranzystorowych który uciągnie pi5 ona wymaga tylko 5A

Polecam sigma złożyć samemu na zachodnich elementach. Wtedy pokaże co potrafi a potrafi bardzo dużo. 

Mam i sprawdziłem.Nie daje rady.Studer po małym modzie daje radę jego max po modach to 4A .

On 2/14/2025 at 4:52 PM, Mariusz03 said:

To chinskie zabawki klony w obydwóch opisach chińczyka chyba poniosło. No cóż Chińczycy nie grzeszą prawdomównością,  tylko aby sprzedać. 

Składałem taka sigme11 chińską koledze,  dałem dobre radiatory i trafo na 3.5A bez problemu śmiga z dwoma dyskami jak złoto pod pi4. Nawet ten Twój chinski klon "struder" nie dałby rady.

Co do struder tego chińskiego chciałbym zobaczyć jak on chodzi z trafem na 2.5A

Post #328 video na samym dole.😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A mi to już trochę odechciało się szukać pomocy w tym wątku. Wszystkie zasilacze, jakie by tu nie padły nazwy są przeciętne. Przeciętne czyli do dupy. Mam wrażenie, że Mariusz03 nie widział na oczy chińskiej Sigmy, Studera, Shanti, Teradaka, LHY, Muzga Premium, o tej Sigmie z Olx nie wspominając, ale i tak są przeciętne. Ja w tej Sigmie z Olx widzę Mundorfa, tyłem jakieś złote kondy, może Nichicon Gold a może Audio Note - podobne, widzę Auricapa, a co do półprzewodników to nie ma tu na forum żadnego cwaniaka, co ze zdjęcia stwierdzi że to chińskie czy USA. No ale pocmokać i powybrzydzać każdemu wolno.

No cóż ja potrzebuję 5 sekcji.Przy tych ,,brandowych'' ze średniej półki to koszt około 3 tys .Trochę za dużo na moją kieszeń.Fajnie gra i się nie przejmuję.

3 minutes ago, Wito76 said:

@BNK Piszesz o Studer czy Sigma? Zasilacze z Ali?

Mam oba w jednej budzie.Oba z Ali.

Jeden struder do maliny i dysku , drugi do daca pcm1794 a sigma do I2SoverUSB.

Edytowane przez BNK

Oo, wreszcie coś człowiek się dowie z życia, a nie spekulacje. No i który wydaje Ci się lepszy? Na papierze Sigma lepiej się mierzy. Co zasilasz tą Sigmą i jak rzeczywiście z jej wydajnością?

Sigma jest trochę lepsza lub inaczej grająca.Roznica nie jest jakaś kosmiczna.

Za studerem przemawia cena no ponoć wymiana opków wnosi dużo dobrego za parę drobnych.Mam chęć popróbować tych polecanych na DIY audio tylko czasu jakoś brak ( albo chęci )na rozbabrywanie wszystkiego.

No cóż ja potrzebuję 5 sekcji.Przy tych ,,brandowych'' ze średniej półki to koszt około 3 tys .Trochę za dużo na moją kieszeń.Fajnie gra i się nie przejmuję.
A jakby chcieć nieprzeciętne to te 3k to sporo za mało.
W dniu 14.02.2025 o 16:55, Wito76 napisał:

Paczpan. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli bym chciał teraz z tego zasilacza wyjsc +5v do malinki 4b a na gpio mam już nakładke więc jest zajety to zostaje tylko usb c?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podepnij się bezpośrednio do nakładki i osobno do maliny przed lub za regulatorami jeśli masz zaufanie do swoich zasilaczy. Oczywiście musisz rozdzielić zasilania malinki i nakładki przez wylutowanie rezystora lub zworki na nakładce. Osobno jeszcze możesz mieć zasilanie linii 3,3V na nakładce.

W dniu 16.02.2025 o 11:13, Wito76 napisał:

Mam wrażenie, że Mariusz03 nie widział na oczy chińskiej Sigmy, Studera, Shanti, Teradaka, LHY, Muzga Premium, o tej Sigmie z Olx nie wspominając, ale i tak są przeciętne

Widziałem i sam kilka złożyłem, a muzga premium miałem w swoim systemie.  Jak juz mnie tak zażarcie atakujesz to powiem Ci że to Tobie brakuje wiedzy a przede wszystkim doswiadczenia. Nie wspomne że w żadnym  zasilaczy nawet kondesatora nie wymieniłeś. Pokazałem grzecznie wcześniej że mylisz się co do parametrów sigmy, ale nie umiesz wziąść to na klatę i jątrzysz tylko.

W dniu 16.02.2025 o 11:30, Wito76 napisał:

Co zasilasz tą Sigmą i jak rzeczywiście z jej wydajnością?

A tak dla ścisłości w domu mam dwie sigmy zlozone na wypasie i jednego studera oraz dwa kolejne zasilacze rodem z chin. Więc wiem co piszę. 

Odnosnie zasilaczy Malina 5 z 8 gb Ramu i podłaczonym tylko DDC pod usb bierze do 5 W, wiec 1 A w zupełności wystarcza. Wiem bo mam kilka zasilaczy i sprawdzam to, przy starcie systemu chwila do 6 wat  wskoczy i potem 2

1 hour ago, venom200 said:

Odnosnie zasilaczy Malina 5 z 8 gb Ramu i podłaczonym tylko DDC pod usb bierze do 5 W, wiec 1 A w zupełności wystarcza. Wiem bo mam kilka zasilaczy i sprawdzam to, przy starcie systemu chwila do 6 wat  wskoczy i potem 2

Nie wiem od czego to zależy ale moja sigma ma 1.5a i Pi5 nie jest na niej stabilna.Włacza się i działa jakoś czas a potem wyłącza.

Kup porządne trafo do sigmy jak zaleca producent pi5 i zadbaj o radiator. Po temacie będzie . A 1.5A to nawet dla pi4 jest za mało.

Edytowane przez Mariusz03
A tak dla ścisłości w domu mam dwie sigmy zlozone na wypasie i jednego studera oraz dwa kolejne zasilacze rodem z chin. Więc wiem co piszę. 
Ja nie kwestionuję czy masz doświadczenie czy nie, wygląda że raczej tak i to spore. Ale to regularne komentowanie, że wszystko jest przeciętne, dało się odczuć jako wiesz, takie trochę popisywanie się czy wręcz gwiazdorzenie. Stąd reakcja taka a nie inna. Mnie bardziej interesuje konkret, co się np chińczykowi udało, co jest warte zainteresowania. Gdybyś napisał na początku, mam/miałem to i tamto, mam takie i takie wrażenia, tak wygląda bezpośrednie porównanie, to myślę że inaczej by się potoczyła dyskusja.
Co wg Ciebie lepsze, Studer czy Sigma u chińczyka?

Czy ten zasilacz liniowy jest coś warty? Ktoś miał z nim styczność?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym go nie kupił. Najzwyklejszy taki. Trafo, mostek i jakiś nie wiadomo jaki regulator, pewnie coś klasy Lm317 / 337.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Ja bym go nie kupił. Najzwyklejszy taki. Trafo, mostek i jakiś nie wiadomo jaki regulator, pewnie coś klasy Lm317 / 337.

Rozumiem że Studer lub Sigma11 są bardziej warte zakupu?

Edytowane przez Paweł Wieczorek
literówka
20 hours ago, Mariusz03 said:

Kup porządne trafo do sigmy jak zaleca producent pi5 i zadbaj o radiator. Po temacie będzie . A 1.5A to nawet dla pi4 jest za mało.

Mam trafo 4A.To wystarczy.Sigma przykręcona do radiatora od końcówki mocy.Obudowa z wentylacją od dołu góry po amplitunerze Pioneera 

3 hours ago, Wito76 said:

Jest na LT3085.Trochę lepiej.

Mam dwie takie kostki do podmiany stabilizatorów w dacu :

Ukryta Zawartość

Muzg też ma je w swojej ofercie na lepszych elementach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BNK
3 hours ago, Wito76 said:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, venom200 napisał:

LHY 25W

Też na regulatorach więc...szału nie będzie ale do tańszych setów powinien wystarczyć jak inne o tej samej budowie.

45 minut temu, BNK napisał:

Ukryta Zawartość

Tak ale te regulatory maja piecio pinowe zakonczenie, prawie zawsze pinout nie jest taki samy. Trzeba patrzeć również ile ma amperów na wyjsciu a te konkretnie tylko 1A więc do nakladki dadzą radę, ale do maliny za słabe. Regulatory dyskretne dobre ma Muzg do  zasialczy bardzo dobry wybór. 

49 minut temu, BNK napisał:

To wypluwa tylko 0.5A więc....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03
2 godziny temu, Paweł Wieczorek napisał:

Rozumiem że Studer lub Sigma11 są bardziej warte zakupu?

Zależy dużo czy sam je złożysz czy kupisz gotowego klona chińskiego.  

Jeśli tylko do pcm1794a to pytanie czy pod analog czy tylko cyfrę.  Jeśli pod cyfrę to wystarczy. Pod analog może być mało bo jesli jest aktywny to tam trochę opek jest a one ciągną. 

Hej, witam wszystkich, czytam wątek od jakiegoś czasu, mam RPI, różne nakładki, audioquesty czarne, czerwone oraz sam lutuje sobie na TDA1387 NOS daki.

Zastandartowym się nad lepszym zasilaniem, ale mam Allo Nirvanę która ma szum od 0.4 do 1.2uV czy warto więc iść w opisywane powyżej rozwiązania zasilań skoro ich szumy są nieporównywalnie większe od mojego?

Porównywałem z bateriami, ale różnica jest mikro mała, ile takie baterie dające od 5.2v do 4.9v dają szumu? Użyłem 4 x akumulatotek 1.2, bez żadnej elektroniki, w koszyczku na baterie, gra do rozładowania kilka h.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Pokaż nowe odpowiedzi