Skocz do zawartości
IGNORED

nowe amplitunery denon, marantz, onkyo, yamaha - czy warto?

mal_

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tego nie rozumiem jesli producent pisze że przy 8 Ohm ma zapewnić 90 wat na każdy kanał to ma zapewnić, wkłada taki trasformator który musi to zrobić. Ja słuchałem ampli onkyo żaden nie miał utraty mocy, mam wrażenie że przeciwnicy kd albo słuchali na kiepskim sprzęcie to musiał być taki z biedronki z plastikowymi głośniczkami.

Myślisz może że na tym co słuchałeś Onkyo nie wiem co to za model,ale pewniacko jakiś w miarę nowy to dzwięk jest lepszy niż z kombajnów z Biedronki,nie wielka różnica,znaczek firmowy,plus duża obudowa,i to cała różnica.

Ja słucham kina domowego od 1996 roku prawie dwadzieścia lat ,jeszcze wtedy amplitunery nie posiadały DD,DTS,lecz zwykły pro-logic,złota era przypadła na początek lat 2000-2006,potem coraz gorsze te maszyny,a mocy maja tyle co kot napłakał.Śmiem twierdzic że dobry smartfon typu HTC M( lub Iphone6 potrafi zagrać lepiej,może nie mocowo,ale jakościowo.

Htc i iPhone nie ma szans, oczywiście dźwięk jest fajny ale w porównaniu do kd brakuje mu i to dużo przede wszystkim głębi. Wiem bo słuchałem, dźwięk w telefonach jest płaski. Matko co wy za ampli słuchacie że takie opinie.

Ja mam taki z 2006, słuchałem onkyo 636 i moim zdaniem gra to dobrze

Czy ja dobrze rozumiem że jak będzie grało 5 kanałów to będzie ciszej niż gdyby grały dwa?

Możesz z grubsza przyjąć, że jeżeli amplituner w pomiarach RMS daje 2*100W, to przy muzyce będzie pracować jak 5*100W, bo sygnał muzyczny nie obciąża tak mocno zasilacza jak sygnał pomiarowy.

Weź też pod uwagę parę innych spraw:

2*100W to jest bardzo głośno, sąsiedzi będą protestować.

5*100W to jest subiektywnie tylko trochę głośniej.

Żeby odnieść subiektywnie wrażenie 2x większej głośności, potrzeba 10x więcej mocy. Czyli np. zamiast 2x100W potrzeba 2x1000W. Rozważania typu 50W czy 100W, to takie jałowe dyskusje. W praktyce to zbyt małe różnice, żeby sobie zawracać tym głowę.

A kiedy będzie spadek mocy o którym tyle piszą? Co mam zrobić w swoim starym mocno budżetowym ampli żeby to usłyszeć. Dynamika jest na takim samym poziomie czy gra cicho czy głośno. Trochę giną wysokie przy bardzo cichym słuchaniu, bas trochę mniej , sub robi swoje. Jest tak ustawiony żeby był uzupełnieniem kolumn głównych i zlewa się z nimi w ten sposób że słyszę go wówczas kiedy go wyłączę. Kiedy następuje strata mocy która nie pozwoli na odpowiednie wysterowanie kolumn i np. Podawany tu przykład walnięcia w bęben. Jak u mnie nagle walnie to aż po nerkach poleci. Mam taka płytkę Kozidrak ogólnie taka do posłuchania, ale jest na niej jeden utwór gdzie basy się czuje " w nerkach", coś pięknego. Nie mogę zlokalizować czy to kolumny tak dają czy sub. Słuchałem tych samych utworów na nowszym kd z kolumnami klipsh, ogólnie jest lepiej ale one grały bez suba i kiedy naszedł moment kiedy powinno być po nerkach tego nie było. Skoro artysta tak nisko zagrał to tak musi być inaczej było by niskich tyle samo co przez resztę utworu.

Wydaję mi się że amplituner z dobrze dobranymi kolumnami zagra bardzo dobrze pod warunkiem że je się dobrze ustawi. Moje subiektywne odczucie rotel vs onkyo 636, to przy tym drugim powiedziałem to jest to. Rotel posłuchałem i podziękowałem a od onkyo nie mogłem odejść i jeszcze jeden chciałem posłuchać i jeszcze ten na tym się na pewno wyłoży a tu się nie wyłożył, rotel w przekazie był taki monotonny nie wiem jak to określić taki bez emocji.

Jeśli słucham na 5 kanałach to jest deczko głośniej po przejściu z stereo do 5/1 zwykle robię ciszej o jedną, dwie " kreski"

Ja tego nie rozumiem jesli producent pisze że przy 8 Ohm ma zapewnić 90 wat na każdy kanał to ma zapewnić, wkłada taki trasformator który musi to zrobić. Ja słuchałem ampli onkyo żaden nie miał utraty mocy, mam wrażenie że przeciwnicy kd albo słuchali na kiepskim sprzęcie to musiał być taki z biedronki z plastikowymi głośniczkami.

Z tego co się orientuję Onkyo podaje moc dla jednego wysterowanego kanału np. "200 W/Ch (6 Ω, 1 kHz, 1% THD, 1 Channel Driven, IEC)"

Rozważania typu 50W czy 100W, to takie jałowe dyskusje. W praktyce to zbyt małe różnice, żeby sobie zawracać tym głowę.

To prawda, bo praktyczniej jest mieć kolumny wysokiej efektywności:)

kiedy słuchałem wzmacniacza chyba rotel czy jakoś tak w salonie

Modelu nie pamiętam ale kosztował 6000 zł.

No nie wiem ale słuchałem onkyo 636 na klipsch,

Moje subiektywne odczucie rotel vs onkyo 636, to przy tym drugim powiedziałem to jest to. Rotel posłuchałem i podziękowałem a od onkyo nie mogłem odejść i jeszcze jeden chciałem posłuchać i jeszcze ten na tym się na pewno wyłoży a tu się nie wyłożył, rotel w przekazie był taki monotonny nie wiem jak to określić taki bez emocji

Kolego Pawel72.

Z twoich wypowiedzi wynika, iż porównywałeś wzmacniacz zintegrowany Rotel RA-1570 o wartości 6400 złotych oraz amplituner Onkyo TX-NR636 o wartości ok 2000 złotych. I w tym porównaniu ten potężny Rotel do tego ampli zagrał monotonnie. :-)

Wiesz co, jak widzę jesteś naprawdę początkujący, i naprawdę nie wiem co mam ci odpisać, aby cię nie obrazić.

Jednakże uważam, że tego Rotela nie słuchałeś, a jedynie oglądałeś.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

jak już jesteśmy przy rotelu, to opracował ciekawą encyklopedię:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

warto poczytać w temacie mocy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

W ostatni weekend miałem możliwość podpięcia u siebie Yamahy DSP-Z11, następcy tego co mam - DSP-Z9. Na tym samym zestawie, przy praktycznie takich samych ustawieniach, mam wrażenie że grała gorzej - na pewno ciszej przy takiej samej głośności, przy filmach znacznie lepiej brzmiały efekty, jednak przy koncertach na moje ucho było gorzej - bardziej płasko, a przy koncertach dość starych, w kiepskiej jakości, różnica potęgowała się. Ogólnie gra rewelacyjnie, na plus HDMI, Net, USB - ale to bajerki.

na moje ucho było gorzej - bardziej płasko, a przy koncertach dość starych, w kiepskiej jakości, różnica potęgowała się.

W języku fachowców opisuje się to tak : "...Konsekwencją jest brzmienie mniej efektowne, ale pełne klasy; adresowane do osób, które nie poddają się tak ławo pierwszemu wrażeniu i emocjom, a lubią dobrze ułożony, przewidywalny dźwięk....".

magia słów

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W języku fachowców opisuje się to tak : "...Konsekwencją jest brzmienie mniej efektowne, ale pełne klasy; adresowane do osób, które nie poddają się tak ławo pierwszemu wrażeniu i emocjom, a lubią dobrze ułożony, przewidywalny dźwięk....".

magia słów

Hehe - niestety nie jestem fachowcem :) Jestem tylko użytkownikiem,

Mój marantz sr5003 ma juz 7 lat. Sprawuje się bez zarzutu i w sumie to jestem zadowolony, no ale przydałoby się więcej wejść hdmi (ma tylko 3)...Ostatnio przyszedł do głowy pomysł wymiany na sr5009. CZY TO MA SENS? Czy uzyskam w KD lepszy dzwiek? (stereo mnie nie interesuje, jak tez zadne bajery w stylu wifi)...nie mam mozliwosci odsluchu. ....Wymieniac czy dalej grać na staruszku?? Proszę o poradę

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

chwile mnie nie bylo. niezly watek sie zrobil. o muzyce, zyciu i calej reszcie :) bylem na kilku odsluchach, petla sie zaciska, ale im wiecej slucham, tym chetniej szedlbym droga oddzielnych klockow, tylko mnie na to nie stac. generalnie jestem raczej rozczarowany brzmieniem ampli z nizszej-sredniej polki, bo mimo, ze jest to i tak sprzet za kilka ladnych tys. zlotych, a gra, no coz, niech kazdy sam poslucha, ale moja stara wieza akai sprzed prawie 30 lat nie ma sie zupelnie czego wstydzic.

z kolumnami tez jest wesolo, ale nie az tak. tzn. nie ma takiego rozczarowania jak z ampli. marki sa po prostu dosc rozne w brzmieniu i ich modele tez. na razie jeszcze szukam tego wlasnego, ale mam juz kilka propozycji na liscie. mysle, ze jak zaweze liste do 3 modeli, to wezme ten na ktory znajde najlepsza cene. aha, no i tak, na poczatku mialem budzet 4 tys. na pare kolumn. teraz juz widze, ze nastapilo niekontrolowane przejscie na pulap 5-6 :)

jezeli moge komus cos poradzic, co zajelo mi ze 2 miesiace, tak jak kolega xatt pyta wyzej. zamiast szukac wsrod najnowszych modeli, zrobilbym liste funkcji, ktorych potrzebuje, takich jak np. ilosc hdmi, korekcja pokoju, streaming spotify, itd. i cofajac sie rok po roku, znalazl najwyzszy model, ktory bedzie je mial i miescil sie w budzecie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.