Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki w suficie - kino domowe - jakie głośniki dobrać?

Adam_60126

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo będę kładł kable w ścianie pod głośniki. Jako że na ekranem będzie podwieszany sufit postanowiłem zamontować w nim głośniki sufitowe (lewy, prawy, centralny). Z tyłu prawdopodobnie będą przymocowane głośniki do sufitu ze względu na brak możliwości wywiercenia dziury w stropie.

Amplituner jak będzie to prawdopodobnie Pioneer S510 lub Yamaha RX-V479 lub… taki, który będzie odpowiedni do wybranych głośników.

Zastanawiałem się na Paradigmami, Monitor Audio np. CT165.

Macie jakieś pomysły, żeby w miarę dobrze zagrało, ale nie było przesadnie drogie?

Druga sprawa to głośniki tylne - szukam coś w stylu Bose Aqustimass - ma być mało widoczne, ale niestety tych "kostek" nie można kupić osobno.

ma być mało widoczne, ale niestety tych "kostek" nie można kupić osobno.

I bardzo dobrze, bo bez tony układów DSP, które Bose pakuje do swoich wzmacniaczy od kompletów z w.wym. kostkami, one w ogóle nie grają.

Mini głośników jest spory wybór: Paradigm Millennia, CA Minx, KEF E301, itp.

Jako że na ekranem będzie podwieszany sufit postanowiłem zamontować w nim głośniki sufitowe (lewy, prawy, centralny)

jak zamontować w suficie fronty i centralny, w suficie, wmontować w niego, tak, że głośniki będą "dawały" w podłogę??? O co tu chodzi? Może chodzi Ci o przymocowanie do sufitu, żeby zwisając grały skierowane w stronę słuchacza co? Raczej chyba tak co? A nie ma to raczej być tak, że fronty i centralny mają być na wysokości głowy słuchacza? To po pierwsze. Po drugie jeśli to ma być tylko do kina to ok bo do słuchania muzy stereo takie głośniki to porażka.

Poza tym wyobraz sobie dzwięk dochodzacy gdzieś ..... spod sufitu.... z nieba. Dziwnie tak jakoś to brzmi a już samo słuchanie takiej muzy , nie wyobrażam sobie tego.

Jak duże jest pomieszczenie?

Chodzi mi o coś takiego jak na tym zdjęciu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomieszczenie ok. 20 m2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słyszałem jeden podobny zestaw - wszystko w suficie, łącznie z projektorem który wyjeżdżał ze swojej nory w suficie.

Ale cena takiej "aranżacji" była dużo powyżej dobrej, albo wręcz bardzo dobrej limuzyny...

Sorry w budżetówce tego nie zrobisz, tzn. zrobisz, ale efekt będzie żałosny...

Doprecyzuję, bo trochę na odwal to napisałem :(

Obecnie posiadam normalny zestaw 5.1 Paradigm Cinema 90 - gra to bardzo dobrze, jak na moje potrzeby. Chciałbym głośniki w suficie ze względów estetycznych.

Tak naprawdę nie zależy mi na typowym kinie domowym 5.1, ponieważ głośniki będę służyć w 90% do oglądania telewizji, gdzie dźwięk jest jaki jest - ma to lepiej grać niż głośniki wbudowane w TV. Gry z PS4, filmy blu-ray to pozostałe 10%, czyli dość rzadko.

Nie zależy mi na super jakości, ale na przyzwoitej - mniej więcej takiej jaką mam teraz ze wspomnianego zestawu.

Myślałem bardziej nad głośnikami kierunkowymi, np.: Paradigm CS-60R-30 v.3 - są ustawione pod kątem 30* i z moich wyliczeń dźwięk będzie trafiać do słuchacza pod tym kątem. Monitor Audio CT i CWT ma głośniczki kierunkowe, ale dotyczy to tylko wysokotonwego obracanego pod kątem 15*.

Tyle głośniki będą opcjonalne - tzn. jeśli będzie mi brakować 2 tylnych to w każdej chwili będę mógł je zamontować (poza sufitem będą w ścianie schowane kable jakby co).

Wcześniej oglądałem soundbary, ale one nie przypadły mi do gustu. Jakoś wolę mieć wszystko osobno - ampli, sub, głośniki.

Nie pomyślałeś o głośnikach do wbudowania, ale w ścianę? Znajdą się na właściwej pozycji, czyli nie będą słyszalne z kierunków całkowicie nie pokrywających się z obrazem, a maskownice mogą być w większości przypadków malowane typowymi farbami ściennymi.

Nie pomyślałeś o głośnikach do wbudowania, ale w ścianę? Znajdą się na właściwej pozycji, czyli nie będą słyszalne z kierunków całkowicie nie pokrywających się z obrazem, a maskownice mogą być w większości przypadków malowane typowymi farbami ściennymi.

Takie było pierwotne założenie, ale niestety ściana jest zbyt wąska w tym miejscu i nic mi tam nie wejdzie :(

Takie było pierwotne założenie, ale niestety ściana jest zbyt wąska w tym miejscu i nic mi tam nie wejdzie :(

troszkę tego nie rozumiem, to na suficie po obu strnach tv wejdą przecież jest takiej samej szerokosci co ściana ( chyba, że to stożek/trapez) a na ścianie nie wejdą. Coś mieszasz. Tak samo będa wyglądały na suficie jak i na ścianie i tak samo będą rozmieszczone.

Witaj,

Także odradzam takie położenie. O ile dźwięk z tyłów będzie po prostu słyszalny o tyle dźwięk z przodu będzie zlany. Przy duzej odległości nie bedziesz wiedzieć czy gra lewy głosnik czy center.

Gdzie w tym założeniu miał by się znaleźć subwoofer?

Lepiej jest przenieśc głosniki na ściane i tam budowac zestaw. Nie bardzo wiem co nieestetycznego jest w glosnikach widocznych. Kino domowe robi wrażenie nawet jak nie gra :)

Panowie, dzięki za odpowiedzi. Zmieniła się koncepcja. Wspólnie z żoną poszliśmy do pewnego sklepu popytać o różne rozwiązania i stanęło na soundbarze. Wcześniej dość szybko z niego zrezygnowałem, ponieważ miałem okazje krótko posłuchać Philipsa Fidelio E5 i o ile sprzęt wygląda bardzo dobrze to już dźwiękowo według mnie wypadł kiepsko. Co prawda to nie do końca soundbar w listwie, ale rozwiązanie głośników do telewizora takie też mi odpowiadało. Przez tego Philipsa byłem przekonany, że takie wynalazki nie są dla mnie i muszę mieć normalne głośniki z ampli.

Wracając do soundbara. Słuchałem Denona Heos Home Cinema oraz SONOS PlayBar. Ten pierwszy nie przypadł mi do gustu, ale z Sonosem to co innego. Naprawdę byłem zdziwiony jakością dźwięku. Nawet jak grał bez opcjonalnego Suba, którego później pewnie i tak bym dokupił (szkoda, że kosztuje tyle samo co sama "belka" ok. 3000 zł).

Minusem soundbarów jest według mnie wygląd tych urządzeń, ale Sonos wygląda dość prosto i jest do przyjęcia. Dzisiaj przypadkiem natknąłem się Philipsa Fidelio B5 - niestety nie posłuchałem go, bo nie działał (próbowałem połączyć się z telefonu pod iOS oraz Android, ale były same trzaski i dziwne dźwięki - to samo było przy E5, który tylko przez chwilę zagrał a potem się zawiesił).

Może soundbar byłby najrozsądniejszym rozwiązaniem?

O ile ma zastąpić głośniki telewizora- oczywiście, jednak w porównaniu do kina domowego, a tym bardziej zestawu muzycznego nie ma szans na powodzenie.

hmm a nie lepiej kupic porzadne monitory i do tego jak bedzie malo basu dokupic porzadny sub?? wyjdzie o wiele taniej niz ten sonos a zagra o niebo lepiej, zajma malo miejsca na polce czy tam meblosciance, a tez ladnie wygladaja, jesli ma nie byc ampli to oczywiscie aktywne

Jeśli masz zamiar wydać trójkę na soundbar to popatrz, posłuchaj soundbara Focal Dimension, nie wiem czy coś w tych pieniądzach zagra lepiej od niego. Szok jak on potrafi zagrać. Słyszałem go gdy leciała muza i byłem w szoku. Po prostu poezja dzwięku. Myślałem, że to gra jakiś zestaw kina z subem. Dołóż tylko 5 stów i masz to co chciałeś a nawet więcej. Na nic więcej nie będziesz patrzył. Nie potrzeba suba. Pierwszy raz słyszałem soundbara do którego jest zbędny sub. Niestety jest on dość duży. Taka tafla grubości/wysokości ok 20 cm, przepraszam, ten który widziałem to soundbar o głębokości 6,5 cm zintegrowany/połączony z subem takiej samej wysokości co sprawia wrażenie jednego urządzenia dlatego tak super grał. Cena ok 4,5 tys więc i tak mniej niż soundbar i sub Denona Heos Dome Cinema. W MM ten sam soundbar z subem (Focal) jest po 4 tys. Posłuchaj go a zobaczysz, zakochasz się w jego brzmieniu :)

Żadne monitory nie zagrają jak ten soundbar poza tym ma możliwości przyłączeniowe dla innych sprzętów(wejścia/wyjścia hdmi) .

W MM ten sam soundbar z subem (Focal) jest po 4 tys. Posłuchaj go a zobaczysz, zakochasz się w jego brzmieniu :)

Żadne monitory nie zagrają jak ten soundbar poza tym ma możliwości przyłączeniowe dla innych sprzętów(wejścia/wyjścia hdmi) .

Dzięki. Mam nadzieję, że gdzieś go u siebie znajdę na wystawce i posłucham :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.