Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny i amplituner do 5-6 tys.

Daglas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o poradę odnośnie zakupu kolumn i amplitunera.

W tej chwili posiadam:

aplituner: Denon X1000

kolumny fronty: Jamo S606,

centralny Jamo S605

tyły: Wharfedale Diamond 10.2

ale myslę o zmianie ze względu na brak miejsca i odswieżenie salonu. Głównie myślę o kolumnach (zmiana na bardziej kompaktowe - slim), ale przypuszczam, że żeby zagrały to będę musiał zmienic też amplituner.

Jedyne jakie wpadły mi w oko to Bowers & Wilkins CM8 S2. Do tego ewentualnie amplituner do 2tys. (Yamaha 677?).

Sprzęt ma nagłośnić malutki salon ok. 20m2

Materiał to głównie muzyka gitarowa. Dodatkowo od czasu do czasu film i gra.

Czy możecie polecić jakieś inne kompaktowe kolumny na przód?

Czy możecie polecic jakiś dobry centralny w przedziale 1-1,5tys.?

Sprzęt może być nowy i/lub używany.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/121853-jakie-kolumny-i-amplituner-do-5-6-tys/

Jeśli priorytetem jest muzyka to sprzedaj to co masz i złóż używany zestaw stereo ( 2 kolumny , wzmacniacz , DAC/CD ). Usłyszysz prawdziwą muzykę..a i film obejrzysz z przyjemnością.

hmm,

cena "dystrybutora" b&w cm8 s2 to ok. 3800zl sztuka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

trochę ponad budżet :> a jeżeli...

to mają tam teraz w dobrej cenie slimowate elac fs247:

Ukryta Zawartość

(szerokość samej kolumny to ok. 17cm)

są to ładne klocki z nienajgorszym dźwiękiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Weź sobie podepnij te jamo do stereo, później te wafle i powiedz który dźwięk ci bardziej odpowiada. Bo są różnie grające, może ktoś podpasuje coś podobnego.

Ja ostatnio słyszałem kino domowe diy złożone z 5 takich samych monitorów na 18cm głośnikach i dużego (12cali w zamkniętej, nie pytałem autora ale jak go znam to z korekcją) suba w kącie odciętego bardzo nisko i bardzo fajnie to grało. Wszystko w niewielkim pokoju. Zajmowało stosunkowo niewiele miejsca a dźwięk był pełnowymiarowy. Jak mało miejsca to jest to całkiem fajna opcja. Monitorki powiesić na ścianie, znaleźć miejsce na suba i cieszyć się.

Witaj,

Wymiana Denona X1000 na Yamahe 677 dużo wniesie. Zarówno przy odsłuchu stereofonicznym jak i kina domowego.

Wymiana kolumn Frontowych z Jamo 606 tez powinna wnieśc duzo. Proponował bym rozważenie konstrukcji Dali Zensor 7 oraz ELAC FS 77.

W razie pytań lub wycen pozostaje do dyspozycji.

Dzięki za propozycję.

DYI mnie nie interesuje.

Amplitunera jeżeli nie muszę od razu to bym nie zmieniał. Wolałbym teraz przeznaczyć cały budżet na kolumny a np. za jakiś czas dokupić jakieś lepszy amplituner.

Jeżeli chodzi o konkretne propozycję to do ELAC nie mam przekonania, chociaż tego konkretnego modelu nie miałem jeszcze okazji posłuchać.

Dali bardziej do mnie przemawia ale niestety nie są mniejsze niż te które mam obecnie.

Może macie jeszcze jakieś propozycję kolumn typu slim??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.