Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Systemy też różnie grają, czy to moode czy volumio czy ropiee, czy picoreplayer z lms mają swoje cechy charakterystyczne, ale przy moim jasnym systemie mam dziwne wrażenie że za każdym razem jak używam tej karty to jest jaśniej niż na wszystkich pozostałych kartach... aż zacząłem szukać czy karta może wpływać na dźwięk. I niby może... nie zamierzam roztrząsać, mi nie pasuje więc jej nie używam 🙂 

Ale ten sam system na różnych kartach sprawdzałeś rozumiem, w sensie, że tylko karta się zmieniała? Jakiej karty teraz używasz? 

10 minut temu, Adasza napisał:

Ale ten sam system na różnych kartach sprawdzałeś rozumiem, w sensie, że tylko karta się zmieniała? Jakiej karty teraz używasz? 

Do tego stopnia mi to nie dawało spokoju że sprawdziłem w końcu na tym samym.

I mam właśnie takie wrażenie... ręki sobie za to nie dam uciąć, ale skoro jesteś kolejny który ma podobne odczucia...

Mam kilka różnych kart - goodram, jakaś adata i sandisk - i nie zauważyłem żeby w czymkolwiek odbiegały od siebie, jedynie z tym samsungiem mam takie wrażenie że jest jaśniejszy od pozostałych

Też możesz w sumie zainstalować nowe moode na starej karcie, ustawić je tak samo i porównać kiedyś - bardzo mnie ciekawi czy to możliwe w ogóle...

aha, jedyna różnica że ja mam z tego co pamiętam 64Gb

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Sprzedam RPI4 4GB ram z kartą pamięci na której jest dożywotnia licencja Gentooplayer, samo GP to koszt 310zł, cena za całość 470zł z wysyłką 

Jak ktoś już ma jedną licencję GP to jest okazją do uruchomienia protokołu diretta, dzięki diretta nasz system dostaje skrzydeł, tak jakby dostał jakiś super zegar, nie jest to ściema, wszystko przetestowałem.

Edytowane przez RCD
W dniu 17.03.2025 o 20:01, marcinmarcin napisał:

Do tego stopnia mi to nie dawało spokoju że sprawdziłem w końcu na tym samym.

I mam właśnie takie wrażenie... ręki sobie za to nie dam uciąć, ale skoro jesteś kolejny który ma podobne odczucia...

Mam kilka różnych kart - goodram, jakaś adata i sandisk - i nie zauważyłem żeby w czymkolwiek odbiegały od siebie, jedynie z tym samsungiem mam takie wrażenie że jest jaśniejszy od pozostałych

Też możesz w sumie zainstalować nowe moode na starej karcie, ustawić je tak samo i porównać kiedyś - bardzo mnie ciekawi czy to możliwe w ogóle...

aha, jedyna różnica że ja mam z tego co pamiętam 64Gb

Którą masz wersję Moode? Ponoć 9 ma tę przypadłość. Na starej karcie mam 8.3.0 a na nową (tę Samsunga właśnie) wgrałem 9.2.6. Wgrałem na Samsunga starą 8.3.0 i jakby było normalnie. 

Sprzedam RPI4 4GB ram z kartą pamięci na której jest dożywotnia licencja Gentooplayer, samo GP to koszt 310zł, cena za całość 470zł z wysyłką 
Jak ktoś już ma jedną licencję GP to jest okazją do uruchomienia protokołu diretta, dzięki diretta nasz system dostaje skrzydeł, tak jakby dostał jakiś super zegar, nie jest to ściema, wszystko przetestowałem.
Polecam również Diretta, w szczególności z Ustars C19
7 godzin temu, Adasza napisał:

Którą masz wersję Moode?

Aktualnie Volumio. Ale w pewnym momencie porównałem te same systemy z tym samym ustawieniem na 2 różnych kartach.

Ostateczna cena za Ustars 1150zł, gra zjawiskowo! 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-20250322-WA0010.jpg

IMG-20250316-WA0010.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, RCD napisał:

Ostateczna cena za Ustars 1150zł, gra zjawiskowo! 

Ukryta Zawartość

IMG-20250322-WA0010.jpg

IMG-20250316-WA0010.jpg

Nieaktualne 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś może bardziej doświadczony pomoże ... 

można coś tu zrobić "lepiej" ?

#91C + #96D 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

80A + #80B 

Ukryta Zawartość

wszelkie sugestie mile widziane 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Ghotti napisał:

wszelkie sugestie mile widziane 😉

Dobry zasilacz jak PD Creative - u mnie wpływ zasilacza jest równie duży jak samego streamera. Nie wstawiłbym do pokoju ze względów bezpieczeństwa dla rodziny ani tych patentów z kondensatorami ani tym bardziej z akumulatorami... co do jakości - transport pi digi z lepszymi zegarami i PD Creative gra na poziomie sotm ultra, więc w sumie chyba specjalnie mi nic więcej nie potrzeba...

testując różne dziwactwa malinowe zauważyłem że dodawanie kolejnych zasilaczy ma raczej wpływ negatywny... pojawia się coraz więcej wyostrzeń

podobne też opinie (ostre granie) ma Ucpi, jak grzebałem po forach szukając opini właśnie o zasilaniu do ian

Edytowane przez marcinmarcin

20 minut temu, BNK napisał:

Jakaś gotowa buda jest do tego?

Bo jak nie to będzie drogie DIY.

Bude kupisz za 600 ~~ włożysz do środka i tyle. Jak bardzo ci to przeszkadza. 

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dobry zasilacz jak PD Creative - u mnie wpływ zasilacza jest równie duży jak samego streamera. Nie wstawiłbym do pokoju ze względów bezpieczeństwa dla rodziny ani tych patentów z kondensatorami ani tym bardziej z akumulatorami... co do jakości - transport pi digi z lepszymi zegarami i PD Creative gra na poziomie sotm ultra, więc w sumie chyba specjalnie mi nic więcej nie potrzeba...

testując różne dziwactwa malinowe zauważyłem że dodawanie kolejnych zasilaczy ma raczej wpływ negatywny... pojawia się coraz więcej wyostrzeń

podobne też opinie (ostre granie) ma Ucpi, jak grzebałem po forach szukając opini właśnie o zasilaniu do ian

Czyli dać np sotm i pd creative i mamy all in one, ja i tak gram z roona … najchętniej zrobiłbym PC ale tam zasilanie to jest temat rzeka, rzeka pieniędzy. Szczególnie liniowy atx

2 minuty temu, Ghotti napisał:

Czyli dać np sotm i pd creative i mamy all in one, ja i tak gram z roona

Sotm Ultra grał w zestawie z zasilaczem Sotma. (plus Roon) Ian Canada grał z PD 5V (plus Volumio i Tidal connect) Nie mieliśmy 9V zasilacza PD żeby testować... ale SOTM gra lepiej z zasilaczem SOTM niż z Muzgiem, więc nie kombinowałbym z innym zasilaczem.

Transport Pi Digi 2 (ma już te lepsze zegary) kupisz za 900, do tego malina 4 i PD i w okolicach 2,5 jest całkiem dobry transport I2S... można dodać jakieś shield pi np. ale nie wiem jaki jest tego wpływ.

Sotm Ultra z zasilaczem jest droższy i wymaga daca który gra dobrze po USB... miałem oba u siebie, testowałem też oba u kolegi na Rockna i oba dobrze grają. Na ten moment u mnie temat transportu zamknięty.

Zapewne rozbudowane zestawy Ian Canada grają lepiej... pytanie w którym momencie przekraczamy granice i jest tego za dużo... ja np. nie toleruje wyświetlaczy itp ustrojstw.

Godzinę temu, Ghotti napisał:

najchętniej zrobiłbym PC ale tam zasilanie to jest temat rzeka, rzeka pieniędzy. Szczególnie liniowy atx

Co za bzdury. Są gotowe Fanless zasilane DC. Po co kombinować ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Co za bzdury. Są gotowe Fanless zasilane DC. Po co kombinować ? 

Sprawdź na czymś więcej tą magiczną izolację galwaniczna niż wiim ultra i możemy wrócić do tematu 

Godzinę temu, Ghotti napisał:

Czyli sotm ?

Transport pi digi

22 minuty temu, Ghotti napisał:

Sprawdź na czymś więcej tą magiczną izolację galwaniczna niż wiim ultra i możemy wrócić do tematu 

Wszędzie będzie działać tak samo. Ale wiem, fantastów nie przekona się do faktów. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Wszędzie będzie działać tak samo. 

No to weź ten swój fanless PC podejdź do kogoś z taiko i mu powiedz że zagrają tak samo 

9 minut temu, Ghotti napisał:

No to weź ten swój fanless PC podejdź do kogoś z taiko i mu powiedz że zagrają tak samo 

Po USB z zastosowaniem izolacji galwanicznej zagrają tak samo.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Zapewne rozbudowane zestawy Ian Canada grają lepiej...

Ten zestaw za 2000 ~~ to stream + ddC temu tyle kosztuje. Tylko czy to ma sens? Nie wiem. Więcej wyjść i chyba tyle? W standardzie nakładka ma i2s + coax zdaje się i też można tam wymienić zegary na topowe nie wiem czy ten ddc jest do czegoś potrzebny. Od biedy kiedyś zmieniając transport może służyć jako czyste ddc bez maliny. Czytałem że lepiej kupić rb pi 4 bo 5ka nie jest stabilna jeszcze ?

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nie rozumiem jakich kolejnych , jeden zasilacz idzie do maliny a drugi do nakladki.  Może to rozwiń proszę 

3 minuty temu, Ghotti napisał:

Czytałem że lepiej kupić rb pi 4 bo 5ka nie jest stabilna jeszcze

To źle czytałeś, używam pi5 od jakiegoś czasu ,śmiga aż miło.  Pi4 odstaje i to sporo. 

Edytowane przez Mariusz03
3 minuty temu, Mariusz03 napisał:

To źle czytałem używam pi5 od jakiegoś czasu ,śmiga aż miło.  Pi4 odstaje i to sporo. 

To mi zasugerował właściciel Ian Canada również, nie znam się 😉 

10 minut temu, Ghotti napisał:

Czytałem że lepiej kupić rb pi 4 bo 5ka nie jest stabilna jeszcze ?

Tak

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

Nie rozumiem jakich kolejnych , jeden zasilacz idzie do maliny a drugi do nakladki.  Może to rozwiń proszę 

Mam jeden zasilacz PD wpięty do USB maliny - zasila nakładkę po gnieździe łączącym malinę i nakładkę. Efekt jest bardzo dobry. Używałem dwóch zasilaczy do digione signature i nie mam dobrej opini o tym rozwiązaniu. Miałem wrażenie wyostrzania, mimo izolacji galwanicznej. Volumio Primo i Ian canada zasilane z jednego PD grają mi dużo lepiej.

5 minut temu, Ghotti napisał:

To mi zasugerował właściciel Ian Canada również, nie znam się 😉 

Wszędzie zalecał Pi4 z tego co widziałem... PI5 wymaga bardzo mocnego zasilacza i chłodzenia aktywnego. Pi4 starcza nawet przy DSP. Mało tego nawet Pi3 wystarcza, ale wolę 4 do aktualnego systemu.

Edytowane przez marcinmarcin

18 minut temu, Ghotti napisał:

właściciel Ian Canada również, nie znam się 😉 

Trzeba zwrócić uwagę na date komentarzy, rok temu dopiero volumio i moode wprowadził poprawki aby obsługiwać pi5 . Więc jak to na poczatku były małe problemy. Teraz oba programy są dostosowane i pi5 śmiga bardzo dobrze, nie ma problemu ani z digione signature, ani z pi2aes.  Do tego mam do niej podlaczony dysk nvme. Razem gra to naprawdę dobrze. Najwieksza różnica to wzrost dynakimi w stosunku do pi4.

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam jeden zasilacz PD wpięty do USB maliny - zasila nakładkę po gnieździe łączącym malinę i nakładkę. Efekt jest bardzo dobry. Używałem dwóch zasilaczy do digione signature i nie mam dobrej opini o tym rozwiązaniu. Miałem wrażenie wyostrzania, mimo izolacji galwanicznej. Volumio Primo i Ian canada zasilane z jednego PD grają mi dużo lepiej

A widzisz a ja mam odwrotnie spostrzeżenia,  używam dwóch odrębnych zasilaczy. Do czystej strony zamiennie sigma11 lub Junga, do brudnej strony drugą sigma11 lub czasmi zmodyfikowanego chinczyka na regularne lt1084. 

Na żadnym z nich nic takiego nie stwierdziłem.  Natomiast zauważyłem że jak zasilam dwoma odrębnymi zasilaczmai nakładkę i pi5 to dźwięk poprawił się.  I to są mocno zauważalne roznice.

2 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Do tego mam do niej podlaczony dysk nvme

Trzymasz na nim pliki audio? Czy ma jakieś inne zastosowanie? Szkoda że roon core nie można na tym postawić 

1 minutę temu, Ghotti napisał:

Trzymasz na nim pliki audio?

Oczywiście śmiga dużo lepiej niż dysk z USB lub po sieci NAS

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

Oczywiście śmiga dużo lepiej niż dysk z USB lub po sieci NAS

Są jakieś ograniczenia co do wielkości dysku? Obecnie trzymam pliki na NAS

Edytowane przez Ghotti
3 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Na żadnym z nich nic takiego nie stwierdziłem.  Z natomiast zauważyłem że jak zasilam dwoma odrębnymi zasilaczmai nakładkę i pi5 to dziek poprawił się.  I to są mocno zauważalne roznice.

U każdego poprawa jakości to ilość zakłóceń które udało się wyeliminować. Najlepszy zasilacz jaki testowałem nie pociągnie maliny 5. Ale w sumie nie znalazłem zbyt dużo opini polecających 5. Sporą poprawę za to mi daje zmniejszenie napięcia na USB i wyłączenie HDMI do wyświetlacza, nie mowiąc o rezygnacji z kabla i przejściu na WIFI. Możliwe że zamówię Shield pi pro mk3 i sprawdze co da zasilenie transport pi digi z dodatkowo przefiltrowanego 3,3V.

13 minut temu, Ghotti napisał:

Są jakieś ograniczenia co do wielkości dysku? Obecnie trzymam pliki na NAS

O ile mo wiadomo to nie , ja uzywam dysku 1TB i drugi ma 2TB. Czytałem że inni mają podlaczone 4TB i jest ok

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

Najlepszy zasilacz jaki testowałem nie pociągnie maliny 5.

Bo mało jest bardzo dobrych zasilaczy co uciągnie 5A. Oczywiście mówimy o audio.

Sporą poprawę za to mi daje zmniejszenie napięcia na USB i wyłączenie HDMI do wyświetlacza,

To kwestia zasilacza jeśli jest slaby to wyłączenie napiecia na porty daje korzyść. Ja u siebie mam nadmiar mocy. Zresztą moode automatycznie dostosowuje napięcie jak nie wykrywa żadnego urządzenia USB. 

, nie mowiąc o rezygnacji z kabla i przejściu na WIFI.

To już teraz sobie nie porozmawiamy rezygnacji z kabla pomiędzy streamer a DAC,i przejście na WIFI to straszna degradacja dźwięku. 

Podejrzewam że Twój zasilacz nie wyrabia. Bo jak używałem pi4 to miałem trafo 3.5A aby nie mieć problemów z dyskami.

• Pokaż nowe odpowiedzi