Skocz do zawartości
IGNORED

Dolby Atmos/DTS:X ktoś słyszał to w wersji "domowej" ?

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Mi szczęka opadła jak zobaczyłem te zdjęcia .. chodzi mi o ilość kolumn.

U Ciebie nie trudno aby dźwięk Cię "otoczył".

Jammar nie tylko tobie, taka ilość subów w takich warunkach to chyba lekkie przegięcie. Nic Ci tam Rafa nie dudni, bo po upychałeś je gdzie tylko się dało....;-) Jak CI kalibracja obcięła poszczególne suby?

Dla mnie to też za bardzo upchane jest.Też jestem ciekaw jak ci suby odcięło poszczególne.Kalibracje robiłeś dla wszystkich razem czy tylko głównego bo jak czytam to każdy ma inne metody?

Nic nie dudni.

Dwa duże na jednym wyjściu, dwa mniejsze na drugim. LFE mam na 120hz a poszczególne pary kolumn różnie, w zależności od wielkości kolumn.

A poziomy dB jak ci ustałił dla poszczególnych subów rozumiem że głośność i zwrotnicę masz nastaw taki sam dla wszystkich subów?

A jak sie ma jedno ustawienie w aplifie dla kolumn i suba to jak lepiej ustawić dla KD 80 czy 120hz mi kalibracja odcięła na 110hz(kolumny na small jak w KD jest zalecane) czy jak przestawię na 120Hz wniesie mi coś dla suba te 10hz?

No to ja dołożę też swoje trzy grosze w temacie sprzed roku. W naszej salce odsłuchowej do prezentacji kina domowego odpaliłem wczoraj Atmosa w konfiguracji 7.1.4 i zastanawiam się czy dołożyć drugiego sub'a, ale to jeszcze zobaczę jak z miejscem. Potwierdzam to co pisali tu poprzednicy, że na budżetowych sprzęcikach, które Dolby Atmos mają tylko po to, żeby ładnie wyglądało na zdjęciach w sieci. I na nich raczej nie powalczy się z Atmosem. Ja zrobiłem to na Arcamie AVR550 z kalibracją DIRAC. W Arcamie jest tylko siedem końcówek, więc musiałem sobie górne cztery kanały pożyczyć z innej, ale generalnie wszystko zadziałało. Mam płytę Lichtmond 4, Płytę BD audio (Atmos) nagranie zrealizowane w katedrze w Cambridge , którą dostałem na szkoleniu w Arcamie, oraz kilka filmów zrealizowanych już w Atmosie. Generalnie jeśli mam ocenić Atmos tak jak 5.1 czy 7.1 no to jest tak, że coś tam strzeli z tyłu czy z boku, całość 11 głośników tworzy olbrzymią scenę i sprawia wrażenie obecności wewnątrz akcji, natomiast materiał z katedry sprawia wrażenie obecności w tej katedrze, to echo i pogłos. W filmie John Wick, jest taka scena gdzie po walce ze zbirami w kominiarkach, odzywa się dzwonek u drzwi. Normalnie ten gong słychać z lewej przedniej kolumny, tymczasem w atmosie słychać go tak jakby to do nas do domu ktoś zadzwonił. Dla mnie to jest system warty uwagi, ale niestety nie każdy może sobie na niego pozwolić, i nie chodzi tu o koszty, ale o możliwości adaptacji pomieszczenia, które właściwie trzeba budować/remontować od zera uwzględniając ustawienie mebli itp domowych sprzętów.

Aha..... Playstation 3 jako BluRay nie obsługuje systemu Atmos, to samo tyczy się Asusa BDS700

Masz racie bo Atoms,Auro czy DTS X był głównie tworzony do kin a nie domu.W sprzęcie domowym jak dla mnie wprowadzany był na siłę trzeba było czegoś nowego aby napędzić sprzedaż.Podobnie jak Onyko dawało znaczek THX a czy w nowych modelach dalej oni dają ten certyfikat?

A poziomy dB jak ci ustałił dla poszczególnych subów rozumiem że głośność i zwrotnicę masz nastaw taki sam dla wszystkich subów?

A jak sie ma jedno ustawienie w aplifie dla kolumn i suba to jak lepiej ustawić dla KD 80 czy 120hz mi kalibracja odcięła na 110hz(kolumny na small jak w KD jest zalecane) czy jak przestawię na 120Hz wniesie mi coś dla suba te 10hz?

Jedna para na -5db druga na -5.5db

Myślę, że musisz sobie sam sprawdzić, ja Ci bardziej pasuje.

80, 110, czy 120hz.

Masz racie bo Atoms,Auro czy DTS X był głównie tworzony do kin a nie domu.W sprzęcie domowym jak dla mnie wprowadzany był na siłę trzeba było czegoś nowego aby napędzić sprzedaż.Podobnie jak Onyko dawało znaczek THX a czy w nowych modelach dalej oni dają ten certyfikat?

Onkyo się bardzo zmieniło, TX-RZ1100 czy 3100 to właściwie jest już Pioneer. Ostatnie, które miały jeszcze THX'a to była ich autorska seria, ta z padającymi płytami HDMI i DSP. Te nowe a'la Pioneer (kupiony zresztą przez Onkyo) z 11-toma końcówkami i 340W poboru mocy (TX-RZ3100) to nie w stylu Onkyo, oni w klasie D nigdy nie robili to i THX'a nie ma :D
Chodzi nam o odcięcia dla poszczególnych subów na ile zostały ustawione w trakcie kalibracji -12 +12... ;-)

Nie były kalibrowane poszczególne suby tylko, po dwa, w parach.

Tak jak napisałem -5 i -5.5

Jeśli to nie to o co chodzi, to ja już nie wiem.

Najlepiej pokaż zdjęcie z menu amplitunera, jakie parametry Cię interesują.

Pod auro3d ale na dole jest 7 nie 5.

Na takim ustawieniu, działają wszystkie systemy.

Atmos, auro3d i dtsX.

Choć tego ostatniego natywnie, jeszcze nie testowałem.

Pod auro3d ale na dole jest 7 nie 5.

Na takim ustawieniu, działają wszystkie systemy.

Atmos, auro3d i dtsX.

Choć tego ostatniego natywnie, jeszcze nie testowałem.

A w atmosie nie masz nic głośników sufitowych ? Bo ja tam widziałem narożne :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W instrukcji Onkyo czytam, iż przednie sufitowe do Atmos powinny być w połowie odległości od frontowych do miejsca odsłuchu, a u Ciebie są bezpośrednio nad frontowymi - stąd wątpliwości oraz ciekawość, czy przez to Atmos działa w 100% tak jak należy. ;)

Dolby atmos ma określone miejsca dla docelowych głośników czy to nastawkowych na przednie i tylne kolumny czy też 2 lub 4 kolumny sufitowe. Aby amplituner odczytał ścieżkę Dolby atmos wystarczy włączyć końcówki mocy w amplitunerze bez fizycznego posiadania kolumn sufitowych. Jeśli nie będą włączone wzmacniacze oraz przypisane do nich kolumny amplituner odczyta sygnał jako zwykły Dolby true hd. Kolega Raf ma kolumny umiejscowione pod AURO 3D a nie pod atmos. Może bez najmniejszego problemu włączyć film z dolby atmos tylko musi zmienić w ustawieniach w amplitunerze przypisanie kolumn co ma na ścianach. W tedy amplituner odczyta film i będzie odtwarzał w dżwiek w dolby atmos pomimo iż kolumny nie będą tam gdzie trzeba..;-)

Niestety nie ma na rynku amplitunera który skalibrujemy pod dolby atmos i auro. Trzeba się na coś zdecydować aby poprawnie rozmieścić kolumny pod AURO albo pod atmos i pod ten system skalibrować ampli.

No nie jest tak do końca jak piszesz.

W systemie nie muszę nic zmieniać.

Amplituner kalibruje się do ustawienia głośników jakie mu podamy i do pomieszczenia w jakim pracuje. Na tym ustawieniu odtworzy wszystkie 3 systemy, bez zmieniania czegokolwiek.

Czy poprawnie, hmm.

Dopóki deszcz spada z góry na dół nie odwrotnie i samoloty latają nad głową, nie pod nogami.

To chyba poprawnie

Przecież wyjdą głupoty w dźwięku jak nie zmienisz w przypisywaniu poszczególnych kolumn.

Masz przednie górne i tylne górne nad kolumnami pod AURO. Jeśli chcesz ATMOS musisz zmienić w ustawieniach ampli przednie górne na przednie sufitowe a tylne górne na tylne sufitowe.....czy bez tej zamiany po włączeniu filmu w atmosie amplituner dekoduje Ci sygnał?

Jeśli tak to by znaczyło, że w ustawieniach amplitunera odnośnie przednich górnych, przednich sufitowych oraz przednich nastawkowych jest przypisany kodek od atmosa pomimo, że kolumna nie jest w wymaganym miejscu...?

Wg mnie u RAFa kolumny są zbyt skoncentrowane wokół miejsca odsłuchowego. Przy takim gąszczu kolumn zbliżamy się do zasady działania słuchawek, kiedy to przetworniki są bezpośrednio przy uszach.

Kolumn jest zbyt dużo jak na takie pomieszczenie. Dwie tylne są chyba tylko dla zasady, bo w momencie gdy ogląda się coś z kanapy - są po prostu zbyt blisko.

Chyba, ze jest to jednoosobowa salka projekcyjna, w której widz siedzi na tym fotelu kubełkowym.

Mam jeszcze taką opcję, żeby nad głową dać głośnik vog do auro3d ale wtedy musiał bym przepuścić dźwięk Atmos przez dekoder auro3d.

Kiedyś pobawię się może w te eksperymenty.

Właśnie przyszła moc MM8077 dla kolumn 5ciu podstawowych.

Góra i surround tylne będą zasilane z amplitunera.

Konsekwentnie ide w Maratza.

2b70a73df04fde24a5ae5e9ef46b08d6.jpg

32888c6b529c23d03bb11fa044b23b95.jpg

684a426cd88b3bc798376625ec233ebe.jpg

Zamieni on dwie yamahy które stoja poniżej.

Nie wiem czy to dobry temat żeby dzielić się takimi doświadczeniami, no ale..

Napewno na końcówce zyskał centralny, który był wcześniej napędzany bezpośrednio z amplitunera. Głos jest czystszy i wyraźniejszy, nie muszę dodatkowo podbijać dialogów (wcześniej były na +3db)

Ogólnie system gra fajnie tak jak grał na Yamahah.

Mam trochę zgryz przy stereo. Jest trochę inaczej niż z Yamahy ale chyba ani gorzej ani lepiej, co dobrze świadczy o zintegrowanym wzmacniaczu stereo Yamahy, który był dużo tańszy niż końcówka

Nie wiem czy to dobry temat żeby dzielić się takimi doświadczeniami, no ale..

Napewno na końcówce zyskał centralny, który był wcześniej napędzany bezpośrednio z amplitunera. Głos jest czystszy i wyraźniejszy, nie muszę dodatkowo podbijać dialogów (wcześniej były na +3db)

Ogólnie system gra fajnie tak jak grał na Yamahah.

Mam trochę zgryz przy stereo. Jest trochę inaczej niż z Yamahy ale chyba ani gorzej ani lepiej, co dobrze świadczy o zintegrowanym wzmacniaczu stereo Yamahy, który był dużo tańszy niż końcówka

...

Myślę, że jak do kina ogólnie, to warto.

Dałem 1400funtow z przesyłką z Niemiec.

Sprzedawca ma jeszcze jedną do sprzedania na ebuy.

W euro to było 1550 euro plus 20 wysyłka.

Wystawiona jest za 1700.

Na niemieckim amazonie jest jeszcze taniej ale nie wysyłają do UK, z tego sklepu, co jest taniej.

Co do wykorzystania jej w stereo, to jeszcze muszę protestować.

Jak kupujesz pre amp av to idealnie byłoby wziąć jeszcze MM7025 i PM8005 na froncie do stereo i masz pełny wypas

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.