Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana układu operacyjnego NJM4560L w HD 750

krzem3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy jest sens wymiany układu operacyjnego NJM4560L na OPA 2604 Burr Brown? Czy ta wymiana polepszy wyraźnie jakość dźwięku? Trudność jeszcze w tym, że fabryczny układ NJM4560L jest jednorzędowy 8 nóżek a OPA 2604 posiada 2 X 4 nóżki. Dotyczy odtwarzacza HD 750 Harman Kardon.

Pomijając konieczność zastosowania przejściówki to jednak NJM ma wejście na bipolarach a OPA na FET. Może lepiej włożyć coś na bipolarach np LM4562.

Tylko jaka jest gwarancja, że układ LM4562 poprawi znacznie dźwięk?

Absolutnie żadna. To jest diy, musisz zaryzykować i sprawdzić samemu. Akurat 4562 vel 49720 to fajny uniwersalny opek i dobry początek.

Mogę opisać tylko własne wrażenia. W moim Marantzu CD-40 były oryginalnie LM833N. Kilka lat temu wymieniłem je na LM4562 (tu akurat prosta sprawa). Nie ten odtwarzacz. Nie próbowałem już nic innego bo klasa odtwarzacza za niska, żeby się bardzo angażować. Brzmienie mi odpowiada i koniec. Natomiast dzisiaj przeglądałem noty katalogowe NJM4560 i LM833 i zauważyłem, że to bardzo zbliżone do siebie układy. Stąd moje przypuszczenie, że i u ciebie poprawi znacznie na plus wymiana na LM4562. Co do OPA to mam niedobre doświadczenia. Kiedyś gdy bawiłem się w pre phono na operacyjnych OPA604 nie przypadł mi do gustu. Lepiej brzmienie uzyskiwałem z OPA27 czy NE5534.

Ja osobiście nie lubię serii 604. Reszta OPA jak najbardziej: 2134, 2132, 2228, 627, symetryczny 1632. Nowe 16xx tez mają świetne recenzje, polecam kupić kilka różnych i eksperymentować.

Ja osobiście nie lubię serii 604. Reszta OPA jak najbardziej: 2134, 2132, 2228, 627, symetryczny 1632. Nowe 16xx tez mają świetne recenzje, polecam kupić kilka różnych i eksperymentować.

Jaki układ High End jednorzędowy 8 nóżek będzie odpowiedni do zamontowania bez żadnych przeróbek?

Jeśli jesteś trochę obeznany w jakimkolwiek cadzie do projektowania PCB to zrób płytkę - przejściówkę pionową z 8 pin w rzędzie na 8 pin w podstawce. Jest wtedy większa i łatwiejsza możliwość eksperymentowania z innymi układami, które to są powszechnie dostępne w obudowie dip8.

Osobiście mi się z takim sprzętem jak HD750 nie chciałoby bawić ;)

Jeśli jesteś trochę obeznany w jakimkolwiek cadzie do projektowania PCB to zrób płytkę - przejściówkę pionową z 8 pin w rzędzie na 8 pin w podstawce. Jest wtedy większa i łatwiejsza możliwość eksperymentowania z innymi układami, które to są powszechnie dostępne w obudowie dip8.

Osobiście mi się z takim sprzętem jak HD750 nie chciałoby bawić ;)

Z płytką dobry pomysł, co do HD 750 zdania są podzielone. Jestem w posiadaniu HD 750 od 13 lat i używam bez żadnych usterek.

można narysować płytkę flamastrem i wytrawić samemu,ale to takie nieudiofilskie

Zaletą jest to że po pól godziny roboty możesz w podstawki wsadzać co się podoba i odsłuchiwać bez pytania

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

można narysować płytkę flamastrem i wytrawić samemu,ale to takie nieudiofilskie

Zaletą jest to że po pól godziny roboty możesz w podstawki wsadzać co się podoba i odsłuchiwać bez pytania

Kto będzie chętny i kompetentny do wykonania profesjonalnego takiej płytki (przejściówki)? Proszę napisać na PW.

Kto będzie chętny i kompetentny do wykonania profesjonalnego takiej płytki (przejściówki)? Proszę napisać na PW.

i to właśnie nazywa się diy:(

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Można zrobić takie pcb jak na 1 rysunku. Wymiary +- 20x22mm ...

Albo tak jak na 2 schemacie:

kupić listwę złoconą precyzyjną, wetknąć piny 1-4 a 5-8 przylutować drucikami w koszulkach. Gotowe.

Tak czy owak: DIY. Albo szukać przejściówki na portalach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1494-0-32086800-1442147267_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

i to właśnie nazywa się diy:(

Kolega artw ma wątpliwości.

W DIY to ja konstruowałem wzmacniacze lampowe.

Można zrobić takie pcb jak na 1 rysunku. Wymiary +- 20x22mm ...

Albo tak jak na 2 schemacie:

kupić listwę złoconą precyzyjną, wetknąć piny 1-4 a 5-8 przylutować drucikami w koszulkach. Gotowe.

Tak czy owak: DIY. Albo szukać przejściówki na portalach.

Dziękuję bardzo.

Ukryta Zawartość

post-24571-0-55222300-1442147560_thumb.jpg

post-24571-0-89262700-1442147877_thumb.jpg

post-24571-0-94154600-1442149658_thumb.jpg

post-24571-0-83682700-1442149701_thumb.jpg

post-24571-0-65733600-1442149718_thumb.jpg

post-24571-0-79555900-1442150130_thumb.jpg

post-24571-0-42901500-1442150870_thumb.jpg

post-24571-0-44263200-1442150890_thumb.jpg

post-24571-0-79157100-1442150946_thumb.jpg

post-24571-0-33883500-1442151005_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Red carnival wewnątrz.

Ukryta Zawartość

post-24571-0-38202600-1442154816_thumb.jpg

post-24571-0-44711200-1442154855_thumb.jpg

post-24571-0-17556000-1442154891_thumb.jpg

post-24571-0-70048300-1442154988_thumb.jpg

post-24571-0-01648600-1442155028_thumb.jpg

post-24571-0-27222600-1442155101_thumb.jpg

post-24571-0-94940600-1442155156_thumb.jpg

post-24571-0-39642500-1442155728_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Czy jest sens wymiany układu operacyjnego NJM4560L na OPA 2604 Burr Brown? Czy ta wymiana polepszy wyraźnie jakość dźwięku? Trudność jeszcze w tym, że fabryczny układ NJM4560L jest jednorzędowy 8 nóżek a OPA 2604 posiada 2 X 4 nóżki. Dotyczy odtwarzacza HD 750 Harman Kardon.

A co chcesz osiągnąć tym zabiegiem ?

Rozumiem , ze to najpopularniejsza metoda zmiany brzmienia , głownie poprzez możliwość jej przeprowadzenia przez prawie każdego potrafiącego utrzymać lutownice w ręku . Ale w tym odtwarzaczu możliwe jest inne podejście do zagadnienia , przynoszące bardziej spektakularne zmiany niz zmiana WO .

Nie znam specjalnie tematu, przeczytałem o wymianie układu operacyjnego NJM4560L na OPA 2604 Burr Brown, lub LM4562, gniazd RCA na pozłacane. Nie wiem po co? Gniazdo sieciowe z filtrem Schaffnera, kondensatory elektrolityczne w zasilaniu na SCR, kondensatory w torze audio na Audyn Cap, MKT Mundorf, ekranowanie TS, wytłumienie obudowy. Od 13 lat do tej pory HD 750 spisuje się dobrze bez usterek, dlatego zapytałem czy jest sens poprawiania. Teraz kolega pisze o innych możliwościach..

Nie znam specjalnie tematu, przeczytałem o wymianie układu operacyjnego NJM4560L na OPA 2604 Burr Brown, lub LM4562, gniazd RCA na pozłacane. Nie wiem po co? Gniazdo sieciowe z filtrem Schaffnera, kondensatory elektrolityczne w zasilaniu na SCR, kondensatory w torze audio na Audyn Cap, MKT Mundorf, ekranowanie TS, wytłumienie obudowy. Od 13 lat do tej pory HD 750 spisuje się dobrze bez usterek, dlatego zapytałem czy jest sens poprawiania. Teraz kolega pisze o innych możliwościach..

A masz schemat i potrafisz określić funkcję tego scalaka ?

Nie mam schematu. Zdjęcie płyty głównej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem powinieneś spróbować zrobić stopień lampowy tym bardziej że na lampach się znasz. W tym cdku opamp niewiele robi, zmienia wartość wzmocnienia toru dla płyt HDCD i na dobrą sprawe można by go całkiem usunąć jeżeli odtwarzać tylko standardowe CD, a głowny tor sygnału jest dyskretny. Jak już chcesz zostac przy tym torze, to na początek pomiń elementy mutingu na wyjściu. Wylutuj jedną nóżkę rezystorów R94/R141 od strony tranzystorów Q18/Q27 i z nich zabierz sygnał do wyjść RCA. To powinno przynieść słyszalną zmianę.

Tu masz dataszita do tego cdka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Moim zdaniem powinieneś spróbować zrobić stopień lampowy tym bardziej że na lampach się znasz. W tym cdku opamp niewiele robi, zmienia wartość wzmocnienia toru dla płyt HDCD i na dobrą sprawe można by go całkiem usunąć

To jest istota mojej propozycji.

W ten sposób pozbywasz się dylematu wyboru elementu wraz z nim :- ))

a głowny tor sygnału jest dyskretny

Dlatego wydaje się mało racjonalnym poprzedzać go WO o wzmocnieniu 1 ( dla std CD ) i jeszcze ze 2 elektrolity po drodze.

Dodatkowo można pokusić się o zmianę wzmocnienia stopnia analogowego bo ten CD podaje stosunkowo niskie napięcie na wyjściu ( deklarowane 1 V ) .

Tyle technicznie , brzmieniowo każdy musi sobie sprawdzić .

Sygnał na wyjściu HDCD jest ponad 2V, dla CD jest mniej. Nie mogę zlikwidować układu dla 24 bit ponieważ mam sporo płyt w HDCD, niech scalak zostanie. Słabszy sygnał na wyjściu z płyt CDnie przeszkadza, kwestia podkręcenia wzmocnienia. Wstawienie lampy na wyjściu wniesie dodatkowe szumy i zniekształcenia, większe jak dotychczas, to dla audiofilów, ja stosuję DAC. Jeżeli tunning mało co poprawia, to ładnie kasują firmy gości po około 2000 zł. Zleceniodawcy twierdzą po tunningu, że odtwarzacz świetne ma brzmienie (socjotechnika). Jak dla mnie odtwarzacz ma świetne brzmienie szczególnie z płyt HDCD. Myślę, że za poradą można wylutować nóżki R94/141. Odtwarzacz HD 750 na początku lat 2000 bił na głowę odtwarzacze z wyższej półki, jednak coś za coś, nie odtwarzał płyt mp3 oraz często kiepsko wypalonych płyt CDR do danych, zamiast stosować droższe CDR do audio.

Sygnał na wyjściu HDCD jest ponad 2V, dla CD jest mniej. Nie mogę zlikwidować układu dla 24 bit ponieważ mam sporo płyt w HDCD, niech scalak zostanie. Słabszy sygnał na wyjściu z płyt CDnie przeszkadza, kwestia podkręcenia wzmocnienia. Wstawienie lampy na wyjściu wniesie dodatkowe szumy i zniekształcenia, większe jak dotychczas, to dla audiofilów, ja stosuję DAC. Jeżeli tunning mało co poprawia, to ładnie kasują firmy gości po około 2000 zł. Zleceniodawcy twierdzą po tunningu, że odtwarzacz świetne ma brzmienie (socjotechnika). Jak dla mnie odtwarzacz ma świetne brzmienie szczególnie z płyt HDCD. Myślę, że za poradą można wylutować nóżki R94/141. Odtwarzacz HD 750 na początku lat 2000 bił na głowę odtwarzacze z wyższej półki, jednak coś za coś, nie odtwarzał płyt mp3 oraz często kiepsko wypalonych płyt CDR do danych, zamiast stosować droższe CDR do audio.

Z niczego nie musisz rezygnować , dla płyt HDCD poziom będzie zbliżony do płyt CD .

Może skup się na chwilę przy tym schemacie , nie jest szczególnie skomplikowany.

Z niczego nie musisz rezygnować , dla płyt HDCD poziom będzie zbliżony do płyt CD .

Może skup się na chwilę przy tym schemacie , nie jest szczególnie skomplikowany.

Na schemacie MAINBOARD nie widzę układu scalonego NJM4560L jak w tytule wątku, jest natomiast PCM1732 Burr Brown.

Na schemacie MAINBOARD nie widzę układu scalonego NJM4560L jak w tytule wątku, jest natomiast PCM1732 Burr Brown.

Zaczynam mieć poważne obawy o zupełnie elementarne umiejętności posługiwania się schematami i symbolami elementów .

Nie powinno być szczególnie trudne odnalezienie na schemacie jedynego w tym odtwarzaczu WO .

U1A i U1B , a obok 4560 , może to jest właściwy trop ;-))

Zaczynam mieć poważne obawy o zupełnie elementarne umiejętności posługiwania się schematami i symbolami elementów .

Nie powinno być szczególnie trudne odnalezienie na schemacie jedynego w tym odtwarzaczu WO .

U1A i U1B , a obok 4560 , może to jest właściwy trop ;-))

Faktycznie jest, szukałem na małym powiększeniu.

Moim zdaniem powinieneś spróbować zrobić stopień lampowy tym bardziej że na lampach się znasz. W tym cdku opamp niewiele robi, zmienia wartość wzmocnienia toru dla płyt HDCD i na dobrą sprawe można by go całkiem usunąć jeżeli odtwarzać tylko standardowe CD, a głowny tor sygnału jest dyskretny. Jak już chcesz zostac przy tym torze, to na początek pomiń elementy mutingu na wyjściu. Wylutuj jedną nóżkę rezystorów R94/R141 od strony tranzystorów Q18/Q27 i z nich zabierz sygnał do wyjść RCA. To powinno przynieść słyszalną zmianę.

Tu masz dataszita do tego cdka:

Ukryta Zawartość

Po co firma Harman stosuje układ mutingu jak pogarsza parametry brzmienia? Czytałem na jednym forum, że wymiana wzmacniacza operacyjnego MJM4560L na OPA2604 przyniosła pozytywny słyszalny efekt. Tunning wykonała profesjonalna firma. Posiadam płyty HDCD więc nie mogę pominąć wspomnianego układu, jeżeli zastosowanie OPA 2604 choć małą poprawę brzmienia to warto zastosować. Dziękuję za link do schematu.

Ukryta Zawartość

Wszystkie firmy stosują układ mutingu, żebyś miał ciszę w głośnikach jak włączasz odtwarzacz czy przeskakujesz pomiędzy kawałkami na płycie. W różny sposób jest on realizowany, najczęściej stosując tranzystory wpięte miedzy sygnał i masę, "zwierające" linie sygnału do masy w stanie "nieustalonym". Kłopot takiego rozwiązania jest taki, że tranzystory stale obciążają rezystancyjnie i pojemnościowo obwód wyjściowy cdka, co niestety zawsze wpływa niekorzystnie na sygnał. Czasem zamiast tranzystorów stosuje się przekaźniki co jest lepszym rozwiązaniem, bo w czasie pracy wyjście nie jest obciążone niepotrzebnymi elementami ale niestety jest znacznie droższe w wykonaniu.

Niemal wszystkie porady dotyczące tuningu odtwarzaczy CD mówią oprócz oczywiście innych, że tuning należy zaczynać od poprawy/ rozdzielenia/budowy nowego zasilania poszczególnych stopni urządzenia, poprawy zegara i usunięcia właśnie elementów mutingu, potem przechodzi się do kolejnych kroków jak wymiany opampów, modyfikacji czy przebudowy/wymiany całego toru analogowego.

Próbę możesz zrobić w 15 minut, potem zawsze możesz wrócić do oryginału. Opampa, jak koniecznie chcesz to tez wymień. Zrób sobie taka przejściówkę jak w poście 13 na kawałku płytki uniwersalnej, nie powinno to zająć więcej niż 30 minut. Efekty najlepiej ocenisz sam, czasem opisy różnic w brzmieniu znalezione w necie maja więcej wspólnego z baśniami niż rzeczywistością.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.