Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podstawkowe+podstawki/podłogowe ok.2000zł 10m

podsędek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, powoli się przymierzam do kupna kolumn do pokoju 2,8x3,7m z przejściem do kolejnego takiego samego, w pokoju w którym będą stały stoi tylko biurko/stół i fotel. Na tą chwilę mam chińskiego daca na pcm5102 i xmosie, klona bcl-a i sanyo ja220 i philipsa cd630 którego praktycznie nie używam ale po zakupie kolumn będę inwestował w tor.

Budżet to okolice 2 tys. maksimum 3, raczej używane żeby uniknąć dużych strat przy ewentualnej sprzedaży.

Głównie słucham delikatnych kobiecych wokali, trochę ambitniejszego popu, rocka, czasem elektroniki.

Z kolumnami moje doświadczenie jest nikłe co chciałbym nadrobić :) jakiś czas temu interesowałem się słuchawkami i najlepiej wspominam z półki ~1,5k hd600/k701 i myślę że ich kolumnowy odpowiednik z mocniejszym dołem będzie mnie satysfakcjonował.

Do tej pory zaciekawiły mnie Castle Knight 2/3/4 tylko boję się wycofanej średnicy.

Coś polecicie?

tl:dr używane kolumny podstawkowe/podłogowe ~2k, 10m kw, równe/lekko wysunięty środek raczej ciepłe, kobiece wokale

Ta elektronika zupełnie nie nadaje się do kolumn za 3000 zł. Na pewno nigdy nie pozwoli nawet zbliżyć się do poziomu z dobrych słuchawek. Każdy tak gada o "późniejszej wymianie elektroniki" ale zwykle tego nie robi. Ludzie uwielbiają wyrzucać pieniądze w błoto.

Moja porada - sprzedaj wszystko co masz. Kup nowe aktywne monitory Focal Alpha 80.

Gość numik

(Konto usunięte)

z podłogowych tylko Dali Zensor 5 lub Pylony (rozmiar, trudno mi sobie wyobrazić jakieś inne, no ewentualnie Indiana Line - Dali dobre do Twojej muzyki), z podstawek polecam Dali, Tannoy, MA może - unikaj raczej kolumn grających skrajami / bez dobrej średnicy, stracą na tym wokale których głównie słuchasz, ja osobiście nie polecam Focali, Paradigmów, Klipschów, B&W czy KEF do takiej muzyki, bez odsłuchu możesz się przejechać. Jak kupisz niezłe kolumny kup jakiś porządniejszy sprzęt;p;p;p, może pojedź gdzieś i posłuchaj paru kolumn. Z tych na nie, jeśli jest opcja zwiększenia % słuchania muzyki rockowej i rozrywkowej rozważ Paradigmy, w tym są świetne.

Gość numik

(Konto usunięte)

tak, w tak małym pomieszczeniu spokojnie podstawki wystarczą, pisałem o podłogówkach gdybyś się uparł i tak, Dali najbardziej pasują do Twoich oczekiwań i repertuaru, Ikonki też bardzo polecam

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Gram Dali ikonami 1 na ok 9 m. W przeciwienstwie do niektórych nawet tak małe monitory mają duzo basu. Wystarczy posłuchac dobrze nagranych płyt jak np Bjork Medulla. Wiadomo nie jest to bas subsoniczny ale z dwojga złego czyli kiepskie podłogówki z niskim basem czy dobre monitory bez basu ponizej 50-60hz wybieram monitory

Ta elektronika zupełnie nie nadaje się do kolumn za 3000 zł. Na pewno nigdy nie pozwoli nawet zbliżyć się do poziomu z dobrych słuchawek. Każdy tak gada o "późniejszej wymianie elektroniki" ale zwykle tego nie robi. Ludzie uwielbiają wyrzucać pieniądze w błoto.

Moja porada - sprzedaj wszystko co masz. Kup nowe aktywne monitory Focal Alpha 80.

wiem że się nie nadaje dlatego napisałem że później będę inwestował w klocki

bo chyba najlepiej od kolumn zacząć

plan jest taki że do końca tej zimy 6-8k chcę przeznaczyć na kolumny, słuchawki, wzmacniacz, ew wzmak słuchawkowy, dac i jakieś tanie cd na transport

Kup dobre kolumny a elektronikę do nich dobierzesz później. W takim razie na początek proponowałbym ProAc Studo 118.

tylko z podstawkami robi się z nich ~3,5k(przynajmniej tych z allegro) co raczej wykracza poza zakładany budżet

dodam jeszcze że w 90% cicho słucham

Zastanów się ponownie nad aktywnymi Focal Alpha 80 jako systemem docelowym ...

mając załóżmy 7k pln

kolumny 2k

wzmak 1-1,5k

dac ~1,5

słuchawki 1-2k wraz z ampem do nich

kable wszystkie ok 500

cd kilkaset zł

to kolumny za 3500zł naginają budżet, chciałbym mieć na 2-3 lata spokój z graniem

Cześć. Mam Castle Knight 2, mają raczej delikatne wokale - tylko, że to w moim systemie ale pamiętaj, iż bardzo wiele zależy od tego z czym je połączysz. Z wzmakiem Music Hall a 35.2 środek i wokale z Knight 2 są kapitalne. U mnie grają z NADem 356 a on jednak ma podkreślony bas i przekrój górnej średnicy i wysokich tonów w stosunku do środka co z Knight 2 czasem daje niestety efekt lekko cofniętego wokalu. Znowu Knight 2 połączone z Heed Obelisk Si mają świetny środek pasma, także musisz dobrze wybrać wzmaka do nich i za śmieszne pieniądze kupisz kolumny bardzo przyjemnie grające, o ładnej barwie wokali, baaaardzo nisko schodzącym jak na monitory, mięsistym basie i nieostrej górze. Polecam Ci je z czystym sumieniem, w ich cenie moim zdaniem nie mają żadnej konkurencji.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

to kolumny za 3500zł naginają budżet

Focal Alpha 80 były ostatnio na allegro za 2800 zł. Nowe, z gwarancją.

Są to monitory aktywne więc nie potrzebujesz do nich wzmacniacza bo "mają go w sobie". Są w wielu sklepach - proponuję odsłuchać.

Focal Alpha 80 były ostatnio na allegro za 2800 zł. Nowe, z gwarancją.

Są to monitory aktywne więc nie potrzebujesz do nich wzmacniacza bo "mają go w sobie". Są w wielu sklepach - proponuję odsłuchać.

z tym 3,5k odnosiłem się do proac-ów, wiem że monitory aktywne mają amp w sobie ale jakoś nie jestem przekonany(z bliżej nie określonych powodów) do tego typu konstrukcji

mając załóżmy 7k pln

kolumny 2k

wzmak 1-1,5k

dac ~1,5

słuchawki 1-2k wraz z ampem do nich

kable wszystkie ok 500

cd kilkaset zł

to kolumny za 3500zł naginają budżet, chciałbym mieć na 2-3 lata spokój z graniem

1,5k na daca jest bez sensu przy tym budżecie, sugeruje dac-a za 0,5-0,8k.

Kable również taniej jak 0,5k. Na kolumny daj 3k na wzmak 1k.

Proac to konkretna propozycja na lata!

z tym 3,5k odnosiłem się do proac-ów, wiem że monitory aktywne mają amp w sobie ale jakoś nie jestem przekonany(z bliżej nie określonych powodów) do tego typu konstrukcji

Z bliżej nieokreślonych powodów polecam jednak posłuchać tych Focali, kolega wie co pisze.

Projekt całościowo jednego producenta, zgrany wzmacniacz z przetwornikami to bardzo dużo. Efekt zaskakujący.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

1,5k na daca jest bez sensu przy tym budżecie, sugeruje dac-a za 0,5-0,8k.

Proac to konkretna propozycja na lata!

Z bliżej nieokreślonych powodów polecam jednak posłuchać tych Focali, kolega wie co pisze.

Projekt całościowo jednego producenta, zgrany wzmacniacz z przetwornikami to bardzo dużo. Efekt zaskakujący.

tylko jak patrzyłem po dacach do 1k w pl to nic mi w oczy nie weszło, a za 1,5 to jest chińczyk na sabre i xmosie

o proacach coraz mocniej myślę

focale nie wiem, już bliżej mi do proaców

audio wybiera się sercem nie rozumem :)

dużo pisania, mało słuchania :), my tu możemy poradnik cały napisać, lepiej podjedź gdzieś i posłuchaj czegoś dla siebie, bo my już mamy :)

wygodniej stukać w klawiaturę w chłodnym pokoju na wygodnym fotelu niż robić wycieczki po sklepach w taką pogodę :) ale trzeba od czegoś zacząć
Gość numik

(Konto usunięte)

wygodniej stukać w klawiaturę w chłodnym pokoju na wygodnym fotelu niż robić wycieczki po sklepach w taką pogodę :) ale trzeba od czegoś zacząć

jasne, teraz to shandy tylko pić :), ale powiem Ci tak, byłem kilka razy w q21 w duże upały a blisko nie mam, w planecie dźwięku w swojej wiosce też i nie żałuję. Sporo sprzętów wypożyczyłem do domu, czasem kupowałem tanie używki by poznać brzmienie nic nie tracąc na odsprzedaży i nie żałuję ani ani ;p;p

To naprawdę wg mnie podstawa...bo papier wszystko przyjmie a racja jest jak pupa, każdy ma swoją ;p;p, tylko słuchanie ;p

http://allegro.pl/musical-fidelity-v-dac-ii-i5594612645.html

http://allegro.pl/dac-wm8741-usb-lundahl-mundorf-lampa-i5579787733.html

http://allegro.pl/musical-fidelity-m1-dac-i5577244851.html

To naprawdę wg mnie podstawa...bo papier wszystko przyjmie a racja jest jak pupa, każdy ma swoją ;p;p, tylko słuchanie ;p

wiadomo, ludzie w internetach piszą że superluxy to kilery słuchawek za 500zł a za takie pieniądze można się rozglądać za hd580 :) dlatego wszystko co czytam na forach traktuję jako sugestię a nie jako prawdę objawioną

co do daców to vdaca miałem kiedyś ale 1 i wg chińczyk na xmosie za 50$ po usb nie gra 3 razy gorzej

w tym na wm8741 boli mnie cm6631 ale same kostki to nie wszystko

m1 nie wiem nie słuchałem

wg mnie lepiej się rozglądać za chińczykiem na wolfsonie/sabre i xmosie

Dac dragonfly Audioquesta 444pln aktualnie. Mały elegancki i na sabre.

Próbkowanie do 96kHz wystarczy.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Głównie słucham delikatnych kobiecych wokali, trochę ambitniejszego popu, rocka, czasem elektroniki.

Zdecydowanie piękną średnicę mają kolumny Tannoya więc ja polecam małe podłogówki Tannoy DC 4T.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

zgadza się, mam model v4, w 15 m pięknie grają, średnica, wokale, góra i dół też piękne z odpowiednim wzmakiem, jak już wymienię to pewnie na model dc6t aby rozwinąć to brzmienie.

aha, więc w zwiazku z tym do 10 m polecę oprócz wymienionych już dc4t, także podstawki dc6, ponoć lepsze od castle 2 i zensorow3, trzeba zapolowac to mozna mieć znacznie poniżej 2k prawie nowe lub z Anglii, normalna cena ponad 3k.

Tak jak wyzej-Tannoy (ale za ta cene kupisz precision 6.1) albo Roksan Kandy K2 TR5. Wedlug mnie to lider w tym przedziale cenowym. Wstegowy tweeter, dobra konstrukcja, solidne wykonanie, piekne wokale. Nie maja duzo basu, ale do Twojego pomieszczenia duzo basu nie potrzeba. Reszta systemu nie moze byc zbyt jasna, bo przy niektorych utworach dzwiek moze byc zbyt metaliczny/jaskrawy. Ja mialem czasem takie odczucie przy trabce jak kolumny byly podpiete pod system Marantza. Do elektroniki, popu, wokali bardzo dobry glosnik. Do rocka niekoniecznie rewelacyjny, ale mozna nacieszyc ucho. Jakis rok temu sprzedalem swoje 1.5 roczne z gwarancja i podstawkami custom design rs303 (ktore z wypelnieniem kosztuja jakies 1500pln+) za £440 funtow, wiec bez problemu zmiescisz sie w budzecie.

Wieza STEREO Technics :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.