Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana układu operacyjnego NJM4560L w HD 750

krzem3

Rekomendowane odpowiedzi

jak wlutujesz podstawkę w przejściówkę to sobie będziesz mógł porównywać

Tak.

Myślę sobie dzisiaj, że w pierwszej kolejności eksperymentalnie zastosuję lampę na wyjściu, postaram się wybrać coś w granicach rozsądku. Na jesień będzie zajęcie, obecnie mam remont w mieszkaniu. Jeden z kolegów za szybko mnie negatywnie ocenił, na małym powiększeniu nie mogłem odszukać pierwszych liter NJM, na schemacie 4560, jakoś nie skojarzyłem.

Niestety ten kolega często "z góry" traktuje ludzi proszących o pomoc. Zamiast dzielić się wiedzą, którą niewątpliwie posiada, udowadnia dyskutantom jak są niedouczeni. Zawsze uważałem, że takie fora są po to, żeby się dzielić swoja wiedzą z ludźmi, którzy chcą się czegoś nauczyć, bo z nami tez ktoś kiedyś się tą wiedzą podzielił, czy to w formie wykładów na studiach czy tez książek albo publikacji.

Z tego powodu często czytuje zagraniczne fora, gdzie ludzie tacy jak Nelson Pass czy Bob Cordell, dziela się swoją wiedzą i doświadczeniem z amatorami bez spinania się i udowadniania swojej wyższości.

Na szczęście na tym forum tez jest kilka takich osób, więc się zniechęcaj. Jak chcesz sprawdzić wpływ tego opampa, to mam dwie propozycje.

1. usuń go na chwilę (i tak to musisz zrobić, żeby wlutować przejściówkę), zewrzyj wejście z wyjściem pomijając rezystory i posłuchaj jak zagra bez tego układu na HDCD i CD, może tak Ci sie bardziej spodoba :)

2. zalutuj przejściówkę z podstawką i posłuchaj jak wpływają różne opampy na brzmienie

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Niestety ten kolega często "z góry" traktuje ludzi proszących o pomoc. Zamiast dzielić się wiedzą, którą niewątpliwie posiada, udowadnia dyskutantom jak są niedouczeni. Zawsze uważałem, że takie fora są po to, żeby się dzielić swoja wiedzą z ludźmi, którzy chcą się czegoś nauczyć, bo z nami tez ktoś kiedyś się tą wiedzą podzielił, czy to w formie wykładów na studiach czy tez książek albo publikacji.

Z tego powodu często czytuje zagraniczne fora, gdzie ludzie tacy jak Nelson Pass czy Bob Cordell, dziela się swoją wiedzą i doświadczeniem z amatorami bez spinania się i udowadniania swojej wyższości.

Na szczęście na tym forum tez jest kilka takich osób, więc się zniechęcaj. Jak chcesz sprawdzić wpływ tego opampa, to mam dwie propozycje.

1. usuń go na chwilę (i tak to musisz zrobić, żeby wlutować przejściówkę), zewrzyj wejście z wyjściem pomijając rezystory i posłuchaj jak zagra bez tego układu na HDCD i CD, może tak Ci sie bardziej spodoba :)

2. zalutuj przejściówkę z podstawką i posłuchaj jak wpływają różne opampy na brzmienie

Może Kolega zasugeruje kilka najlepszych układów oprócz OPA 2604 i LM 4562. Nie komplikując układu zasilanie dla lamp jak żarzenie, napięcie anodowe wykonać jako wspólne dla dwóch kanałów czy osobne?

Napisano dziś, 08:00

No to macie temat do dyskusji

A to skutek "dyskusji" która posiada blisko 30 wpisów .

Może Kolega zasugeruje kilka najlepszych układów oprócz OPA 2604 i LM 4562.

OPA2134 warto posłuchać.

Może być 200 wpisów i jaki problem?

Dla mnie jak widać żaden , ale osobiście wolę jeden przelutowany element niż 10 stron dywagacji .

Przez dwa dni mogłeś poznać odpowiedz na wiele z padających tu propozycji , ale nadal bardziej angażuje Cie klawiatura .

Jeszcze jeden, AD826 i to jest mój faworyt :), w chwili obecnej grają w miejscu fabrycznych NE5532 w moim "nomen omen" Nakamichi CDP-2e.

Przedtem za diabła nie mogłem sobie przypomnieć typu tych opampów, dopiero musiałem zajrzeć do cdka, cóż starość dopada każdego :)

Jednakowoż jestem sceptyczny co do zmiany brzmienia poprzez wymianę opampa w Twojej konkretnej aplikacji.

Jeszcze jeden, AD826 i to jest mój faworyt :), w chwili obecnej grają w miejscu fabrycznych NE5532 w moim "nomen omen" Nakamichi CDP-2e.

Przedtem za diabła nie mogłem sobie przypomnieć typu tych opampów, dopiero musiałem zajrzeć do cdka, cóż starość dopada każdego :)

Jednakowoż jestem sceptyczny co do zmiany brzmienia poprzez wymianę opampa w Twojej konkretnej aplikacji.

A uzupełnienie odtwarzacza np lampami 6922, ECC88, 6N8S, ECC82, ECC81? Myślę czy to konieczne jeżeli sygnał przechodzi przez wzmacniacz lampowy. Mnie już starość również dopadła a pewien kolega chce mi ścieżkę zdrowia zaaplikować.

A uzupełnienie odtwarzacza np lampami 6922, ECC88, 6N8S, ECC82, ECC81? Myślę czy to konieczne jeżeli sygnał przechodzi przez wzmacniacz lampowy. Mnie już starość również dopadła a pewien kolega chce mi ścieżkę zdrowia zaaplikować.

Ja bym użył ECC88 albo E88CC na wyjściu ze stosunkowo niewielkim napięciem anodowym, żeby docieplić brzmienie. Wtórnik katodowy z rezystancyjnym obciążeniem będzie idealny.

Ja bym użył ECC88 albo E88CC na wyjściu ze stosunkowo niewielkim napięciem anodowym, żeby docieplić brzmienie. Wtórnik katodowy z rezystancyjnym obciążeniem będzie idealny.

Okey.

Jeżeli nie zmieszczą się w obudowie odtwarzacza osobne zasilacze dla kanałów L - R jakie stosuję w moich wzmacniaczach, wykonam tylko jeden wspólny zasilacz o dobrej filtracji.

Wystarczy jedna bańka ;) Gorzej zasilanie zmieścić.

Myślisz o dwóch kanałach z jednej triody, będzie wzajemne przenikanie kanałów. Myślałem o zasilaczu bez powielacza napięcia.

• 3 tygodnie później...

Postanowiłem rozpocząć tuning odtwarzacza od wykonania zasilacza dla wtórnika White'a po jednej lampie ECC82 w kanale. Zasilacz dual mono o filtracji 2 X 1010 uF, stabilizowany zasilacz żarzenia 6,3V o zastosowanej filtracji 30 000 uF. Ponadto wydajny ekranowany transformator sieciowy, filtr sieciowy, przełącznik sieciowy. Po prawej stronie odtwarzacza miejsce na wtórnik White'a.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24571-0-55963900-1443805682_thumb.jpg

post-24571-0-21254400-1443805708_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamontowana płytka uzupełniająca zasilacz anodowy oraz moduł z wtórnikiem White'a, pozostaje podłączenie sygnału IN / OUT do gniazd wtórnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pieknie Ci to wyszło. Mam nadzieje, że gra równie dobrze jak wygląda :)

Pieknie Ci to wyszło. Mam nadzieje, że gra równie dobrze jak wygląda :)

Moduł lampowy wtórnika White'a został ekranowany poniklowaną blachą stalową ze względu na bliskość wyświetlacza i ewentualnych zakłóceń. Poziom sygnału wyjściowego się poprawił, czysty i ciepły aksamitny lampowy dźwięk, przydźwięku brak. Warto było się pobawić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.