Skocz do zawartości
IGNORED

Dlugosc przewodu USB

bmxmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, używam pc jaki transport. Pc jest połączony z konwerterem USB- SPDIF poprzez 7 metrowy przewód USB. Problem jest w tym ze przewód jest na tyle krotki ze idzie mi przez środek pokoju. Jakiej długości maksymalnie powinien być przewód USB aby nie zakłócić połączenia? Kiedyś czytałem ze nie powinien przekraczać 7.5metra, W tym sęk ze potrzebuje ponad 8metrowy przewód aby moc go schować. Chodzi mi głownie o wypowiedzi osób które testowały takiej długości przewody, ale z strony teoretycznej tez chciałbym co nieco zrozumieć.

https://www.audiostereo.pl/topic/122157-dlugosc-przewodu-usb/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ciekawe, aczkolwiek jeszcze mi sie pomyslalo ze z takiego przewodu mozna od strony pc wylaczyc zyly zasilajace i pozostawic zyly tylko z transmisja danych. Moze w pewien sposob to "oczysci" transmisje. Konwerter ma swoje wlasne zasilanie. Nigdy nie testowalem przewodow usb wiec nie wiem czy maja jaki kolwiek wplyw na dzwiek.

No i mamy pomysł na kolejny wynalazek z dupy. Ograniczenie długości kabla usb dotyczy usb jako takiego a nie tylko usbaudio.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Jak powyzej napisalem , nie testowalem takich kabli wiec nie bede sie wypowiadal i wrozyl z fusow. Kolega by rozwinal o co chodzi w ograniczeniu przewodu usb i czy testowal to w sprzecie audio , a nie odrazu ocenia czyjes myslenie. Mnie osobiscie wiele rzeczy w audio zaskoczylo, dlatego wole bys ostrozny w wypowiedziach.

Jak powyzej napisalem , nie testowalem takich kabli wiec nie bede sie wypowiadal i wrozyl z fusow. Kolega by rozwinal o co chodzi w ograniczeniu przewodu usb i czy testowal to w sprzecie audio , a nie odrazu ocenia czyjes myslenie. Mnie osobiscie wiele rzeczy w audio zaskoczylo, dlatego wole bys ostrozny w wypowiedziach.

Już parokrotnie była na ten tema dyskusja na forum, maksymalną długość kabla USB określa standard USB.

Poniżej cytat z dokumentacji standardu USB:

The USB 1.1 Standard specifies that a standard cable can have a maximum length of 3 meters with devices operating at Low Speed (1.5 Mbit/s),and a maximum length of 5 meters with devices operating at Full Speed (12 Mbit/s).

USB 2.0 provides for a maximum cable length of 5 meters for devices running at Hi Speed (480 Mbit/s).

The primary reason for this limit is the maximum allowed round-trip delay of about 1.5 μs.

If USB host commands are unanswered by the USB device within the allowed time, the host considers the command lost.

When adding USB device response time, delays from the maximum number of hubs added to the delays from connecting cables,the maximum acceptable delay per cable amounts to 26 ns.

The USB 2.0 specification requires cable delay to be less than 5.2 ns per meter(192,000 km/s, which is close to the maximum achievable transmission speed for standard copper wire).

The USB 3.0 standard does not directly specify a maximum cable length, requiring only that all cables meet an electrical specification: for copper cabling with AWG 26 wires the maximum practical length is 3 meters (9.8 ft)."

JarekC

A zastanawiałeś się kiedyś po co są w ogóle standardy?

Nie zastanawialem sie, bo nie wiedzialem, juz wiem. Wiec bym musial zakupic 5 metrowu usb repeater i do tego 3 metry Usb. Tak w ogole JarkuC na jakim standardzie pracuje Twoj konwerter usb-spdif?

Nie zastanawialem sie, bo nie wiedzialem, juz wiem. Wiec bym musial zakupic 5 metrowu usb repeater i do tego 3 metry Usb. Tak w ogole JarkuC na jakim standardzie pracuje Twoj konwerter usb-spdif?

Standard USB : USB 1.1 lub USB 2.0

Klasa: USB Audio Class 1.0

JarekC

Na ta chwile zamowilem 5 metrowy repeater do ktorego dopne 3 metrowy USB. Wtedy zmieszcze sie w standardzie i kabel bedzie ukryty. Swoja droga teraz mam polaczenie poprzez 7 metrowy USB i dziala.

Do tych standardów to tak spokojnie chyba trzeba podchodzić. Specyfikacje tego typu się pisze po to by gwarantować poprawność rozwiązania.

Ja mam np dom okablowany w cat5e. Chyba żaden fragment nie odpowiada normie. Co nie przeszkadza każdemu z tych kabli działać spokojnie z nominalna prędkością.

A napisz, proszę, czemu żaden fragment nie odpowiada normie?

Ja je kładłem trzy lata temu, ale z tego co pamiętam w większości przesłuchy za duże. Na najdłuższych odcinkach za duża tłumienność. Ale szczegółów nie pamiętam. Tak czy inaczej w praktyce wszystkie działają OK na 1Gb i nie widzę żeby coś spowalniało (to by oznaczało zbyt dużą ilość błędów)

Testowane były jakimś takim super pro testerem za ciężkie pieniądze (znajomy pożyczył z pracy). Tester pokazywał parametry linii oraz zgodność/niezgodność z normą (nie pytaj z jaką, bo też nie pamiętam :) )

Także wydaje mi się że specyfikacja to jedno, a same odbiorniki i nadajniki mogą mieć większą tolerancję. Z tym że to już metodą prób i błędów, bo nie gwarantowane.

Ale zdajesz sobie sprawę na jakiej zasadzi działa protokół tcp i jak zwykle obsługiwane jest udp?

No wlasnie to. W przypadku usbaudio sprawa wyglada nieco inaczej.

No ok, ale spróbować można i ihmo jest spora szansa powodzenia. Nie? Póki trzasków nie słychać, to jest OK. Lepsze to niż kabel przez środek pokoju. Przypomina mi się Alternatywy 4 i rurka po przekątnej kuchni :)

Mam juz usb repeater i przedow 3 metry usb. Ciekawe czy cos sie zmieni w dzwieku( prosze mnie nie besztac) nigdy nic nie robilem po tej stronie audio wiec nie wiem, ale wiem ze sa przewody usb za 5 tys zl hehe. Na ta chwile uzywam ponad 7 metrowy usb wiec nie mieszcze sie w standardzie, kiedys byla taka sytacja ze ten przewod sie zapalil:) zywy ogien! a moze to byla wina ze sie uszkodzil zasilacz kompa:)

No pewnego dnia sobie slucham muzyki. Nagle komp sie zwiesil, czuje jakis zapaszek a tutaj pali sie przewod usb ktory wchodzil do konwetera usb-spdif. Pewnie nie spelnial standardu hehe, ale tak poza zartem to uszkodzil sie zasilacz w pc, konsekwencja byl spalony procesor, uszkodzony konwerter i odrobine zywego ognia:)

Na ta chwile zamowilem 5 metrowy repeater do ktorego dopne 3 metrowy USB. Wtedy zmieszcze sie w standardzie i kabel bedzie ukryty. Swoja droga teraz mam polaczenie poprzez 7 metrowy USB i dziala.

Bo standard standardem, ale konkretna sytuacja decyduje o wszystkim. Z wielu dyskusji nt. długości USB w praktyce wyciągnąłem wniosek, że częstszą przyczyną problemów jest jakość połączeń, niż fizyczna długość kabla. Jeżeli styki będą zaśniedziałe, na kilku przejściówkach, itd. to i krótki kabel nie pomoże.

Jakis no name standardowy 350 wat, wiatrak 120mm skierowany w dol( bo sa tez z wiatrakiem bocznym) Na pewno nie byl przeciazony. Dziwne to jest dlaczego akurat zapalil sie kabel na samym koncu?:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.