Skocz do zawartości
IGNORED

POLSKI HI-END - czy istnieje?

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze mnie uwolnic od czytania o "mini wierzach" Philipsa i opinii osob, ktore doswiadczenia hiendowego dzwieku czerpia ze sluchania YT przez sluchawki.

HD650 sa duzo bardziej wierne niz kolegi Avantgardy pod kazdym wzgledem po prostu. HD650 uzywa wiekszosc renomowanych studiow nagraniowych, a Avantgardy, kto? ;) Avantgardy dobre sa do dyskoteki...To nie jest sprzet do sluchania Muzyki przez duze M

Co ma do rzeczy studio i własny system audio w domu? A czy ty w ogóle byłeś kiedykolwiek w jakimkolwiek studio nagraniowym Stasiop? Oprócz oczywiście tego ściśle tajnego pod Londynem?

Parker's Mood

Prosze mnie uwolnic od czytania o "mini wierzach" Philipsa i opinii osob, ktore doswiadczenia hiendowego dzwieku czerpia ze sluchania YT przez sluchawki.

Marslo, uwalniam Cię, banując Twój byt :) Zajmij się swoimi tubowymi przygodami. Wyjątkowo się ze Stasiem zgadzam :) Marslo, dziękuję za udział w dyskusji, wiele wnosi, jak zawsze Twój wpis! Oby więcej takich avangardowych wypowiedzi! Czuwaj!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W Polsce jest calkiem sporo sprzetu, ktory gra w klasie umownie nazywanej hiendem, wystarczy spojrzec na opisy Henka i Marii z AS 2013 i 2014.

Zamiast rozmow o konkretnych firmach i produktach uznanych juz swiecie polskich producentow :Lampim, Zontku, Albedo, Gigawacie, Amplifonie , Jcat, Amare , Audiotech, i wielu innych jest dyskusja nadajaca sie tylko do wykasowania przez moderacje.

Marslo nie wygrasz z :

SONY: TA-E80ES | 2xTA-N55ES | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT440MLa | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R | TECHNICS RS-88

;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pewnie, że nie wygra :)

Dziękujemy Rafaell za udział, leć kabelki może jakieś porób...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Marslo, uwalniam Cię, banując Twój byt :)

Toż to mistrzostwo świata i okolic. Marslo napisał w wątku na temat, jako jeden z nielicznych i za to został zbanowany.

Nie wiem czy takie podejście nie powoduje, że robi się bardziej śmieszno czy też straszno.

Nie wiem czy takie podejście nie powoduje, że robi się bardziej śmieszno czy też straszno.

Jakie podejście? Sam o to poprosił, no to ma podane jak na tubach... :)

HD650 sa duzo bardziej wierne niz kolegi Avantgardy pod kazdym wzgledem po prostu. HD650 uzywa wiekszosc renomowanych studiow nagraniowych, a Avantgardy, kto?

To jakaś wyrocznia, czy co?!

Wiele studiów nagraniowych używa Beyerów serii Pro np. DT770 czy DT990 i co? I nic!

HD600 miażdżą te beyery, a HD650 to krok w tył w porównaniu z 6 setkami.

Jak w ogóle można porównywać słuchawki do kolumn ?

Chyba że Avangardy to nie kolumny :))))

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Jak w ogóle można porównywać słuchawki do kolumn ?

Normalnie, zaklada sie sluchawki i sie slucha, a potem sie sciaga i sie slucha kolumn. Potem sie porownuje ;)

Zeby nie bylo ze to smiesznie brzmi to wbrew pozorom mozna wiele uslyszec, zwlaszcza kiedy jest szum w domu i zaklucony mir.

A powazniej to mozna sie wiele dowiedziec z takich porownan o jakosci nagranych plyt np.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Normalnie, zaklada sie sluchawki i sie slucha, a potem sie sciaga i sie slucha kolumn. Potem sie porownuje ;)

Zeby nie bylo ze to smiesznie brzmi to wbrew pozorom mozna wiele uslyszec, zwlaszcza kiedy jest szum w domu i zaklucony mir.

A powazniej to mozna sie wiele dowiedziec z takich porownan o jakosci nagranych plyt np.

Twój tok myślenia podoba mi się i pełna zgoda :)

Ale miałem raczej na myśli umiejętność budowania sceny przed słuchaczem w głąb i w szerz.

To dwie różne szkoły, każda ma swoje zalety i wady rzecz jasna.

Zbyt szeroka i gleboka nie daje mi namacalnosci instrumentow, lubie kiedy jest, ale nie kreci mnie gdy jest zbyt duza co chyba wielu wrecz kocha. To sa specyficzne niuanse, ktos powie ze zalezne od ustawienia kolumn (bo to prawda)Natomiast sa wzmacniacze co rozciagaja scene do granicy ktora mnie irytuje na dluzsza mete lub tez nadmiar i przesyt detali (cukierkowosci i szczegulowosci), no ale ja nie naleze do sluchaczy muzyki klasycznej wole jazz, soul, generalnie instrumenty w niezmasowanym ataku jak prezentuje to np Penderecki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O tej porze tylko radio 3 uzywam np nie bez powdu

Ukryta Zawartość

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

ale ja nie naleze do sluchaczy muzyki klasycznej wole jazz, soul

W takim razie graba, bo też wolę te gatunki, chociaż jazz raczej w łagodnej odmianie smoth :)

tak czytam ten watek i zaczynam sie zastanawiac, czy autor watku pisze powaznie czy robi taki sobie żart. Jeżeli jest taki inwestor to ja moge byc ochotnikiem, lecz o ile w zespołach głośnikowych dam jakoś radę to do wzmacniaczy i źródeł potrzebowałbym ludzi ktorzy wiedzą o co chodzi.

Co polskiego hi end to jest oczywiście ale nie jest ich duzo, kiedyś był kustagon/amparo firma z potencjałem, niestety prawdopodobnie zakonczyła swoja działalnośc.

Zaprezentować się także trzeba umieć :)

Ciekawe czy jacyś Hi-Endowcy zgłosili się do autora na PW? Bo w temacie to na razie średnio. A tak byłoby fajnie złożyć pierwszy, całkowicie polski, zestaw Hi-End.

PS. Nawet taki Grek jest w stanie zbudować prawie cały zestaw Hi-End.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet taki Grek jest w stanie zbudować prawie cały zestaw Hi-End.

W jednym Greka bijemy w dziedzinie stolików z milionową ilością kolców i podkładek antywibracyjnych ;)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Mamy w Polsce kilka ciekawych projektów grajpudla , pancin , zeta zero , sounddeco , pylon i kilka innych robiących topowy sprzet ;) . Skoro zainteresowany chce cos podziałać to chyba nie powinien czekać na kontakt od tych firm na forum AS , z nadzieja ze ktos sie odezwie , tylko pojeździć po firmach , porozmawiać , posłuchac i sam dojść do wniosku komu zaufać i powierzyć swoj kapitał ;)

Moze Vittorio sie podciagnal w High-endzie i zrobi w koncu jakis High-endowo grajacy sprzet... Ja mu zycze!

Wzmacniacz Vittoria na AS2013 w pokoju DIY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mnie to oceniać, niech każdy sobie sam szuka swojego "idealnego high endu" i niech sam zdecyduje czy warto inwestować. Ja raczej bym nie patrzył na wypowiedzi na forum , tylko robił research i ustawiał spotkania na odsłuchy i poważna dyskusje a nie opierać sie o forum , gdzie tak naprawdę tutaj każdy wymienia sie z nas swoimi preferencjami , starając sie udowodnić , ze to wlasnie ja jestem prawdziwym audiofilem ;) bzdura. W taki produkt trzeba uwierzyć i zaufać bardzo mocno.

Trzeba moim zdaniem, stworzyc zespol, kazdy jest w czyms dobry i moze wtedy wyszedlby calosciowo jakis system.

W taki produkt trzeba uwierzyć i zaufać bardzo mocno.

Otoz TO!

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Wzmacniacz Vittoria na AS2013 w pokoju DIY

wzmacniacze (liczba mnoga Kolego Stasiop) a nie wzmacniacz i zapomniałeś dodać jeszcze przetworniki cyfrowo-analogowe (również liczba mnoga)

"W taki produkt trzeba uwierzyć i zaufać bardzo mocno." Dobre. A gdzie jest racjonalność? Każdy produkt przed wejściem na rynek powinno się badać. Wiara nic do tego nie ma. To jest biznes a nie kabała.

wzmacniacze (liczba mnoga Kolego Stasiop) a nie wzmacniacz i zapomniałeś dodać jeszcze przetworniki cyfrowo-analogowe (również liczba mnoga)

A te wzmacniacze to przerobiles czy graja jak graly?

Czy sa juz zupelnie nowe?

O DAC-u to nie slyszalem, cos o konstrukcji mozesz napisac?

HD650 sa duzo bardziej wierne niz kolegi Avantgardy pod kazdym wzgledem po prostu...

HD650 to nie jest dobry przyklad na wierne nauszniki (mimo, ze mile w sluchaniu), zwlaszcza porownaniu z duzo bardziej liniowymi Beyerami DT880 (wysokoomowe modele), czy tez AKG K701.

Starsze HD600 tez sa bardziej neutralne od 'misiowatego' (w porownaniu) brata z nieco podbitym basem ;'))

Zmien Stasio sluchawki, jak chcesz sie brac za analize.

Zmien Stasio sluchawki, jak chcesz sie brac za analize.

Generalnie to ja uwazam ze glosniki/sluchawki to procentowo malo wnosza do jakosci dzwieku a przynajmniej do tych aspektow na ktore zwracam uwage i ktore sa kluczowe w DAC-ach. Sluchalem rozne modele i jakos ja nie widze potrzeby slysze wszystko to co chce uslyszec. Moim zdaniem HD600 sa bardziej misiowate i spowolnione wlasnie HD650 bardziej rowne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.