Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo do 3000zl

Bumpalump

Rekomendowane odpowiedzi

Meczy mnie szukanie od miesiecy Sony TA-F830ES wiec rozwazam zakup innego wzmacniacza na jego miejsce

Tylko obawiam sie ze nie znajde za te pieniadze nic co spelni moje wymagania i bedzie na takim poziomie jak 830ES

bardzo duza przestrzen, bardzo dobra dynamika, wzmacniacz raczej neutralny, pracowal bedzie z kolumnami 3,5droznymi zamknietymi, 2x 8'' i kopulka alu

krotko mowiac brzmienie ma byc podobne do 830ES, 730ES, 670ES w wersji euro

budowa wewnetrzna nie moze odstawac i musi byc zbudowany jak czolg, kolumny schodza do 3 ohm i maja apetyt na moc, wiec 200W / 4Ohm musi byc

edit: bardzo blisko moich wymagan byl Marantz-PM 16 ale gral nieco za ciemno, moze to pomoze w propozycjach

https://www.audiostereo.pl/topic/122038-wzmacniacz-stereo-do-3000zl/

Pozwól ze się wypowiem co ja o tym myślę.

1. Szukasz TA-F 830 ES. Masz na niego 3000 zł ? W tej chwili jest na allegro taki za 2000 zł. Tylko że moim zdaniem jest to cena za niego zupełnie absurdalna. Moim zdaniem brzmienie 830 nie różni się NICZYM od brzmienia 730. A 730 można trafić za 800 zł. Jeżeli więc szukasz kroku na przód - to tym wyborem nie dość że wywalisz pieniądze w błoto to jeszcze utwierdzisz się w przekonaniu że high end nie istnieje. W hi - fi wielu ludzi kieruj się jakimś wymyślonym przez siebie prestiżem marki, projektując go na wszystkie urządzenia. Mam wrażenie że u ciebie padło na to Sony. To zwykły, rzetelny wzmacniacz klasy średniej. Tego rodzaju brzmienie kosztuje poniżej 1000 zł. Ja już bym wolał Nad-a 370.

2. Ponieważ opisujesz swoje kolumny nie wprost - zakładam że są to konstrukcje DIY. Więc tak naprawdę nie wiadomo jak grają bo jest mnóstwo źle skonstruowanych konstrukcji DIY. A jeżeli nie są to DIY - to są to kolumny których z jakiegoś powodu się wstydzisz. Tak czy siak - jest bardzo duże prawdopodobieństwo że te kolumny nigdy nie zagrają tak jak oczekujesz - ale ty po prostu dalej będziesz poszukiwał do nich coraz droższego wzmacniacza z którym wreszcie "zagrają". A one mogą nigdy nie zagrać tak jak oczekujesz.

3. Nikt nigdy nie dobierze ci sprzętu ze 100 % dokładnością bo zbyt wiele czynników składa się na współgranie wzmacniacza z kolumnami i kolumn z pomieszczeniem. Pierwsze co mi przyszło do głowy to Marantz PM-16 który często się trafia w takich pieniądzach. A tym czasem ten Marantz wcale do twoich kolumn nie pasuje. Nikt nie strzeli dokładniej - bo nie wiadomo co to za kolumny, w jakiej klasie ani jak tonalnie grają.

4. Nie piszę tego złośliwie czy z ironią. Po prostu zwracam ci uwagę na czynniki które rzuciły mi się w oczy a które może uchronią cię przed słabym dźwiękiem i wyrzucaniem twoich (!) pieniędzy w błoto.

1. Ten 830 na allegro to jest moja oferta jego kupna

2. 730 od 830 satysfakcjonujące mnie brzmieniem, ale 830 to jeszcze lepsza dynamika i kontrola

3. Moje kolumny sa opisane na forach elektroda i diyaudio, tutaj w watku tez je opisywałem, nie mam sie czego wstydzic sa dobrze skonstruowane i graja tak jak chcialem by graly, one nie podlegaja zmiany.

4. Marantz zagral z nimi bdb, na lepszym poziomie niz sony ale po prostu jego charakter brzmienia nie pasuje do tych kolumn, powinien grac jasniej ale z takim samym rozmachem i ilością detali

5. Mojego uwielbienia do marki sony nie da sie ukryc :-)

6. Obecnie jestem wciaz zadowolony z dzwieku jaki oferuje mi moj 670es europejski, ale jak to sie mowi kto sie nie rozwija ten sie cofa, i po cos sie pracuje i zbiera pieniadze by rozwijac swoje hobby, tak wiec naturalnie chce pojsc krok do przodu

apopo tego kroku na przod, ciezko to zdefiniowac, sluchalem wielu drogich wzmacniaczy, najczesciej graja po prostu inaczej, ale nie lepiej czy gorzej, aby naprawde odczuc boom trzeba by wydac ladnych kilka tysi, ja jestem tego swiadomy ale jestem w stanie wydac te 3k by muzyka zagrala odrobine lepiej ale w tym samym wydaniu, natomiast nie wydam tych pieniedzy na wzmacniacz ktory zagra inaczej bo nie szukam innego dzwieku, ja po prostu szlifuje swoj dzwiek ktory znalazlem w sprzecie sony

Jeżeli lubisz Sony i chcesz kroku w przód - to szukaj końcówek mocy Sony TA-N 90ES albo TA-N 902.

Ale moim zdaniem Nad 370 / 372 załatwił by sprawę. Spróbuj nie kupować tylko pożyczyć - to popularny model.

Rotel 990 gra na tym samym poziomie co 980 za 900 zł. Dawanie za niego 2000 zł nie ma sensu. Taka między nimi różnica jak między Sony 730 a 830 - czyli żadna.

Lepszy interes to dla mnie zmostkowanie dwóch popularnych końcówek mocy Rotela (np 970, RB-03, RB-06) i podłączenie do nich kolumn 8 Ohm w bi-ampingu.

Wtedy masz za małe pieniądze 300 W elektrownię która trzyma kolumny za mordę.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Rotel 990 gra na tym samym poziomie co 980 za 900 zł. Dawanie za niego 2000 zł nie ma sensu. Taka między nimi różnica jak między Sony 730 a 830 - czyli żadna.

Lepszy interes to dla mnie zmostkowanie dwóch popularnych końcówek mocy Rotela (np 970, RB-03, RB-06) i podłączenie do nich kolumn 8 Ohm w bi-ampingu.

słuchałeś 990 ci co słuchali twierdzą że po między ra980 a rb990 jest przepaść skoro 980 gra bardzo dobrze przy 100w to 990 przy 200w mocy musi grać lepiej

za 900 nie kupisz ra980 tydzień temu sprzedałem za 1400

3 tyś na taki wzmacniacz, to strata kasy, zwłaszcza dla kogoś, kto pisze osobie i niejednokrotnie delikatnie pisząc "ma swoje zdanie"

"Lat 23, Elektronik, ElektromechanikDIY Audio, Serwis elektroniki audioChętnie udzielę porad oraz odpowiem na wszelkie pytania dotyczące sprzętu audio".

Za te pieniążki można kupić naprawdę dobrze grająca urządzenia, chociaż wiadomo, że trzeba je dopasować do kolumn i pomieszczenia.

A Sony kiedyś robiło świetne urządzenia, kilka miałem, ale w tamtym tysiącleciu;-)

Gość aqs

(Konto usunięte)

3 tyś na taki wzmacniacz, to strata kasy, zwłaszcza dla kogoś, kto pisze osobie i niejednokrotnie delikatnie pisząc "ma swoje zdanie"

"Lat 23, Elektronik, ElektromechanikDIY Audio, Serwis elektroniki audioChętnie udzielę porad oraz odpowiem na wszelkie pytania dotyczące sprzętu audio".

Za te pieniążki można kupić naprawdę dobrze grająca urządzenia, chociaż wiadomo, że trzeba je dopasować do kolumn i pomieszczenia.

A Sony kiedyś robiło świetne urządzenia, kilka miałem, ale w tamtym tysiącleciu;-)

jaki wzmacniacz konkretny jeden polecił byś do Usher V-602 cena do 4tyś za używany, ma wyciągnąć z Usherów 100% najlepszej jakości muzyki

Dzięki

Moje niestety odpadaja, sa 4 ohmowe ze spadkiem do 3ohm

Sony jest dopasowany wlasnie do kolumn i pomieszczenia, ale jest ciezko dostepny wiec szukam czegos podobnego z innej firmy

Niech rozejrzy się za lampą na kt88 to zapomni o tych soniaczach.

Wszelkie lampy odpadaja, potrzebuje brzmienia neutralnego lub wrecz lekko agresywnego, o odpowiedniej dynamice i mocy, z lampy raczej tego nie dostane a juz napewno nie za 3 tys

Bumpalump pewnie słyszy dodatkowe 2 kondensatrory które na pierwszy rzut oka widac w 830. Wolno mu

Na kolumnach ktore maja taki apetyt na prad owszem to slychac i to calkiem wyraznie

A jesli ktos testowal 730 i 830 podlaczajac je do malych monitorów to im to lata czy tam sa dodatkowe uF czy nie bo zwyczajnie one nie maja takiego zapotrzebowania na prad

miejmy jeszcze na uwadze bezawaryjnosc, NAD C370 to nie jest taki stary wzmacniacz jeszcze, a ciagle slyszy sie o nierownopracujacych potencjometrach itp

Swoja droga jak bardzo C370 jest lepszy od C356BEE? bo ten drugi jest moim zdaniem po prostu slaby dzwiekowo, i jesli 370 ma grac podobnie to szkoda go wypozyczac

Bumpalump, złóż sobie Borysowego OPSa, accuklona albo co, przecież potrafisz. Ja teraz słucham na BG9 i jest fajnie. Szybki skubany, detaliczny i mocy nie brakuje. Przecież za 3000 to dasz radę nawet w obudowie z modushopa zrobić. Będziesz miał i ładnie i dobrze grające. i sobie wybierzesz co ci lepiej gra.

Czemu gotowca szukasz?

a dostane gdzies seryjnie sparowane tranzystory? skladanie tego to loteria, spodoba sie albo nie, robiac dla siebie pewnie nie oszczedzalbym na czesciach ale jak się nie spodoba to pozniej nie odzyskam wlozonych pieniędzy

do tego dochodzi jeszcze kupno trafa ktore nie będzie brumiec, a brumia nawet te w wersji audio obecnie produkowane

jakby ktos mial to tysiaka moge wydac i kupic moduly e-450 z trafem i kondami

No to nie wiem. Spróbuj może pożyczyć od kogoś na próbę. Ja mam tego BG9, ale ode mnie daleko. Jednak za jakiś czas na pewno bliżej Wałbrzycha ktoś się znajdzie kto już polutował swojego iampa.

Jak złożysz OPSa, to przecież jest już kilka wejściówek które zaprojektował Borys, wybierzesz sobie co ci gra lepiej.

Jak nie wybierzesz, to kasy 1:1 pewnie nie odzyskasz, ale sporą część na pewno.

Zresztą. Ja przez najbliższe miesiące nie będę miał czasu żeby swojego Iampa polutować, a leży prawie kompletny w pudełku z kilkoma wejściówkami. Jakby ci się chciało pobawić, to mogę ci na parę miesiecy wysłać, polutujesz, posłuchasz, zdecydujesz czy składasz swojego czy nie.

A propos trafa, może głupi przykład, ale ja ostatnio do iampa kupiłem trafko wymontowane z ampli onkyo. I jak przyłożyłem ucho do trafa to usłyszałem wielkie nic. Będzie z niego trochę mniej niż 200W, bo ma tylko 46VAC. Może tak warto spróbować?

Można kupić 2 szt takich samych i zrobić nawet dual mono. Kupiłem za naprawdę nieduże pieniądze, bo chyba ok. 80 czy 90zł (nie pamiętam dokładnie).

• 2 miesiące później...

Minely kolejne miesiace a ja dalej nie kupilem 830ES wiec poszukiwania alternatywy trwaja

w miedzy czasie posluchalem sobie 907 i 711 sansui, klona accu 450 i koncowki sony ta n80es

sony wskoczyl na 1 miejsce na mojej liscie ale to tez trudno dostepny sprzet

kwota wzrosla do ok 4000zl

czy znajdzie sie cos co zagra jak sony ta n80es / ta f 830es? z taka moca i z niegorsza budowa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.