Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe projektory Sony w pazdzierniku 2015...i nie tylko...

will66

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, po berlinskiej IFA 2015, Sony ma rozpoczac sprzedaz nastepcow ponoc juz w pazdzierniku:

Sony vpl-hw65 zamiast hw55

Sony vpl-vw320 i vw320es zamiast vw300/350

I Sony vpl-vw520 i vw520es zamiast vw500...

Mowi sie rowniez sporo o nastepcy vw1000/1100, ktorym ma byc vw1200 z 8K.

Cos w trawie piszczy, bo hw55 jest juz sprzedawany w promocji z PS4 za friko zarowno w Polsce jak i za granica....:)Pozbywaja sie nadmiaru.

Sporo rowniez o nowych JVC. Byly duze oczekiwania, ze JVC wypusci tansza serie 4K z laserem,ale z tego co wyczytalem na forach raczej wyjdzie (-a) modele z poprawionym E-shifem i w koncu wieksza jasnoscia:)) Mowi sie o 10, a moze nawet 33%...

Duzo dobrego pisza rowniez o Epsonie LS10000 z laserem, jednakze "odpada" z czernia do JVC'a. W ogole ma byc ponoc "wysyp" projkow-nastepcow pod koniec tego lub na poczatku nastepnego roku. Przynajmniej tak mowia ploty:)

Takze szykowac portfele panowie na zmiany:)

Moze bedzie okazja na AS w Warszawie cos zobaczyc z tych zapowiadanych nowosci, bo to przeciez listopad,a wystawa ma sie bardziej przeorientowac tematycznie rowniez na wideo....??

Ciekawe co pokażą ciekawego nowe maszyny oprócz nieciekawych cen.... na pewno na papierze parametry się poprawią, tylko czy nasze oko też wychwyci ten skok parametrów ;) ... ...przypuszczam że np.sony hw65 wyskoczy z ceną około 16 tysi....zobaczymy czy różnica jakości rzucanego obrazu będzie warta tych 6tyś. różnicy do hw55...osobiście wątpię, ale to tylko moje zdanie... :)

A skoro wspomniałeś o jvc i większej ich jasności to ciekawy jestem czy nadal zachowają swój niesamowity kontrast skoro mają mieć "mocniejsze żarówy"...

Jak osobiście jak już zmienie ,to kiedyś, tylko na minimum 4K...

Swoją drogą jeśli nowe maszyny nic wielkiego nie wniosą to teraz jest dobry okres żeby w dobrej cenie wyrwać te starsze... nowości kosztują a jak wszyscy wiemy ceny spadają bardzo powolutku w rodzinie projektorów, to nie błyskawiczny spadek cen jak w rodzinie tv... projektory to nadal nisza na rynku...

A co do pozbywania się sony za friko.... to już dawno sprzedawany jest komplecik PS4 i hw55. ... tylko pytanie czy chcą się pozbyć konsol? Czy jeszcze zwiększyć udział swoich konsol w rynku? Bo nie sądzę że chcà się pozbyć hw55. ... bo ten sprzedaje się świetnie ( cena poniżej 10 tyś za sam proj ) i jest (chyba) nadal produkowany...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Choć króciutko, ale jest napisane o prawdziwej ewolucji miedzy hw55 a hw65 ... zobaczymy... :)

Ukryta Zawartość

Gdzieś czytałem, ze Sony na razie nie wchodzi w laser i obstaje przy lampie konwencjonalnej. Natomiast w hw 65 i wyższych modelach ma byc poprawione RC. Jednak jakie inne zmiany maja byc wprowadzone to nie wiem??? W tym tłumaczeniu ciezko jest cos zrozumieć:)

Szkoda, że nadal tkwią przy tradycyjnej lampie. Liczyłem, że modele na 2016 od Sony i JVC będą już laserowe. No cóż, trzeba czekać na kolejny rocznik.

Maksymalizacja zysków, a w przypadku Sony dodatkowo cięcie kosztów, skoro przenoszą produkcję do Chin. hw55es były made in Japan.

Szkoda, że nadal tkwią przy tradycyjnej lampie. Liczyłem, że modele na 2016 od Sony i JVC będą już laserowe. No cóż, trzeba czekać na kolejny rocznik.

Maksymalizacja zysków, a w przypadku Sony dodatkowo cięcie kosztów, skoro przenoszą produkcję do Chin. hw55es były made in Japan.

Hw55 nie były urodzone w Japan ;)

.... i nie rozumiem co ta lampa wszystkim przeszkadza... wg mnie może też chodzi Wam o wentylator i jego głośność...ale w sony 21db to ledwie słyszalny oddech proja... bo jeśli chodzi o koszty wymiany lampy raz na kilka lat to są to śmieszne kwoty przeliczając na miesiące użytkowania.... ja używam proja do wszystkiego i od lutego mam wyświecone 450 godzin...

bo ten sprzedaje się świetnie ( cena poniżej 10 tyś za sam proj ) i jest (chyba) nadal produkowany...

Możesz podać gdzie takie ceny są? Sprawdzałem może pobieżnie ale raczej 13000zł znalazłem.

Możesz podać gdzie takie ceny są? Sprawdzałem może pobieżnie ale raczej 13000zł znalazłem.

Sprawdzajac na stronie www niestety obowiazuja ceny producenta... ale jak zadzwonisz do niektórych wtedy jest zupełnie inna gadka.... jak interesują Cię konkretni dealerzy to jesli masz życzenie prześlę Ci na priva namiary.... od czasu kiedy kupowałem ( luty) nic sie nie zmieniło bo ten model osiągnął już swoje minimum cenowe ( tak mysle)... ja kupowałem w lutym, i dwóch moich znajomych kupowali kolejno, kwiecień i czerwiec i ceny już były nie do zbicia.... duzo zalezy tez od kursu euro, czy dolara a jak wiemy ten ostatni poszybował do góry....

Dzięki, odczytałem.

Przy okazji może ktoś ma porównanie ze starszymi modelami HW20, HW30. Bo to 20-tka miała by być zamieniana i nie wiem czy róznice będa "przekonujące"?

Dzięki, odczytałem.

Przy okazji może ktoś ma porównanie ze starszymi modelami HW20, HW30. Bo to 20-tka miała by być zamieniana i nie wiem czy róznice będa "przekonujące"?

Jeśli hw20 nie ma Reality Creation(hw55 ma i to regulowaną płynnie 0-100 ) to wydaje mi się że różnice będą , dochodzi jeszcze większy kontrast.... chyba ,bo nie znam specyfikacji hw20..... i nie wiem jak jest w hw20 z obróbką obrazu w ruchu, ale hw55 ma wg mnie to na b.wysokim poziomie...

Napisz coś o RC , jak to sobie radzi w praktyce. Zdaje się że Reality Creation pojawił się w modelu HW40, przynajmniej tak przeczytalem bodajże na avsforum. Ktoś tam pisał że konfrontował model 40 z 55 i wybrał 40 ze zwględu na "nieistotne" różnice. Z koleji 20-tka i 30 to to samo z różnica w 3D. Choć czytałem wiele opini że 20-tka ma lepszy nawet kontrast od 30-tki.

Czyli niejako mamy model wyżej rozpartując 20-tkę i 55-tkę. To oczywiście skrót zakładając powyższe.

Ale też pytanie czy przeskok jakościowy jest tak duży/istotny żeby wydać znowu 10 tys zł . Bo zakładam że moja 20-tka wyląduje w pudle , nie sądzę żebym go sprzedał za rozsądne pieniądze.

Zastanawia mnie fakt ponieważ testy 55-tki są super. Autor tegoż samego testu podczas kalibracji mojej 20-tki stwierdził że 20-tka to stary model i niewiele się da z nim zrobić. ??? Takie stwierdzenie powoduje że różnice powinny być bardzo duże.

Napisz coś o RC , jak to sobie radzi w praktyce. Zdaje się że Reality Creation pojawił się w modelu HW40, przynajmniej tak przeczytalem bodajże na avsforum. Ktoś tam pisał że konfrontował model 40 z 55 i wybrał 40 ze zwględu na "nieistotne" różnice. Z koleji 20-tka i 30 to to samo z różnica w 3D. Choć czytałem wiele opini że 20-tka ma lepszy nawet kontrast od 30-tki.

Czyli niejako mamy model wyżej rozpartując 20-tkę i 55-tkę. To oczywiście skrót zakładając powyższe.

Ale też pytanie czy przeskok jakościowy jest tak duży/istotny żeby wydać znowu 10 tys zł . Bo zakładam że moja 20-tka wyląduje w pudle , nie sądzę żebym go sprzedał za rozsądne pieniądze.

Zastanawia mnie fakt ponieważ testy 55-tki są super. Autor tegoż samego testu podczas kalibracji mojej 20-tki stwierdził że 20-tka to stary model i niewiele się da z nim zrobić. ??? Takie stwierdzenie powoduje że różnice powinny być bardzo duże.

Niektórzy Koledzy nazwali RC sony ,darbee od sony... popytaj @will66 bo to On duzo eksperymentował z RC i oppo z darbee.... w którymś temacie duzo o tym pisał... przeskok jakościowy zazwyczaj nie idzie liniowo do ceny.... najlepiej jakbyś załatwił sobie hw55 na testy do siebie, wtedy wiedział bys juz wszystko , czy warto czy nie warto dopłacać... nie bede mówił ze są kolosalne różnice bo nie widziałem hw20 w akcji.... na pewno hw55 jest projektorem który daje sumarycznie lepszy obraz, ale jak duzo i czy jest to warte takiej czy innej kwoty to już zalezy od nas samych.....

A co do RC to uwazam to za swietny wynalazek.... i oczywiście go uzywam, a w jakiej skali ustawienia to zalezy od materiału... przy nowszych produkcjach z powiedzmy mniejszym ziarnem podkrecam go bardziej...

P.S. ja "chyba" po wakacjach zaproszę Macieja do siebie z jego zabawkami... :)

Ja ostatnio zakupilem hw 55 i porownywalem go z Hw30 hw40. Roznica dla mnie byla istotna wiec zakupilem hw55.

Co do RC, ja nie wyobrazam ogladania filmow bez tej funkcji.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Yodas, sumie nie oczekuję liniowej zalezności cena /jakość. Druga sprawa że cena nowego 55 nie jest jakimś dramatem. Raczej chciałby usłyszeć że różnice są widoczne i warto bo pewnie za kaucja nawet nikt mi projektora nie wypożyczy żeby w domu porównać. Rozumiem jednak że RC robi dobra robotę, czyli jest róznica znaczna? Bo 20-tka tego jeszcze nie miała. Może inaczej zapytam , czy widząc co robi RC w soniaku, ogladasz czasem bez , tzn czy niektóre materiąły lepiej wyglądają bez RC?

Ja ostatnio zakupilem hw 55 i porownywalem go z Hw30 hw40. Roznica dla mnie byla istotna wiec zakupilem hw55.

Co do RC, ja nie wyobrazam ogladania filmow bez tej funkcji.

Możesz troszkę więcej napisać o tych różnicach? Jakie aspekty obrazu zwróciły Twoja uwagę.

30-tka to w zasadzie 20-tka tyle że bez 3D. No może paradoksalnie lepszy kontrast w 20-tce, choć nie widziałem dokładnie róznic . 30-tkę ogladałem przy zakupie tylko z pół godziny, bardziej sugeruję się że testerzy tak go oceniali. z koleji 40-tka to podobno juz to samo co 55 bez auto iris?

Kolega także stał przed wyborem Sony 55 , ale stwierdził po demo , że ma takie wrażenie , że najpierw obraz jest „osłabiany” specjalnie , a potem poprawiany przez RC :)

Takie jest jego wrażenie . W końcu kupił Optoma HD 83 mkII i jest zachwycony :)

Widzialem HD83 ostrosc super obrazu.

Ale kontrast i czern slaba w porownaniu do Sony hw55.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Kolega także stał przed wyborem Sony 55 , ale stwierdził po demo , że ma takie wrażenie , że najpierw obraz jest „osłabiany” specjalnie , a potem poprawiany przez RC :)

Takie jest jego wrażenie . W końcu kupił Optoma HD 83 mkII i jest zachwycony :)

Ktoryś z testów zachodnich dokładnie tak samo opisał sprawę. Do tego stopnia że na wyłaczonym RC obraz był nieakceptowalny . Dziwne to trochę.

Ktoryś z testów zachodnich dokładnie tak samo opisał sprawę. Do tego stopnia że na wyłaczonym RC obraz był nieakceptowalny . Dziwne to trochę.

Moze nie, ze nieakceptowalny, ale wyłączenie RC powoduje znaczny niedosyt. Opisywałem to chyba pare miesięcy temu w jakims watku na tym Forum.

Nie wiem jak wyglądało to w niższych modelach Sony bez RC; czy obraz był 'rozmiękczony'? Nie wiem czy Sony chciał w ten sposob wypromować produkt (RC) czy wychodzi tez słabość soczewki obiektywu??

Na zachodnich forach dość czesto userzy opisują rozmycie ostrości obrazu poza środkiem ekranu......

Z tego , co słyszałem , to soczewka jest z plastiku (?). Ale taki manewr z psuciem , a potem cudnym naprawianiem to moim zdaniem jakaś ch....nia .

... zwłaszcza ,że ta ch...nia wyprzedza inne ch...nie np.w tym teście... :) ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zwykle bywa im dalej w las tym....

Więc zacząłem rozpatrywać też przesiadkę na JVC. Chodzi o model RS49, czyli podobno wersja ulepszona do x500. No własnie jako to jest , czy może ktoś coś wie na ten temat. Posiadaczy x500 też prosiłbym o informację zwłaszcz jeśli ktoś porównywał z hw55 Sonego.

Więc zacząłem rozpatrywać też przesiadkę na JVC. Chodzi o model RS49, czyli podobno wersja ulepszona do x500. No własnie jako to jest , czy może ktoś coś wie na ten temat. Posiadaczy x500 też prosiłbym o informację zwłaszcz jeśli ktoś porównywał z hw55 Sonego.

jak przymierzalem sie do zakupu Soniacza, testowalem rozne modele.

Nie testowalem rs49 ale rs45, projektor super mial troche lepsza czern i kontrast od HW 55 ale jak wlaczylem male swiatelko w pokoju to sony wygral jasnoscia. Rowniez bardziej podoba mi sie odcien skory w sonym w jvc tak jak by troche over saturated. Rowniez jak na moje oko 3d w sonym bylo o wiele lepsze, nie bylo tak widac bardzo rozmyc obrazu jak na jvc.

Jak dobrze pamietam to JVC RS49 to wersja tzw. instalatorska- popularne za zachodzie szczegolnie USA I Australii- i generalnie to te same projki z x500 tyle, ze RS49 ma wiecej opcji dla instalatora w menu serwisowym i przedewszystkim mozliwosci kalibracyjnych.

JVC'y tez daja sie ponoc lepiej skalibrować niz Sony.

Co do odcienia skory ludzkiej i przesycenia w JVC to Sony jest najlepszym projkiem ustawionym fabrycznie i jak ktos nie szuka dziury w całym ( uwazam ze warto kalibrować) to moze od razu ogladac po wyjęciu z pudła i sie cieszyć obrazem.

Rosto , decydując się na któregokolwiek JVC musisz mu zapewnić odpowiednie warunki . Inaczej cała para pójdzie w gwizdek :)

Ale jak tylko spełnisz zalecane klimaty do jego pracy , to będziesz bardzo zadowolony .

Sony może i wygrywa jasnością , ale JVC ma właśnie ten videofilski charakter , który ma swoją zaletę i cenę .

Mi osobiście 3D w ogóle zwisa i to także był dla mnie jakiś priorytet .

Sony jest uniwersalny. Jasne pokoje , 3D i gry , to nie problem dla niego .

JVC czuje się mocarzem w sumie tylko w kinie . I niech tak zostanie .

Mam X 500 po kalibracji , ale zastanawiam się nad pogonią do doskonałości i uzbrojeniem go jeszcze w eeColor LUT BOX i procesor Darbee . Ponoć będzie to dublowanie e-shift-a . Chodzi jeszcze po głowie MagicScreen , ale jest obawa , że bedą niedoświetlone boki .

Temat jest rozwojowy i narazie odkładam go na pożną jesień-zimę .

Wtedy z nudów będę maglował temat ,,perfekcji " :)

Pozdrawiam .

Maciej

Dokładnie , to chodzi o hot-spoty . Może , to przez słabszą lampę ? Nie wiem , nie znam się na tym :)

Muszę skontaktować się z Markusem i uzgodnić kilka kwesti .

Kolego wyjaśnij o co dokładnie Ci chodzi z tymi niedoświetlonymi bokami. Mam projektor o jasności 1300ansi i wyświetlone ponad 2000godzin, obraz jest idealnie rozświetlony po całym ekranie MS Future.

Co do Darbee to ma ono sens tylko przy standardowych ekranach. Z ekranu MS uzyskasz taką jakość obrazu, że Darbee jest zbędne. Testowaliśmy Oppo 103, 105 oraz dwa niezależne procesory 5000 i 5100, przy ustawieniach do 45% w trzech trybach nie wnoszą one nic do obrazu. Po przekroczeniu 50% wręcz degradują obraz. Co innego przy zwykłym ekranie.

Witam Markusie 77.

Dzięki za rozwianie zasłyszanych wątpliwości . To tylko było podejżenie , że tak może zachować się ekran z niskiej mocy lampą . Zresztą nie moje spostrzeżenia tylko kolegi , który nie widział tego ekranu , ale tak mu zaświtało w głowie z fizycznego punktu widzenia :)

Do tej pory myślałem , że 100" cali mnie satysfakcjonuje , ale teraz dorosłem do 110"

Możesz podać na PW cenę bez ramki ?

Idzie Święty Mikołaj i muszę już napisać do niego list :)

Dobrze , że chociaż Darbbe odchodzi z listy .

Robiłeś już może testy Twojego ekranu i JVC ? Jakie wrażenia ?

Pozdrawiam i miłego dnia .

Maciej

ale teraz dorosłem do 110"

zmieniajac parametry ekranu jak i jego rozmiar moze sie to wiazac z potrzeba ponownej kalibracji- jezeli robiles z MK to dopytalabym go o to.

Co do Darbee to ma ono sens tylko przy standardowych ekranach. Z ekranu MS uzyskasz taką jakość obrazu, że Darbee jest zbędne. Testowaliśmy Oppo 103, 105 oraz dwa niezależne procesory 5000 i 5100, przy ustawieniach do 45% w trzech trybach nie wnoszą one nic do obrazu. Po przekroczeniu 50% wręcz degradują obraz. Co innego przy zwykłym ekranie.

na 'zwyklym' ekranie rowniez nie ma sensu powyzej 50%. Ja jade tylko na RC i po kalibracji obraz jest super; nie mozna oderwac wzroku, szczegolnie na dobrych realizacjach.

mysle,ze przeginanie z wartoscia czy to Darbee czy RC lub innego tweek'a prowadzi zawsze do przeslodzenia kawy.....A stosowanie wszystkiego naraz to jak impra do bialego rana:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.