Skocz do zawartości
IGNORED

Strumieniowce, wymagania sprzetowe [auralic aries, aurender n/x100, lumin, nad m50 itd]

andrzejeka

Rekomendowane odpowiedzi

Strumieniowce to dla mnie temat nowy i nieznany, wiec pytania moga byc naiwne, prosze o pewna doze wyrozumialosci.Czytajac opisy ze stron producentow watpliwosci rosna a nie rozwiewaja sie.Ale do rzeczy.Chce kupic strumieniowiec, jeden z podanych.W jednym pokoju mam komputer, router, w drugim pokoju sprzet audio.Czytam, ze nalezy polaczyc kablem LAN strumieniowiec z routerem, ze musze miec NAS, to jasne.Ale w opisie pisze sie o wlaczonym komputererze, czasem o komputererze Apple.(czy MAC to wymog?

-1-Auralic aries-----

-czy do funkcjonowania tego urzadzenia musi byc wlaczony stale komputer (pc czy mac?], czy wystarczy wlaczony router i NAS

-czy moge odtwarzac z plikow na dysku hd lub pendrivie poprzez usb z wylaczonym komputerem, routerem, NAS w calosci czy ktorys element musi dzialac jak np. router?

-czy do kontroli playbacka z pendriva wystarczy sam pilot czy musi to byc ipad kontrolujacy poprzez router?

-rouer.. jesli polaczony z komputerem i NAS kablem oraz kablem lan ze strumieniowcem...to transmisja plynie kablem to jasne.-

-Jesli chcemy poprzez ipada kierowac strumieniowcem to odbywa sie to poprzez ipad -router, ale czy wtedy router musi miec wlaczone wi-fi?Sygnal idzie z ipada do routera a on dalek kieruje transmiska poprzez lan, czy odbierze sygnal przy wyłączonym wi-fi, czy zas wi-fi musi byc caly czas wlaczone?{unikam w domu w

szelkiego wi-fi, wszystko idzie kablami i tak wolalbym by zostalo}

Jesli ktos ma urzadzenia typu auralic aries, aurender n/x100, nad m50, lumin t1 lub podobne to moglby napisac cos o praktycznych aspektach konfiguracji sprzetowej i programowej urzadzen, doswiadczeniu i problemach?

-NAS-jakie polecacie, czy synology, czy qnap, co bardziej bezproblemowe?

Wszelkie wpisy mile widziane, to moze byc jakies kompedium dla nowicjuszy.

Router zostawiamy w spokoju. To część sieci i zawsze musi działać.

Sterowanie strumieniowcem odbywa się zawsze po Wi-FI więc WI-FI musi być zawsze włączone.

Auralic Aries odtwarza muzykę z serwera DLNA (może też z HDD - jednak bez funkcjonalności tagów) - czyli serwerem musi być albo PC albo NAS.

Jak odtwarzasz z HDD lub pendrive to Aries nie musi mieć połączenia z siecią - o ile da się nim sterować za pomocą pilota. Niestety tego nie wiem.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jesli chodzi o serwisy typu Tidal itp., czy caly czas w routerze musi byc wi-fi wlaczone? Inna zas para kaloszy, ktorej nie bralem pod uwage, to audio poprzez niestety pc.Jesli nabywam pc i chce z niego puszczac muzyke z nagranych plikow na hd to jak tym steruje, czy moge sobie kliknac na powiedzmy 10 plikow i leci jak z plyty, i leci siecia lan dalej przy wylaczonym wi-fi na routerze?Wtedy mam wlaczony pc i tyle, ze jesli chce zmienic muzyke to fatyguje sie do kompa ponownie by to zrobic recznie klikajac myszka.A jesli leze na kanapie i chce sterowac komputerem w drugim pomieszczeniu to steruje czym, ipadem, poprzez router, poprzez wi-fi?

Nieoczekiwanie audio pc stanal pod znakiem mozliwosci.

Wspomniane modele strumieniowcow dalej aktualne.

Auralic Aries odtwarza muzykę z serwera DLNA (może też z HDD - jednak bez funkcjonalności tagów)

Serio Aries odtwarza z HDD bez tagów?:):) Tzn. jak plik 1,2,3 itp, bez okładek płyt? To bestia nie sprzęt:):):)

Wyświetlacz Ariesa nie wyświetla okładek. Okładki masz w aplikacji na ipada.

Brak wbudowanego serwera DLNA to dla mnie spora wada Ariesa.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wyświetlacz Ariesa nie wyświetla okładek. Okładki masz w aplikacji na ipada.

Brak wbudowanego serwera DLNA to dla mnie spora wada Ariesa.

a to spoko , w sumie bez sensu okładki i kolorowy wyświetlacz na streamerze, i tak z odległości 2-3 metrów tego nie widać. Myślałem, że po podpięciu USB do Ariesa nie widzi okładek i tagów na tablecie. Tablet to bardzo wygodne narzędzie do sterowania sprzętem audio, chociaż wcześniej myślałem inaczej. Polecam zainwestować w tablet firmy Apple, aplikacje są optymalizowane pod IOS, można sobie oszczędzić sporo nerwów, no i nie trzeba doktoratu z informatyki jak przy androidzie:)

-czy moge odtwarzac z plikow na dysku hd lub pendrivie poprzez usb z wylaczonym komputerem, routerem, NAS w calosci czy ktorys element musi dzialac jak np. router?

Nie. Sterowanie i odtwarzanie odbywa się poprzez aplikację na ipada, która komunikuje się poprzez Wi-Fi. Czyli sieć z Wi-Fi musi działać. PC i NAS mogą być wyłączone.

co do Nasa to moi zdaniem bez sensu. Nie wiem jak ma Aries, ale ja mam dysk twardy 3.5 w nieszpecącej obudowie:) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obok streamera na półce (podłączony przez usb) i jak chce sobie czasem posłuchać muzyki z plików to go załączam, zgrywam też na niego muzykę. Włączony musi być router i wifi, odtwarzacz sieciowy mam podłączony po LAN, też audiofilskim bo Supry:). Ogólnie w sprzęcie AV staram się unikać wi-fi, kabel jest szybszy.

aaa..... wifi nie unikniesz, chyba, że da się podłączyć tablet po kablu:) Też jestem za zdrowym trybem życia, ale bez przesady. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jak czasem patrzę na moc innych nadajników wi-fi obok mnie to mój jest chyba najsłabszy:)

Ukryta Zawartość

Wi-fi chce uniknac, skoro moge [?] puscic sygnal po kablu.Chcialem uniknac grania z pc, co wymaga zakupu co najmniej jeszcze jednego kompa-i pada?

Nie jestem zwolennikiem skrajnosci, ale pewnych rzeczy sobie a tym bardziej rodzinie wole oszczedzic.Kiedy widze maszty nadajnikow, przekaznikow umocowane na dachach szkół to woła to o pomste do nieba.Ale dopoki tzw. "autorytet" nie powie czegos glosno publicznie i tv, prasa. media tego nie rozdmuchaja, problemu nie ma.

Pewnie, ze nie zyjemy w próżni, jestesmy bombardowani falami zewszad, ale..moc i ekspozycja maleje z kwadratem odleglosci, wiec lepiej miec to troche dalej od siebie.Wracajac do meritum i do grania z komputera, bez wi fi, to czy moge ustawic w pokoju z routerem i komputerem inny audio pc, z ktorego moge sobie stworzyc paroma kliknieciami play liste nagranych plyt i puscic to poprzez : router, lan, NAS [?] do drugiego pokoju ze sprzetem audio.?Rozumiem, ze ten audio pc musi miec jeszcze jakis dolaczony monitor, by sie mogl komunikowac.Czy tez ten pc audio ma stac w pokoju ze sprzetem audio?Tylko jak ma byc wtedy polaczony?Co jeszcze potrzebne jest do audio z dedykowanego pc czy Maca, dac..jak to polaczyc?

Chce grac bez wi-fi , moge wstac zmieniac plyty cd, moge pojsc do pokoju z komuterem i kliknac co jakis czas na dany album, lub kilka.

Myślę, że taka opcja bez wifi jest możliwa, wszystko połączone po kablu Lan, ale o szczegóły musisz pytać osoby posiadające konkretne urządzenia bo raczej nie da się ogólnie odpowiedzieć. Dobrze gdybyś miał możliwość przetestowania aplikacji wybranego urządzenia u siebie. Tak jak pisałem wcześniej, 99,99% urządzeń jest optymalizowana pod urządzenia Apple, jeżeli chcesz korzystać z Andorida czy Windows to zalecałbym wcześniejsze sprawdzenie jak to hula.

Bezgłośny PC (np. terminal HP, bez monitora) z Daphile podłączony do DAC przez USB sterowany za pomocą innego PC. Obydwa PC oczywiście muszą być podłączone do LAN.

Cena Audio PC zależy od Twoich oczekiwań. Czy ma to być dźwięk przeciętny czy wysokiej próby.

Zerknij na www.daphile.com

Nie wiem jak inne ale Aries to czysty strumieniowiec i do niego potrzebujemy Dac.

Ariesa miałem chwilę. Ja podłączyłem lanem do routera i czytałem muzyke z NAS też.podłączonego do routera. Ważne aby był dobry router z przesylem lan szybszym niż w starszych i tanich.

Do tego apka na telefon i już.

Czyli wybierajac opcje z daphile musze kupic jakis cichy hi-fi terminal pc podlaczyc do daca z jednej strony i przez kabel lan do routera z drugiej strony?Jesli router i pc jest w innym pokoju, to poprzez siec lan steruje terminalem?Czy potrzebny jest jeszcze NAS?Skad DAC sciaga pliki muzyczne, z pc w innnym pokoju czy z terminala pc przy sprzecie audi i dacu?Czy terminal pc ma miec wbudowany dysk na pliki czy gra z dysku zewnetrznego czy pendriva wpietego poprzez usb do terminala? Rozumiem, ze tu ipad nie jest potrzebny?Czy sterujacy pc z ruterem w innym pokoju musi byc caly czas wlaczony?Co jesli wejdzie w stan uspienia?

Sa jakies ciekawe strony opisujace podstawy pc audio dla nowicjuszy?

Dzwiek z pc terminala oby nie odbiegal znaczaco od auralica itp.

Andrzejeka jakbyś chciał sobie system na odtwarzaczu Linna postawić to tam chyba w cenie urządzenia przyjeżdża do Ciebie chłopiszcze i wszystko Ci konfiguruje. Audio to ma być przyjemność, a patrząc na ilość pytań które stawiasz to się zastanawiam czy to am sens.

Dzwiek z pc terminala oby nie odbiegal znaczaco od auralica itp.

Taka zabawka kosztuje ... choć mniej niż połowę ceny Ariesa ;-)

Terminal HP kosztuje 150 zł ale jakość dźwięku odbiega od tego co oferuje Auralic Aries.

PC z Daphile jest transportem/playerem dla DAC. Korzysta z plików na HDD, pendrive lub NAS. Musi być podłączony do sieci. PC z Daphile sterujemy za pomocą innego PC lub tabletu/telefonu. PC do sterowania nie musi być cały włączony. Może to być notebook, którego zamykamy po włączeniu odtwarzania.

Andrzejeka jakbyś chciał sobie system na odtwarzaczu Linna postawić to tam chyba w cenie urządzenia przyjeżdża do Ciebie chłopiszcze i wszystko Ci konfiguruje. Audio to ma być przyjemność, a patrząc na ilość pytań które stawiasz to się zastanawiam czy to am sens.

Audio ma byc przyjemnoscia, pelna zgoda.Jestem za prostotą, tylko jak zaczynam czytac to pojawiaja sie watpliwosci.Nieznajomosc nowego tematu i stąd pytania.Odnosnie Linna -dzieki za wskazóqwkę.

W pc audio nie idź Andrzejeka, to jest dla młodych gniewnych na zasadzie, Co, ja nie potrafię, ja nie skonfiguruję,ja nie będę cały czas przy tym grzebał?! :) Kup jakieś gotowe urządzenie. Do sterowania możesz kupić jakiś mały tabletolaptop z dotykowym ekranem i będzie to estetycznie wyglądało na stojaku przy sprzęcie audio, jeżeli już musi być podłączony po LAN. Laptop wygląda słabo przy sprzęcie audio, mieszanie pojęcie...., ale o gustach się nie dyskutuje.

Bezgłośny PC (np. terminal HP, bez monitora) z Daphile podłączony do DAC przez USB sterowany za pomocą innego PC. Obydwa PC oczywiście muszą być podłączone do LAN.

Cena Audio PC zależy od Twoich oczekiwań. Czy ma to być dźwięk przeciętny czy wysokiej próby.

Zerknij na www.daphile.com

Koło się zamyka}}}A jesli zamiast terminala pc z daphile postawie strumieniowca polaczonego do dac z jednej strony i lan z drugiej, to czy moge sterowac swoim pc poprzez lan, router strumieniowcem?Czy pc w pokoju z routerem poprzez lan moze sterowac strumieniowcem zamiast tablet apple poprzez wi-fi routera?Czy potrzebny jest jeszcze nas?

jeżeli nie boisz się wyrobów z Chin można tak jak na zdjęciach:

Tidal na dzisiaj,niestety trzeba oddzielnie.

W sprawie wyświetlacza-moim zdaniem ,im większy i lepszej jakości ,tym łatwiej przeglądać.

Na zdjęciu 7`` led.

Laptop wygląda słabo przy sprzęcie audio, mieszanie pojęcie...., ale o gustach się nie dyskutuje.

Tak? Tyle , że laptop to lepsze zło, a właściwie słuszne jest użycie laptopa-brak zakłóceń z zasilacza jak ma to miejsce w PC.

Dysk NAS można po kablu podłączyć do routera i z routera również po kablu do strumieniowca, WiFi jest potrzebne tylko do sterowania z aplikacji np. na Androida itp.

Z dysku NAS można wybierać utwory np. pilotem strumieniowca, a wyświetlacz wyświetli nam tagi, ścieżkę dostępu etc.

Po co komplikować?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

wifi ma nie być. Czymś musi być sterowany odwarzacz. Optymalny byłby jakiś tablet z wejściem Lan i np.

taka podstawka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23501-0-35291500-1438698046_thumb.jpg

Byłby sterownik/ pilot do streamera blisko sprzętu audio i nie byłoby wifi:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robi sie lekki galimatias.Jeśli coś zle zrozumialem, to prosze o korektę.

1-Jesli mam konfiguracje, w jednym pokoju pc, nas, router a w drugim sprzet audio i DAC ze strumieniowcem typu auralic aries, aurender n/x100, lumin t1 , ktory poprzez siec LAN łączy sie z routerem, to sterujemy strumieniowcem poprzez tablet apple i wi-fi tablet, router.

-czy nie moge sterowac strumieniowcem poprzez program sterujacy na PC, ktory poprzez router i lan idzie do strumieniowca?

-czy tez sterowanie musi sie odbywac poprzez oprogramowanie apple czyli poprzez ipadaa nie PC i czy musi to isc na drodze ipad-wifi-router czy moze isc poprzez ipad wpiety poprzez LAN do routera w innym pokoju i moge bez wi-fi z ipada lub i-Maca sterowac strumieniowcem.Musze wtedy ruszyc sie do innego pokoju, gdzie stoi ipad/iMAC i router ustawic sobie jakies pliki recznie by grały?

-jesli chce odtwarzac z dysku lub pendriva poprzez usb do strumieniowca, pilotem czy takze applowskim Ipadem lub I-

Mac?

Wystarczy zejsc z utartej scieżki {wi-fi} i czyhają niespodzianki.

Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, ale z Twojej wypowiedzi wynika, że,zamierzasz sterować odtwarzaczem z pokoju obok:):) Aplikacje do sterowania streamerem musisz mieć zainstalowaną na tablecie/PC . Możesz mieć router w innym pokoju, a kabel lan podłączony do streamera w "pokoju audio" . Żeby nie wychodzić do drugiego pokoju w celu włączenia muzyki:) musisz mieć w pokoju audio komputer/tablet, nie wiem czy są tablety do których można podłączyć lan, jeżeli taki znajdziesz to mógłbyś sobie go postawić obok sprzętu audio.

Tak, w jednym pokoju mam komputer, router i tam zostanie, w innym zas popkoju sprzet audio.Jesli sterowanie z pokoju audio ma sie odbywac poprzez wi-fi tabletu, to wole reczne sterowanie z drugiego pokoju, gdzie jest pc, router podlaczone poprzez lan.

Jeżeli pociągnięsz kabel lan do pokoju audio i tam podłączysz do niego tablet/PC to będziesz mógł sterować streamerem w tym pokoju.

essewissa ...

Dajmy sobie spokój. Gość jest jakiś niedzisieszy. Dostał już odpowiedzi na wszystkie pytania a ciągle zadaje te same. Żeby aż tak nic nie kumać ?

A tak trochę nie na temat czy N-70 to dobry stosunek jakości do ceny .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.