Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade zwrotnicy B&W M 801 s. 2

BISDziadek

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw przepraszam za powtarzanie uprzedniego wpisu, ale miałem kłopoty z siecią, a teraz nie mogę edytować.

Co do zakłócania: zwrotnica służy właśnie do zakłócania sygnału wysyłanego na poszczególne przetworniki.

Nie jest prawdą że im niższy rząd tym lepiej, bo mniej zakłócaczy.

Prawdą jest natomiast, że do każdego zestawu głośników można zaprojektować wiele rozwiązań zwrotnicy i każda będąc poprawną będzie brzmiała inaczej.

Dlatego zachęcam cię ponownie do zawarcia znajomości z którymś z projektantów, wysupłania kasy na projekt i rozpoczęcia zabawy. Będziesz miał szansę na coś co podoba się tobie, a nie jakiemuś innemu człowiekowi.

Co więcej, zostaną ci wyniki pomiarów z którymi możesz się dalej bawić modelując/zmieniając zwrotnice i dopasowywać do swoich upodobań. Jak juz dojdziesz do rozwiązania które podoba ci się spoczujeż że chcesz już zostawić, to kupisz superextradrogie komponenty i zastąpisz sobie nimi kondensatory testowe od stxa czy manty :)

I ta wymiana kondów czy cewek to będzie już jak dobieranie krawata do szytego na miarę garnituru. Szukając podobieństw włókienniczych dalej, w tej chwili jesteś na etapie kupowania garniturów w sklepie internetowym z nadzieją, że któryś będzie leżał tak jak ten od krawca. Jak oceniasz szanse?

Co będzie jeśli tam będzie cześć zwrotki - strach pomyśleć.

Szkoda, ale rozumiem. Prawdziwą wartość głośników poznaje się dopiero w układzie aktywnym. To co zamierzasz robić to moim zdaniem tylko strata czasu. Życzę powodzenia.

Nie jest prawdą że im niższy rząd tym lepiej, bo mniej zakłócaczy.

Prawdą jest natomiast, że do każdego zestawu głośników można zaprojektować wiele rozwiązań zwrotnicy i każda będąc poprawną będzie brzmiała inaczej.

Świetnie się to sprawdza w układzie DSP. Potem można dorobić analogowy układ dedykowany.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sam bym się tak chętnie pobawił. Na dzień dobry, bezkosztowo można nawet próbować z przystawkami foobarowymi. Właściwie to niedługo nawet będę miał odpowiednią ilość końcówek mocy do 3waya to się może pobawię. Znowu żona będzie narzekać że kable z BR wystają :)

Bo do takiej zabawy z pasywkami, to już trzeba mieć wiaderko cewek, drugie kondów...

Znowu żona będzie narzekać że kable z BR wystają :)

:-))).

Bo do takiej zabawy z pasywkami, to już trzeba mieć wiaderko cewek, drugie kondów...

I dlatego pisałem że nie jest to, wbrew pozorom, tania zabawa zwłaszcza jak się używa elementów uznawanych za audiofilskie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ja bym najpierw kupił na dwa tygodnie equaliser parametryczny i pokrecił pewne pasma.

A jak ktoś chce mieć wiecej sceny to lepiej dokupić dwie małe kolumienki i podłączyć pod kino domowe i scena sama się wygeneruje. No już superasto jest w profi nagraniach wielokanałowych. Tam nawet słychać kaszelek słuchacza z 13nastego rzędu.

Nie mogę dokupywać nowego sprzętu, bo ten który mam ledwo się mieści. Kino domowe odpada, choć czasem wykorzystuję transport Ezoterica, który ma transport DVD.

Jak juz dojdziesz do rozwiązania które podoba ci się spoczujeż że chcesz już zostawić, to kupisz superextradrogie komponenty i zastąpisz sobie nimi kondensatory testowe od stxa czy manty :)

I ta wymiana kondów czy cewek to będzie już jak dobieranie krawata do szytego na miarę garnituru. Szukając podobieństw włókienniczych dalej, w tej chwili jesteś na etapie kupowania garniturów w sklepie internetowym z nadzieją, że któryś będzie leżał tak jak ten od krawca. Jak oceniasz szanse?

Mnie to się wydaje, że właśnie jestem na tym etapie. Tzn. skłaniam się ku rozwiązaniu, aby kupić gotowy garnitur = zwrotkę, a później dobierać krawat - bo to (tak mi się wydaje) mogę robić sam w domu. Natomiast robienie garnituru mnie chyba przerasta. Dlatego tak patrząc szanse oceniam na 95/100. Te 5% jakby coś.... na wszelki wypadek.

Tzn. skłaniam się ku rozwiązaniu, aby kupić gotowy garnitur = zwrotkę, a później dobierać krawat - bo to (tak mi się wydaje) mogę robić sam w domu. Natomiast robienie garnituru mnie chyba przerasta. Dlatego tak patrząc szanse oceniam na 95/100. Te 5% jakby coś.... na wszelki wypadek.

Zwrotnice pasywne to bardzo trudny temat. Bez możliwości choćby podstawowych pomiarów elektrycznych lepiej do nich nie podchodzić a pomiary elektryczne to dopiero początek drogi.

No cóż.. Trochę na tym diy polega żeby pokonywać kolejne góry nieznanych zagadnień piętrzące się przed nami. Cała w tym zabawa :)

Chociaż nierzadko chce mi się walić głową w ścianę... A jak już dochodzę do błahych rozwiązań problemów nad którymi spędziłem godziny, to miewam wrażenie że od tego walenia tylko echo się po mojej czaszce będzie niosło :)

Anyway, szycia garniturów nie polecam chyba, że masz zacięcie i czas żeby się tego nauczyć. Proponuję znaleźć dobrego krawca.

Nie mam pojęcia ile cię ta zwrotka kosztowała, audiofilsko czy rzemieślniczo. Ale masz parę firm w Polsce które się zajmują projektowaniem zwrotnic. Masz Akkusa w Gdańsku (bardzo fajnie grające kolumny robią), masz zap-audio, o którym chodziły lata temu złe opinie, ale wygląda na to że się poprawił, masz misiomora, yoshiego, ravena z forum i wielu więcej, dodatkowo parę osób z diyaudio które się w to bawią.. Nie ma co się bać. A zrobienie zwrotki pod te kolumny pewnie będzie dla nich ciekawym doświadczeniem.

Cała w tym zabawa :)

Tu pełna zgoda. Grunt to zabawa ;-).

Chociaż nierzadko chce mi się walić głową w ścianę..

W przypadku DSP "walenie głową" jest ograniczone do minimum, co nie oznacza że jest całkowicie łatwo.

A jak już dochodzę do błahych rozwiązań problemów nad którymi spędziłem godziny, to miewam wrażenie że od tego walenia tylko echo się po mojej czaszce będzie niosło :)

Sugeruję porównania (pracę) w czasie rzeczywistym. To bardzo pomaga oddzielić rzeczywiste zjawiska od złudzeń.

Szkoda, ale rozumiem. Prawdziwą wartość głośników poznaje się dopiero w układzie aktywnym. To co zamierzasz robić to moim zdaniem tylko strata czasu. Życzę powodzenia.

Uzywales duelumdow albo na ze pisze o stracie czasu!?

Bomoje doswiadczenie mowi ze im wyzej idziemy tym kondensator bardziej znika. Zostaje tylko synatura barwy.

Mnie to się wydaje, że właśnie jestem na tym etapie. Tzn. skłaniam się ku rozwiązaniu, aby kupić gotowy garnitur = zwrotkę, a później dobierać krawat -  bo to (tak mi się wydaje) mogę robić sam w domu. Natomiast robienie garnituru mnie chyba przerasta. Dlatego tak patrząc szanse oceniam na 95/100. Te 5% jakby coś.... na wszelki wypadek.

Zgadzam sie. Ktos to zrobil pomierzyl doracowal etc.

Teraz dobor jakosci elementow to osobny temat.

To co zamierzasz robić to moim zdaniem tylko strata czasu.

strata czasu? Na pewno teraz nie moę Ci przyznać racji, potem kto wie. Poza tym wiele rzeczy robimy, aby się dobrze bawić. Powiem więcej, gdyby nie sama ochota ulepszania sprzętu, to napewno bym zostawił wszystko tak jak jest. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Ale po słuchaniu "muzy" i z bananem na ustach idziesz spać i myślisz co by było gdyby...

Nie mam pojęcia ile cię ta zwrotka kosztowała, audiofilsko czy rzemieślniczo. Ale masz parę firm w Polsce które się zajmują projektowaniem zwrotnic. Masz Akkusa w Gdańsku (bardzo fajnie grające kolumny robią), masz zap-audio, o którym chodziły lata temu złe opinie, ale wygląda na to że się poprawił, masz misiomora, yoshiego, ravena z forum i wielu więcej, dodatkowo parę osób z diyaudio które się w to bawią.. Nie ma co się bać. A zrobienie zwrotki pod te kolumny pewnie będzie dla nich ciekawym doświadczeniem.

Zwrotkę, którą mam jest oryginalna i dodatkowo nie kosztowała mnie nic (płaciłem razem z kolumną) bo na razie nie chciałem się brać za części, również bez Waszej konsultacji. Zwrotkę do mojego modelu mogę kupić w Nord Creek i tu ceny są różne - napewno nie zaporowe. Oni są jedynymi, którzy masowo robią te zwrotnice do modeli strszych typu Matrix 801/802. Ta opcja o tyle mi się podoba, że nie rozstaję się z kolumną = muzą, a tylko jest "jednodniowa" przerwa na podłączenie, gdybym ją zamówił. Potem jak pisałem zostaje tylko zabawa na niuanse dostrojenia do pomieszczenia.

Masz Akkusa w Gdańsku (bardzo fajnie grające kolumny robią), masz zap-audio, o którym chodziły lata temu złe opinie, ale wygląda na to że się poprawił, masz misiomora, yoshiego, ravena z forum i wielu więcej, dodatkowo parę osób z diyaudio które się w to bawią.. Nie ma co się bać.

Dzięki za informacje - nie o wszystkich wiedziałem.

Poza tym wiele rzeczy robimy, aby się dobrze bawić. Powiem więcej, gdyby nie sama ochota ulepszania sprzętu, to napewno bym zostawił wszystko tak jak jest. Naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Ale po słuchaniu "muzy" i z bananem na ustach idziesz spać i myślisz co by było gdyby...

W układzie aktywnym będziesz się mógł bawić znacznie lepiej. Układ aktywny technicznie stanowi wyraźny postęp do pasywnego, ale już nie namawiam. Pasywnie też można się dobrze bawić.

Bomoje doswiadczenie mowi ze im wyzej idziemy tym kondensator bardziej znika.

W układzie aktywnym kondensatory prądowe znikają fizycznie całkowicie. Jest tylko wyjście wzmacniacza, kabel i głośnik, a najważniejsze że znikają te metry drutu z cewek szeregowych.

Uzywales duelumdow albo na ze pisze o stracie czasu!?

Bomoje doswiadczenie mowi ze im wyzej idziemy tym kondensator bardziej znika. Zostaje tylko synatura barwy.

Myślę podobnie. Przecież taka wymiana zwykłych ceramików na delundy powinna przynieść zmianę na lepsze. Wymiana elektrolitów również. Matrixy pokazuja różnice, jeśli mówimy że są monitorami przezroczystymi. Wymiana gniazd na WBT, pokazała różnicę na plus, zdublowany VDH od gniazda do zwrotnicy również. Dlatego bardziej przekonuje mnie krok naprzód, aniżeli bierność. Tak to widzę i zgadzam się z Tobą.

Pasywnie też można się dobrze bawić.

Dobre - zabrzmiało trochę dwuznacznie. Załóżmy, że miałbym się zdecydować na drogę aktywną to oprócz wzmacniaczy jakie zwrotnice moglibyście zaproponować? Aktywna cyfrowa czy analogowa? Wszystko aktywne, czy może górę zostawić pasywną? Na razie gdybanie, bo taki jest cel tego postu - zbieram informacje. Nawet jeśli ja nie skorzystam, to może komuś się przyda.

Aktywna cyfrowa czy analogowa?

Ja używam Behringerów DCX2496 i CX3400. Pierwsza to DSP druga analogowa. Mają najlepszy stosunek cena/jakość i wykonane są na naprawdę dobrych elementach i solidnie. Mam jeszcze drugi system ze zwrotnicami analogowymi dedykowanymi DIY zamontowanymi jako tylne panele w skrzynkach niskotonowych. Zestawy, podobnie do BW801, w oddzielnych obudowach dla każdej drogi. Wcześniej używałem dwudrożnych zestawów też całkowicie DIY.

Wszystko aktywne, czy może górę zostawić pasywną?

Na początek można zrobić tak jak piszesz zastąpić dolny podział układem aktywnym. To już spory krok do przodu, ale docelowo ja bym dążył do pełnej aktywności.

Dobre - zabrzmiało trochę dwuznacznie.

Audio hobby to podobno dobra zabawa, takie zdania tu na forum wielokrotnie padały. Ja bawię się świetnie choć elementy voodoo wyeliminowałem całkowicie.

<br />Ja używam Behringerów DCX2496 i CX3400. Pierwsza to DSP druga analogowa.<br />
Przepuszcza tylko sygnał 24/96khz. Potrzebuję do 192khz, nie chciał bym tego tracić. Transport i dack mają to próbkowanie częstotliwości do 192khz. Wyjście zegara w dacku też mogę sobie ustawiać do różnych częstotliwości - max 192khz. W sieci znalazłem natomiast

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tą właśnie częstotliwością próbkowania i z wejściem na Word Clock, co w mojej sytuacji jest ważne. Pierwsze wrażenie - wydaje mi się za dużo komplikacji. Łatwiejsza chyba pasywka, albo jestem starej daty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Łatwiejsza chyba pasywka, albo jestem starej daty.

Prostsza, ale nie łatwiejsza.

Ukryta Zawartość

Z tej strony zwrotnice DSP to Maxidrive: 2.3+, 3.4compact, 3.4+. Sądzę że działają w oparciu o ten sam chipset co DCX2496.

Ukryta Zawartość

<br />docelowo ja bym dążył do pełnej aktywności.<br />
Tak sobie przeglądam zwrotnice aktywne i natrafiłem na coś co przykuło moją uwagę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Opinie są wręcz super, choć jak ze wszystkim nowym sprzętem co się teraz ukazuje. W rankingach najwyższe noty itd. Słuchał ktoś tego, nawet na jakimś Audio Show, lub może powiedzieć coś więcej od siebie? Głośnik ten ma zwrotnicę aktywną, DSP, konwerter i przedwzmacniacz oraz wzmacniacze w klasie D. Może być w wersji dwudrożnej, ale i trzydrożnej. Jednym słowem można łączyć same tylko żródłą, czy to cyfrowe czy analogowe. Można zaoszczędzić na sprzęcie no i na wszelkiego rodzaju kablach.

post-44523-0-09650700-1439730142_thumb.jpg

post-44523-0-46047300-1439730165_thumb.jpg

post-44523-0-45285600-1439730185_thumb.png

post-44523-0-85000800-1439730205_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.