Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer w 12 m2. Duże buczenie w rejestrach 46-49hz

kabaruto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Otóż posiadam subwoofer powerbass s10. Problem polega na tym, że subwoofer nie schodzi tak nisko jakbym chciał oraz ma dziwnie mocne podbicie w rejestrach około 46-49hz. Aby je usunąć ściągnałe specjalny eq i ustawiłem tak

jak w załączniku. Obudowa właśnie jest strojona na około 47 hz Zamknięta 30l.

Moje pytanie czy w obudowie 44l bandpass coś takowego numer aukcji allegro (5589107986) zagra to niżej i bez tego buczenia, które mnie tak irytuje? W tej budzie według wyliczeń producenta i programu winsd strojenie miało by wtedy być na 37-38 hz. Według generatora dźwięku wychodzi na to, że to częstotliwości, które najbardziej lubię i pod moją muzyke typowo (amerykański rap)

Chodzi głównie o to aby bas stał się bardziej miękki, mięsisty a nie taki buczący i twardy jak jest teraz?? To wina zamkniętej obudowy??

Proszę o porady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz ma zapas na zamówienie robiony 500 wat prawdziwego rms. Rozbujał bez problemu re audio 800 wat rms. No jak gdzie móiwłem pokój 12m2. w Pokoju 24m2 jest podobnie, aczkolwiek ciut lepiej.

Pierwsze i zasadnicze pytanie- obudowa liczona, czy wzięta "na pałę"?

Wydaje mi się, że 30l dla 10 calowca to za mało i stąd to podbicie.

Jak masz 30 l zamkniętą, dla bass-reflex zwykle wychodzi o 30-50% większy litraż.

Producenci głośników do samochodu zazwyczaj zaniżają objętość rekomendowaną,

co skutkuje podbiciem wyższego basu.

Moje pytanie czy w obudowie 44l bandpass coś takowego numer aukcji allegro (5589107986) zagra to niżej i bez tego buczenia, które mnie tak irytuje?

To najzwyklejszy bass-reflex, tylko zamiast rury jest szczelina, nie żaden bandpass.

Masz jedno, czy dwucewkowego? Wg manuala, tylko jednocewkowy od biedy nadaje się do bass-reflex, reszta to tylko do skrzynki zamknięte.j

Pierwsze i zasadnicze pytanie- obudowa liczona, czy wzięta "na pałę"?

Wydaje mi się, że 30l dla 10 calowca to za mało i stąd to podbicie.

Jak masz 30 l zamkniętą, dla bass-reflex zwykle wychodzi o 30-50% większy litraż.

Producenci głośników do samochodu zazwyczaj zaniżają objętość rekomendowaną,

co skutkuje podbiciem wyższego basu.

To najzwyklejszy bass-reflex, tylko zamiast rury jest szczelina, nie żaden bandpass.

Masz jedno, czy dwucewkowego? Wg manuala, tylko jednocewkowy od biedy nadaje się do bass-reflex, reszta to tylko do skrzynki zamknięte.j

Obudowa liczona według producenta zamknięta od 18 do 31 l.

Obudowa bass reflex według producenta od 32 do 45 l.

Głośnik jednocewkowy.

Jedyne co chcę to obniżyć zejście nic więcej.

To podbicie około 47-48 hz jak jest strojona buda jest dość duże i przeszkadza w niektórych utworach. Dla przykładu

Akon- I wanna fuck you ma właśnie mniej więcej tą częstotliwość co 6-7 sekund i to bardzo denerwujące jest. Chce aby to było niżej bardziej miękko bez podbarwienia tego zakresu.

Chce aby to było niżej bardziej miękko bez podbarwienia tego zakresu.

To zmień głośnik na typowo subwooferowy, "domowy". Nie oszukujmy się, w niskobudżetowej samochodówce bas ma robić hałas, o jakości nie ma mowy.

Zgodzę się z powyższym, ale nie w przypadku tej firmy.

Robiłem kiedyś suba na powerbass M 12 w zamkniętej ok 40l - napędzany jednak rzetelnym wzmacniaczem 400W z trafem ok 600 i zejście było naprawdę imponujące ( bazując na generowaniu f testowych słychać było spokojnie ok 26-27 Hz ).

Możliwe, ale do słuchania w domu, zwłaszcza muzyki, oprócz zejścia, ma być szybkość i rozdzielczość- jak tego nie ma, nie ma dźwięku, tylko decybele.

Spróbuj odstawić subwoofer od ściany, testowo nawet na środek pokoju.

Chodzi głównie o to aby bas stał się bardziej miękki, mięsisty a nie taki buczący i twardy jak jest teraz?? To wina zamkniętej obudowy??

Można trochę uogólnić że to obudowa zamknięta daje bardziej "miękki" bas tj - ma lepiej rozciągnięte najniższe pasmo od bas reflex, kosztem podbicia wyższego basu w okolicy strojenia wylotu bas reflex. Tam spadek głośności poniżej częstotliwości strojenia BR jest dużo większy niż w zamkniętej. Inaczej - w obudowie zamkniętej głośnik ciągnie równo do samego dołu a BR ma więcej uderzenia w zakresie wyższego basu.

Zmieniona buda na szczelinową. Efekt taki jakiego oczekiwałem. Bas stał się mięciutki i zaczął niżej schodzić. Podbicie bardziej teraz przy 38-42 HZ niż przy 47. Jestem zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.