Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc 2.5 - od 0 do bohatera -

Plik

Rekomendowane odpowiedzi

--> arturp, 28 Mar 2006, 08:36

>Materiału na stronę jest dużo ale ja nie umiem tego zrobić.

Moge wyklepac strone w HTML-u. Obrazki porobic i zwymiarowac np w AutoCad. Powoli, bo mam kupe nauki itd, ale z chęcią bym sie tym zajął. Duzo skorzystałem z tego forum, a tak moglbym sam zrobic cos pożytecznego. Na pewno wiele osób by skorzystało. Jesli masz gdzies zarchiwizowane projekty ktore zrobiles i chcialbys sie nimi podzielic to napisz prosze.

Mysle ze kilkadziesiat mega na swererze tez nam ktos użyczy.

Pozdrawiam.

PS.

Jak ktos ma ciekawe swoje projekty tez moglbym je wrzucic.

4kowal, 4 Kwi 2006, 19:34

Dziekuję za propozycję , naprawdę to doceniam . Jest jednak problem , wszystkie materiały sa w rozsypce i nie ma do nich żadnego opisu a to zajmie mi kilka dni . Teraz właśnie forniruję moje nowe kolumny , potem malowanie, zwrotnica itd . No i zarabiać na zycie trzeba .

Jeszcze raz dziekuję ale nie podejmę sie w tej chwili .

...there is no spoon...

No to super. Cos sie zrobi.

Ja najchetniej zajal bym sie klepaniem HTMLa. Nie mam natomiast zadnej koncepcji jak ta strona mogla by wygladac. Najlepiej jakby pokazac mi jakas istniejaca strone, na ktorej moglbym sie wzorowac pod wzgledem wygladu: rozmieszczenie menu itd. Zeby bylo prosto i przejrzyscie.

Nie mam super duzo czasu, ale powoli bysmy taka strone zrealizowali. Poza tym jak juz sie zrobi szablon to kolejne projekty bedzie mozna bardzo prosto i szybko wklejac.

Znajdzcie cos na czym moglbym sie wzorowac. Ja taki szablon zrobie i umieszcze chwilowo na szkolnym serwerze. Razem dobierzemy i ustalimy tło, rozmieszczenie menu itd.

kontakt w o mnie

• 4 miesiące później...

Jak już wątek odświeżony to mam pytanie do konstruktorów.

Czy można w miarę "bezkarnie" przenieść bassreflex z tylnej ścianki na przednią ?

Czy ktoś robił taką wersję klonów ? Czy bardzo zmieni się charakterystyka ?

Lub inaczej : czy ktoś z Was ma "oryginalne" klony ale przysunięte blisko ściany ?

Przekopałem się przez archiwum ale nie znalazłem odpowiedzi.

...a może spróbujecie dać B-R od spodu, tak jak jest w nowych D25? Tylko mnie nie zaszlachtujcie za ten pomysł, w razie czego to go nie było;)

W każdym razie można dać wtedy większa(przekrój i co za tym idzie długość) rurę i pokombinować za strojeniem/wytlumieniem obudowy. Kumpel niedawno wyjął z obudowy przeszło połowę wytłumienia i R2,5 zaczęly grać żwawiej, tylko bas troche przybumił, ale jak troche tej watoliny dołoży(spod wieńca usztywniajacego obudowe na 1/2 wysokości wyjął całosć) to powinno być idealnie.

Pozdrawiam

PS. naprawdę szkoda, ze nie ma w sieci(przynajmniej nie czytałem) info na temat tego ile tej waty/wełny ma być wewnatrz i gdzie. Okazuje sie, ze to również jest bardzo ważne.

• 4 miesiące później...

Na jakiej prawidlowej wysokosci powinno umiescic sie wzmocnienie, czesc forumowiczow daje je w polowie kolumny, pozostali na 1/3 wysokosci, czy ma to duze znaczenie? Wiekszosc dostepnych schematow nie ma podanej odleglosci umieszczenia wzmocnienia, znalazlem tylko jeden link, ale czy ten schemat jest poprawny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moje drugie pytanie dotyczy ostatecznej wersji zwrotnicy (jestem juz nieco skolowany), czy mam zastosowac schemat orginalny z odwrocona kopulka bez filtra?

Ukryta Zawartość

Z postow wynika ze wiekszosc uzytkownikow daje wzmocnienie posrodku obudowy - chyba i ja tak zrobie, choc chcialbym wiedziec czy umieszczenie wzmocnienia w innym miejscu wplywa na dzwiek.

Matthew, moglbym Cie prosic o zamieszczenie schematu zwrotnicy ktorego uzyles? Zwrotnice zamawiales moze w Polinku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jest wszystko, napisałem na prv do Ciebie

Ukryta Zawartość

Czytalem ten watek, i doszedlem do wniosku ze nalezy zastosowac orginalny schemat z odwrocona kopulka, chcialbym sie tylko upewnic, ze bedzie on najlepszy. Napisalem w tym temacie, gdyz jak i autor chcialbym by wszystkie informacje na temat tych kolumn byly zawarte w jednym watku, dlatego rowniez prosze o zamieszczenie schematu koncowego (po przeczytaniu kilku watkow wciaz mam watpliwosci ktory jest tak do konca wlasciwy)

Mam jeszcze jedna zagwozdke jesli chodzi o kladzenie forniru, w firmie w ktorej pracuje mam bezplatna mozliwosc wyciecia otworow w kolumnach... i tu sie zaczyna problem gdyz najpierw powinno sie je fornirowac nastepnie wycinac otwory, maszyna na ktorej mogliby mi to zrobic moze podniesc frez tylko na kilka centymetrow i calej kolumny pod frez nie wcisne, za to pojedyncza scianke tak. Moze wykombinuje inny sposob...

...he he czytam sobie tak od paru tygodni zbieajac informacje na temat ProAc ;)

ja użyłem tego schematu.. jak poniżej..

kondensatory Solen, cewki tasmowe z polinku i rezystory MILS, na woferze użyłem jednego 5 ohmowego MILSA zamiast 2szt 10R

źle jest podłączona kopółka na rysunku, powinna być odwrotnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki Matthew :)

Piotreq23, jak w pierwszej kolejnosci wytne otwory w MDFie, nastepnie zloze i okleje fornirem kolumne, to moge miec problem z wycieciem idealnie spasowanego otworu z tym na sciance. Moze by wyciac otwor w MDFie oddzielnie, i w fornirze oddzielnie, nastepnie zaczac naklejac go od frontu, by spasowac wyciete otwory???

iquelo

Moja propozycja jest taka:

Przyklej fornir na element który będzie przednią ścianką , a następnie wytnij w nim otwory.

Dokleisz ściankę przednią zfornirowaną do skrzynki i możesz fornirować reszte paczki. Co innego jeżeli myślisz wpuścić front między ścianki boczne.

>iquelo

Na stronie, którą podałeś, na zdjęciach woofer jast źle umocowany, powinien być przesunięty do bardziej do środka. Szczegóły znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postanowilem wstawic wzmocnienie posrodku kolumny, oraz uzyc tego schematu zwrotnicy.

Przesuniecie kopulki juz uwzglednilem w swoim projekcie, swoja droga wiekszosc schematow dostepnych w sieci ma niepoprawne zwymiarowanie kopulki, moze niech ktos jesli dysponuje wstawi poprawiony schemat, ewentualnie moge go skorygowac sam i zamiescic, by inni uzytkownicy nie popelnili bledu, co wy na to?

Doradzcie mi prosze, czy lepiej jest zwrotnice zbudowac samemu, czy zlecic to firmie? Orientuje sie troche w elektronice i wydaje mi sie ze dalbym sobie rade, czy wystarczy jak zamowie czesci np w Polinku, czy one beda trzymac odpowiednie parametry?

Ja części do zwrotnic zamawiałem w akkusie. Zrób sam - zawsze to frajda i satysfakcja . Tylko pamiętaj o odpowiednim ustawieniu cewek względem siebie. Co do zwrotnicy to obecnie w moich klonach jest tak:

Dla 18tki - szeregowo cewka 1,8mH za nią równolegle z głośnikiem szeregowo podłączony rezystor 4,7 oma z kondensatorem 10uF.

Dla wysokiego - rezystor 8,2 oma , za nim kondensator 2,2uF i rownolegle z głośnikiem rezystor 12om.

Tak gra bardziej przyjemnym " muzykalnym " dźwiękiem - w moim systemie i pomieszczeniu ładnie to współgra ze sobą.

Na poczatku miałem zwrotnicę w wersji bez filtra pasmowozaporowego i było słychać podbicie w okolicach 1kHz.

iguelo

Podaj namiary - przeslę Ci ciekawy artykuł o klonach z wykresami wpływów zmian wartości elementów na charakterystyki.

muda44 pisz na maila: [email protected]

Masz racje, dla mnie zabawa z elektronika jest rowniez frajda :) Na co musze zwrocic uwage kompletujac czesci do zwrotnicy, czy zamawiajac je w sklepie typu Akkus czy Polink, bede mial zachowane wlasciwe parametry, czesci do obu zwrotnic musza byc sparowane?

• 1 miesiąc później...

Mam mała zagwozdkę, otóż do budowy przedniej i tylnej ścianki użyłem 4 cm MDFu, zwiększając grubość w stosunku do orginału o 1,5 cm, czy powinienem wydłużyć bass-reflex z 14cm do 15,5cm?

angelus - nie.

U mnie najlepiej pracuje przy 8cm.

Sam dobierz - im dłuzsza rura - tym nizej schodzi , ale moze brakowac wyzszego basu.

I na odwrót - im krótsza tym wiecej wyzszego basu , ale nie schodzi tak nisko.

Wszystko zalezy od systemu , pomieszczenia , ustawienia i prferencji :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.