Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Marantz PM8005 do KEF Q900

levy

Rekomendowane odpowiedzi

Pomijając już kolumny i ich ustawienie . Bas potrafi być rozmyty i brak wykopu na innym wzmaku jest lepiej.

Roważam jeszcze zmianę źródła na sa8005 będzie bardziej dopasowane charakterystyką do PM8005.

A jeżeli to nie pomoże to chyba pójdę w Denon 1510, 1520 + MArx8 Lub Rx6 + sub.

Dzwięk zyska na szorstkości i wykopie ale muszę już pobawić się w ponowne odsłuchy.

Żona mnie chyba zastrzeli lub spakuje :).

Takim słabeuszem nie jest, ale mocarzem również nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy wyższych poziomach wysterowania mam wrażenie jakby karkas pukał w magnes.

Ukryta Zawartość

Takim słabeuszem nie jest, ale mocarzem również nie.

Ukryta Zawartość

Przy wyższych poziomach wysterowania mam wrażenie jakby karkas pukał w magnes.

Należy też zwrócić uwagę że pomiar jest dla 1kHz gdzie wzmacniaczowi łatwo uzyskać wysoka moc . Gorzej jak schodzimy z pasmem w dół ...

Ukryta Zawartość

KEF Q900 taaakie wielkie kolumny tyle głośników, a brakuje basu i dynamiki :) ten cały KEF to dziwna firma jest, w starych seriach Q też był problem z dociążeniem dołu.

PS. Jak masz już iść w srebrną serie MA to bierz pod uwagę tylko model RX-8.

Skrzynki sa podzielone na dwie części . Coaxial gra też na basie i górna membrana pracuje z nim . W komorze niżej jest woofer ze swoją membraną .

Ot , taki wymysł .

Wzmacniacz z którym porównuje marantza ma zaledwie 30W. Jego granie kończy się o wiele wcześniej.

Bas jednak ma lepszy wykop brzmi potężniej. Wadą jest jednak przyćmienie średnicy i zlewanie sie źródeł dźwięku.

Czasem wydaje mi się ze szukam dziury w całym.

Pierwsze co zrobie to podłącze jako źródło sa8005. A jeżeli to nie zmieni brzmienia to może denon PMA-1510 z odpowiednim źródłem.

Kolumny połączone mam zwykłymi kablami może zastosuje na próbę jakieś o większym przekroju mam na rzwie 2x1,5mm.

Coś na temat membrany biernej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Wzmacniacz z którym porównuje marantza ma zaledwie 30W. Jego granie kończy się o wiele wcześniej.

Bas jednak ma lepszy wykop brzmi potężniej. Wadą jest jednak przyćmienie średnicy i zlewanie sie źródeł dźwięku.

Czasem wydaje mi się ze szukam dziury w całym.

Pierwsze co zrobie to podłącze jako źródło sa8005. A jeżeli to nie zmieni brzmienia to może denon PMA-1510 z odpowiednim źródłem.

Kolumny połączone mam zwykłymi kablami może zastosuje na próbę jakieś o większym przekroju mam na rzwie 2x1,5mm.

Coś na temat membrany biernej:

http://www.hifi.pl/slownik/membrana-bierna.php

Levy...to prawda...szukasz dziury w całym...może to kolumny grają prawidłowo...a Ty chcesz żeby wszystko grało z wykopem...naucz się słuchać...

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem jak w Polsce, ale w Niemczech jest dosyc popularna miejscowa firma Nubert. Ich kolumny maja wlasnie taki bas jakiego kolega sobie życzy a do tego sa atrakcyjne cenowo. Ja slucham glownie jazzu i do tej muzyki zestaw, ktory posiadam nadaje sie wysmienicie. Bas jest jak na monitory baaardzo gleboki i soczysty a rodzielczosc i scena powala.

OK , napiszę wprost .

Q900 to słabe kolumny i nie wiem dlaczego tyle kosztują i je się dalej wciska skoro jest o niebo lepsza seria R.

Zostaw na razie ten wzmacniacz i zmień kolumny .

Podałem stronę wcześniej . Harpia Amstaff , Kef R700 albo Sounddeco Alpha F2 .

Trzy różne brzmienia , porządne kolumny i ewentualnie wtedy kupić mocniejszy wzmacniacz.

• 1 miesiąc później...

Wyjdzie wyjdzie spoko ale w tym budzecie rowniez z tym wzmakiem mozna lepiej.

Z npwych tannoy xt6f, audio academy hyperion , audiosolutions euphony,wigg art enzo

Uzywane kef r700 lub tannoy precision

• 3 tygodnie później...

Kupiłem suba rel T9.

Miałem nadzieje ze troche dociąży brzmienie . Efekt okazał się mizerny.

Kefy schodzą naprawde nisko i problem nie leży w najniższych rejestrach a po prostu w dociążeniu dźwięku, troche również w dynamice.

Stoje teraz w miejscu w którym.

1) zmieniam wzmaka na yamahe as-2000 zostawiam q900 rel i marantz na sprzedaż.

2) zmieniam kolumny zostawiam rel.

Co używaego w okolicach 3000 - 4500 najlepiej było by spasować do tego zestawu?

-dali ikon 6

-cm8

A może coś z monitor audio ?

Dali w sumie bardzo odpowiadają mi brzmieniowo, nie wiem tylko czy w rock-u również potrafią sie sprawdzić.

Kupiłem suba rel T9.

Miałem nadzieje ze troche dociąży brzmienie . Efekt okazał się mizerny.

Kefy schodzą naprawde nisko i problem nie leży w najniższych rejestrach a po prostu w dociążeniu dźwięku, troche również w dynamice.

Stoje teraz w miejscu w którym.

1) zmieniam wzmaka na yamahe as-2000 zostawiam q900 rel i marantz na sprzedaż.

-dali ikon 6

-cm8

A może coś z monitor audio ?

Dali w sumie bardzo odpowiadają mi brzmieniowo, nie wiem tylko czy w rock-u również potrafią sie sprawdzić.

Tannoy precision 6.2 / revolution xt6f lub kef r 700. Tudziez Audio Academy Hyperion

Ja bym obstawiał tą opcję.

Kef Q900 nie zagra rocka tak jak powienien, to są kolumny do spokojnieszej muzyki, słuchałem i miałem dużo Kefów i dopiero seria R ma inną szkołę grania, Monitor Audio też odpuść. Jak chcesz z rozmachem i wykopem to Paradigm i Klipch. Klipsch wypuścił niedawno nową serię Reference Premier na dwóch 20 cm głośnikach basowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To są kolumny z mocnym, zwartym i nisko schodzącym dołem a nie z basem jak poduszka. Cena startowa to około 6 tysięcy za parę, mimo że cena jest ok jak za to co oferują to jednak i tak spokojnie utargujesz do 4500zł. W takiej muzyce jakiej słuchasz żadne "audiofiskie" kolumny się nie sprawdzą, zawsze będą zbyt "wolne", delikatne itp. Dlatego moim zdaniem Paradigm i Klipsch.

Ukryta Zawartość

Ja bym obstawiał tą opcję.

Kef Q900 nie zagra rocka tak jak powienien, to są kolumny do spokojnieszej muzyki, słuchałem i miałem dużo Kefów i dopiero seria R ma inną szkołę grania, Monitor Audio też odpuść. Jak chcesz z rozmachem i wykopem to Paradigm i Klipch. Klipsch wypuścił niedawno nową serię Reference Premier na dwóch 20 cm głośnikach basowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To są kolumny z mocnym, zwartym i nisko schodzącym dołem a nie z basem jak poduszka. Cena startowa to około 6 tysięcy za parę, mimo że cena jest ok jak za to co oferują to jednak i tak spokojnie utargujesz do 4500zł. W takiej muzyce jakiej słuchasz żadne "audiofiskie" kolumny się nie sprawdzą, zawsze będą zbyt "wolne", delikatne itp. Dlatego moim zdaniem Paradigm i Klipsch.

Kolego można powiedzieć, że trafiłeś w sedno sprawy.

Przesłuchałem wiele kolumn:

1 Kef r700 ex Q900

2.Tannoy xt8f

3.Dali Ikon 6 Mk 2

4)B&W CM8

5)AA HyperionIV

6)Monitor Rx8 (Przeciętność nie za te pieniądze)

7)Mission m35i (zaskoczenie dużo bau również pudełkowego ale cena ok)

8)B&W 683 s1 i s2 (nieporozumienie bas jak z creative za 5000 porażka)

Kolejność nie przypadkowa

W rocku z moim marantzem bardzo fajnie grały Cantony Chrono ale już w instrumentalnych utworach q900 je zjadło.

W sumie to ze wszystkich przesłuchanych kolumn Q900 najbardziej mi odpowiadało w spokojnych instrumentalnych utworach.

Schody zaczeły się gdy zacząłem brnąć w ostrzejsze brzmienia.

Wzmacniacz wybrałem spośród:

1 Hegel h80

2 Vincent 227

3 Marantz pm8005

4 Roksan Candy k2

5 Denon 1020

6 Nad 356

Wybór ukierunowany był na uniwersalność, możliwości regulacji barwy jak i znakomite brzmienie.

Choć Hegel jak dla mnie zabrzmiał o wiele lepiej.

Teraz zastanawiam sie czy pm8005 nie był błędem. Może trzeba by postawić na NAD lub konkretniejszą Yamahe i zestawić to własnie z Paradigm.(myśląc o uniwersalności)

Mocono również myślę nad dozbieraniem na coś z serii R KEF-a. Ewentualnie jak mnie już cos trafi to sprzedam to w diabły i kupie coś uniwersalnego , tylko właśnie co ;/.

Ukryta Zawartość

Aż wstyd się przyznać ale wczoraj szykowałem koledze swoje stare altusy na impreze.

Po podłączeniu tych kolumn dopiero zdałem sobie sprawę jak wielki skok jakościowy jest pomiędzy starym a nowym sprzętem.

Dopiero altusy nie mają porządnego basu a ich brzmienie jest co najmniej tragiczne.

Do ostrego rocka typu Iron Maiden wystarczyło lekko odjąć niskich tonów i dołożyć wysokich.

I brzmi to teraz znośnie, nie zamula na basie zastanawiam się czy dla spotęgowania efektu nie zostawić rel-a.

Zestawu Marantz i Q900 jednak nie ruszam bo wyśmienicie sprawdza się w instrumentalnych utworach.

Tak już na koniec co moglibyście polecić do takiego zestawu jako źródło.

Na razie gra hegel hd11 nie wiem czy np Cd marantza z serii 8005 nie było by fajniejszym rozwiązaniem.

Rel jak na razie na sprzedaż jakby ktos był zainteresowany zapraszam na prv.

W czasie kiedy odsłuchiwałem byłem można powiedzieć zieloniutki. To co pamiętam to wspaniałe wysokie tony, bas schodzący nisko ale przez to tracący na impulsie.

Średnie o wiele bardziej wycofane niz w serii Q. W jednej z koncertowych wersji Dzemu przy oklaskach aż ciary przechodziły po plecach w serii r już tak nie było..

Ze względu na cene nie brałem za mocno ich pod uwagę.

R700 sa o klasę lepszymi kolumnami, dla mnie wtedy nie osiągalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.