Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + CD + kolumny + ew tuner radiowy ok. 2500zł

PLMaciej

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Chciałbym zakupić porządny, niekoniecznie nowy zestaw stereo w granicach 2500zł. Miło gdyby wzmacniacz miał wejście phono i optyczne i cieszyłbym się ze zmieszczenia w budżecie tunera radiowego. Nieszczególnie interesują mnie sprzęty przypominające świetność lat 90'/

Słucham głównie rocka i heavy metalu, przy czym inne gatunki również się zdarzają:)

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.

Koledze justas32 chodziło o to że wręcz nie możliwe jest złożenie

zestawu WZ+CD+TUNER+KOLUMNY W 2,5 K ZŁ gdzie odpada sprzęt z lat 90

a starszy pewnie tym bardziej

Starszy właśnie nie;) Nie podoba mi się wzornictwo z tamtych lat - i tyczy to wszystkiego z samochodami włącznie. Tuner nie był elementem wymaganym, a kolumny + cd + WZ się da kupić - nie oczekuję jakości porównywalnej do nowych sprzętów za 5000+, a uważam że kupując sprzęty używane mogę kupić za 2500 coś wartego jako nówka te 3500zł. Na cuda nie liczę.

może to jak mieszkasz nie daleko warte posłuchania ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i niecałe 1,5 k zostanie na kolumny

Ukryta Zawartość

Właśnie kombinuję w kierunku mocniejszego wzmacniacza (640A v2) i tańszego napędu. Budżet ewentualnie wskoczy do poziomu 3000zł - bywa... napaliłem się trochę na kolumny aero 6 (mam wstępnie zarezerwowane te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) tylko zupełnie nie wiem czy te kolumny dedykowane do kina sprawdzą się w stereo? Nawet założyłem w tej sprawie osobny temat tutaj:

Ukryta Zawartość

Jeszcze gdzieś znalazłem jako polecany zestaw Denon PMA-980R + jamo 606 - i tu już taniutko bo się zamyka w 1500-1800zł i zostaje sporo na napęd CD a może i nawet tuner, tylko czy to porównywalne do CA? Kolumny nowe są 3 razy tańsze niż CA Aero6. Wzmacniacz CA też do mnie bardziej przemawia chociaż denon ma od razu phono pod adapter...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra... poczytałem i pooglądałem więcej. Opinie o CA 640A nie są pochlebne, a sprzęty z lat 90 nie muszą być brzydkie. Jak sądzę Denon PMA1060 mógłby być rozsądnym wmacniaczem i do tego mógłbym szukać reszty?

Marantz PM-68 + CD-67 i zostaje 1500zl na kolumny.

Ew Denon PMA-1055R + DCD-1450AR i zostaje 1300 na kolumny.

Jak sądzę PMA-1500R będzie jeszcze lepszym wyborem? Złotko mi się podoba:D

Ew Denon PMA-1055R + DCD-1450AR i zostaje 1300 na kolumny

Może i byłoby tak kolorowo, jakby sprzęt się dało kupić, a to takie trochę białe kruki. To, że 1055R poszedł za 700zł w lipcu nie zmienia faktu, że generalnie chodzi w Europie drożej. Mogę wyrwać 1500R bez pilota za 900zł + DCD-1550AR za 600zł (sporo, ale chyba warto) zostaje 1000 na monitory, ale jakby był sens - mogę dołożyć 500zł do budżetu - nie jest całkiem sztywny jeśli ma się udać skompletować sprzęt docelowy zamiast czegoś co za 2 lata będę chciał zmienić. Nie da się jednak ukryć, że chętnie dokupiłbym jeszcze tu-1500rd do zestawu.

Albo się nie da, albo nie wiem jak edytować posta. Na innym forum kolega odrzucił denony nie wyjaśniając do końca dlaczego, za to zaproponował inne wzmacniacze, z których do dalszych rozważań wybrałem trzy, więc w sumie wybieram z następujących:

- denon PMA-1055R / PMA-1500R - za ok 1000zł

- sansui au d9 z tunerem za 900zł

- pioneer A-757 MARK II za 1000zł

- onkyo A-8850 - za ok. 850zł

Wizualnie podobają mi się wszystkie, chociaż najbardziej denon i pioneer. Z tego co wyczytałem nadal grają najbardziej pod moje oczekiwania denon i pioneer, czy ktoś ma doświadczenia z tymi wzmacniaczami? Jakieś rozsądne rady?

1500zł na monitory to może by miało jakiś sens przy 1500R i 1550AR. 1550AR jest OK jak za 600zł, natomiast niższy 1450AR jest elegancki do tuningu. Mozna tanio podniesc go o klase wyzej niz 1550AR.

Sa jeszcze tansze tunery TU-255 z tej serii.

?👈

te denony ze wszech miar polecam choć fakt, nie wszystkim one leżą, musisz sam spróbować, w razie czego łatwo odsprzedasz, to białe kruki jak sam zauważyłeś :) Dorzucę jeszcze pma-735r, to starsza wersja 1055r, zbudowana prawie identycznie więc pewnie gra tak samo, a można kupić dużo taniej, dostępna wersja szampan :)

A tak w ogóle najlepszy zestawik dla Ciebie to 1500r wzmak i tuner oraz 1450ar/1550ar odtwarzacz.:) Jak masz w tych cenach sprawny niegrzebany to bierz. Opcjonalnie zamiast cd może być topowe dvd-2900.

Opcjonalnie zamiast cd może być topowe dvd-2900.

Akurat jest do łyknięcia za 600zł - na pewno nie stracę dużo na jakości audio w stosunku do zwykłego cd?

czy stracisz nie wiem, a może dużo zyskasz? Ja tam nie narzekam ;) A tez mam wzmaka z serii 1500, konkretnie 1520ae (kiedys miałem też 1500r)

No dobra Panowie - decyzja już praktycznie zapadła.

Wychodzi na:

- denon PMA-1500R za 850zł + KW

- denon DCD-1450AR za 500zł + KW

- denon TU-1500RD za 370zł ? Trochę drogo, ale chyba nie ma dramatu, a na tańszy mogę czekać miesiącami (chyba że ktoś mi coś szampańskiego zaproponuje / wyszuka?)

W sumie ok. 1750zł. Na starcie zakładałem inny budżet, ale myślałem też o innym sprzęcie. Dorzucę więc trochę zaskórniaków i powiedzmy, że monitorów szukamy do 1500zł - absolutny max. A jakby się udało zmieścić w 1200 to byłoby bardzo przyjemnie i miło.

gdzie upolowales tego pma-1500r za 850? ;)

Jako kolumny (jak rozumiem monitory) polecam tannoy dc6, castle knight 2, dali zensor3, w tej właśnie kolejności.

gdzie upolowales tego pma-1500r za 850? ;)

Jako kolumny (jak rozumiem monitory) polecam tannoy dc6, castle knight 2, dali zensor3, w tej właśnie kolejności.

Jakoś się udało (bez pilota). I mój błąd - kolumny podłogowe, nie monitory. Chciałbym troszkę basu

za ok. 1200 używki ?

zdecydowanie tannoy V4, sam mam z tymi Denonami i gra to razem naprawdę porywajaco, wciągająco, czarująco :) A dodam że słucham głównie tunera i mimo to mozna słuchać godzinami podziwiając dźwięk, oczywiscie tylko niektóre stacje grają ładnie, ale na szczęście takie jeszcze są :)

Moj kumpel ma V4, słabiutko z basem, ale to moze byc w duzej mierze kwestia pomieszczenia.

Czasem mozna trafic prawie nowe Magnat Quantum 655 za 1300zł, ale to ciezko z czasem.

Edit:

Ukryta Zawartość

Moze jeszcze są.

W ilu metrach to ma grać?

Ukryta Zawartość

?👈

może jeszcze dali 450 weź pod uwagę, dość duży pokój, nie słyszałem ale bardzo je chwalą, no i nie wiem jak zagrają z Denonem.

Co do basu w tannoyach to faktycznie nie rzuca się on na pierwszy plan, one grają głównie średnica, ale dzięki takiemu wzmakowi jak denon 1520ae który ma dobre skraje pasma wszystkiego jest tyle ile trzeba wg mnie. 1520ae ma mnostwo basu i piękną bogatą detaliczną górę.

Kiedyś jak miałem gorszego wzmaka to fakt, basu i góry bylo dużo mniej, choć średnica była równie piękna, pewnie to zasługa kolumn.

nie no, z ciężkich rzeczy to lubię tylko AC/DC :) A tak to pop i pop rock albo coś nastrojowego. Powiem tak, 1500r daje radę przy ostrzejszej muzyce, nie chodzi tylko o bas ale brzmienie gitar, ogolne brzmienie i przejrzystość dźwięku. Tańsze wzmaki przy tym wysiadly na tych samych kolumnach, podobnie jak dvd-2900 też lubi ostre granie ale i przy łagodnym wymiata.

No nie wiem, dla mnie wszystko jest ok. ale nie twierdzę że to najlepsze kolumny na świecie.:)

Myślę że możesz jeszcze poszukać dali concept 6. Powinny Ci podpasować :)

Czy z zestawem denona który wybrałeś zagrają ok to nie wiem, ale słuchałem ich u znajomego z moim nadem c352 i przy rockowych brzmieniach podobało mi się.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.