Skocz do zawartości
IGNORED

Temperatura przechowywania winyli - maksymalna bezpieczna

faust

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W związku z falą upałów - kwestia jak w temacie. Ktoś ma wiarygodne informacje na ten temat?

Warto się tym zainteresować, żeby nie utracić cennych zbiorów. Upały mają być jeszcze przez kilkanaście dni!

Pozdrawiam,

Faust

Na zagranicznych forach piszą że 100 °F (37,8 °C).

Aż strach brać płytę w łapy przy temperaturze 36,6 owych łap.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Strach słuchać w tych temperaturach, bo skrawanie topi płytę He He.

Od tygodnia dzień i noc włączoną mam klime 25,1 stopnia.

Zasady przechowywania na foto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widać w Kalifornii Presleya z placka na tarasie nie posłuchamy...nie mówiąc o starymfildzie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mnie wychodzi, ze tak od Węgier w dół płyta gramofonowa była medium nieznanym z powodów technicznych i właściwości fizycznych. Kraje strefy podzwrotnikowej a co dopiero równikowe, również nie miały szansy na korzystanie z winylu.

Szkoda :-)))

Zastanawiam się tylko z czego muzyki słuchał Hemingway, tak bardzo zakochany w Cubie, Hawańskich hotelach i rumie ? :-)

W.

• Redaktorzy

Mnie wychodzi, ze tak od Węgier w dół płyta gramofonowa była medium nieznanym z powodów technicznych i właściwości fizycznych. Kraje strefy podzwrotnikowej a co dopiero równikowe, również nie miały szansy na korzystanie z winylu.

Szkoda :-)))

Zastanawiam się tylko z czego muzyki słuchał Hemingway, tak bardzo zakochany w Cubie, Hawańskich hotelach i rumie ? :-)

W.

Niedawno przejalem dosc pokazna kolekcje plyt od znajomego, ktory dostal sporo plyt od wujka, ktory mieszkal w Grecji. Greckie tloczenia, stan nm/m, pieknie brzmia, nie wszystkie. Niepokrzywione, chude (jak to epoka) placki. Wujek kupowal nowe, gdy tylko dane albumy zespolow ukazywaly sie w sklepach. Zatem ponizej linii Wegier tez cos bylo, choc nie wiem czy na tak duza skale jak tloczenia z Niemiec czy ZSRR.

A Hemingway, pewnie sluchal sporo muzyki na zywo ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Mam zamówione kilka winyli w Gigancie ale wstrzymałem na razie wysyłkę aż boję się

myśleć jaka może być temperatura "na pace" w samochodzie kuriera :-)

W ubiegłym tygodniu zamawiałem kilka używanych placków przez 'znany serwis aukcyjny', w sumie nie zakładałem że mogą się rozlać :P Dotarły całe i zdrowe, a temperatura jak wszyscy chyba wiemy była ponad 30 na zew. także myślę że nie ma co popadać w paranoje o pływających płytach na pakach kurierskich.

Ale dla jasności temat nie jest od rzeczy. Mój przyjaciel onegdaj zostawił na parapecie obywatela GC opartego pod kątem 45 stopni. A lato było piękne tego roku - płyta spłynęła :)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Mam zamówione kilka winyli w Gigancie ale wstrzymałem na razie wysyłkę aż boję się

myśleć jaka może być temperatura "na pace" w samochodzie kuriera :-)

Ja zamówiłem kurierem kilka CD boxów. Rzeczywiscie były gorace. No ale to nie winyl. Chyba lepiej przeczekac ten upał

Domówiłem :

Ukryta Zawartość

i to "wydłuży" trochę realizację ,przeminą upały a i ja będę mógł posłuchać w komfortowych warunkach.

Teraz mam w pokoju (południowa wystawa) 29,5 st. C

Ukryta Zawartość

Będąc z rodzicami na wakacjach tak pod koniec lat 70tych, kupiłem w Kielcach płytę zespołu "The Moody Blues". Było to podczas powrotu do domu. Fiacisko było do maksimum zapchane bagażami, więc płytę położyłem na tylnym podszybiu.

Po powrocie do domu, kiedy zabrałem się z radością do pierwszego słuchania okazało się , że płyta bardzo przypomina scentrowane koło do roweru :-) Nie dało się jej używać, poszła w śmieci.

Oczywiście jak najszybciej nabyłem nową :-)

To nie są żarty z temperaturą i winylem, jednak w stojakach i temperaturach znośnych dla człowieka nic im nie grozi.

W.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.