Skocz do zawartości
IGNORED

Klonowanie...

squad05

Rekomendowane odpowiedzi

• Administratorzy

Tak przy okazji tych klonów przypomina mi się konkurs, w którym brałem udział:

http://www.klub.audiostereo.pl/konkursy/przetestuj-melodika-bl30-glosowanie

Przedmiotem testu były kolumienki, które równocześnie były nagrodą dla zwycięzcy czyli tego, którego recenzja otrzymała najwięcej głosów.

Moja była widocznie słaba bo dostałem tylko 2 głosy w tym jeden chyba od organizatora na dobry początek. Może dlatego, że krótka bo co tu pisać o kolumienkach, które kosztują 1500 zł, a grają jak używane za 500 zł.

Zadziwiający jest jednak przebieg głosowania. Otóż zwycięzca praktycznie w 2-3 dni otrzymał kilkadziesiąt głosów, a kilku innych do końca głosowania nie dostało żadnego bo 1 głos miał każdy na starcie, przy czym w mojej ocenie generalnie wszystkie recenzje stały na podobnym poziomie. Myślę, że mało kto je przeczytał. Zwycięzcy trzeba przyznać, że włożył sporo wysiłku w swoją ocenę bo nawet filmik nagrał. Nie sądzę jednak, że to zdecydowało. Być może raczej ilość kumpli na forum i dobra komunikacja, a jeśli dodatkowo byli to kumple-klony to mogło pójść tak szybko i zdecydowanie. Żeby była jasność, moim zdaniem zwycięzca WYGRAŁ ZASŁUŻENIE bo się najbardziej do recenzji przyłożył. Mój wpis nie jest żadnym wyrazem żalu czy zazdrości ale tylko pokazaniem jakie mogą być pożytki z klonowania.

Panowie, jakiego byśmy konkursu nie zorganizowali, to zawsze pojawiają się głosy, że ustawiony. Regulamin nie zabraniał namawiania innych do głosowania - oczywiście klony są zabronione, ale można było prosić znajomych o wsparcie. Tak działa większość konkursów w sieci.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/122112-klonowanie/page/2/#findComment-3576630

Panowie, jakiego byśmy konkursu nie zorganizowali, to zawsze pojawiają się głosy, że ustawiony. Regulamin nie zabraniał namawiania innych do głosowania - oczywiście klony są zabronione, ale można było prosić znajomych o wsparcie. Tak działa większość konkursów w sieci.

To prawda i tu niewiele można zdziałać. Takie zycie. Natomiast upublicznianie listy klonów może być dobrym mechanizmem przeciwdziałającym ich tworzeniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/122112-klonowanie/page/2/#findComment-3576691

Niestety.

W tym przypadku, w mojej ocenie, rozstrzygnięcie na szczęście było sprawiedliwe co wyraźnie podkreśliłem. Nie napisałem też, że konkurs był "ustawiony". Po prostu zwycięzca ma na forum wielu znajomych, jest lubiany, wykorzystał to, poprosił o głosy, a do tego przyłożył się do recenzji i zasłużenie wygrał. Wątpliwości wzbudził tylko fakt szybkości głosowania i ilości głosów, co może być jakimś przyczynkiem do podejrzeń o "klony" (zakładam oczywiście, że zwycięzca , nie mógł mieć o tym pojęcia).

Trudno wymyślić jakiś inny sposób bo każdy będzie miał wady. Może rozstrzygać jakaś rada mędrców złożona np. z moderatorów, może rozstrzygać fundator nagrody, może też być po prostu losowanie.

To tak jak w polityce, bez zaplecza i tzw. aparatu trudno o sukces, a wzlot i upadek Kukiza jest tego najświeższym przykładem.

Mam nauczkę i pewnie więcej nie będę próbował, zwłaszcza jeszcze, że w takich konkursach, z grzeczności i uprzejmości dla fundatora, wypada trochę bujać, bo tak jakoś głupio napisać wprost, że coś jest słabe.

https://www.audiostereo.pl/topic/122112-klonowanie/page/2/#findComment-3577483
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.