Skocz do zawartości
IGNORED

Radiance 3, kilka pudełek i co dalej

Jarko35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono,

jako świeżak na początku odkrywania na nowo dźwięku chciałbym prosić o wyrozumiałość, nie zadowala mnie jakość dźwieku w moim zestawie i z tego tytułu chciałbym skompletować zestaw oparty na Radiance 3 - bowiem słyszałem te głośniki w lepszych zestawieniach i generalnie pasuje mi nawet połączenie z Yamahą (oczywiście na początek i innymi źródłami dźwięku)

Pokój 25 m w kształcie prostokąta - kolumny stoją po ok. 80 cm od ścian, muzyka którą słucham to oprócz klasyki i tzw. heavy metal'u jest tą którą lubię w zależności od nastroju, także: jazz, chilout, electro, pop a także czasami sieczka w wykonaniu Tiesto, czy też folk Shantel'a, a i Patricia Kaas, Scorpions, George Michael, zróżnicowanie jest, co cenię muzykalność, rytm, wejścia sopranu jak w Nightwish z Tarją jako Wokalistką, Katie Melua, ZAZ, Depeche Mode - polski rock 80-te to tyle o mnie - zbiór cd dla mnie istotnych 200

To pewnie tysięczne pytanie - niemniej - zadaję je z nadzieją na wsparcie:

1. Zmiana wzmacniacza Technicsa na lepszy brzmieniowo, Yamaha to fajny ampli, ale nie to samo co wzmacniacz

2. zakup źródła - zastanawiam się nad:

a. Pioneer PD 50 - fajnie gra, mam znajomego w RTV niewiele tego sprzedali, ale zdarzyły im się reklamacje i tu mój ból bo jednak 2 000 wydać i ganiać po serwisie ze złością jakoś mnie już denerwuje ta myśl - co według Was zagra podobnie w zbliżonej cenie no i będzie miało DAC'a w sobie, wejście usb (powoli pliki też zaczynam pozyskiwać) - Yamaha n301 - mnie nie tak nie urzekła - nie tak muzykalna, n500 mało dostępna ale muzycznie też szału względem 301 nie robi wg. mnie oczywiście chyba jest ograniczona jakoś programowo

b. tanie poprawne źródło CD + DAC z pilotem - też fajnie byłoby się zamknąć w kwocie 2 500

c. zripowanie dobrą kartą moich płyt do wysokorodzielczych plików i zakup odtwarzacz strumieniowego z wbudowanym DAC - nie wiem czy jest taki kombajn do tego istnieje i ile stracę na jakości (czy wogóle stracę) zmianie zapisu z cd na pliki - skoro mam płyty szkoda mi wydawać drugi raz kasę na pliki

Na razie gramofon to zabawa, której równolegle będę się uczył i to na starych klockach tak by spróbować poczuć - analogu

Kable to też jeszcze nie moja bajka, nie ten etap

dziękuję za wyrozumiałość i wszelkie wskazówki

• 2 tygodnie później...

Ciekawe jak dla mnie recenzje zebrały wzmacniacze Advance Acoustic X-i60 i x-i90 pytanie czy ktoś z Państwa miał przyjemność ich posłuchać - zastanawiam się czy patrząc na specyfikacje "dadzą" rady Radiance 3 udźwignąć - lubię słuchac głośno - 13 sta na pokrętle - właśnie Technics albo mi pada albo nie wiedzieć czemu trzeszczy bas - czego nie ma absolutnie przysłuchaniu z Yamahy.

Miłego weekendu

• 2 tygodnie później...

Cóż będzie blog...

Marantz PM8005 lub Marantz MM 7025 i któryś zostaje po odsłuchu w domu - chyba, że sopranu będzie mi mało wtedy zostaje zmiana kolumn i zupełny początek ... hm

no i kłpot - grta pięknie, ale jedna kolumna, druga tylko dołem i to jak pod kocem, Marantz seria 8005 świetnie brzmi na 1,5 kolumnie ;)

Czy może ktoś z Forumowiczów wie gdzie można naprawić kolumnę, nie mogę znaleźć serwisu Acoustic Energy Radiance 3,

dziękuję za ewentualną odpowiedź

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.