Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o poradę

buzz_astral

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek witam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post.

Od parunastu lat posiadam Onkyo Integra 8450. Potem przesiadłem się na Denona PMA 860, ale okazał się dla mnie zbyt męczący i niedawno wróciłem do Onkyo. Kolumny na, których słuchałem to Heco Spirit 400, a teraz są to Paradigmy Monitory 3 v2.

Po powrocie na Onkyo stwierdziłem, że chyba już czas skoczyć poziom wyżej (chociaż pewnie dla każdego to znaczy co innego). W swoich rozważaniach zatrzymałem się na następujących propozycjach:

- Luxman L-510 jest taki jeden na allegro z lekkim modyfikacjami (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- Pioneer SA 9100 w wersji amerykańskiej z wymienionymi kondensatorami

Zakładam najpierw wymianę wzmacniacza, a potem wymianę kolumn jeżeli zajdzie taka potrzeba, ale może nie.

Troszkę niżej mierzę w Arcam 9 lub starszego Marantza 1090 do aktualnych Paradigmów

Pokój 15 metrowy, źródła to PC przez Presonus Audiobox, Pioneer PD-7700, w niedalekiej przyszłości gramofon (Thorens 318).

Słucham dużo muzyki rockowej (Royal Blood, Hendrix, Queens Of The Stone Age, Foo Fighters, Rival Sons etc) czasami pop, okazjonalnie jazz (Chick Corea, Tribal Tech).

Szukam zestawu, który nie będzie męczył, będzie raczej koił.

I teraz pytanie czy kierunek moich rozważań odnośnie zakupu sprzętu jest właściwy. Jakie modyfikacje byście wprowadzili?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/121840-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/

Ja napisze tylko od siebie SUBIEKTYWNIE, żadnych uzywanych wynalazków i "okazji" na aukcjach.

Chyba, że masz mozliwość posłuchać, zobaczyć i ocenić na zywo co to za sprzęt.

Osobiście wolałbym "gorszy" model niż cud malina "lekko uzywany", który w praktyce może nas z czasem nieźle rozczarować.

Ale jak kto woli.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Moim zdaniem szukasz wśród bardzo słabych albo bardzo przereklamowanych wzmacniaczy.Do tego słuchasz na budżetowych kolumnach. Nie wróżę sukcesu takim połączeniom.

Dobry jest Arcam Alpha 9 ale on zupełnie nie nadaje się do twojej obecnej konfiguracji.

Poszukaj Musical Fidelity A3, A3,2, E100. Chociaż ten sprzęt będzie dużo lepszy od kolumn.

Jak chcesz ciepło i tak żeby pasowało do obecnych kolumn - to Luxman 410 będzie OK.

Dobry jest Arcam Alpha 9 ale on zupełnie nie nadaje się do twojej obecnej konfiguracji.

Zatem do jakich kolumn?

Poszukaj Musical Fidelity A3, A3,2, E100. Chociaż ten sprzęt będzie dużo lepszy od kolumn

Zamierzam zmienić kolumny

Jak chcesz ciepło i tak żeby pasowało do obecnych kolumn - to Luxman 410 będzie OK.

Nie chcę tylko lepiej. Chcę o niebo lepiej :)

Małe uzupełnienie.

Mam w tej chwili budżet jakieś 5K, sporo czytam, ale w dwa tygodnie nie zdobędę wiedzy, a przede wszystkim doświadczenia całego świata.

Liczę się z tym, że może być pudło z wyborem i stracę parę groszy przy odsprzedaży, bo przecież nie wszystko, ale takie podejmuję ryzyko.

Jak będę czytał jeszcze 100 lat to dalej nie będę wiedział o co mi dokładnie chodzi. No trzeba posłuchać. Poza tym odkładam w nieskończoność krok, który muszę wykonać.

Dzisiaj w nocy nie mogłem spać i słuchając tego swojego zestawu miałem cały czas wrażenie, że jestem poza kontekstem, że dzieli mnie ściana, która tłumi blask basu, jest taki matowy, że to takie odtwarzanie muzyki ze sfatygowanej taśmy na kiepskim decku. Ponieważ gram w zespole, a co tam pochwalę się:

Ukryta Zawartość

to wiem jak to jest być w środku muzyki, a więc chcę to zmienić. I to jest ten czas :).

No i dziękuję za powyższe jak i mam nadzieję poniższe rady :)

Ukryta Zawartość

Ja mam zestaw taki ktory koi tylko wychodzi troche drozej...

MF ktore kolega wczesniej polecal to wybor na pewno w dobra storne - cieplo, przyjemnie z dobrym wypelnieniem dzwiekiem.

A jak może wiesz jak się ma MF do zestawu Rotel RC-990BX i RB-990BX?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.