Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, robo27 napisał:

Gapless działa na 2 utworach, potem się zawiesza i jest cisza.

Hmmm może jakby podziała dłużej to też by się zawiesił... sprawdziłem przesuwają suwakiem do 30s przed końcem na kilku utworach i ładnie przechodziło za każdym razem. Ale czy zagra cała płytę - to już dłuższe testy by musiały być... aktualnie skupiam się na porównaniu jakości dźwięku (jedyny istotny dla mnie faktor) T z mconnect vs Deezer connect

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Kolego [mention=81366]marcinmarcin[/mention], widzę że używasz moode i mconnect. Czy mógłbyś sprawdzić czy u Ciebie Tidal gra bez przerw?
Np. na tym albumie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Dzięki z góry :-)
U mnie też gra bez przerw na Moode z Tidal Connect i BubleUpnp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zmieniałeś jakieś ustawienia w moodeaudio?

1 minutę temu, tomash napisał:

U mnie też gra bez przerw na Moode z Tidal Connect i BubleUpnp.

BubleUpnp u mnie też działa ok, tylko przeszedłem na sprzęty od aj, a tablet na androidzie ma już swoje lata i nie działa płynnie.

U mnie praktycznie wszystko jest włączone w opcjach, oprócz renderów. Internet jest po kablu. Jedyne zmiany w systemie to maksymalizacja buforów w MPD.

Panowie, doszedłem gdzie leży problem. Zainstalowałem Mconnect na IPhonie i to samo co na IPadzie, aplikacja przy włączonym gapless z renderem do Moodeaudio zawiesza się. Zainstalowałem Mconnect na tablecie z androidem i jest luks. Gapless działa. Problem leży w aplikacji na aplowskie urządzenia.

8 godzin temu, GarbataPoczwara napisał:

Polecam się zmotywować i w końcu zmienić zasilanie na liniowe. 🙂
Różnica w brzmieniu jest ogromna.

Wymieniłem ostatnio digione z zasilaczem ifi na digione signature z zasilaczem linowym shanti. Różnica jest duża.

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Wymieniłem ostatnio digione z zasilaczem ifi na digione signature z zasilaczem linowym shanti. Różnica jest duża.
A masz to iFi jeszcze? Tak żeby sprawdzić czy ta ogromna różnica będzie też z iFi.
29 minut temu, robo27 napisał:

Panowie, doszedłem gdzie leży problem. Zainstalowałem Mconnect na IPhonie i to samo co na IPadzie, aplikacja przy włączonym gapless z renderem do Moodeaudio zawiesza się. Zainstalowałem Mconnect na tablecie z androidem i jest luks. Gapless działa. Problem leży w aplikacji na aplowskie urządzenia.

Mconnect też miewa kaprysy, ale mam wrażenie, że dość rzadko. Dlatego kupiłem kiedyś tą apke. Wygoda użytkowania względem Buble to niebo a ziemia. 

A ja mam odmienne zdanie w kierunku Bubble. Nakładka Ian Canada Transport Pi Digi z Mconect nie rozróżnia gęstości plików a z Bubble już tak.

22 minuty temu, tomash napisał:

A ja mam odmienne zdanie w kierunku Bubble. Nakładka Ian Canada Transport Pi Digi z Mconect nie rozróżnia gęstości plików a z Bubble już tak.

U mnie rozróżnia. Używa prawidłowego zegara (zielone światełko) i dac też pokazuje zakres od 44 do 192...

48 minut temu, Wito76 napisał:
51 minut temu, guardiola4 napisał:

A masz to iFi jeszcze? Tak żeby sprawdzić czy ta ogromna różnica będzie też z iFi.

Nie mam możliwości już porównania. W odniesieniu do digione, wymiana zwykłego zasilacza na ifi nie spowodowała specjalnej różnicy w moim systemie.

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Tak słyszałem. DigiOne mniej reaguje na lepsze zasilanie. Signature jest bardziej wrażliwa, mam na myśli stronę czystą. Ładowarka, "zwykły" liniowy a akumulatorki to u mnie duża, wyraźna różnica.

W dniu 7.01.2025 o 00:11, Piotr_57832 napisał:

Nigdy nie myślałem, że poprawa jakości źródła da taką zmianę.

Mam obecnie malinkę 4b + Iancanada UCPI + Iancanada TransportPi Digi z zegarami Acusillicon + zasilacz iFi iPower X i system Volumio

W porównaniu do Hifiberry Digi+ Pro i wejścia USB wyskoczyło tyle szczegółów i dźwięk się uprzestrzennił, że jestem trochę w szoku. Wszystko jakby nagle znalazło się pod mikroskopem. Coś co było kiedyś jakąś plamą dźwięku teraz się porozdzielało na poszczególne instrumenty. Wokal jest bardziej namacalny, wycentrowany i wyodrębniony z całości. Bas chyba trochę stracił na ilości ale jakościowo jest ok. Mam wrażenie jakbym zmienił dac a nie nakładkę na malinę 😛 Zastanawiam się tylko, czy na dłuższą metę taki przekaz nie będzie dla mnie zbyt męczący.

Szukam obecnie jakiegoś "daszka" na szczyt zestawu. Widziałem w necie akrylowe nakładki, tylko gdzie je kupić? Albo może są jakieś gotowe obudowy dla Iancanada z UCPI na dole...?

Tak super i już na sprzedaż?

17 godzin temu, Wito76 napisał:

Tak słyszałem. DigiOne mniej reaguje na lepsze zasilanie. Signature jest bardziej wrażliwa, mam na myśli stronę czystą. Ładowarka, "zwykły" liniowy a akumulatorki to u mnie duża, wyraźna różnica.

Digione jest zasilane z maliny, więc nawet jak podłączysz liniowy to idzie przez regulatory napięcia na malinie, cudów nie bedzie

47 minut temu, krolewicz napisał:

Digione jest zasilane z maliny, więc nawet jak podłączysz liniowy to idzie przez regulatory napięcia na malinie, cudów nie bedzie

Tak, a Digione posiada izolacje galwaniczną czy nie? 

Godzinę temu, krolewicz napisał:

Nie zdziwiłbym się gdyby to zasługa zasilania Ucpi była. Takie ma opinie to zasilanie ze suche i ostre. Mam tranport pi digi z podobnej klasy zegarami co Accu (Femtomck z 2 wersji), do tego zasilacz Pdcreative jeden na malinę i płytkę i to ma wybitnie spokojną górę z genialna przestrzenią.

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Tak, a Digione posiada izolacje galwaniczną czy nie? 

Chyba dopiero signature

Godzinę temu, krolewicz napisał:

Transport pi digi też... a jednak 😉

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Chyba dopiero signature

Chyba nie...

"The Digione has a galvanic isolator for both power and signals. You do not need an extra isolator. As well, DigiOne has a double relocking of the S/PDIF"

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie zdziwiłbym się gdyby to zasługa zasilania Ucpi była. Takie ma opinie to zasilanie ze suche i ostre. Mam tranport pi digi z podobnej klasy zegarami co Accu (Femtomck z 2 wersji), do tego zasilacz Pdcreative jeden na malinę i płytkę i to ma wybitnie spokojną górę z genialna przestrzenią.

Chyba dopiero signature

Transport pi digi też... a jednak 😉

W ianie masz zegary zasilane z baterii

11 minut temu, krolewicz napisał:

W ianie masz zegary zasilane z baterii

Nie mam baterii, ani bazującego na kondensatorach ucpi. Trudno mi porównać bezpośrednio z digione sig, bo już jej nie mam, ale grajac po I2s jest lepiej. Z pamięci digi sig grał ostrzej.

W dniu 14.01.2025 o 11:59, marcinmarcin napisał:

Przy okazji - fajnie że dodali do moode Deezer connect - jakość dźwięku jest znakomita. Odświeżyłem konto Deezer (miesiąc testowy) i jest świetnie

Zainstalowałem v9.2.2, skonfigurowałem, założyłem konto na miesiąc testowy.
Śmiga elegancko, jakość dźwięku faktycznie znakomita póki co najlepsza z testowanych Tidal i Spotify 😍

Godzinę temu, RCD napisał:

Która obecnie nakładka na Rpi4 jest najlepsza waszym zdaniem?

Zależy do czego - czy do streamingu, czy w roli transportu.

IMHO te do transportu mają więcej sensu od streamingowych - w ich przypadku rotuje się głównie DACami. Wtedy gdy DAC się znudzi lub kasa pozwoli można kupić DAC uważany za lepszy i testować, a przy tym nie ma problemu z odsprzedażą (gdy zostaje na dłużej) bo jest na to większy popyt.

Nakładki streamingowe zawsze będą jakimś ograniczeniem, choć nie twierdzę, że do niczego się nie nadają. W końcu bardzo długo grałem na Audiophonicsie ES9038Q2M (wtedy jeszcze na Naim Nait XS2 + Neat Motive SX2) i nie narzekałem. 

Obecnie gram na CM4 + CM4IO + JCat USB XE. Przyznam szczerze właśnie zorientowałem się, że jest już CM5 w sprzedaży. Szkoda, że zrezygnowali z normalnego gniazda PCIE na rzecz M2.

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

19 minut temu, jackobtone napisał:

Zależy do czego - czy do streamingu, czy w roli transportu.

IMHO te do transportu mają więcej sensu od streamingowych - w ich przypadku rotuje się głównie DACami. Wtedy gdy DAC się znudzi lub kasa pozwoli można kupić DAC uważany za lepszy i testować, a przy tym nie ma problemu z odsprzedażą (gdy zostaje na dłużej) bo jest na to większy popyt.

Nakładki streamingowe zawsze będą jakimś ograniczeniem, choć nie twierdzę, że do niczego się nie nadają. W końcu bardzo długo grałem na Audiophonicsie ES9038Q2M (wtedy jeszcze na Naim Nait XS2 + Neat Motive SX2) i nie narzekałem. 

Obecnie gram na CM4 + CM4IO + JCat USB XE. Przyznam szczerze właśnie zorientowałem się, że jest już CM5 w sprzedaży. Szkoda, że zrezygnowali z normalnego gniazda PCIE na rzecz M2.

Transport 

W dniu 15.01.2025 o 12:53, krolewicz napisał:

Jest naprawdę dobra, bardziej przestrzenna i detaliczna, poza tym wycofuję ofertę sprzedaży. Wyeliminowałem to co mnie trochę irytowało, odrobinkę przystopowałem soprany, Ian Canada zostaje ze mną. Było korzystać, póki miałem taką fazę 😛 Działam czasami impulsywnie.

W dniu 15.01.2025 o 14:05, marcinmarcin napisał:

Hmm, teraz w sumie jest tak jak chciałem żeby było, ale faktycznie nie testowałem TransportPi Digi bez UCPI. W wolnej chwili zobaczę jaka różnica.

Edytowane przez Piotr_57832
40 minut temu, Piotr_57832 napisał:

Jest naprawdę dobra, bardziej przestrzenna i detaliczna, poza tym wycofuję ofertę sprzedaży. Wyeliminowałem to co mnie trochę irytowało, odrobinkę przystopowałem soprany, Ian Canada zostaje ze mną. Było korzystać, póki miałem taką fazę 😛 Działam czasami impulsywnie.

Hmm, teraz w sumie jest tak jak chciałem żeby było, ale faktycznie nie testowałem TransportPi Digi bez UCPI. W wolnej chwili zobaczę jaka różnica.

Ja już mam swój komplet od Iana, nie potrzebuje 😉

24 minuty temu, RCD napisał:

Ja się zastanawiam nad Pi2Aes lub coś z Iancanada tylko nie wiem co wybrać od Ian

Pi2aes bym odpuścił. Kilka opini spotkałem że nie ma rewelacji. Ja kupiłem transport pi digi tylko po to żeby posłuchać jak gra po i2s. A okazalo się ze ta nakładka u mnie gra lepiej niż volumio primo czy nawet sotm ultra po USB. Mam tylko trochę lepsze zegary (takie jak w transport pi digi 2). I zasilanie PD, ale prosto z maliny, bez żadnych dodatkowych płytek i separacji.

Edytowane przez marcinmarcin

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Pi2aes bym odpuścił. Kilka opini spotkałem że nie ma rewelacji. Ja kupiłem transport pi digi tylko po to żeby posłuchać jak gra po i2s. A okazalo się ze ta nakładka u mnie gra lepiej niż volumio primo czy nawet sotm ultra po USB. Mam tylko trochę lepsze zegary (takie jak w transport pi digi 2). I zasilanie PD, ale prosto z maliny, bez żadnych dodatkowych płytek i separacji.

A ja czytałem że Pi2Aes jest lepsze od DigioneSignature, IanCanada podobno też jest dobry, ale tu podobno bo nie czytałem opinie użytkowników a tylko tych co twierdzą że jest dobrze zrobiony 

• Pokaż nowe odpowiedzi